29/10/17

Αβάνα: «Πολιτική χειραγώγηση» στην υπόθεση των «επιθέσεων» εναντίον αμερικανών διπλωματών

Υπονόμευση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Κούβας

Οι καταγγελίες για μυστηριώδεις «επιθέσεις» που είχαν αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας μέλη του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού και μέλη των οικογενειών διπλωματών στην Κούβα, συνιστούν μια «πολιτική χειραγώγηση» που στοχεύει στην υπονόμευση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ–Κούβας, δήλωσε χθες από την Ουάσιγκτον ο κουβανός υπουργός Εξωτερικών, Μπρούνο Ροντρίγκεζ.
«Αυτές οι αποκαλούμενες ακουστικές επιθέσεις (…) είναι απολύτως ψευδείς» δήλωσε ο κουβανός ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον, χαρακτηρίζοντας τις καταγγελίες μια «πολιτική χειραγώγηση σχεδιασμένη για να υπονομεύσει τις διμερείς σχέσεις». Σημείωσε ότι αυτές οι καταγγελίες οδήγησαν σε «μια σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και των δύο χωρών». 

Σε μια σειρά μυστηριωδών επεισοδίων που σημειώθηκαν από τον Αύγουστο στην Κούβα, 24 μέλη του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού ασθένησαν έπειτα από «επιθέσεις», ορισμένες από τις οποίες περιελάμβαναν οξείς ήχους. Ορισμένοι διπλωμάτες υπέστησαν μερική ή ολική απώλεια ακοής και άλλοι αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας.

Η Ουάσινγκτον δεν έχει κατηγορήσει επίσημα την Αβάνα για τη διάπραξη αυτών των «επιθέσεων», αλλά ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, στα μέσα Οκτωβρίου κατέστησε  «υπεύθυνη» την κυβέρνηση της Κούβας. Ο Λευκός Οίκος παράλληλα σημείωσε ότι η Αβάνα έχει «τα μέσα για να σταματήσει τις επιθέσεις».

Οι Κουβανοί υποστηρίζουν ότι έχουν επιδείξει καλή θέληση φιλοξενώντας τρεις φορές φέτος ερευνητές του FBI. Εντούτοις, οι ΗΠΑ στα τέλη Σεπτεμβρίου ανακάλεσαν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της πρεσβείας τους στην Αβάνα και απέλασαν 15 υπαλλήλους της πρεσβείας της Κούβας στην Ουάσινγκτον, απόφαση που κατήγγειλε η Αβάνα.

Για περίπου ένα μήνα δεν εκδίδονται αμερικανικές ταξιδιωτικές θεωρήσεις στην Κούβα, γεγονός που η Αβάνα χαρακτηρίζει «αδικαιολόγητο».  

«Όποιες και αν είναι οι πολιτικές διαφορές» μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, είναι «απαράδεκτο και ανήθικο» η υπόθεση αυτή να οδηγεί σε λήψη μέτρων που επηρεάζουν τους υπηκόους και των δύο χωρών, δήλωσε ο Ροντρίγκεζ, εκφράζοντας τη λύπη του για τη λήψη από τις ΗΠΑ «πολιτικών αποφάσεων που επηρεάζουν το λαό της Κούβας».
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.