30/10/17

Φυσικό αέριο και στο ακρωτήριο Απόστολος Ανδρέας στην ΑΟΖ της Κύπρου - Οι Τούρκοι ετοιμάζονται να στήσουν εξέδρα

Image result for κυπριακη αοζ Κώστας Βενιζέλος  
Παιχνίδι για σκληρά νεύρα προβλέπουν οι τουρκικοί σχεδιασμοί στην κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Άγκυρα έχει αποφασίσει να προβαίνει σε κινήσεις ανάλογα των εξελίξεων που θα σημειώνονται σε σχέση με τις έρευνες των εταιρειών, αλλά και την αξιοποίηση του φυσικού αερίου σε τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ. Κοντολογίς, οι Τούρκοι φέρονται να έχουν αποφασίσει ότι θα κάνουν κινήσεις στη σκακιέρα αναλόγως και πως θα προχωρούν οι σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πεδίο των ερευνών και γεωτρήσεων.
Πληροφορίες αναφέρουν πως σε πρώτη φάση οι Τούρκοι θα εγκαταστήσουν πλατφόρμα στην περιοχή του Ακρωτηρίου του Αποστόλου Ανδρέα με στόχο, όπως θα υποστηρίξουν, να τρυπήσουν τον βυθό. Πηγές αναφέρουν πως κατά τις έρευνες που διεξήγαγε το Μπαρμπαρός, έχουν περισυλλέξει σεισμικά δεδομένα που φέρουν την περιοχή βορείως και νοτίως του Αποστόλου Ανδρέα να διαθέτει εκ πρώτης όψεως κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Σημειώνεται συναφώς ότι ο λεγόμενος υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας του ψευδοκράτους, Σουνάτ Ατούν, ισχυρίσθηκε πρόσφατα πως υπάρχει πετρέλαιο και αέριο στα «χωρικά ύδατα» του ψευδοκράτους, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε λεπτομέρειες.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως πρόθεση της Άγκυρας είναι η πλατφόρμα να κινηθεί και στο τεμάχιο 6, στο οποίο δραστηριοποιούνται ως γνωστόν η γαλλική ΤΟΤΑL και η ιταλική ΕΝΙ. Ξένες διπλωματικές πηγές σημείωναν πως η Τουρκία δεν έχει επιλογή παρά να είναι προσεκτική καθώς οι όποιες κινήσεις γίνουν από μέρους της δεν θα στρέφονται μόνο κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και εναντίον των ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ. Είναι δε γνωστό ότι πίσω από τις εταιρείες βρίσκονται κράτη και μάλιστα ισχυρά, τα οποία δεν μπορεί η Άγκυρα να αγνοήσει.   
Πληροφορίες αναφέρουν πως δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί επισήμως η αγορά της πλατφόρμας, παρόλο που υπάρχουν αρκετά στοιχεία που δείχνουν πως η πράξη έχει γίνει. Η πλατφόρμα Deepsea Metroll II ανήκε στη νορβηγική ODFJELL και είχε πωληθεί σε κορεάτικη εταιρεία. Η τελευταία, η οποία δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην Τουρκία, φέρεται να έχει πωλήσει την πλατφόρμα στους Τούρκους.
Η πλατφόρμα, αν και από τουρκικής πλευράς αφήνεται να διαρρεύσει πως θα βρίσκεται στην περιοχή πριν το τέλος του χρόνου και συγκεκριμένα εντός Δεκεμβρίου, ωστόσο, πιθανότερο σενάριο είναι να εμφανιστεί τους πρώτους μήνες του 2018, για πρακτικούς κυρίως λόγους. Περαιτέρω αναφέρεται ότι η τουρκική κυβέρνηση φέρεται να εκπαιδεύει Τούρκους για να εργαστούν ως πλήρωμα στην πλατφόρμα αν και υπάρχει, πάντα, η δυνατότητα εργοδότησης και ξένων. 
Ποιος ο στόχος της Άγκυρας; Να δημιουργήσει κλίμα έντασης αλλά και εμπράκτως να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προς τούτο θα εμπλέξει και το ψευδοκράτος για να αναδείξει «δικαιώματα», που δήθεν έχει το παράνομο μόρφωμα των κατεχομένων. Σημειώνεται συναφώς ότι το παιχνίδι των προκλήσεων συνεχίζεται και σε βάρος της Ελλάδας. Προ ημερών η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX (1095/17), με την οποία αναγγέλλει τη διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών από το υπό ιταλική σημαία ερευνητικό σκάφος ODIN Finder από χθες, 28 Οκτωβρίου, με ανοικτό χρόνο διάρκειας, σε μια περιοχή η οποία εκτείνεται από την Κρήτη μέχρι τα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Πρόκειται για περιοχή όπου η Τουρκία διαχρονικά αμφισβητεί την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα. Δεν είναι δε λίγες οι φορές που επιχειρήθηκε στο παρελθόν από τουρκικής πλευράς η διεκδίκηση κυριαρχικών αρμοδιοτήτων και με αποστολή πλοίων αλλά και διά της διπλωματικής οδού. Είναι προφανές πως η Άγκυρα προσπαθεί να «σπάσει» τη γειτνίαση των ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου και να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα με την παρεμβολή των διεκδικήσεών της. 
Στο μεταξύ, ενδιαφέρον θα έχει η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, που χρονικά τοποθετείται στο τέλος Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου. Η Άγκυρα, για μιαν ακόμη φορά, παρουσιάζεται έτοιμη να συζητήσει το Κυπριακό, αυτό όμως ως πρόθεση έχει δηλωθεί και στο παρελθόν χωρίς στην πράξη να παραχθεί αποτέλεσμα κατά τις συζητήσεις. Αθήνα και Άγκυρα, πέραν του Κυπριακού έχουν πολλά ανοικτά μέτωπα και κατά την επίσκεψη Ερντογάν θα επιχειρηθεί να συζητηθούν. Πέρα από τα ελλαδοτουρκικά, που είναι ένα ζήτημα με πολλές παραμέτρους, στην ατζέντα αναμένεται να τεθούν οι σχέσεις Τουρκίας και Ε.Ε. καθώς και το προσφυγικό. 
ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΨΕΥΔΟΕΚΛΟΓΕΣ, ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΤΑΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΟΥΝΤΡΕΤ ΟΖΕΡΣΑΪ
Η Άγκυρα δεν φαίνεται να έχει αποφασίσει ποιον θα στηρίξει στις επερχόμενες λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα, που χρονικά τοποθετούνται τον Ιανουάριο. Η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει που θα στραφεί παρόλο που όλες οι ενδείξεις φέρουν το καθεστώς Ερντογάν και το βαθύ κράτος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών να προσανατολίζονται προς την κατεύθυνση του κόμματος του Λαού,  του Κουντρέτ Οζερσάι.
Ο πρώην διαπραγματευτής τουρκοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό διατηρεί ανοικτά κανάλια επικοινωνίας με την Άγκυρα και όπως αναφέρεται από τουρκικής πλευράς, πρόκειται «για σοβαρό πολιτικό», ο οποίος απέδειξε πως μπορεί να συνεργασθεί «χωρίς προβλήματα» με την τουρκική κυβέρνηση. Αντίθετα, στην Άγκυρα δεν καλοβλέπουν τον Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, νυν ψευδοπρωθυπουργό και ηγέτη του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, γι’ αυτό και υπάρχει περισσότερη επικοινωνία με τον λεγόμενο υπουργό Εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου. Ο Οζγκιουργκιούν είναι μεν υπάκουος, ακολουθεί τις οδηγίες, πλην όμως φαίνεται να μην είναι καλός στη διαχείριση, έχουν αποφανθεί στην Άγκυρα. 
Στην Κύπρο ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ
Ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέφρι Φέλτμαν, θα βρίσκεται στην Κύπρο από τις 2-4 Δεκεμβρίου για επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ήδη ζητήσει συναντήσεις με όλες τις πλευρές  ενώ είναι προφανές πως ο στόχος είναι η διατήρηση του ενδιαφέροντος από πλευράς του Διεθνούς Οργανισμού. Πηγές των Ηνωμένων Εθνών ανέφεραν πως η κάθοδος του Τζέφρι Φέλτμαν στόχο έχει να δημιουργήσει γέφυρα για εξελίξεις μετά τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Ιανουαρίου στην Κύπρο. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, έχει καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να εμπλακεί εκ νέου εάν δεν του ζητηθεί τούτο από όλους τους εμπλεκόμενους.
Πριν τον κ. Φέλτμαν και την ομάδα του, στο νησί αναμένεται κλιμάκιο των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της αξιολόγησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Το κλιμάκιο αναμένεται να φθάσει το βράδυ της ερχόμενης Τετάρτης, 1 Νοεμβρίου, θα αρχίσει επαφές την επόμενη ημέρα και θα παραμείνει στο νησί για μια περίπου εβδομάδα. Το ταξίδι, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για νωρίτερα, είχε αναβληθεί λόγω τροχαίου ατυχήματος που είχε ο επικεφαλής του κλιμακίου. Σημειώνεται συναφώς ότι στόχος της αξιολόγησης είναι η μείωση των δαπανών της Δύναμης  κι αυτό φαίνεται πως θα επιτευχθεί με τη μείωση του προσωπικού. Η Λευκωσία εξακολουθεί να ανησυχεί για τις προθέσεις του ΟΗΕ (περισσότερο των αγγλοαμερικανών). Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι πως η αξιολόγηση θα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένη με τα ψηφίσματα (παραπέμποντας στο 186 του 1964). 
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.