31/10/17

Deutche Welle: Ο Τζωρτζ Παπαδόπουλος, η Ρωσία και ο Τραμπ

Ποιο ρόλο έπαιξε ο Τζωρτζ Παπαδόπουλος, πρώην σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής του Ντ. Τραμπ, στο πολύκροτο σκάνδαλο εμπλοκής της Ρωσίας στον αμερικανικό προεκλογικό αγώνα του 2016;
Δήμητρα Κυρανούδη 
Στην υπόθεση της πιθανολογούμενης προσπάθειας της Ρωσίας να χειραγωγήσει τον αμερικανικό προεκλογικό αγώνα του 2016, μέσω ανθρώπων του στενού περιβάλλοντος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αναφέρεται το Spiegel Online σε άρθρο με τιτλο «Κόλπα, απάτη και πολλά ψέματα». Αφορμή είναι η απαγγελία κατηγοριών από τον εισαγγελέα Ρόμπερτ Μίλερ σε βάρος του Πωλ Μάναφορτ, πρώην διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ καθώς επίσης και σε βάρος του Έλληνα ομογενή Τζωρτζ Παπαδόπουλου, πρώην συμβούλου Εξωτερικής Πολιτικής την ίδια περίοδο και τέλος σε βάρος ενός πρώην συνεργάτη του Τραμπ από τον επιχειρηματικό κόσμο, τον Ρικ Γκέιτς. 
Όπως σημειώνει η γερμανική ιστοσελίδα «κύριο μέλημα του Μίλερ είναι να αποκαλύψει πόσο βαθιά ήταν η παρέμβαση της Ρωσίας την περίοδο του προεκλογικού αγώνα στις ΗΠΑ, εάν η Ρωσία συνεργάστηκε σκόπιμα με μέλη της ομάδας Τραμπ αλλά και ποιες αξιόποινες πράξεις έχουν ενδεχομένως διαπραχθεί. Είναι η πρώτη φορά που στελέχη του επιτελείου Τραμπ προσάγονται στη δικαιοσύνη για αμφίβολες επαφές με την Ανατολική Ευρώπη. Η υπόθεση, η οποία έχει επισκιάσει την προεδρεία Τραμπ εδώ και μήνες, παίρνει τώρα μια νέα διάσταση. Η ατμόσφαιρα στους κόλπους της πολιτικής ελίτ των ΗΠΑ είναι ηλεκτρισμένη». 

Σύμφωνα με το Spiegel Online, «Mολονότι οι κατηγορίες εις βάρος των τριών αυτών στελεχών είναι βαριές, ιδιαίτερα προβληματίζει ο ρόλος που φαίνεται να έχει διαδραματίσει ο Τζωρτζ Παπαδόπουλος. Ταυτόχρονα ανακύπτουν πολλά νέα ερωτήματα: Πόσο απειλητική είναι όλη αυτή η ιστορία για τον ίδιο τον Τραμπ; Μήπως ο εισαγγελέας Μίλερ έχει περισσότερα στοιχεία στα χέρια του; Υπάρχουν επιβαρυντικά στοιχεία και για τον πρόεδρο των ΗΠΑ». 

Το Spiegel εστιάζει ειδικότερα στον Παπαδόπουλο. «Γιατί είναι ο Τζωρτζ Παπαδόπουλος τώρα σημαντικός;» διερωτάται. «Γιατί στην περίπτωσή του οι κατηγορίες αφορούν άμεσες, αμφιλεγόμενες επαφές με πιθανολογούμενους Ρώσους πράκτορες. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρώην σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής παραδέχτηκε ότι είχε πει ψέματα στο FBI για συναντήσεις με Ρώσους. Ο Παπαδόπουλος (...) συναντήθηκε αρκετές φορές με έναν "καθηγητή" από τη Ρωσία μετά το διορισμό του την άνοιξη του 2016, ο οποίες τον ενημέρωσε ότι η Μόσχα κατείχε επιβαρυντικά στοιχεία για την Χίλαρι Κλίντον μέσα από "χιλιάδες e-mail". Προφανώς επρόκειτο για ηλεκτρονικά μηνύματα που εκλάπησαν από χάκερ, από τα κεντρικά γραφεία των Δημοκρατικών και τα οποία, αργότερα το καλοκαίρι του 2016, δημοσιοποιήθηκαν από τα Wikileaks». 

Στο πλαίσιο των ερευνών του FBI ο Παπαδόπουλος, φέρεται να προέβη σε διάφορες ανακριβείς και ψευδείς δηλώσεις, για τις οποίες τώρα οδηγείται στη δικαιοσύνη. ‘Όπως σημειώνει τέλος το Spiegel Online, το μακρύ κατηγορητήριο εναντίον του Παπαδόπουλου αλλά και των Μάναφορτ και Γκέιτς, αφήνει να εννοηθεί ότι «ο εισαγγελέας Μίλερ και οι συνεργάτες γνωρίζουν πολύ περισσότερα από όλα όσα είναι για την ώρα διατεθειμένοι να δημοσιοποιήσουν».

Ζητείται «τακτ» για τη διαχείριση της καταλανικής κρίσης

Και σήμερα στον γερμανικό τύπο συναντάμε πλήθος σχολίων για την κατάσταση στην Καταλονία και το τι μέλλει γενέσθαι μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του Κ. Πουτζντεμόν, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλούν επόμενες οι κινήσεις του Μ. Ραχόι. Σε σχόλιό της η Suddeutsche Zeitung του Μονάχου αναφέρει: «Όπως τελικά φαίνεται, οι πρωτεργάτες της καταλανικής ανεξαρτησίας έχουν χάσει τη μεγάλη μάχη, κάτι που στην πραγματικότητα ήταν προδιαγεγραμμένο εξαρχής. Δεν είχαν στήριξη ούτε από το εξωτερικό, ούτε από την οικονομία, παρά μόνο από το 40% του πληθυσμού. Επίσης οι ονειροπόλοι της Βαρκελώνης είχαν υποτιμήσει τη σκληρότητα αλλά και τη συνέπεια της κυβέρνησης της Μαρδίτης. (…)Χωρίς οικονομική αυτονομία, χωρίς διοίκηση, χωρίς αστυνομία, ο καθαιρεθείς τοπικός πρωθυπουργός Κάρλες Πουτζδεμόντ μοιάζει με τραγική φιγούρα.» 

Στις επικείμενες εκλογές ενδέχεται το κόμμα του αλλά και ο ίδιος να σημειώσουν πτώση, όχι όμως και η γενική τάση στους κόλπους των αυτονομιστών. «Για αυτό το λόγο αναμένεται τώρα από την κυβέρνηση της Μαδρίτης, που έχει αναλάβει την εξουσία στην Καταλονία, να επιδείξει το τακτ που δεν είχε επιδείξει ως τώρα. Μέχρι πρότινος ο Ραχόι είχε κάνει μονο καταφανές ότι η άρνηση του διαλόγου μπορεί να οδηγήσει ένα κράτος σε κρίση». Σύμφωνα, τέλος, με τη γερμανική εφημερίδα, η επιλογή του Ραχόι να επιφορτίσει την ανένδοτη αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σοράγια Σάενζ ντε Σανταμαρία με την υπόθεση της Καταλονίας, μόνο επιπρόσθετα αρνητικά συναισθήματα δημιουργεί στους Καταλανούς. 

Ρόδος: «Οργή στον παράδεισο των γάμων»

Στη Ρόδο και την απαγόρευση τέλεσης γάμων στο εκκλησάκι του Αγίου Παύλου στη Λίνδο, μετά από μια «ακατάλληλη» για τα χριστιανική ήθη, σύμφωνα με τον μητροπολίτη του νησιού, φωτογραφία νεόνυμφου ζευγαριού, την οποία ανήρτησαν στο Facebook αναφέρεται η TAZ του Βερολίνου. «Το παρεκκλήσι του Αγίου Παύλου κάτω από την Ακρόπολη της Λίνδου είναι όχι μόνο πανέμορφο, αλλά αποτελεί και ιερό τόπο για την Ορθόδοξη Εκκλησία. Εδώ λέγεται ότι έφτασε ο απόστολος Παύλος στο τρίτο ιεραποστολικό του ταξίδι πριν από περίπου 2.000 χρόνια, φέρνοντας το χριστιανισμό στη Ρόδο», σημειώνει η εφημερίδα. Συγχρόνως σήμερα «αυτό το παρεκκλήσι είναι και ένας μαγνήτης για ζευγάρια από όλο τον κόσμο που έρχονται εδώ για να παντρευτούν, αφήνοντας στη Ρόδο πολλά χρήματα». Όπως αναφέρει η TAZ, πολλοί επιχειρηματίες και εστιάτορες ανησυχούν για το μέλλον της Λίνδου «επειδή φοβούνται μήπως οδηγηθούν τα επόμενα χρόνια σε οικονομικές απώλειες, εξαιτίας μόνο μιας φωτογραφίας». Ο Δημήτρης, ιδιοκτήτης εστιατορίου στη Λίνδο, βλέπει για παράδειγμα τη συγκεκριμένη φωτογραφία «απλά ως αστεία, και σε καμία περίπτωση σαν μια επίθεση στη θρησκεία ή την εκκλησία». 

Η ΤΑZ κάνει μια ιστορική αναδρομή στις μεγάλες δόξες που γνώρισε η Ρόδος και η Λίνδος τη δεκαετία του 70 σημειώνοντας ότι σήμερα, στην εποχή του μαζικού τουρισμού, το νησί παραμένει δημοφιλής προορισμός για τέλεση γάμων. Όπως σημειώνει η εφημερίδα: «Ο τουρισμός του γάμου είναι από τις κύριες πηγές εσόδων στην περιοχή. Κάθε χρόνο σχεδόν 600 ζευγάρια παντρεύονται στον Άγιο Παύλο. Όλη αυτή η τουριστική κίνηση αποφέρει έσοδα περίπου 15 εκατομ. ευρώ». Βέβαια υπάρχουν κι εκείνοι οι πολίτες που θεωρούν «χυδαίες» αντίστοιχες συμπεριφορές Βρετανών, κυρίως, τουριστών που κατακλύζουν το νησί, όχι μόνο τη Λίνδο και περιοχές όπως το Φαληράκι. Ωστόσο, για τους περισσότερους επιχειρηματίες της τουριστικής βιομηχανίας του νησιού, που ήδη αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα τα τελευταία χρονιά, η ιδέα ότι μπορεί να πληγούν μελλοντικά από μια αποχώρηση των τουριστών που έρχονται να παντρευτούν στα μέρη τους, προκαλεί σοκ. 
ΒΗΜΑ

1 σχόλιο:

  1. Άσχετος είσαι Κυρανούδη, άσχετος για να κρατήσω ευγένεια και να μην σε αποκαλέσω όπως σού αρμόζει σε πεζοδρομιακή γλώσσα. Χώρια που ο Μούελερ δεν είναι Μίλερ, ο Μάναφορτ κατηγορείται γιατί τα πήρε από την Ουκρανία σαν σύμβουλος από το 2006 μέχρι το 2014 και δεν τα δήλωσε, ο δε Παπαδόπουλος γιατί είπε ψέματα στο FBI και κανένας δεν κατηγορείται σε τίποτα σε σχέση με την καμπάνια τού Τράμπ. Είσαι από αυτούς που συμβάλλουν στην άγνοια τών Ελλήναν. Το λέω απλά, για να μην το πω χειρότερα. Καλά, δεν σκέφτεσαι ότι σήμερα με τόσα μέσα κάποιος θα σε έβλεπε; Αλλά έτσι κάνετε εσείς, προσπαθείτε! Αν περάσει πέρασε, αν δεν περάσει φοράτε μάσκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.