H Καταλονία κήρυξε την ανεξαρτησία της από την Ισπανία. Την ανεξαρτησία της Καταλονίας ανακήρυξε το τοπικό της κοινοβούλιο, σε μία κίνηση, ωστόσο, που είναι αμφίβολο τι νομικά αποτελέσματα θα μπορούσε να παραγάγει, καθώς εντός των επόμενων ωρών η Γερουσία, άνω σώμα του ισπανικού κοινοβουλίου, αναμένεται να άρει την αυτονομία της περιφέρειας, καθαιρώντας την κυβέρνησή της και περνώντας τις αρμοδιότητές της στην κεντρική ισπανική κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος της κυβέρνησης (Τζενεραλιτάτ) της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν είχε μετακυλίσει την ευθύνη για τη στάση που θα κρατούσαν οι περιφερειακές Αρχές στο κοινοβούλιο, καθώς ο ίδιος αρνήθηκε να προκηρύξει πρόωρες τοπικές εκλογές, λύση που ίσως ικανοποιούσε και τη Μαδρίτη, αλλά και να προχωρήσει με δική του ευθύνη σε διακήρυξη ανεξαρτησίας.
Νωρίτερα, ενώπιον της Γερουσίας της Ισπανίας, ο πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι είχε ζητήσει από τους γερουσιαστές να του δώσουν την εξουσιοδότηση να κυβερνήσει απευθείας την Καταλονία, καθαιρώντας την τοπική της κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του κ. Πουτζντεμόν και να προκηρύξει εκλογές στην περιφέρεια εντός των επόμενων έξι μηνών.
Ώρες αγωνίας
Κορυφώνεται το δράμα στην Ισπανία καθώς, ενώ στη Μαδρίτη συνεδριάζει η Γερουσία προκειμένου να εγκρίνει το αίτημα της κεντρικής κυβέρνησης για την ενεργοποίηση του άρθρου 155, που προβλέπει αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας και παύση της τοπικής κυβέρνησης, στο καταλανικό κοινοβούλιο ψηφίστηκε η ανακήρυξη ανεξαρτησίας.
Το αίτημα ανεξαρτησίας προήλθε από τα κόμματα που συγκροτούν τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Στο τοπικό κοινοβούλιο της Καταλονίας τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποχώρησαν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εξελίξεις.
Η μυστική ψηφοφορία ολοκληρώθηκε και το «ναι» επικράτησε συντριπτικά.
Στη Μαδρίτη το πρωί ο Μαριάνο Ραχόι ζήτησε τη στήριξη της Γερουσίας στην πρότασή του για ενεργοποίηση του Άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας «παράνομο» το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, είπε πως αυτή θα είναι η πρώτη φορά από το 1978 που υιοθετείται το Άρθρο 155, «διότι η κατάσταση είναι έκτακτη».
«Στην Καταλονία, υπήρξε προσπάθεια να αγνοηθούν, να ανακληθούν και να παραβιαστούν οι νόμοι… και αυτό το έχουν παραδεχθεί. Μια νέα νομιμότητα εγκρίθηκε, όπως μας είπαν. Έχουν πάρει αντιδημοκρατικές αποφάσεις που παραβιάζουν τον νόμο και την κανονική συμπεριφορά σε οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα, και σε αντίθεση με τις ισπανικές και ευρωπαϊκές αξίες, καθώς συντρίβουν τις μειονότητες και παραβιάζουν το κράτος δικαίου», είπε.
«Κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει εναλλακτική: πρέπει να στραφούμε στον νόμο για να διασφαλίσουμε πως ο νόμος τηρείται και γι’ αυτό καταρτίσαμε το Άρθρο 155, έναν νομικό και δημοκρατικό μηχανισμό που μοιάζει με τα εργαλεία που υπάρχουν στις δημοκρατικές χώρες γύρω μας», σημείωσε ο κ. Ραχόι.
Τόνισε πως τα «έκτακτα μέτρα θα πρέπει να υιοθετούνται μόνον όταν δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Θα μπορούσαμε να το είχαμε κάνει όταν πολλοί άνθρωποι το απαιτούσαν, όταν το καταλανικό κοινοβούλιο ενέκρινε το δημοψήφισμα, τον μεταβατικό νόμο… Δεν το κάναμε, διότι πιστέψαμε πως υπήρχε ακόμα χρόνος να επιστρέψουν στην ομαλότητα τα πράγματα».
Όπως δήλωσε ο κ. Ραχόι, «οι Καταλανοί πρέπει να προστατευθούν από μια μη ανεκτική μειονότητα που απονέμει η ίδια την κυριότητα της Καταλονίας στον εαυτό της και που προσπαθεί να υποβάλλει όλους τους Καταλανούς στον ζυγό της δικής της θεωρίας».
«Το Άρθρο 155 δεν στρέφεται κατά της Καταλονίας, αλλά στόχο έχει να αποτρέψει την κατάχρηση της Καταλονίας», υπογράμμισε.
Σημειώνεται πως η Γερουσία θα έχει τον τελικό λόγο στο πακέτο των μέτρων για την προσωρινή ανάληψη του ελέγχου της Καταλονίας, τα οποία περιλαμβάνουν την απομάκρυνση ολόκληρης της καταλανικής κυβερνητικής ομάδας από τις θέσεις της και την κήρυξη νέων τοπικών εκλογών εντός έξι μηνών.
Σε ανάρτησή του λίγο μετά την ομιλία του Μαριάνο Ραχόι, το Λαϊκό Κόμμα ανέφερε τους τέσσερις στόχους του Άρθρου 155: 1) αποκατάσταση της νομιμότητας, 2) αποκατάσταση της κοινωνικής αρμονίας, 3) οικονομική ανάκαμψη και 4) κήρυξη νέων εκλογών.
Que Dios bendiga a los Catalanes y les protege.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι Καταλανοι μου θυμιζουν παιδακια που παιζουν... Ανακυρησσουν ανεξαρτησια χωρις "εγκυρο" δημοψηφισμα (40% συμμετοχη). Με 40% συμμετοχη νομιμοποιησαι να βγαλεις δημαρχο.. Αντε πρωθυπουργο..
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν δικαιουσαι ομως να ανακυρηξεις κρατος..
Ολα στο ποδι.. Χωρις νομισμα, νομιζω χωρις καν κεντρικη τραπεζα... Μου θυμιζουν καποια ζευγαρια που χωριζουν χωρις να ξερουν το λογο.. Μονο και μονο για να πικαρουν τον αλλο.. Και τι θα γινει αυριο εαν στην ανεξαρτητη Καταλονια εμφανιστει ισχυρη Ισπανικη μειονοτητα η οποια θα ζητησει τη δικη της ανεξαρτησια?
Βγαινουν στους δρομους και περιμενουν να ακουσουν μια πατριωτικη κορονα για να κλαψουν. Μονο και μονο για να ικανοποιησουν το αισθημα της στιγμης. Ολα κινουνται στον κυκλο του συναισθηματος. Εχουν εκπεσει στη νοοτροπια της θρησκειας τους η οποια κινηται αποκλειστικα στο διπολο λογικη-συναισθημα.
Παντα συμπαθουσα τους Καταλανους - ελεω Μπαρτσελονα - ομως τωρα μου βγαζουν μια απεχθεια. Ισως επειδη (τωρα που το σκεφτομαι καλυτερα) το μοναδικο τους κινητρο ειναι η τσεπη τους.. Το τομαρι τους.. Πληρωνουν πιο πολλους φορους απο τους Ισπανους λεει.. Εμεις να μαστε καλα και οι αλλοι ας κουρευονται..
Η ταπεινοτητα μου θετει ενα ερωτημα αναφορικα με την κυρηξη τηςανεξαρτησιας της Καταλωνιας και του Κουρδισταν προ ημερων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιναι δυνατον ηγετες που μαλιστα ανεδειχθηκαν με συνθηματα υπερ της ανεξαρτησιας,να ειναι τελικα τοσο επιπολαιοι και αφρονες ωστε αντι για ευωδοση των αγωνων τους να μετατρεψουν την 'ανεξαρτησια' σε κρεμαλα για τις 'χωρες' που θελουν να κυρηξουν ανεξαρτητες ;.
Η ιστορια του τρίτου Ράιχ και του δεύτερου πάγκοσμιου επαναλαμβάνεται ! Με σχεδόν η ακριβώς τους ίδιου ρόλους ανα χώρα ... πλην ισως της Ιταλίας ! Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατο ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ Σάββα καλησπέρα, θεωρείς ότι στο παρασκήνιο της κρίσης στην Ισπανία-Καταλωνία, υπάρχει πιθανότητα να έχει ανάμιξη ξένος δάκτυλος "υπηρεσιών" άλλης χώρας? Η' θεωρείς ότι πρόκειται περι μιας καθαρής ενδοϊσπανικής κρίσης?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάθε τι που προκαλεί πρόβλημα στο ευρωπαικό μπορδέλο είναι καλό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση ελεγε ο Πρόεδρος Μάο.
Ο δακτυλος ημπορει να υφιστατο παντοτε και εις καθε ιστορικην συγκυριαν γεγογονοτων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠλην ομως,παραμενει αγνωστος.Οστις βουλεται,δυναται ινα φανταστει ο βουλεται.
Εξαλλου,ζωμεν εν εικονικη πραγματικοτητητι.Ποιος ημπορει να εχει αμεσον αντιληψιν ολων των τεκταινομενων;
Αρα,μελετησατε οσον αι υμετεραι δυναμεις επιτρεπουν και χρησιμοποιησατε την φαντασιαν ομου μετα της λογικης.