26/6/18

Ζάεφ: Ο Κοτζιάς ασκεί καθημερινά πιέσεις για τη «Μακεδονία» στην ΕΕ σαν να πρόκειται για τη δική του χώρα

«Θα παραιτηθώ αν χάσω στο δημοψήφισμα για τη συμφωνία» δηλώνει ο Σκοπιανός πρωθυπουργός

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού στην περίπτωση που η συμφωνία των Πρεσπών δεν εγκριθεί στο δημοψήφισμα του φθινοπώρου εξέφρασε ο Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό κανάλι των Σκοπίων. 
Στην ίδια συνέντευξη μάλιστα μίλησε με θερμά λόγια για την υποστήριξη που λαμβάνει από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά, στην προσπάθεια του να κάμψει τις αντιρρήσεις ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών για την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η ελληνική κυβέρνηση ασκεί πιέσεις «σαν να επρόκειτο για την ένταξη της δικής της χώρας».
Παρότι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η συμφωνία θα εγκριθεί στο δημοψήφισμα και μάλιστα με αρκετά μεγάλο ποσοστό, επισήμανε ότι εάν τελικά οι προσδοκίες του διαψευστούν θα επιλέξει τον δρόμο της παραίτησης. 

«Ναι θα φύγω εάν αποτύχει το δημοψήφισμα για τη Μακεδονία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζάεφ, αναφερόμενος επανειλημμένα καθ' όλη τη διάρκεια της συνέντευξης στην χώρα του ως «Μακεδονία» και όχι ως «Βόρεια Μακεδονία» όπως προβλέπει η συμφωνία. «Είμαι βέβαιος πάντως ότι η συμφωνία θα εγκριθεί με ποσοστό 75% με 85%, δηλαδή με ποσοστό ανάλογο των πολιτών που τάσονται υπέρ της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση», συμπλήρωσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός. 

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό 1TV, ο κ. Ζάεφ επισήμανε ότι η κυβέρνησή του δεν έχει καταλήξει ακόμα στο ακριβές ερώτημα του δημοψηφίσματος. Όπως ξεκαθάρισε πάντως, σίγουρα θα σχετίζεται με την Ε.Ε., το ΝΑΤΟ, αλλά βεβαίως και με το ονοματολογικό.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός αποκάλυψε επίσης ότι οι νομικές υπηρεσίες του κράτους προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να μην υπογράψει ο Πρόεδρος της χώρας, Ιβανόφ, την κύρωση της συμφωνίας από την Βουλή της χώρας.

Αναφερόμενος στη θέση της Γαλλίας που εκφράζει ενστάσεις στην ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ είπε τα εξής: «Με χαροποιεί που πολλές χώρες ενθαρρύνουν τη Γαλλία να πάρει μια θετική απόφαση. Πιθανόν η θέση της Γαλλίας να οφείλεται σε κάποιες διαφορές στο εσωτερικό της χώρας. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Γαλλίας και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς πραγματοποιεί τηλεφωνικές επαφές κάθε μέρα σαν να ασκεί πιέσεις για τη δική του χώρα».
Πρώτο Θέμα

8 σχόλια:

  1. Σάββα,

    Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο απ' όλα είναι η πρόσβαση στον Θερμαϊκό που δίνουν στα Σκόπια. Κι εδώ είχατε αναρτήσει προ καιρού το σχετικό βίντεο με τον Μανιάτη κ ένα άρθρο τού Καρυώτη, αν θυμούμαι καλά.
    Τελικά έχει διευκρινισθεί πλήρως το θέμα; Δεν βλέπω να το αναφέρουν και πολύ στον Κοτζιά και να ζητούν διευκρινίσεις, εκτός κι αν δεν το είδα/διάβασα. Τι απάντησε η κυβέρνηση στον Μανιάτη;

    Απάντηση Μανιάτη σε Κοτζιά για την εκχώρηση δικαιωμάτων ΑΟΖ στα Σκόπια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Do you want to hear something even more disturbing than access to the Aegean? Our kids or grandkids will mock us everytime we tell them the truth. And, how do you protect a históric lie? By making its denial punishable by law! The one's who orchestrated this rape of history are másters in their craft. The ones who acepted it simple traitors.

      Διαγραφή
    2. Το άρθρο 13 της Συμφωνίας των Πρεσπών που χαρακτηρίζει τα Σκόπια ως περίκλειστο κράτος είναι σχεδόν αντιγραφή του ομοιαρίθμου άρθρου της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.
      Άρθρο 13 το ένα άρθρο 13 το άλλο.

      Διαγραφή
    3. @ Παναγιώτης Μπαλακτάρης

      Ευχαριστώ, Παναγιώτη. Θα το διαβάσω ξανά, να θυμηθώ τι λέει.

      Διαγραφή
    4. Το άρθρο 13 της συμφωνίας αναφέρει:

      «Λαμβάνοντας υπ' όψιν το γεγονός ότι το δεύτερο συμβαλλόμενο μέρος, τα Σκόπια, είναι περίκλειστο κράτος, τα συμβαλλόμενα μέρη θα καθοδηγούνται από τις σχετικές προβλέψεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας»

      Tο θέμα είναι ποιες είναι αυτές οι προβλέψεις. Τι γίνεται με όλα τα περίκλειστα κράτη (Λουξεμβούργο, Αυστρία, Ελβετία κλπ.);

      Τα δύο παρακάτω άρθρα μάς διαφωτίζουν κάπως, αν και σαν νομικός, γνωρίζεις κάλλιον εμού, ότι τα θέματα αυτά επιδέχονται πολλών ερμηνειών:

      Η ΑΟΖ και τα δικαιώματα άλλων κρατών σ’ αυτή

      Η πΓΔΜ αποκτά πρόσβαση στην ελληνική ΑΟΖ με τη συμφωνία Ζάεφ-Τσίπρα;

      Το δεύτερο άρθρο αναφέρεται και στο πρώτο, αλλά θερώρησα καλό να το παραθέσω χωριστά. Το θέμα που με απασχολεί είναι να μην βγάλουν καμμιά στραβή και παραχωρήσουν δικαιώματα πέραν των από το Δίκαιο τής Θάλασσας προβλεπομένων. Ελπίζω να μην έχει γίνει κάτι τέτοιο.

      Διαγραφή
    5. Nativist,

      Εάν μπορούσα να σου στείλω κάπου λεπτομέρειες θα καταλάβαινες πόσο δίκαιο έχεις για τα περί ερμηνειών...

      Διαγραφή
    6. Ευχαριστώ, Παναγιώτη. Το ξέρω ότι έχω δίκιο.

      Διαγραφή
  2. Για άλλη μια φορά θυσιάζετε η Ελλάδα για το νατο και την ΕΕ-Γερμανία. Ο Κοτζιάς από κοινού με τον Τσίπρα εφαρμόζουν από κοινού προσωπική ιδεοληπτική πολιτική. Ο Κοτζιάς δε, είναι συνεπής στα λεγόμενα του και εν γένη στη στάση του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.