29/6/18

Τεστ Ερντογάν η σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες


Ανδρέας Πιμπίσιης  
Η σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες σε ένα δεκαήμερο (11-12 Ιουλίου) θα αποτελέσει ένα σημαντικό πρώτο τεστ για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη νίκη του στις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Η παρουσία του στη σύνοδο του ΝΑΤΟ αποτελεί μια ευκαιρία να επιχειρηθεί να ξεκαθαρίσει το σκηνικό σ’ ό,τι αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με τους συμμάχους της στη δύση.
Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου αρκετές δυτικές χώρες απέφυγαν να δώσουν αφορμές προς τον Ερντογάν τις οποίες θα επιχειρούσε να χρησιμοποιήσει για να ενισχύσει τη θέση του.
Όμως η δυσφορία που υπήρχε τότε για συμπεριφορές του Τούρκου Προέδρου δεν έχουν εκλείψει μετεκλογικά. Γι’ αυτό και θα επιδιώξουν να πάρουν απαντήσεις ως προς την κατεύθυνση που θα κινηθεί από τώρα και στο εξής η Τουρκία.
Στην Ουάσινγκτον μείζον θέμα παραμένει η απόκτηση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία γι’ αυτό και συνεχίζεται η πίεση από μέρους του Κογκρέσου προς την Κυβέρνηση Τραμπ. Παράλληλα το Κογκρέσο δεν βλέπει με θετικό μάτι τις κινήσεις που έγιναν από μέρους της αμερικανικής Κυβέρνησης στη Συρία προς όφελος της Τουρκίας και σε βάρος των Κούρδων. 
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο (φωτό), κατά τη διάρκεια κατάθεσής του στην Επιτροπή Διάθεσης Κονδυλίων της Γερουσίας, έδωσε διαβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τους Κούρδους της Συρίας, με τους οποίους συνεργάζονται στον πόλεμο για την εξάλειψη του Ισλαμικού Κράτους. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του γερουσιαστή Βαν Χόλεν, ο Αμερικανός υπουργός συμφώνησε πως οι Κούρδοι της Συρίας αποτελούν «έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο».
Όταν ρωτήθηκε στη συνέχεια για τις ενδεχόμενες πιέσεις που θα ασκήσει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να ρίξουν οι ΗΠΑ τους Κούρδους «κάτω από το λεωφορείο», ο κ. Πομπέο απάντησε χαριτολογώντας πως «δεν υπάρχει καμία πρόθεση από την Κυβέρνηση να πετάξει απολύτως κανέναν κάτω από κάποιο κίτρινο αντικείμενο».
ΔΙΑΒΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.