19/4/19

Handelsblatt για γερμανικές αποζημιώσεις: Ο Τσίπρας εντείνει την πίεση στην Μέρκελ

REUTERS/WOLFGANG RATTAY
Στο θέμα των γερμανικών επανορθώσεων εστιάζουν δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, με την ηλεκτρονική έκδοση του Focus να φιλοξενεί δηλώσεις Γερμανών πολιτικών που στηρίζουν το ελληνικό αίτημα.
Σε άρθρο της με τίτλο «Ο Τσίπρας εντείνει την πίεση στην Μέρκελ στη διαμάχη για τις πολεμικές αποζημιώσεις» η εφημερίδα Handelsblatt σημειώνει πως «101 χρόνια μετά το τέλος του Α´ Παγκοσμίου Πολέμου και 74 χρόνια μετά τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας του Χίτλερ, η Ελλάδα καταθέτει τώρα επίσημα αίτημα για επανορθώσεις στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας».
«Το Βερολίνο καλείται να καταβάλει εκατοντάδες δισεκατομμύρια για πολεμικές αποζημιώσεις και επανορθώσεις στα θύματα του πολέμου, όπως αποφάσισε το ελληνικό κοινοβούλιο την Τετάρτη το βράδυ με μεγάλη πλειοψηφία» γράφει η εφημερίδα, επισημαίνοντας πως «δεν είναι μόνο ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν τις αποζημιώσεις αλλά και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία στηρίζει τις απαιτήσεις και υπερψήφισε, καθώς και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης».
Ωστόσο, όπως προστίθεται στο δημοσίευμα, «το Βερολίνο θεωρεί το αίτημα αβάσιμο». Η εφημερίδα παραθέτει τις δηλώσεις του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέφεν Ζάιμπερτ, σύμφωνα με τον οποίο, «η στάση της γερμανικής κυβέρνησης δεν αλλάζει» και «το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων έχει επιλυθεί οριστικά τόσο νομικά όσο και πολιτικά'».
Στις θηριωδίες των Ναζί, στις εξοντώσεις, στα μαρτυρικά χωριά αναφέρεται δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση του Focus, το οποίο σημειώνει πως δεν συμφωνούν όλοι οι Γερμανοί πολιτικοί με τη θέση της κυβέρνησης πως το θέμα θεωρείται λήξαν. Για παράδειγμα, ο αντιπρόεδρος του SPD Ραλφ Στέγκνερ μιλώντας στο Focus Online δηλώνει: «Ο σεβασμός απέναντι στην Ελλάδα απαιτεί να διαφοροποιηθεί κανείς απέναντι σε αυτή την απαίτηση και να αντιπαρατεθεί με ευαισθησία». Ο ίδιος δηλώνει πως δεν έχει τοποθετηθεί οριστικά.
Ο Γκρέγκορ Γκύζι από το κόμμα ‘Η Αριστερά’ δηλώνει σε ό,τι αφορά τα κατοχικό δάνειο πως «ακόμα και οι Ναζί είχαν ξεκινήσει να το ξεπληρώνουν» και επισημαίνει πως ούτε η πρώην Ανατολική ούτε η πρώην Δυτική Γερμανία ήταν πρόθυμες να συνεχίσουν να πληρώνουν. Υπογραμμίζει ακόμη πως η θέση του είναι σαφής: «Πιστεύω πως το δάνειο θα πρέπει να αποπληρωθεί. Για το ύψος των τόκων μπορούμε να διαφιλονικήσουμε, ωστόσο τελικά θα πρέπει να συμφωνήσουμε».
Η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει πως «νομικοί και ιστορικοί και των δυο χωρών δεν συμφωνούν σχετικά με το κατά πόσο είναι βάσιμο το αίτημα των Ελλήνων». Όπως αναφέρει η SZ, «η κυβέρνηση στο Βερολίνο βασίζεται στη Συμφωνία 2+4 του 1990 που αφορά την επανένωση των δυο Γερμανιών και αναφέρει πως ‘δεν προβλέπονται περαιτέρω αποζημιώσεις'». Η εφημερίδα εκτιμά πως «η διαμάχη θα μπορούσε να καταλήξει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης» και προσθέτει πως «και η Πολωνία έχει διατυπώσει απαιτήσεις για γερμανικές επανορθώσεις και το ποσό εκεί ανέρχεται στα 800 δισεκατομμύρια ευρώ».
Σε άρθρο της τέλος με τίτλο «Η Ελλάδα ζητά επανορθώσεις από τη Γερμανία» η Tagesspiegel σημειώνει πως «για τη Γερμανία το θέμα θεωρείται λήξαν» αλλά «η  Αθήνα το βλέπει ωστόσο διαφορετικά και θα μπορούσε να αξιώσει μέχρι και 290 δισεκατομμύρια ευρώ».
Καθημερινή

4 σχόλια:

  1. Μόνοι μας δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.Το θετικό είναι ότι αρχίζουν να κινούνται και άλλες χώρες όπως η Πολωνία.
    Με μακροχρόνιες διεθνείς συμμαχίες κάτι μπορεί να γίνει.
    Πάντως προεκλογικά και πρόχειρα καίμε τα χαρτιά μας.

    Ας μην πιανόμαστε κορόιδα από πονηρούς πολιτευτές (και οι ήδη υπάρχοντες πολιτικοί στην προεκλογική περίοδο είναι πολιτευτές, πολιτεύονται εκ νέου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπορεί να χρειαστεί μακροχρόνιος (έως και αιώνιος) για να τελεσφορήσει ένας τέτοιος αγώνας αλλά σπάει ο Τσαμπουκάς (sic) των Γερμανών.
    Θα προσέχουν από δω και μετά.

    Πρέπει σ'αυτή την υπόθεση θα εμπλακούν σοβαροί άνθρωποι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μηπως,λεω μηπως η ιστορια αυτη κρυβει παγιδες.
    Οι αποζημιωσεις δεν υπαρχει περιπτωση να δεχτει η Γερμανια να τις πληρωσει διοτι ετσι ανοιγεται ο ασκος του Αιολου για να πληρωσει ολα σχεδον τα κρατη που κατεστρεψε.
    Το εφικτο νομιζω που δεν μπορει να το αποφυγει η Γερμανια ειναι η πληρωμη του κατοχικου δανειου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. >Το εφικτο νομιζω που δεν μπορει να το αποφυγει η Γερμανια ειναι η πληρωμη του κατοχικου δανειου<

      Ναι, αρκεί να το διεκδικήσουμε δικαστικά, αφού δεν δέχονται να το πληρώσουν (ούτε αυτό).

      Η Ιταλία, αρχές τής δεκαετίας τού '60, εξόφλησε το δικό της μέρος.
      Η Γερμανία εξόφλησε τα ανάλογα δάνεια που είχε πάρει στην Γιουγκοσλαβία το 1956 και την Πολωνία το 1971. Τι συμβαίνει με την Ελλάδα; Θα γίνονται μονάχα εικασίες, αφού ποτέ ο ελληνικός λαός δεν απαίτησε στα σοβαρά από τούς πολιτικούς του να μάθει την αλήθεια και δεν απαίτησε την πάση θυσία είσπραξη τού υπολοίπου(*) τού κατοχικού δανείου.

      Δεν χρειαζόταν νέα συνεδρίαση στην Βουλή, για την είσπραξη ενός αυταπόδεικτου δανείου. Εδώ απλώς εφαρμόζεται το "όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει". Το γιατί δεν θέλει η Ελλάδα να "ζυμώσει" δεν θα το μάθομε ποτέ, όπως ποτέ δεν πρόκειται να εισπράξομε το παραμικρό από την Γερμανία.

      (*) Από το 1943 η Γερμανία σταμάτησε να παίρνει δανεικά κι άρχισε να επιστρέφει ατόκως αυτά που είχε πάρει. Επέστρεψε συνολικά 19 δόσεις, η τελευταία εκ των οποίων κατεβλήθη την 26/9/1944, δηλαδή μόλις 16 ημέρες πριν την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από την Αθήνα.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.