13/12/16

ΠτΔ Ν. Αναστασιάδης: Τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας πρέπει να είναι παρόντα στη διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό

Τη θέση ότι «τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει να είναι παρόντα» στη διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας παράλληλα σε σχέση με αυτό ότι η Κύπρος βασίζεται στην παρουσία και στη στήριξη της Κίνας στην εν λόγω διάσκεψη.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρέστη τη Δευτέρα 12/12 σε εκδήλωση της Πρεσβείας της Κίνας στη Λευκωσία, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 45 χρόνων από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και της Κίνας.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων το 1971 οι δύο χώρες έχουν εδραιώσει μια εγκάρδια και δυναμική σχέση που άντεξε τις μεγάλες αλλαγές στη διεθνή τάξη και συνεχώς αναπτύσσεται προς αμοιβαίο όφελος των δύο λαών.
Πρόσθεσε ότι η Κύπρος θεωρεί την Κίνα ένα σημαντικό και πραγματικό φίλο, εκφράζοντας την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να ενισχύσει τη συνεργασία των δύο χωρών, μεταξύ άλλων, στον πολιτικό, τον οικονομικό και τον εμπορικό τομέα.
Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στις παραγωγικές συζητήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Κίνας κατά την εκεί επίσκεψή του τον Οκτώβριο του 2015, σημειώνοντας ότι η Κύπρος έχει ανοίξει τις πόρτες της στις κινεζικές εταιρείες που επιθυμούν να επενδύσουν και να αναπτύξουν τις δραστηριότητες τους στην Κύπρο.
Επεσήμανε ακόμη τον ενεργό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος, και υπό την ιδιότητα της ως κράτους μέλους της ΕΕ, στην προώθηση των αξιών της πρωτοβουλίας του Δρόμου του Μεταξιού.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε την Κίνα για τη διαχρονική της υποστήριξη στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος.
Ανέφερε ότι «την 1η Δεκεμβρίου, με στόχο να διατηρηθεί η δυναμική της διαπραγματευτικής διαδικασίας και να διασφαλίσουμε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν από το σημείο που έμειναν στο Μοντ Πελεράν, συμφωνήθηκε να λάβει χώρα εντατική και ουσιαστική συζήτηση για όλα τα εκκρεμούντα θέματα και η τουρκοκυπριακή πλευρά δεσμεύτηκε να υποβάλει χάρτη για το Εδαφικό στις 11 Ιανουαρίου στη Γενεύη», προσθέτοντας ότι ενδεχόμενη πρόοδος στα πιο πάνω θέματα «θα μας επιτρέψει να βρεθούμε κοντά σε μια συμφωνία δημιουργώντας τις συνθήκες και τις προοπτικές για μια επιτυχή κατάληξη στη συζήτηση για το θεμελιώδες θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων σε μια πολυμερή διάσκεψη στις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη, με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων και των σχετικών μερών».
O Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι «προς το σκοπό αυτό πιστεύουμε – έχοντας υπόψη τη διεθνή διάσταση του θέματος που θα συζητηθεί, περιλαμβανομένων των τρόπων διασφάλισης ομαλής, ασφαλούς και ταχείας εφαρμογής της λύσης που θα επιτευχθεί – τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει να είναι παρόντα στη διάσκεψη».
«Σε σχέση με αυτό, βασιζόμαστε στην παρουσία και τη στήριξη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην εν λόγω διάσκεψη» συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του ο Πρέσβης της Κίνας στην Κύπρο Xingyuan Huang είπε ότι κατά τα 45 χρόνια διπλωματικών τους σχέσεων οι δύο χώρες είχαν συχνές ανταλλαγές υψηλού επιπέδου, εμβάθυναν την αμοιβαία πολιτική τους εμπιστοσύνη, ενίσχυσαν τη συνεργασία τους και αύξησαν τις πολιτιστικές ανταλλαγές. Σημείωσε μάλιστα ότι η φιλική συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Κίνας αποτελεί πρότυπο στη διεθνή κοινότητα για χώρες με διαφορετικά κοινωνικά συστήματα, μεγέθη και πολιτιστικές καταβολές.
Είπε ακόμη ότι έχοντας κοινές εμπειρίες εθνικής διαίρεσης που την προκάλεσαν πόλεμοι και οι δύο λαοί αγαπούν την ειρήνη και επιθυμούν τη σύντομη επανένωση της χώρας τους.
«Βλέποντας μπροστά, είμαστε πεπεισμένοι ότι η παραδοσιακή μας φιλία θα εδραιωθεί ακόμη περισσότερο, οι προοπτικές συνεργασίας θα είναι λαμπρότερες, και οι λαοί μας θα είναι πλησιέστερα ο ένας στον άλλο χάρη στις μελλοντικές απευθείας πτήσεις και τις διευκολύνσεις σε θέματα θεωρήσεων. Με τα ίδια ιδανικά και κοινά συμφέροντα θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλο με πιο αποφασιστικό τρόπο», πρόσθεσε.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς χορούς από το Λαογραφικό Όμιλο Ψημολόφου.
Πηγή

1 σχόλιο:

  1. Κρίσιμη // χρήσιμη ισορροπιστική θέση. Μόνον Κίνα με Ρωσία μπορούν να αντιπαρατεθούν στον εμμονικά τουρκόφιλο Αγγλοαμερικανικό άξονα.
    Ιδιαίτερα για την παρουσία "εγγυητικών" (!!) στρατευμάτων.
    Μα μιλάμε για χώρα ανεξάρτητη, την Κυπριακή Δημοκρατία που είναι κράτος-μέλος τής Ε. Ε. και αν γίνουν δεκτές οι απαιτήσεις Σουλτάνου και Μουσταφά θα έχει στα εδάφη της ένοπλη επιτήρηση δύο άλλων κρατών και μάλιστα μη μελών τής Ε.Ε. . Αφού είναι γνωστό ότι το κρατικό εξάμβλωμα τής türkiye cumhuriyeti ουδέποτε θα γίνει μέλος τής Ευρωπαϊκής Ένωσης και η British ex-Empire, μετά το Brexit οσονούπω εξέρχεται αυτής κλωτσηδον.
    Και όμως αυτές οι δύο κακιασμένες συμπεθέρες με το παρελθόν τής μεταξύ τους αγοραπωλησίας τής θρυλικής Μεγαλονήσου και αργότερα στην δεκαετία τού 1950 τής υπαλληλικής πρόσληψης τής türkiye cumhuriyeti ως μπάτσου και χρήσιμου καρκινώματος μεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία, αυτοί οι εγκληματίες έρχονται να έχουν ρόλο και λόγο για τις τύχες αυτού τού περήφανου λαού.
    Α! ρε Γρίβα Διγενή! Α! ρε Τάσο Παπαδόπουλε ! Α! ρε Γιάννο Κρανιδιώτη!
    Πόσο αισθητή είναι η απουσία σας σ' αυτές τις μέρες των μικρών και των φοβισμένων ασημάντων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.