11/12/16

Μπορεί η Παλμύρα να αντικαταστήσει το Χαλέπι;

Ενώ πλησιάζει η τελική νίκη του συριακού στρατού και των συμμάχων του στο Χαλέπι, η επίθεση του Νταές κατά της αρχαίας πόλης της Παλμύρας είναι πολύ σημαντική: ενθαρρυμένο από τους υποστηρικτές και χορηγούς του, το Νταές μόλις ολοκλήρωσε εκεί μια προσπάθεια που θυμίζει έντονα μια φυγή προς τα εμπρός: να βελτιώσει την εικόνα του.

 Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Al-Ahed, η θηλιά σφίγγει γύρω από το Νταές που πάει από αποτυχία σε αποτυχία στη Συρία ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα(σ.μτφ. την ώρα της μετάφρασης, 11.12.2016, 14:50 Ω.Ελ., το Νταές από το πρωί εξαπέλυσε νέα επίθεση που είναι ακόμα σε εξέλιξη). Μια ματιά στις εξελίξεις επί του εδάφους δείχνει ότι υπάρχουν μόνο τρεις περιοχές ακόμα υπό την κατοχή του Νταές.
Οι περιοχές αυτές βρίσκονται όλες στα βόρεια και βορειοδυτικά της Συρίας, στα σύνορα με την Τουρκία. Αλλά η πόλη της Παλμύρας είναι αλλιώς σημαντική. Είναι μια πόλη που βρίσκεται επίσης κοντά στα σύνορα του Ιράκ και συνδέεται με τον ανατολικό άξονα της Χομς και τα ανατολικά προάστια της Δαμασκού.

Ως εκ τούτου, αποτελεί και κατά κάποιο τρόπο το νοτιοανατολικό υπογάστριο της Συρίας, ζώνη που βρίσκεται μεταξύ του Ιράκ, της Ιορδανίας και του Λίβανου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Νταές επιδιώκει να ανακτήσει τον έλεγχο της Παλμύρας, διότι αν ήταν να χάσει τη Ράκκα, γεγονός το οποίο είναι βέβαιο και σίγουρο, η Παλμύρα θα μπορούσε να του χρησιμεύσει ως «νέα φωλιά». Αλλά πέρα ​​από αυτές τις τρομοκρατικές πράξεις, πρέπει να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε το κίνητρο που ώθησε τους πραγματικούς αντι-συριακούς παίκτες του είδους: ξεκινώντας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Ενώ οι ειδήσεις αναφέρουν μια μαζική παράδοση αντιαεροπορικών πυραύλων στους τακφιριστές τρομοκράτες τόσο στο Χαλέπι όσο και αλλού, η ανακατάληψη της Παλμύρας από το Νταές θα μπορούσε να διασφαλίσει τους ακόλουθους στόχους: 

1-Να κόψει σημαντικές γραμμές τροφοδοσίας του συριακού στρατού και να ανοίξει αυτές του Νταές σε περιοχές κοντά στα σύνορα του Ιράκ. Αυτή η τοποθεσία θα λειτουργήσει προς  όφελος του Νταές στη μάχη που διεξάγεται εναντίον του στο αλ-Ανμπάρ και στη Μοσούλη.
2-Να μπορέσει το Νταές να εξασφαλίσει την ασφάλεια των κινήσεων του (δυνάμεις και όπλα) με την επαρχία αλ-Ανμπάρ στο Ιράκ.
3-Να επιτρέψει στο Νταές να ξεκινήσει νέες επιθέσεις εναντίον της Χομς, στο Qalamoun και τη Δαμασκό.
4-Να του δώσει την ευκαιρία να καταλάβει όλα τα συνοριακά σημεία με την Ιορδανία στη νότια Συρία.

Με άλλα λόγια, το Νταές ωθείται να ανοίξει ένα νέο μέτωπο μάχης στην Παλμύρα για να ξαναμοιραστούν τα χαρτιά και να καθιστά το έργο πιο δύσκολο για τον συριακό στρατό και τους συμμάχους του: διότι, είτε ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοι του θα συνεχίσουν τις μάχες στο Χαλέπι και θα εγκαταλείψουν τη Παλμύρα, είτε θα πρέπει να στείλουν ενισχύσεις στην αρχαία πόλη, που οδηγεί σε αποδυνάμωση της παρουσίας του στρατού στο Χαλέπι, και αυτό ακριβώς είναι που αναζητούν η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ποια τακτική να υιοθετηθεί;

Το επιτελείο του συριακού στρατού και των συμμάχων της, είναι ωστόσο αποφασισμένο να τελειώσει αυτή τη φορά με τους τρομοκράτες: υπό το φως των τρεχουσών εξελίξεων στην Παλμύρα, ο συριακός στρατός θα πρέπει να ταξινομήσει τις προτεραιότητές του και να διαιρέσει τις γραμμές του Νταές στη Συρία. 
Υπάρχει η προστακτική να διανείμει τα μέτωπα μάχης σε «καθοριστικά μέτωπα» και «μέτωπα διάβρωσης»:

Καθοριστικά μέτωπα: η Παλμύρα αποτελεί ένα αποφασιστικό μέτωπο  για τη συνέχεια των μαχών και ο στρατός θα πρέπει να συνεχίσει την επέλαση του προς τα δυτικά. 

Μέτωπα διάβρωσης: στα άλλα δύο μέτωπα που είναι η Ράκκα και η Αλ Μπαμπ, οι μάχες αναμένονται να διαρκέσουν. Η Αλ Μπαμπ μόλις έπεσε στα χέρια της Τουρκίας μετά την απόσυρση-θέαμα του Νταές. Το ίδιο σενάριο μπορεί να συμβεί στην Ράκκα όπου ο απερχόμενος πρόεδρος Ομπάμα προσπαθεί με όλα τα μέσα να κερδίσει μια νίκη στο τελευταίο λεπτό και να ολοκληρώσει μια ιδιαίτερα καταστροφική θητεία για τους λαούς της Μέσης Ανατολής. 

Μετάφραση στα ελληνικά από Κριστιάν Άκκυριά για τον Ινφογνώμονα Πολιτικά, Αθήνα, 11.12.2016



Συρία: Το ISIS κατέλαβε το κάστρο της Παλμύρας
REUTERS, AFP
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο πόλεμος κατά του ISIS στη Συρία, με τις συμμαχικές δυνάμεις να κερδίζουν έδαφος στο Χαλέπι αλλά να χάνουν εκ νέου την Παλμύρα.
Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν καταλάβει το κάστρο της Παλμύρας που δεσπόζει της αρχαίας πόλης στην ανατολική Συρία, μετέδωσε ένα πρακτορείο ειδήσεων το οποίο συνδέεται με τους ισλαμιστές.
Επίσης το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έχει την έδρα του στη Βρετανία, ανέφερε πως οι μαχητές ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης μερικές ώρες μετά την υποχώρησή τους στα περίχωρα της Παλμύρας.
Οι σφοδρές ρωσικές αεροπορικές επιδρομές απώθησαν τους μαχητές από το εσωτερικό της πόλης ώρες μετά την κατάληψή της το Σάββατο με μια αιφνιδιαστική επίθεση από διάφορες πλευρές, σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση που καταγράφει τις εξελίξεις στον πόλεμο και αντάρτες που γνωρίζουν την κατάσταση.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σήμερα πως ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν 64 αεροπορικά πλήγματα στο πλαίσιο μιας επιχείρησης για την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από στρατηγικές περιοχές γύρω από την πόλη, σκοτώνοντας τουλάχιστον 300 μαχητές.
Παράλληλα, η δράση των συμμαχικών στρατευμάτων στο Χαλέπι φαίνεται να σημειώνει επιτυχίες, αφού σύμφωνα με αναφορές αξιωματούχου της ανταρτικής οργάνωσης, οι Σύροι αντάρτες έχουν υπό τον έλεγχό τους μόνο μια μικρή περιοχή του Χαλεπίου η οποία είναι γεμάτη αμάχους εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών μετά την κατάληψη από κυβερνητικές δυνάμεις του τομέα Μάαντι.
Οι ομάδες των ανταρτών στο Χαλέπι δεν έχουν καμία πληροφορία για συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας σχετικά με την επίλυση της κρίσης στο Χαλέπι, είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος προειδοποίησε ότι θα τελειώσει «με δραματικό τρόπο» χωρίς εξωτερική παρέμβαση και πως είναι αντιμέτωποι με «τον θάνατο ή την παράδοση».

καθημερινή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.