27/10/17

Τουρκικά «παιγνίδια» στην υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου με ιταλικό σκάφος


Ένα ακόμη βήμα έμπρακτης αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων στην υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου κάνει η Τουρκία, με μοχλό τις επιστημονικές έρευνές του, με ιταλική σημαία, ερευνητικού σκάφους ODIN Finder. Με την κίνηση αυτή μάλιστα αμφισβητεί ευθέως και την ΑΟΖ της Κύπρου και την πιθανή μελλοντικά οριοθέτηση της Ελληνικής ΑΟΖ στην κρίσιμη αυτή περιοχή.
Το ιταλικό σκάφος πραγματοποιεί εδώ και σχεδόν ένα μήνα επιστημονικές έρευνες στο Αιγαίο και σε σημεία εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων νοτιοανατολικά της Κρήτης βάσει των NAVTEX τις οποίες νόμιμα εξέδωσαν οι ελληνικές αρχές  και συγκεκριμένα ο σταθμός Ηρακλείου.
Σήμερα νωρίς το πρωί η Τουρκία εξέδωσε την NAVTEX 1095/17, με την οποία αναγγέλλει την διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών από το ODIN Finder από τις 28 Οκτωβρίου «μέχρι νεωτέρας», σε μια περιοχή (περικλείεται στον χάρτη από την κόκκινη γραμμή), η οποία εκτείνεται από την Κρήτη μέχρι τα χωρικά ύδατα της Κύπρου.
Όμως και αυτός ο σχεδιασμός εκτός όλων των άλλων επικαλύπτει  την περιοχή για την οποία έχει εκδοθεί ελληνική NAVTEX 658/17 και η οποία ανήγγειλε τη διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών από το ODIN Finder από τις 28 Οκτωβρίου (μέχρι νεοτέρας) και ζητούσε από τα παραπλέοντα σκάφη να κρατούν απόσταση 5 ν.μ. (η ελληνική NAVTEX περικλείεται στο χάρτη από την πράσινη γραμμή).

Για τη συνέχεια Liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.