Σάββας Καλεντερίδης
Το δυνητικά ιστορικής σημασίας δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν μετατρέπεται σε εφιάλτη για τον πρόεδρο της Αυτόνομης Κουρδικής Διοίκησης Μεσούτ Μπαρζανί, ο οποίος αναμένεται από στιγμή σε στιγμή να ανακοινώσει το τέλος της πολιτικής του καριέρας.
Όμως τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί.
Ο κουρδικός λαός οδηγείται σε εξαιρετικά οδυνηρό πολυκερματισμό, θύμα των γεωπολιτικών και στρατηγικών επιδιώξεων στην περιοχή των μεγάλων παικτών όπως η ΗΠΑ και η Ρωσία, αλλά και μικρότερων όπως το Ιράν, η Τουρκία και το ίδιο το Ιράκ, που καθοδηγείται κυρίως από το Ιράν και από τους θρησκευτικούς ηγέτες των σιιτών, Σαντρ και Σιστανί.
Ειδικά μετά το δημοψήφισμα παρατηρήθηκε έντονη κινητικότητα στο «Τρίγωνο του Διαβόλου», όπως το ονόμασαν οι Κούρδοι, δηλαδή Τεχεράνη-Άγκυρα-Βαγδάτη. Οι τρεις χώρες αποφάσισαν να ανατρέψουν την απόφαση του δημοψηφίσματος πάση θυσία, ακόμα και με τη χρήση βίας. Αποτέλεσμα της απόφασης αυτής ήταν η εισβολή του ιρακινού στρατού εκτός από το Κιρκούκ και σε άλλες περιοχές που κατείχαν οι πεσμεργκά, κυρίως επί του δρομολογίου του αγωγού πετρελαίου Κιρκούκ-Τζεϊχάν.
Ειδικά μετά το δημοψήφισμα παρατηρήθηκε έντονη κινητικότητα στο «Τρίγωνο του Διαβόλου», όπως το ονόμασαν οι Κούρδοι, δηλαδή Τεχεράνη-Άγκυρα-Βαγδάτη. Οι τρεις χώρες αποφάσισαν να ανατρέψουν την απόφαση του δημοψηφίσματος πάση θυσία, ακόμα και με τη χρήση βίας. Αποτέλεσμα της απόφασης αυτής ήταν η εισβολή του ιρακινού στρατού εκτός από το Κιρκούκ και σε άλλες περιοχές που κατείχαν οι πεσμεργκά, κυρίως επί του δρομολογίου του αγωγού πετρελαίου Κιρκούκ-Τζεϊχάν.
Στόχος είναι ο πλήρης έλεγχος του αγωγού από δυνάμεις της Βαγδάτης, αλλά και η δημιουργία διαδρόμου μέχρι τα σύνορα με την Τουρκία, ελεγχόμενου από τον στρατό του Ιράκ. Ο διάδρομος αυτός θα χρησιμεύσει ως μεταφορικός άξονας μεταξύ Τουρκίας-Ιράκ, μέσω του οποίου θα γίνεται το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών, με τη δημιουργία της νέας συνοριακής πύλης Οβάκιοϊ, παρακάμπτοντας έτσι τη συνοριακή πύλη Χαμπούρ που ελέγχεται από τους Κούρδους.
Να σημειωθεί αλλά και να υπογραμμιστεί ότι σε περίπτωση που επιτευχθεί αυτό, τότε χάνεται κάθε επαφή μεταξύ των Κούρδων του Ιράκ και της Συρίας, εξέλιξη που θα έχει σοβαρότατες γεωπολιτικές συνέπειες.
Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, απόγευμα της Πέμπτης, οι μάχες για τη δημιουργία του ως άνω διαδρόμου συνεχίζονται, με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ των Πεσμεργκά, στρατηγό Εμινκί, να δηλώνει το μεσημέρι της Πέμπτης ότι οι πρωινές επιθέσεις του ιρακινού στρατού και των σιιτών πολιτοφυλάκων της Χάσντι Σάμπι έχουν αποκρουστεί και ότι κυριολεκτικά δεν έχουν προχωρήσει ούτε ένα μέτρο.
Όμως αν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Άγκυρας είναι μόνο ο προαναφερθείς διάδρομος, η Τεχεράνη, εκτός από τις πετρελαιοφόρες περιοχές του Κιρκούκ, τις οποίες έχουν καταλάβει ο στρατός του Ιράκ και φιλοϊρανικές δυνάμεις, δείχνει σοβαρό ενδιαφέρον για όλες τις περιοχές που κατοικούνται από Κούρδους και συνορεύουν με το Ιράν, με πιο σημαντική αυτήν της Σουλεϊμανίγιας.
Μέσω του ελέγχου αριθμού στελεχών κομμάτων που είναι ισχυρά στις περιοχές αυτές αλλά και μέσω του εμπορίου, που γίνεται σχεδόν αποκλειστικά από το Ιράν, η Τεχεράνη προσπαθεί να δημιουργήσει βαθύ ρήγμα μεταξύ Σουλεϊμανίγιας –που ελέγχεται από την Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (ΥΝΚ) και το κόμμα Γκοράν (Αλλαγή)– και των περιφερειών Ερμπίλ και Ντόχουκ – που ελέγχονται από το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν και την οικογένεια Μπαρζανί.
Κοινός στόχος της Άγκυρας και της Τεχεράνης, που υποστηρίζεται παντί τρόπω από την ιρανόφιλη σιιτική κυβέρνηση της Βαγδάτης, είναι μέσω της πολυδιάσπασης να οδηγήσουν το Κουρδικό στην κυριολεξία τριάντα χρόνια πίσω, για να μην αποτελέσει απειλή για τα επόμενα τριάντα χρόνια.
Τέλος, Άγκυρα και Τεχεράνη συζητούν για δυο κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις μείζονος σημασίας:
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news
κ.Καλεντεριδη, υπάρχει δηλαδή περίπτωση να επιτρέψουν οι Αμερικανοι στους Ιρακινούς (και Τουρκους) να αποκόψουν τους Κούρδους του Ιρακ και της Συρίας;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε άλλο παρεμφερές άρθρο, είχα σχολιάσει ως άκαιρο το δημοφήφισμα και στήριζα τις απόψεις μου στο ότι οι Κούρδοι δεν είχαν στερεές σημμαχίες για να βοηθηθούν. Αρκετοί με κατέκριναν, ως μη συμαθούντα τους ΚούρδουςΟι εξελίξεις επιβεβαίωσαν αυτά που είχα γράψει, γιατί απλά δεν στηρίχθηκα σε συμπάθειες αλλά σε γεγονότα. Υπόθηκε τότε πως πίσω από τους Κούρδους βρισκόταν ο ισχυρότερος παίχτης της περιοχής, δηλαδή το Ισραήλ, κάτι που δεν φαίνεται πως ισχύει. Φυσικά και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε λεπτομέρειες του παιχνιδιού που παίζεται, είναι όμως ένα παιχνίδι με αβέβαιο αποτέλεσμα. Ευχόμαστε οι Κούρδοι να κερδίσουν την ανεξαρτησία τους, να πολυκερματιστεί η Τουρκία και να βρούμε επιτέλους ησυχία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι Κουρδοι ειχαν αναγκη αρχικα απο ομοψυχια, δεν την ειχαν οποτε ολα τα αλλα ειναι δευτερευοντα και απλως υποστηρικτικα
Διαγραφή@ Μιχαλης Σαρηγιαννης.
ΔιαγραφήΑπλως υπενθυμιζω οτι αναφορικα με την στηριξη του Ισραηλ,δεν υποθηκε οπως λετε αλλα επισημως ενθαρρυνθηκε απο τις δηλωσεις του Ισραηλ.
Τωρα τι συνεβη και επεσε αμνησια τουλαχιστον στο Ισραηλ,συντομα θα αποκαλυφθει.
Το δημοψήφισμα ήταν η μεγαλύτερη ανοησία που μπορούσε να γίνει. Οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τους Κούρδους, αντί να τους σταματήσουν, τους ενθάρρυναν να προχωρήσουν στη συγκεκριμένη αυτοκτονική διαδικασία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα χρειαστεί αρκετή δουλειά (η θυσία του Μπαρζανί είναι προϋπόθεση) ώστε να επιστρέψουμε στην προ του δημοψηφίσματος κατάσταση. Και δεν θα είναι εύκολο.
Οσοι πανηγηρηζουν να μην ξεχνουν οτι το κρατος του Μεγαλου Κουρδισταν ειναι γεω-
ΑπάντησηΔιαγραφήστρατηγικος των ΗΠΑ εδω κ τριαντα χρονια κ επισης υπαρξιακη προυποθεση του Ισραηλ !
Οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν ποτέ τα πετρέλαια να πηγαίνουν βόρεια ή ανατολικά. Είναι κεντρικό ζήτημα για τις ΗΠΑ τα πετρέλαια αυτά να φεύγουν προς τα δυτικά, για να τροφοδοτούν με ενέργεια τις οικονομίες της Δύσης (Ευρώπης) και όχι της ανταγωνιστικής ανατολής (π.χ. κίνα).
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι ισραηλινοί αποκλείεται να αποδεχτούν οι σιιτικές πολιτοφυλακές και η χεζμπολάχ να εδραιωθούν και συνεχώς να ισχυροποιούνται σε Ιράκ Συρία και Λίβανο, πιό κοντά από ποτέ ένα χτύπημα του Ισραήλ πρώτα στο Ιράν και στην συνέχεια στα παρακλάδια. Ο Μπαρζανί αποκλείεται να παραιτηθεί θα προτιμήσει να παει σε εμφύλιο. Τελευταία ελπίδα των Κούρδων το PΚΚ.
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλε μου το Ισραηλ δε μπορει απο μονο του να επιτεθει στο Ιραν. το ιραν ειναι πολυ ισχυρη χωρα
ΔιαγραφήΤο Ισραήλ όχι μόνο έχει τις στρατιωτικές ικανότητες,όπως βαλλιστικούς πυραύλους,αεροπλάνα σύγχρονα,υποβρύχια με δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων πυρηνικών κλπ,να επιτεθεί στο Ιράν αλλά μπορεί αν θέλει να το κονιορτοποιησει μέσα σε 24 ώρες...Και να είμαστε βέβαιοι ότι αυτό θα γίνει και ακόμη πιο σίγουρο ότι θα γίνει ξαφνικά χωρίς να το γνωρίζουν ούτε οι αμερικάνοι...
Διαγραφήχαχα σιγα τα αιματα φιλε...το Ισραηλ ρεζιλευτηκε απο το παρακλάδι του Ιραν (Χεζμπολάχ) το 2006 και μαλιστα την τοτε Χεζμπολαχ που δεν εχει καμια σχεση με τη σημερινη, ποσο μαλλον να τα βαλει με το ίδιο το Ιραν.
ΔιαγραφήΥπάρχουν δυο-τρία κρίσιμα ζητήματα που έχουν τη σημασία τους:
ΑπάντησηΔιαγραφή1) Το Ισραήλ (και οι ΗΠΑ) έχουν επενδύσει πάνω στους Κούρδους και δεν (θέλουν να) τους εγκαταλείψουν, διότι δεν έχουν άλλους σταθερούς συμμάχους στην περιοχή (η Τουρκία τους τελείωσε).
2) Η στρατιωτική απουσία έως αδυναμία των ΗΠΑ είναι χαρακτηριστική. Διερωτάται κανείς τι απέγινε η χώρα που διέλυσε σχεδόν από λάθος υπολογισμό σε μερικές εβδομάδες μια χώρα με αξιόμαχο στρατό όπως ήταν η Σερβία το 1999. Σίγουρα δεν έχει μειωθεί το αξιόμαχό τους, όμως σίγουρα έχει μειωθεί η προθυμία τους για μάχη, καθώς και η δυνατότητα να χρηματοδοτούν νέους πολέμους. Αυτό είναι το βαθύτερο πρόβλημα της Αμερικής.
3) Παρά την έως σήμερα ηθελημένη ή αθέλητη αδυναμία της Αμερικής, το βέβαιο είναι ότι επιθυμούν να αποτρέψουν τον Σιιτικό άξονα Τεχεράνης - Βαγδάτης - Δαμασκού - Λιβάνου και επιθυμούν να ενισχύουν το Ισραήλ δια της δημιουργίας κουρδικού κράτους. Και όσο αυξάνεται η ιρανική επιρροή στο Ιράκ, τόσο ενισχύεται και η διάθεσή τους να τα σπάσουν με τους Ιρακινούς.
Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πόσο μεγάλο λάθος ήταν η ανατροπή του Σαντάμ το 2003. Όλα τους τα προβλήματα ξεκινούν από εκεί. Κάνοντας έκτοτε το ένα λάθος μετά το άλλο, κατάφεραν για πρώτη φορά να δημιουργήσουν την πρώτη πραγματική στρατιωτική απειλή κατά του Ισραήλ από το 1948 που υπάρχει αυτό το κράτος.
Ό,τι και να πει κανείς για την ανοησία της αμερικανικής πολιτικής είναι λίγο.
Πάντως τους Κούρδους δεν θα τους αφήσουν. Η πιθανότητα να εγείρουν κουρδικό μέσα στην Τουρκία είναι πολύ μεγάλη, πιστεύω, διότι πρώτον θα αποπροσανατολίσει από τις σημερινές αποτυχίες τους, δεύτερον, θα δώσει την ηχηρή σφαλιάρα που θέλουν στον Ερντογάν, τρίτον, είναι ένας τρόπος να κάνουν πολιτική χωρίς να χρειαστεί να ρίξουν ούτε μια ντουφεκιά.
Το βέβαιο είναι ότι είναι υποχρεωμένοι να στηρίξουν τους Κούρδους. Πιστεύω ότι θα το δούμε πολύ σύντομα.
Ο κουρδικος λαος εμπλεκεται σ΄ενα αιματηρο παιχνιδι αντιπαραθεσης, περαν αυτου με την τουρκια,τωρα και με με το ιρακ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια αντιπαραθεση χωρις ημερομηνια ληξης,μ'ενα κουρδικο αυτονομο μορφωμα στα πλευρα του Ιραν.
Δυστυχως,απ'οτι φαινεται, οι κουρδοι μαλλον δεν προκειται να ελθουν σε συμφωνια με το Ιραν.
Αρα,ο βορειος διαδρομος στην Συρια δεν φαινεται να ανοιγει στο εγγυς μελλον.
Απ΄την αλλη,μια συμφωνια Κουρδων-Ασαντ ισως θα μπορουσε να διορθωσει τα πραγματα και η τουρκικη εισβολη στην Συρια να θεωρηθει ως ακρως εχθρικη και απο το ιραν,οποτε θα υπηρχε ελπιδα,κατα την αποψη μου, να επιτευχθει μια υποχωρηση της τουρκιας στο μετωπο της Συριας.
Σε αυτην την τελευταια περιπτωση,οι ΗΠΑ θα πρεπει να δρουν στην σκια δηλ. χωρις επισημη παρεμβαση ειτε στην Συρια,ειτε στο Ιρακ.
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι πολλοί αναγνώστες προσπαθούν να ερμηνεύσουν τα συμφέροντα και τη στάση των ΗΠΑ στην περιοχή, χωρίς να γνωρίζουν τις επίσημες θέσεις τους.
ΑπάντησηΔιαγραφή26 Σεπ 2017.
Απογοήτευση των ΗΠΑ για το δημοψήφισμα στο Κουρδιστάν
Τη «βαθιά απογοήτευσή» του για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, εκτιμώντας σε μια ανακοίνωσή του ότι αυτό «θα αυξήσει την αστάθεια και τις δυσκολίες» στην περιοχή.
«Οι ΗΠΑ είναι βαθιά απογοητευμένες για την απόφαση της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν να διεξαχθεί σήμερα (σ.σ. τη Δευτέρα) ένα μονομερές δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
in.gr
29/09/2017
ΙΡΑΚΙΝΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ: ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
Η αμερικανική κυβέρνηση «δεν αναγνωρίζει» το δημοψήφισμα που διεξήχθη «μονομερώς» για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν και απευθύνει έκκληση για «διάλογο» και αυτοσυγκράτηση σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον.
«Η ψηφοφορία και τα αποτελέσματα στερούνται νομιμότητας και εμείς συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ένα ενιαίο, ομοσπονδιακό, δημοκρατικό και εύπορο Ιράκ» τονίζεται σε δελτίο Tύπου.
tanea.gr
27/10/2017
ΗΠΑ: Μονόδρομος για το Ιράκ να παραμείνει ενωμένο
Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, επιμένει ότι το Ιράκ πρέπει να παραμείνει ενιαίο, υπό μία εθνική κυβέρνηση, κι αυτός είναι ο μόνος δρόμος που μπορούν να πάρουν οι Κούρδοι, οι σιίτες και οι σουνίτες για να προχωρήσουν μπροστά.
skai.gr
Αναρχοφιλελεύθερε
Διαγραφήοι ΗΠΑ δεν μπορούν να στηρίξουν ανοικτά και επίσημα τους Κούρδους του Ιράκ, γιατί τότε η Βαγδάτη θα στρογγυλοκαθίσει στην αγκαλιά της Τεχεράνης.
Άλλωστε αυτό εκμεταλλεύονται Ιράν και Τουρκία και κάνουν χοντρό παιχνίδι στην περιοχή.
Να περιμένουμε, εκτιμώ ότι θα δούμε πολλά επεισόδια.