12/4/19

Ελλάδα ή Τουρκία; Ποια χώρα θα αποτελέσει τη βάση της πολιτικής των ΗΠΑ στη Μεσόγειο

South Korean President Moon Jae-in (2-L), his wife Kim Jung-sook (L), US President Donald Trump (2-R) and his wife Melania Trump (R) smile during their meeting in the Oval Office of the White House in Washington, DC, USA, 11 April 2019. EPA, YONHAP SOUTH KOREA OUT
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Η σχέση της Αμερικής και της Τουρκίας είναι περίπλοκη και δύσκολη, όπως χαρακτηριστικά είπε ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, και στην Ουάσιγκτον βρίσκονται στο στάδιο λήψης πολύ μεγάλων αποφάσεων, που θα αφορούν αναγκαστικά την Ελλάδα και την Κύπρο, ως τις δυνάμεις που θα αναλάβουν το βάρος αντικατάστασης της κατοχικής δύναμης.
Οι ψίθυροι στην Ουάσιγκτον αυξάνονται και πληθύνονται για την τελική απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί όσο κοντεύει το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του πυραυλικού συστήματος S-400 στην Τουρκία. Υπό αυτές τις συνθήκες οι προβλέψεις απαγορεύονται διότι η απόφαση θα εκπλήξει, υπό την έννοια ότι υπάρχουν υποστηρικτές και των δύο απόψεων:

  • Ακόμα και σήμερα ένα μικρό μέρος της γραφειοκρατίας αλληθωρίζει προς την Τουρκία, θα έλεγα λόγω μαζοχισμού, και ας στενοχωρήσω Αμερικανούς φίλους διπλωμάτες. Είναι αυτοί που θεωρούν δεδομένη την Ελλάδα, οπότε δεν θα τους ένοιαζε να κάνουν και κάποιες υποχωρήσεις προς την Τουρκία.
  • Η πλειοψηφία, βεβαίως, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα είναι ο πιο πιστός σύμμαχος της Αμερικής, ανεξάρτητα από πολιτικές καταστάσεις και αυτό αποδείχθηκε στη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από την αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός φερόμενος έξυπνα, έπαιξε καλά το παιγνίδι με τον Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος αναδείχθηκε σε υποστηρικτή της χώρας χωρίς όμως να προσφέρει οικονομική βοήθεια. Συνέχισε στην ίδια γραμμή και με τον σημερινό Πλανητάρχη, ο οποίος ανάλογα με τις εξελίξεις στις σχέσεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας, θα μπορούσε να υποστηρίξει την Ελλάδα και οικονομικά.
Μιλώντας πάντα υποθετικά: εάν η Τουρκία εγκαταλείψει τη Δύση, η Αμερική θα στηριχθεί στη γραμμή άμυνας που ξεκινά από το Ισραήλ μέχρι και το Γιβραλτάρ, άρα συμπεριλαμβάνονται η Ελλάδα και η Κύπρος. Επίσης θα χρησιμοποιηθούν δύο χώρες-κλειδιά, η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Δίπλα ακριβώς στην Τουρκία βρίσκονται οι Κούρδοι της Συρίας και του Ιράκ που τυγχάνουν μίας πρωτόγνωρης (καλής) συμπεριφοράς από την Ουάσιγκτον. Άρα, εάν το θελήσει η Αμερική «καθαρίζει» με την Τουρκία χωρίς συνέπειες για τα στρατηγικά της συμφέροντα.
Από τη χθεσινή κατάθεση του προτεινόμενου πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία, στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, εξάγεται το συμπέρασμα, ότι οι Αμερικανοί θα εκδικηθούν. Δηλαδή το διαζύγιο δεν θα είναι «πολιτισμένο». Εννοούν ότι όταν χάνεις στην στρατηγική σκακιέρα, δεν μπορείς να μένεις με δεμένα χέρια.
  • Ο κ. Σάτερφιλντ, που ανήκει στη σχολή των γραφειοκρατών, αναγκάστηκε χθες να ακολουθήσει στο έπακρον τη γραμμή του αντιπροέδρου Μάικ Πένς και να επαναλάβει το μήνυμα του, το οποίο ήταν στεγνό και απειλητικό. Εάν ομιλούσε κανείς με όρους μαφίας, ήταν ένα μήνυμα πριν έρθει το τέλος.
Οι προειδοποιήσεις και τα τελεσίγραφα, όπως έχουν διατυπωθεί, θα υλοποιηθούν είναι το συμπέρασμα όλων όσων συζητούν με τα στελέχη των Διευθύνσεων Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Το πιο σημαντικό είναι ότι δημιουργήθηκε η «αντιτουρκική» σχολή ανάμεσα στους αξιωματούχους της γραφειοκρατίας, οι οποίοι δείχνουν εκδικητικές τάσεις. Η αλήθεια είναι ότι όταν χάνεται μία μεγάλη χώρα για τις υπερδυνάμεις, το πρόβλημα είναι τεράστιο. Και αυτός που θα την χάσει θα καταγραφεί από την ιστορία, ανεξάρτητα εάν ο Ερντογάν ήταν αυτός που οδήγησε την Τουρκία στην έξοδο.
“Υπάρχει αυξανόμενη συνειδητοποίηση στην αμερικανική κυβέρνηση ότι αυτές οι κρίσεις με την Τουρκία γίνονται ένα μόνιμο χαρακτηριστικό και η αντίληψη είναι ότι η Τουρκία βαθμιαία απομακρύνεται από τις ΗΠΑ”, δήλωσε ο Τούρκος αναλυτής Σονέρ Κακαπτάϊ, διευθυντής του τουρκικού ερευνητικού προγράμματος στο Ινστιτούτο Πολιτικής για την Εγγύς Ανατολή, που ενισχύεται οικονομικά από τουρκικά κεφάλαια.
Η δήλωση του έκανε αίσθηση διότι έχει γνώση του τουρκικού πολιτικού, διπλωματικού και οικονομικού πεδίου της Τουρκίας.
“Για πρώτη φορά», υποστήριξε, «από τη δεκαετία του 1950, οι πολιτικοί των ΗΠΑ αναρωτιούνται εάν η Ελλάδα ή η Τουρκία θα αποτελέσουν τη βάση της πολιτικής τους στην Ανατολική Μεσόγειο”.
  • Υποστήριξε επίσης ότι το τελευταίο σχέδιο νόμου, που εισήγαγαν οι γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο, με τη συνδρομή των ακτιβιστών του HALC, αντικατοπτρίζει τη στρατηγική συνειδητοποίηση ότι η Τουρκία μπορεί να μην είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η γειτονική χώρα κατέστη ακρογωνιαίος λίθος της αμερικανικής πολιτικής στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν ο καθηγητής Γουόλστατερ, παρουσίασε το δόγμα του, ένα ακραίο φιλοτουρκικό κείμενο, που ενστερνίστηκε τότε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Είχε προηγηθεί ένα άρθρο του στην εφημερίδα Wall Street Journal, το 1979, μετά την επανάσταση των Μουλλάδων στο Ιράν, στο οποίο σημείωνε ότι και να χαθεί το Ιράν -όπως και έγινε- υπάρχει η Τουρκία.
Θα είναι η πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια που η Αμερική θα αλλάξει πολιτική. Εφόσον βέβαια η Τουρκία δεν ακυρώσει την αγορά των ρωσικών S-400.

hellasjournal

7 σχόλια:

  1. Ποιά γραμμή ποιᾶς ἄμυνας; Περί ἐπιθετικῆς γραμμῆς πρόκειται, καί ἡ Τουρκία παρίσταται γιάτήν "Δύση" ὡς πρόσφορη...τάχα! Καί μέχρι νά ἀλλάξῃ καί ὁρατά στρατόπεδο, ἀλλά καί πρίν!

    Διότι οἱ κύριοι ἀναλυτές πού εἶπαν ὅτι πάντως ὑπάρχει γιά τήν Δύση καί ἡ Τουρκία, ἀγνόησαν τό βασικό τουρκικό γεωστρατηγικό δόγμα, πού πάει πιό παληά καί ἀπό τή Ὀθωμανική Αὐτοκρατορία:
    Ὅτι ὁ πάντα πρόσφορος ὡς μισθοφορικός στρατός της, καιροφυλακτεῖ πάντα γιά τήν διά διαβρώσεως κατάληψη τῆς ἐξουσίας στήν χώρα τῶν ἰσχυροτέρων αὐτῆς συμμάχων της. Δέν πολεμάει δέ, παρά μόνο ἄν εἶναι ἡ νίκη σχεδόν σίγουρη. Ἀλλιῶς, μένει ὡς ἐπιτήδειος οὐδέτερος καί περιμένει ποιός θά νικήση, ὥστε καί νά μή φθαρῆ καί σέ αὐτοῦ τήν σταδιακή κατάληψη νά στοχεύσῃ.
    Μέ τήν Ρωσία λοιπόν δέν ὑπῆρχε ποτέ περίπτωση να τά βάλη ἡ Τουρκία καί δη γιά λογαριασμό ἄλλων!

    Τό ὅτι ὅμως αὐτά ξεκαθαρίζουν σήμερα, δέν σημαίνει ὅτι εἶναι καλά τά νέα γιά τήν Ἑλλάδα: Τό τελευταῖο πράγμα πού χρειαζόμαστε, εἶναι τό νά ἀνήκουμε σέ ἀντιπαλα γεωπολιτικά στρατόπεδα μέ τήν Τουρκία, πού θά μᾶς βάλουν νά πολεμήσουμε μεταξύ μας, πρός χάριν τους!

    Εἴμαστε "καταδικασμένοι" νά πρέπει νά ἀνήκουμε, ἄμεσα ἤ ἔμμεσα, στό ἴδιο γεωστρατηγικό στρατόπεδο, ὡς ἐχθροί, ὥστε νά μήν σφαγοῦμε ἄγρια μεταξύ μας...

    Φίλοι πάλι, δέν μποροῦμε νά εἴμαστε, ὅσο μιά μή δημοκρατική Τουρκία, μέ ἔπαρση καί χωρίς σεβασμό πρός τούς διαφόρους, σήμερα ἀκόμη μή τουρκικούς, λαούς της (περίπου 65% τοῦ πληθυσμοῦ της), ἀρνεῖται τήν βάρβαρη γενοκτονική ἱστορία της, καί τήν ἐπαναλαμβάνει, καί τήν συνεχίζει....

    Ἡ ἐπιλογή τῶν Δυτικῶν ὅσο κι ἄν φαίνεται παράξενο, ὅπως καί αὐτή τῶν Ρώσων, μεταξύ Τουρκίας καί Ἑλλάδος, πρέπει νά γίνῃ, ἄν γίνῃ (εἴτε μαζί εἴτε χωριστά) - μέ γεωστρατηγικούς μέν στόχους, ἀλλά - μέ βάση δύο πολιτισμικά κριτήρια:
    Αὐτό τῆς Δημοκρατίας ἤ μή,
    καί αὐτό
    τῆς προτάξεως τῆς Ὀρθοδοξίας καί τῆς διασφαλίσεως τῆς παγκόσμιας ἰσορροπίας εἰρήνης,
    ἤ τῆς προτάξεως τοῦ (ἐπικίνδυνου καί συνάμα χειραγωγικοῦ) ἐναγκαλισμοῦ τῶν ἰσχυροτέρων παικτῶν αὐτῶν μέ τό διεισδυτικό-τζιχαντιστικό τουρκο-ἰσλάμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. <<<<>>
    Το ανωτερω ειναι η βαση του αξονος του σκεπτικου του τι πρεπει πραχθει αμεσα.Χωρις πολλα λογια και συναισθηματισμους.Αναλυσεις οχι τωρα πλεον.Η Τουρκια απεδειξε διαχρονικα οτι δυναται να ελισσεται ως επιτηδειος ουδετερος , λειτουργωντας παντα υπερ των συμφεροντων του τουρκικου εθνους και κρατους.Παντα με το γαντι και εγκριση ΟΗΕ. Κυπρος 1974.
    Αφου ο συμμικτος πολυπολιτισμικος λαος που ζει μεσα στα σημερινα συνορα του ελληνικου κρατους(ποντιοι Θρακες πομακοι σουρδοι βλαχοι καραβλαχοι σαρακατσανοι σλαυοι τουρκοι αλβανοι αραβανιτες αρβανιτοβλαχοι, υπολλειματα ρωμαιων στρατιωτων, περσες.κυπριοι, μολοσσοι, ιταλοφωνοι και με ιταλικες ριζες επτανησιοι και δωδεκανησιοι, κρητες πειρατες της ικαριιας σκοπελου σκιαθου και νησων , σπαρτιατες, πελοποννησιοι απογονοι ηρωων αλλα και αιγυπτιων που μετεφερε ο Ιμπραημ στην πρωτη χρονικα βιαια εθνοκαθαρση και κλπ κλπ
    ΔΕΝ
    καταφερε να μαθει να διεπιστωνει την αληθεια να την αποδεχεται και να την διδασκει, βλεπε 1922 α955 και 1974 κυπροςλκαι φυσικα 1946 1949 συμμοριτοπολεμος.Ως να λεμε δηλ οτι οι Συριοι θα πρεπει να αποκαλουν τους ΙΣΙΣ σωνει και καλα ενφυλιο πολεμο και οχι συμμοριτοπολεμο.Δυστυχως ειναι μεγαλο το ζητημα και της στιγμης.Ακομη δεν ξεκαθαριστηκε τελικα τι εγινε το 1946 49 ποιος πολεμουσε υπερ και ποιος κατα της ελλαδος.Ακομη και σημερα.Το χειροτερο ολων ειναι οτι η νεολαια ακομη παραμυθιαζεται δεν αφυπνιζεται και ειναι καταδικασμενη ενω τα κομματικα κορακια ιπτανται πανω απο το ετοιμοθανατο σωμα (οχι ακομη πτωμα ) της μητερα ς ελλαδος.
    Κι εγω αν ημουυν τουρκος αυτα ακριβως θα εκανα διοτι θα ελεγα παμε τωρα εμεις οσο προλαβαινουμε.Εαν καταλαβουν και οι αλλοι Ιταλοι αλβανοι σλαυοι βουλγαροι ρουμανοι ρουμανοβλαχοι αιγυπτιοι λιβιοι το τι παλιοφαρα ειναι αυτος ο λαος που θελει να λεγεται ελληνες , θα χυμιξουν ολοι αυτοι και θα αρπαξουν τα κομματια απο την ξεσχισμενη ελλαδα και θα χουμε να κανουμε με ολους αυτους, ενω τωρα εχουμε να κανουμε με απατριδες και ηλιθιους που το παιζουν ψευτονταηδες με πλατες ισραηλ κλπ.Και φυσικα το παιζουν και ελληνες και παλαια διαθηκη.Θυσιαζοντες εν ψυχρω τα παιδια τους στην κυπρο οπου εσφαζοντο ως αρνια , αλλα ο αγγελος δεν ενεφανισθη να σωσει τον υιο απο τον αβρααμ.Και ετσι παει το πραμα.Απορω πως και δεν εχουνε μπουκαρει μεχρι τωρα.Μαλλον κατι τους συγκρατει.Τι αραγε?Κανονιζουνε αραγε την μοιρασια?
    Εοδωμεν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πιστευω παντως οτι με τα νεα αυστηρα μετρα που επεβαλλε η ΗΠΑ στην τουρκια θα ειναι η καλλιτερη στιγμη δια επισκεψη στην γειτωνα χωρα.Ισως αποκαλυφθουν πολλα δια τον ρολο των ΗΠΑ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟς.Ουτως η αλλως ο δρομος δια ρωσια διερχεται μεσω διοδιων δαρδανελλιων τουρκικης εδαφικης κυριοτητας (καλλιπολεως) και θαλασσιας οδου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΟΙ ΗΠΑ δεν θα καθησουν χιλια χρονια να σκεφτονται.Ενωση των δυο κρατων και τελος.Πεντακοσιοα χρονια βιωσανε οι δυο λαοι.Τωρα θα ζοριστουνε?Παντα οι Τουρκοι τους Ελληνες ειχανε γραμματικους και στα αρματα στρατιωτικους.Κατα βαθος το θεμα εχει ηδη λυθει>

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μα η Τουρκία, φυσικά και όπως πάντα, κ.Ιγνατίου.
    Εσύ τουλάχιστον δεν έπρεπε να ρωτάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγώ θα'λεγα να πάνε να πνιγούν οι αμερικανοί...ας κοιτάξουμε την τύφλα μας κι'ας μείνουν αυτοί να απασχολούνται με τα της Μ.Ανατολής...
    Εχουμε και τους μπρούκληδες όμως να μας την λένε τα βόδια όλην την ώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μαριε ...μας δινουν.βοηθεια....3...(!)....εκατομμ. δολαρια.!!! Οσα εριξε στις σκαλες στα παιδακια η ...νονα μου στον Ναο...στα βαφτισια μου !!! ( θαχει πλακα ναναι και ...ροδελλες για τις τρυπες !!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.