31/10/17

Πώς έφθασε η Ελλάδα σε διπλωματική κρίση με την Ισπανία για την Καταλωνία

Οι δηλώσεις και το timing - Το σχόλιο της ΝΔ
Ποικίλες συζητήσεις προκαλεί η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία επιτίθεται στον Ισπανό πρεσβευτή στην Αθήνα και φέρνει τις δύο χώρες στα πρόθυρα διπλωματικού επεισοδίου.
Η κυβέρνηση, η οποία κατηγορείται από την αντιπολίτευση και τον Ισπανό πρεσβευτή πως πήρε θέση για τα γεγονότα στην Καταλονία με σημαντική καθυστέρηση σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντέδρασε ουσιαστικά λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της συνέντευξης του Ενρίκε Βιγκέρα στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».
Σε αυτήν, ο Ισπανός διπλωμάτης υποστήριζε πως ξεκάθαρη ήταν μόνο η θέση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου για την ενότητα της Ισπανίας, ενώ απουσίασαν αντίστοιχες δηλώσεις από την κυβέρνηση.

Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος όσο και το υπουργείο Εξωτερικών, με άλλη ανακοίνωσή του, λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της συνέντευξης Βιγκέρα, επισήμαναν πως «μονομερείς ενέργειες δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές», παίρνοντας έτσι σαφή θέση υπέρ της ισπανικής κυβέρνησης και κατά των αυτονομιστικών τάσεων της Καταλωνίας.

Ακολούθησε, ωστόσο, η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ κατά του Ισπανού πρεσβευτή στην Αθήνα, τον οποίο ουσιαστικά κατηγορεί για πολιτική συμπαιγνία με τη ΝΔ, υιοθετώντας τα επιχειρήματά της. Επιπλέον, τον καλεί να πάρει πίσω τις δηλώσεις του, διαφορετικά «θα κληθεί να παράσχει τις απαραίτητες εξηγήσεις». 

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο Ισπανός πρεσβευτής προσβάλλει το Σύνταγμα της Ελλάδας και απαξιώνει τη Δικαιοσύνη με αφορμή την εισβολή του Ρουβίκωνα στην πρεσβεία της Ισπανίας, καθώς - όπως υποστηρίζει το ΥΠΕΞ - επιβλήθηκε ποινή εξάμηνης φυλάκισης στους δράστες, ενώ έμεινε ατιμώρητη αντίστοιχη παλαιότερη εισβολή ακτιβιστών από την ισπανική Δικαιοσύνη.


Το σχόλιο της ΝΔ


«Η κυβέρνηση για να καλύψει τις εσωτερικές της αντιφάσεις προκαλεί αδικαιολόγητο διπλωματικό επεισόδιο με την Ισπανία» δήλωσε ο τομεάρχης εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος σχετικά με την ανταλλαγή «βολών» για την Καταλονία.

Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο, η κυβέρνηση «επιτίθεται εκτός μέτρου στον ισπανό πρέσβη, εμπλέκοντας μάλιστα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Αξιωματική Αντιπολίτευση, επειδή είπαμε εξ αρχής, όπως όλη η Ευρώπη, το αυτονόητο. Ότι σεβόμαστε τη συνταγματική τάξη και την ακεραιότητα της Ισπανίας.

»Δυστυχώς, η Κυβέρνηση εκθέτει τη χώρα και γίνεται καταγέλαστη στην διπλωματική κοινότητα».

Πλήρης δήλωση Κουμουτσάκου για Ισπανία
«Η Κυβέρνηση, για να καλύψει τις εσωτερικές της αντιφάσεις στο θέμα της Καταλονίας, προκαλεί αδικαιολόγητο διπλωματικό επεισόδιο με την φίλη Ισπανία.

»Επιτίθεται εκτός μέτρου στον Ισπανό πρέσβη, εμπλέκοντας μάλιστα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Αξιωματική Αντιπολίτευση, επειδή είπαμε εξ αρχής, όπως όλη η Ευρώπη, το αυτονόητο. Ότι σεβόμαστε τη συνταγματική τάξη και την ακεραιότητα της Ισπανίας.

»Δυστυχώς, η Κυβέρνηση εκθέτει τη χώρα και γίνεται καταγέλαστη στην διπλωματική κοινότητα.

»Αφού πρώτα σύρθηκε σε μια αδικαιολόγητα καθυστερημένη δήλωση, στη συνέχεια επιτέθηκε έξω από κάθε διπλωματική πρακτική στον Ισπανό Πρέσβη στην Αθήνα, ο οποίος είχε απλώς επισημάνει αυτό που τελικά έκαναν!

»Έχασαν ψυχραιμία, λογική και μέτρο και στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής».

ΒΗΜΑ

2 σχόλια:

  1. έχει ένα κάρο ηλίθιους εκεί στην Πειραιώς. Συμφορά ο σύριζα, γελοία η ΝΔ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητε σαββα.
    Σημερα η ισπανια επανεφερε στη ταξη τον πρεσβη κ ζητησε κ συγνωμη.
    Επισης ο πρεσβης ειπε οτι ο δημοσιογραφος παραποιησε τα λεγομενα του.
    ΑΡΑ???
    ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.