(Φωτ.: EPA / Juan Carlos Cardenas)
Μπορεί οι ισπανικές Αρχές και οι δημοσιογράφοι να αναζητούν τον πρόεδρο –ή πρώην πρόεδρο– της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν στις Βρυξέλλες, αλλά το γεγονός έχει μικρή σημασία. Γεγονότα σαν και αυτά που ενεργοποίησε ο Πουτζδεμόν ανήκουν στην ιστορία. Όσοι δεν το βλέπουν θα πρέπει να σταθούν προσεκτικά σε ό,τι διήγειρε το καταλανικό δημοψήφισμα και τη διακήρυξη της καταλανικής ανεξαρτησίας, έστω κι αν έγινε από το 51% των αντιπροσώπων του καταλανικού Κοινοβουλίου.
Μπορεί οι ισπανικές Αρχές και οι δημοσιογράφοι να αναζητούν τον πρόεδρο –ή πρώην πρόεδρο– της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν στις Βρυξέλλες, αλλά το γεγονός έχει μικρή σημασία. Γεγονότα σαν και αυτά που ενεργοποίησε ο Πουτζδεμόν ανήκουν στην ιστορία. Όσοι δεν το βλέπουν θα πρέπει να σταθούν προσεκτικά σε ό,τι διήγειρε το καταλανικό δημοψήφισμα και τη διακήρυξη της καταλανικής ανεξαρτησίας, έστω κι αν έγινε από το 51% των αντιπροσώπων του καταλανικού Κοινοβουλίου.
Το κουτί της Πανδώρας άνοιξε στην Ευρώπη. Σωρεία ανάλογων κινημάτων θα αρχίσουν να εκδηλώνονται με μεγαλύτερη ένταση, και δεν αποκλείεται να δούμε τη «Διεθνή των αποσχιστών».
Η καταλανική υπόθεση αυτή καθεαυτήν δεν θα προχωρήσει. Δεν είναι άλλωστε καθόλου σίγουρο πως οι Καταλανοί ηγέτες ήθελαν να αποσχιστούν ή να αποκτήσουν ένα χαρτί πίεσης προς την ισπανική κυβέρνηση για να διαπραγματευτούν λιγότερους φόρους και περισσότερη αυτονομία στην οικονομική διαχείριση της περιοχής τους. Η κεντρική ισπανική κυβέρνηση διαθέτει και τη δύναμη και την εξωτερική νομιμοποίηση, ακόμη και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, να επιβάλλει την πολιτική της. Αλλά η Ευρώπη βρίσκεται σε μια τρομερή αντίφαση που θα αποδιοργανώσει ακόμη περισσότερο τους ήδη χαλαρούς δεσμούς της. Μάλλον ένας νέος παράγοντας προστέθηκε στην αναζήτηση της μαθηματικής εξίσωσης που θα δώσει το γράφημα της νέας Ευρώπης. Τι θα γίνει με τα αποσχιστικά κινήματα;
Η ελληνική κυβέρνηση επέδειξε αργά αντανακλαστικά. Η δυναμική των αποσχιστικών κινημάτων δεν ελέγχεται αλλά την Ελλάδα δεν την εξυπηρετεί αυτή η εξέλιξη, για τους ίδιους λόγους που δεν υποστήριξε και την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Η δήθεν διεθνιστική λογική μιας παρωχημένης Αριστεράς δεν μπορεί να υπερισχύσει του εθνικού συμφέροντος.
Όταν οι Μπολσεβίκοι ήρθαν στην εξουσία και δημιούργησαν στρατό, η πρώτη ονομασία που του έδωσαν ήταν «Κόκκινος Στρατός των Εργατών και των Αγροτών». Η ονομασία του παρέπεμπε σε μια διεθνιστική λογική από την οποία, υποτίθεται, εμφορούνταν. Αλλά το διάταγμα με το οποίο αναγγελλόταν η ίδρυσή του είχε προμετωπίδα τη φράση «Η σοσιαλιστική πατρίδα κινδυνεύει», ώστε, παράλληλα με τα διεθνιστικά αντανακλαστικά των Μπολσεβίκων, να ικανοποιούνται και να αφυπνίζονται και τα πατριωτικά αισθήματα του ρωσικού λαού.
Περιθώρια για χαλαρή αντιμετώπιση των προβλημάτων δεν υπάρχουν. Και χαλαρή αντιμετώπιση είναι η κομματική τους προσέγγιση.
Όπως θα φανεί πολύ σύντομα, καθώς θα αρχίσει να αχνοφαίνεται η νέα παγκόσμια ανακατάταξη, η Ελλάδα αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή. Χρειάζεται να βρεθούν και να αναλάβουν τη ηνία της συνετοί και σώφρονες ηγέτες.
Ίσως θεωρηθούν υπερβολικές οι επισημάνσεις αυτές για την καταλανική αφύπνιση, αλλά ας θυμηθούμε πως δεν πέρασαν έξι χρόνια από το Συνέδριο της Ιεράς Συμμαχίας στη Βιέννη και τη δήλωσή της ότι θα πατάξει οποιαδήποτε εθνική εξέγερση, και ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση. Η Ισπανία θα αποτελέσει ένα σύγχρονο πρότυπο.
Η Καταλονία είναι το πρώτο σημαντικό αποσχιστικό κίνημα στη Δυτική Ευρώπη μετά το Μάαστριχτ, αλλά δεν θα είναι το τελευταίο. Η απάντηση της Ισπανίας και της ΕΕ στην Καταλονία θα δώσει τον τόνο για τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ θα ανταποκριθεί σε αποσχιστικά ή αυτονομιστικά κινήματα σε μέρη όπως η Σκωτία, η βόρεια Ιταλία ή άλλες περιοχές με αδρανή εθνικισμό που μπορεί, όμως, να ενεργοποιηθεί.
Η ΕΕ δεν μπορεί παρά να υποστηρίξει μια κυβέρνηση που θα καταστείλει ένα κίνημα εθνικής αυτοδιάθεσης στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Οι περισσότερες –αν όχι όλες– χώρες της ΕΕ θα υποστηρίξουν τη χρήση βίας, δεδομένου ότι καμία χώρα δεν θέλει να αμφισβητηθεί η εδαφική της ακεραιότητα. Η ΕΕ όμως βρίσκεται σε μια αντίφαση σε σχέση με τις ιδρυτικές και καταστατικές της αρχές.
Οικοδομήθηκε για την οικονομική ευημερία και σχεδιάστηκε για να εξασφαλίσει την ειρήνη στα έθνη της Ευρώπης. Εάν δεν μπορεί να εγγυηθεί κανένα από τα δύο, θα γίνει αγνώριστη.
Σε ό,τι αφορά την Ισπανία, δεν είναι ένα από κλασικά έθνη κράτη. Όταν ο Φερδινάνδος Β΄ της Αραγονίας και η Ισαβέλλα της Καστίλης παντρεύτηκαν (1469), η εξουσία τους δεν ήταν απόλυτη. Ήταν μια συμφωνία μεταξύ των μοναρχών και των περιφερειών. Οι φόροι θα μπορούσαν να πηγαίνουν στο στέμμα, αλλά το στέμμα με τη σειρά του σεβάστηκε την αυτονομία των περιφερειών του. Οι παίκτες συχνά άλλαζαν, αλλά η Ισπανία αποτελούσε πάντα μια μεγάλη συμφωνία μεταξύ των διαφόρων περιφερειών και των ξεχωριστών λαών, όχι ένα κράτος με συνεκτική εθνική οντότητα.
Η συμφωνία δεν κράτησε για πάντα, ειδικά στην Καταλονία. Τον 17ο αιώνα η ισπανική μοναρχία προσπάθησε να πάρει περισσότερα χρήματα από την Καταλονία, επειδή η Καστίλη επιβάρυνε πολύ το φορολογικό βάρος και επειδή το ισπανικό στέμμα χρειαζόταν χρήματα για τους πολέμους. Το αποτέλεσμα ήταν η καταλανική εξέγερση του 1640-1652.
Το 1932 η Καταλονία προσπάθησε για άλλη μια φορά να πετύχει μεγαλύτερη αυτονομία, αλλά συνετρίβη από τον Ισπανό δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο μετά τον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο του 1936-1939. Το ισπανικό σύνταγμα του 1978 έδωσε για άλλη μια φορά αυτονομία στην Καταλονία, αναγνωρίζοντας ότι η Ισπανία δεν θα μπορούσε να ελπίζει σε νομιμοποίηση από όλους όσους εξουσίαζε αν δεν σεβόταν την ποικιλομορφία των περιφερειών της. Αρχικά αυτό φάνηκε να λειτουργεί αρκετά καλά, αλλά η οικονομική κρίση του 2008 έπληξε ιδιαίτερα την Ισπανία.
Η Καταλονία επιθυμεί μεγαλύτερο έλεγχο της οικονομίας της, και λιγότερα από τα φορολογικά της έσοδα να προορίζονται για την κεντρική κυβέρνηση.
Υπάρχουν απτά δείγματα διεθνών εξελίξεων που μπορεί να φανούν χρήσιμα για άλλες χώρες και λαούς που αντιμετωπίζουν τις δικές τους περιφέρειες ως αποικίες.
Όταν έχεις ανοικτά ζητήματα σαν και αυτά της Ελλάδας, δεν συγκαταλέγεις τη Βοιωτία σε ευνοϊκούς νόμους για να ικανοποιήσεις μια δράκα κρατικοδίαιτων συνδαιτημόνων της εκάστοτε εξουσίας, ούτε καταργείς αυτοδιοικητικούς θεσμούς που άντεξαν στο πέρασμα του χρόνου και κράτησαν συνεκτική την ελληνική κοινωνία.
Οι καμπάνες ήχησαν. Κανείς δεν δικαιούται να πει ότι δεν γνώριζε. Μια νέα πολιτική, ριζικά διαφορετική από τη σημερινή, είναι αναγκαία για την Ελλάδα.
Οχι μονο στην Ευρώπη αλλά και οι ΗΠΑ και ο Καναδάς αντιμετωπίζουν προβλήματα αυτονομιστών ! Μάλιστα η ΣΙΑ τους αυτονομιστές του Τέξας τους εχει στην ίδια λίστα με τους τζιχαντιστες ! Ισως εξηγεί και τη στάση πολλών κρατών απέναντι στην ακεραιότητα της Ισπανίας...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε την παρέλευση, πρακτικά, της τελευταίας τραπεζικής ώρας συναλλαγών και πληρωμών και αφού έγινε ό,τι έγινε, περάσαμε μπας και τσιμπήσουμε κανένα τελευταίο άρθρο, να γελάσει το χειλάκι μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι χαμογέλασα με τους φόβους και τις ανησυχίες για την πολυδιάσπαση της Ευρώπης.
Με τον Πουτζ-φτου-κακά να την έχει κάνει κατσίκα για Βρυξέλλες στην καρδιά τη ΕΕ, ως ικέτης και την ισπανία να δίνει το φωτεινό παράδειγμα στο πως αντιμετωπίζεις βίαια και αποτελεσματικά τους χορτάτους και καλοαναθρεμμένους αποσχιστές, δεν νομίζω πως υπάρχει περίπτωση για βελούδινα διαζύγια και πορτοκαλί επαναστάσεις στην γηραιά ήπειρο μας, όσο κι αν σχεδιάζει αλλιώς ο ρώσσος και ο αμερικανός. Σε ότι αφορά εμάς και τον κίνδυνο της χειραγώγησης και εργαλειοποίησης της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα,
1. Θα πρέπει να γίνει πολύ σοβαρός έλεγχος και περιορισμός στις τούρκικες τράπεζες που λυμαίνονται Θράκη και Ρόδο.
2. το τουρκικό προξενείο στην κομοτηνή, μπορεί και να υποχρεωθεί να κλείσει από μόνο του, αν είμαστε λίγο έξυπνοι σε ορισμένα θέματα.
3. Πρέπει οι Πομάκοι να διδάσκονται μαζί με την ελληνική και την πομακική γλώσσα τους.
και όλα θα πάνε καλά για μας και πολύ κακά για τούρκους, monkiedonians και αλβανούς.
Η οικονομική ευρωστία είναι ένας δυναμικός παράγοντας. Ας δούνε οι φίλτατοι αποσχιστες το έγινε στο Κεπμπεκ και να σκεφτούν σοβαρά τι θα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές. Επισης , το άρθρο αναληθως αναφέρει ότι η Καταλονία συνετρίβη από τον Φράνκο. Οι Καταλανοι ανακήρυξαν τη ανεξαρτησία τους κατά τη διάρκεια της Ισπανικής Ρεπούμπλικα και ο Κομπανίς(ο τότε Πουτζντεμον) οδηγήθηκε στη φυλακή, ο Ισπανικός εμφύλιος δεν ήταν εμφύλιος μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελονης όπως παρουσιάζει η καταλανική αποσχιστικη προπαγάνδα. Υπήρχαν παρά πολλοί Καταλανοι Φρανκιστες και πολλά ήταν τα δωράκια του Φράνκο στην Καταλονια(βλέπε SEAT) για αυτό άλλωστε ήταν πάντοτε θερμή η υποδοχη που του επιφυλλασσαν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντε ρε παιδια...εχει καταντησει βαρετο αυτο ευρωπαϊκο τσιρκο...φωτια και μπουρμερι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή