3/1/18

Γιατί μπορούμε βάσιμα να αισιοδοξούμε για τη Μέση Ανατολή

Υπάρχουν στοιχεία που μπορούν να διαμορφώσουν ένα καλύτερο αύριο και να πλήξουν τον ισλαμικό φονταμενταλισμό. Το δύσκολο μέτωπο της Βορείου Κορέας και η στήριξη που προσφέρει η παγκόσμια ανάκαμψη.


Το 2018 ξεκινά με τους οικονομικούς και γεωπολιτικούς δείκτες να δείχνουν προς πολύ διαφορετικές κατευθύνσεις. Οι αγορές μετοχών παγκοσμίως είναι σε ρεκόρ και η οικονομική εμπιστοσύνη αυξάνει στο μεγαλύτερο μέρος του αναπτυγμένου κόσμου. Ενώ όμως οι επενδυτές είναι «ταύροι», όσοι παρακολουθούν τη διεθνή πολιτική σκηνή είναι πολύ νευρικοί.
Τα τελευταία χρόνια η Μέση Ανατολή έτεινε να είναι η περιοχή που έβγαιναν τα «κακά νέα» και η Ασία που «ειδικεύονταν» στην αισιοδοξία. Αυτή η χρονιά μπορεί να αντιστρέψει το μοντέλο. Το μεγαλύτερο γεωπολιτικό ρίσκο είναι ένας πόλεμος στην Κορεατική Χερσόνησο. Αν οι ΗΠΑ υλοποιήσουν την απειλή του Ντ. Τραμπ να χρησιμοποιήσει «φωτιά και οργή» για να αφοπλίσει τη Βόρεια Κορέα θα είναι η πρώτη φορά που η Αμερική θα μπαίνει σε πόλεμο με μια άλλη πυρηνική δύναμη. Τα ρίσκα είναι κυριολεκτικά ανυπολόγιστα.
Αντίθετα, υπάρχουν αρκετά σημαντικά στοιχεία που εν τέλει μπορεί να πάνε καλά στη Μέση Ανατολή. Ο συνδυασμός των ταραχών στο Ιραν, οι φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις στη Σαουδική Αραβία και η τελική ήττα του ISIS στα πεδία των μαχών θα είναι όλα σοβαρά εμπόδια για τις πιο φονταμενταλιστικές και συγκρουσιακές πτέρυγες του Ισλαμισμού.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.