31/10/17

Σήμερα οι υπογραφές για παραχώρηση του οικοπέδου 2 από την Ελλάδα σε Total, Edison, ΕΛΠΕ

Χρύσα Λιάγγου
Σταθμό στην ιστορία των ελληνικών υδρογονανθράκων αναμένεται να αποτελέσει η σημερινή υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κέρκυρας, γνωστή ως οικόπεδο 2, στην κοινοπραξία «Total-Edison-Eλληνικά Πετρέλαια».
Τη σύμβαση θα υπογράψει σε ειδική τελετή, στο Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου και εκ μέρους της κοινοπραξίας, ο αντιπρόεδρος του ομίλου της Total για την Κασπία και τη Νότια Ευρώπη, ο Maurizio Coratella, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Ερευνας και Παραγωγής του ομίλου Edison και o Στάθης Τσοτσορός, πρόεδρος των ΕΛΠΕ.
Στην εκδήλωση θα παραστούν ο πρέσβης της Γαλλίας Κριστόφ Σαντεπί και ο πρέσβης της Ιταλίας Εφίζιο Λουίτζι Μάρας. Η υπογραφή της σύμβασης σηματοδοτεί την είσοδο της γαλλικής Total στην εγχώρια αγορά υδρογονανθράκων και την εδραίωση της θέσης της ιταλικής Edison που συμμετέχει ήδη από κοινού με τα ΕΛΠΕ στην παραχώρηση του Πατραϊκού Κόλπου. Η Total που έχει παρουσία και δραστηριότητα σε 150 χώρες, είναι ο operator της κοινοπραξίας στην «παραχώρηση 2» με ποσοστό 50%, ενώ από 25% έχουν οι Edison και τα ΕΛΠΕ. Η γαλλική εταιρεία που συμμετέχει και στις έρευνες υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ έχει επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον από κοινού με τα ΕΛΠΕ και την αμερικανική ΕxxonMobil για την υποθαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης, προκαλώντας διεθνή διαγωνισμό που αναμένεται να προκηρυχθεί μέσα στον Νοέμβριο. Στο μεταξύ, η έτερη ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην εγχώρια αγορά υδρογονανθράκων και έχει προκαλέσει νέο διαγωνισμό για περιοχή του Ιονίου, η Energean Oil, ανακοίνωσε χθες την υπογραφή τριών νέων οριστικών συμβολαίων πώλησης φυσικού αερίου στο Τελ Αβίβ από τα κοιτάσματα του Karish και Tanin. Τα συμβόλαια υπογράφηκαν με τον όμιλο Dorad Energy και τις εταιρείες Ramad Negev Energy και Ashdod Energy του ομίλου Edeltech, που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο.

Καθημερινή

2 σχόλια:

  1. Δηλαδή γιατί περιμενε η Ελλάδα μέχρι να πτωχεύσει πριν γράψει συμβάσεις για υδρογονάνθρακες; Είμαι συνομωσιολογος αν νομίζω πως την κατέστρεψαν την Ελλάδα για να τις πάρουν τον ορυκτό πλούτο φτηνα ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μόνο 30 χρόνια; Μπράβο μας. Με ταχύτητα του φωτός θα έλεγα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.