28/10/17

Γιατί 28η Οκτωβρίου 1940;

Τορπιλισμός της Έλλης…15 Αυγούστου 1940, ημέρα τής Kοίμησης της Θεοτόκου.  Ο Μουσολίνι αναζητά εναγωνίως μία πολεμική επιτυχία. Ο Χίτλερ ως νικητής προελαύνει ακάθεκτος.Επικρατεί περιφρόνηση για τον ελληνικό στρατό, υποτίμηση και πίστη για μία γρήγορη, ανεμπόδιστη προέλαση έως την Αθήνα. Και εκεί που το μαύρο και η γερμανική πολεμική μηχανή κυριαρχεί σε όλη την Ευρώπη, εκεί που η προέλαση του σκότους προχωρεί και ιστορικά κράτη καταρρέουν ή συνθηκολογούν, ακούγεται μία ιαχή, μία λέξη, ΑέραςΑέρας
Διαχέεται σε κάθε σπιθαμή τής ύπαρξή μας και του τόπου μας, παρουσιάζει την ιστορική συνέχεια των αγώνων, των θυσιών μας. Επισφραγίζεται με αυτά τα πέντε γράμματα και συμπυκνώνει τη ψυχή και την πορεία ενός λαού.  Η αδήριτη ανάγκη για ελευθερία στο μεγαλείο της, η αστείρευτη αγάπη για τη ζωή και η ταυτόχρονη αψήφιση του θανάτου, εγκολπώνονται σε αυτή τη λέξη. Η ορμητική φλόγα τής ελευθερίας δεν αλλοιώνεται, δεν περιορίζεται, δεν υφίσταται ανάσχεση υπό το φόβο τής ισχύος τής ύλης. Αλλά δρα ως απότοκο της αγάπης, της μοναδικής κινητήριας δύναμης. Η αγάπη, η μόνη αφυπνίζουσα συνειδήσεις  κινητοποιεί πνευματικούς νόμους, η μόνη υπεράνω πάσης κατεστημένης νοητικής επεξεργασίας, πάσης ορθολογικής προσέγγισης. Αέρας είναι η ρομφαία τής μανικής επιθυμίας μας για ελευθερία.
Αέρας ο συμπολεμιστής, η εμπροσθοφυλακή τού ΌΧΙ, υπό ένα κοινό σκοπό αμφότεροι εκφράζουν τη μέγιστη ισχύ τους. Η επερχόμενη ελευθερία έχει ως αφετηρία το ΟΧΙ γιατί προδιαγράφει την έναρξη και τη λήξη του πολέμου, την αρχή και το τέλος ως όλον.
Γιατί λοιπόν η 28η Οκτωβρίου ως εθνική εορτή;
Τιμούμε την εναντίωση στο φασισμό, στη λαίλαπα της απανθρωπιάς και μισαλλοδοξίας. Διατηρούμε τη φλόγα τού αγώνα ενάντια στην υποδούλωση και στην κάθε είδους επιβουλή.  Εορτάζουμε το σύσσωμο ΟΧΙ τού ελληνικού λαού δια στόματος του Ι. Μεταξά. Αρνούμαστε να υποκύψουμε, να προσκυνήσουμε. Είμαστε και πρέπει να είμαστε μαχητές τής ελευθερίας.
Τιμούμε τις επικές μάχες στη Β.Ήπειρο, την απελευθέρωση της Κορυτσάς, της Δερβιτσάνης, του Αργυρόκαστρου και της Χειμάρρας. Σφυρηλατούμε στη μνήμη μας το αιματοβαμμένο ύψωμα 731, το Καλπάκι, το ύψωμα Κραμπάλα, την 8η Μεραρχία, το απόσπασμα Πίνδου του Δαβάκη. Η ηρωική αυτοθυσία των μαχόμενων ενεργοποιεί τη σύνδεση με τον Λεωνίδα στις Θερμοπύλες, τους οπλαρχηγούς του 1821 και φέρει ενεργή την αέναη ελευθερία τού Είναι μας.
Σεβόμαστε τη λήξη τού πολέμου. Αλλά  η αρχική εναντίωση στην απολυταρχία και στους δυνάστες απέφερε την πρώτη ουσιαστική, καίρια και ηχηρή ήττα του Άξονα. Επομένως εορτάζουμε την ενεργοποίηση της ελπίδας, την ώθηση για την αντεπίθεση των Συμμάχων δια μέσου τής διάχυσης παντού του θεμέλιου λίθου τής υπόστασής μας, της ελευθερίας. Εορτάζουμε την παρουσίαση στην πράξη τού μεγαλύτερου ταλέντου μας, το να εμπνέουμε.
Η ιστορία επιτάσσει. Εμείς θα μείνουμε κωφοί στο κάλεσμα της ίδιας μας της φύσης; Οδηγός μας όσοι πολέμησαν αλλά και οι άμαχοι. Αυτοί κέρδισαν τη μεγαλύτερη μάχη. Γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι έσπευσαν με μοναδικό κίνητρο την αγάπη δίχως ιδεολογικούς περιορισμούς και αγκυλώσεις να προσφέρουν ανιδιοτελώς. Σε μία εποχή σήμερα όπου ο ηρωισμός οφείλεται να καταδεικνύεται καθημερινά, το παράδειγμα του ελληνικού λαού αποτελεί και πρέπει να αποτελεί, το σημερινό οδοδείκτη μας.
Εορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου και το Alorsc’ est la guerre στον Ιταλικό φασισμό γιατί αποδείξαμε για ακόμα μία φορά στην ιστορία, αυτό που εκπληκτικά περιγράφει ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς: « Η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα, αλλά με της καρδιάς το πύρωμα και με το αίμα».
Από τη στιγμή που τα λείψανα των αγωνιστών κείτονται έπειτα από 77 χρόνια στα εδάφη των μαχών δίχως τον δέοντα σεβασμό, είναι χρέος μας ως ελάχιστη απότιση φόρου τιμής, να σεβαστούμε τις ψυχές τους, διαφυλάττοντας την ιστορική μας μνήμη και τη δίψα για ελευθερία.
Για αυτό εσάς ευχαριστούμε! Για αυτό εσάς τιμούμε! Γιατί σταθήκατε στο ύψος τής κληρονομιάς που παραλάβατε, στο ύψος τής ελληνικής ψυχής. Εσάς ευχαριστούμε για την αυτοθυσία που συνιστά την ύψιστη μορφή αγάπης και προσφοράς.
Ο τόπος αυτός μοσχοβολά ελευθερία. Κάθε σπιθαμή χώματος αποπνέει αυτό το μέγιστο ιδεώδες. Η ψυχή μας είναι ταυτισμένη με τα χώματα αυτά και αποτυπώνεται σε αυτά. Ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, κοινωνικής τάξης, φύλου, ηλικίας ο τόπους ετούτος είναι για τους λεύτερους.  Δεν προσκυνάμε, δεν γονατίζουμε παρά μόνον μπροστά σας, στους νεκρούς μας.
Για αυτό 28η Οκτωβρίου!
Χρόνια πολλά Έλληνες!Χρόνια πολλά Ελλάδα! Χρόνια πολλά ελευθερία!                                                                                                                                                                           Ερμής Σούλης Σκιαδόπουλος

2 σχόλια:

  1. Ισως η συγκλονιστικοτερη φωτογραφια σχετικα οχι μονον με το επος του '40 αλλα και για την Ελληνικη ιδιοσυγκρασια που ειναι αποτοκος της αγαπης προς την Πατριδα και την θρησκεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Τιμούμε την εναντίωση στο φασισμό, στη λαίλαπα της απανθρωπιάς και μισαλλοδοξίας"

    Αλήθεια, στον ... φασισμό εναντιωθήκαμε, ή στον εισβολέα; Μέχρι πότε θα αναπαράγεται η ανοησία αυτή; Ή μήπως η Ελλάδα τού '40 ήταν πρότυπο δημοκρατίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.