17/1/09

Κίνηση αιφνιδιασμού

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Την απειλή ότι το Κυπριακό θα παραμείνει για πάντα άλυτο, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση διακόψει την ενταξιακή πορεία της εξαιτίας του προβλήματος, θα εκτοξεύσει η Άγκυρα, αποκαλύπτει Τούρκος αρθρογράφος.
Ο Σαμί Ιντίζ σε άρθρο του στη «Μιλιέτ» εκτιμά ότι θα υπάρξει φέτος, αντιπαράθεση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αφορμή την αξιολόγηση της Τουρκίας και τις ενστάσεις της Κύπρου. «Άλλωστε», επισημαίνει, «αυτό διαφαίνεται και από το γεγονός ότι οι συνομιλίες στην Κύπρο δεν εξελίσσονται καλώς».
Η τουρκική κυβέρνηση, προσθέτει ο αρθρογράφος, προκειμένου να μετριάσει τις «προφάσεις» της Ε.Ε. ή να τις αφαιρέσει εντελώς, ενδέχεται να πει στην...Ευρωπαϊκή Ένωση: «Αν οι ενταξιακές συνομιλίες διακοπούν εξαιτίας του Κυπριακού, το οποίο δεν συνδέεται με την ένταξη, τότε η ευθύνη θα βαραίνει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να γνωρίζει η Ε.Ε. ότι θα έχει στα χέρια της ένα άλυτο πρόβλημα. Αυτό της Κύπρου».
Ο αρθρογράφος, όμως, παραθέτει και την άλλη άποψη στην Άγκυρα. Κάποιοι κύκλοι, γράφει, προβλέπουν ότι προκειμένου να μην οδηγηθούν τα πράγματα στο σημείο αυτό, προτείνουν όπως η Τουρκία εντός του έτους, ανοίξει τα λιμάνια της στα υπό κυπριακή σημαία πλοία. «Αν αληθεύει κάτι τέτοιο, τότε δεν γνωρίζουμε γιατί περιμένουμε ακόμη και δεν ανοίγουμε τα λιμάνια από τώρα», διερωτάται ο Τούρκος αρθρογράφος.
Επισημαίνει, σχετικά, ότι εάν η Τουρκία ανοίξει τώρα τα λιμάνια της, θα καταλάβει απροετοίμαστους τους Ελληνοκυπρίους και θα τους στερήσει ένα επιχείρημα κατά της Τουρκίας. Διότι τώρα ποντάρουν σε μια «κυπριακή κρίση» μεταξύ Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει.
Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι ο διορισμός του Εγκεμέ Μπακίς, ως νέου διαπραγματευτή με την Ε.Ε., στηρίζεται στην εκτίμηση ότι το 2009 θα είναι κρίσιμο σημείο καμπής στις σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε. Και ακριβώς, λόγω αυτού, η Τουρκία θέλει να στείλει το μήνυμα στην Ευρώπη, ότι το ενδιαφέρον της για ένταξη παραμένει αμείωτο. Θα ακολουθήσουν και άλλα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, τη στιγμή που ο διορισμός του Μπακίς προκάλεσε θετικές αντιδράσεις στην Ε.Ε.

Μπαν Κι Μουν- Ταλάτ στην Άγκυρα
Ο Γ. Γ. των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν βρίσκεται στην Άγκυρα όπου θα συζητήσει το θέμα της Γάζας, αλλά και το Κυπριακό με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν.
Στην Άγκυρα πήγε χθες και ο κατοχικός ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση, ενόψει και της έναρξης της συζήτησης, στις απευθείας συνομιλίες, του κρίσιμου κεφαλαίου για το περιουσιακό στις 28 Ιανουαρίου. Ο Ταλάτ αναμένεται να λάβει οδηγίες για το χειρισμό του κεφαλαίου, το οποίο θεωρείται ακανθώδες.
Ο Ταλάτ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Γκιουλ στο Προεδρικό Μέγαρο και θα συμπροεδρεύσει μαζί του σύσκεψης αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης και του ψευδοκράτους. Στη συνέχεια, θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Ερντογάν στην επίσημη πρωθυπουργική κατοικία στην Άγκυρα.

2 σχόλια:

  1. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι είναι καλοί στα παζάρια… Αν καθίσει κάποιος και αναλύσει ψυχρά την κατάσταση και ψάξει λίγο την ιστορία θα δει ότι λύσεις σε περίπτωση κατοχής ξένου εδάφους έχουμε λόγο αδυναμίας να συντηρηθεί η κατοχή είτε γιατί ο αντίπαλος έχει αναπτύξει αποτελεσματική στρατιωτική ισχύ είτε γιατί έχει αναπτύξει πολιτική ισχύ είτε γιατί οικονομικά δεν συμφέρει πλέον η συντήρηση του στρατού κατοχής. Τι απ’ όλα αυτά συμβαίνει στην Κύπρο που θα έδινε στην ελληνοκυπριακή πλευρά την δυνατότητα να διαπραγματευτεί την απομάκρυνση του τουρκικού στρατού; Η απάντηση είναι εύκολη… Τίποτα δεν έχει συμβεί απ’ όλα αυτά. Άρα γιατί να αποσύρει η Τουρκία τον στρατό της; Αυτό βέβαια μόνο οι έλληνες δεν μπορούμε να το καταλάβουμε και μας εκπλήσσουν κάθε φορά οι τούρκοι με τις αντιδράσεις τους.
    Μια είναι η λύση και για την Ελλάδα και για την Κύπρο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ας άρουν οι ευρωπαίοι τους περιορισμούς στους εξοπλισμούς της Κύπρου ας δώσουν διαβεβαιώσεις ότι θα έχουμε αμέριστη υποστήριξη σε υλικό σε περίπτωση σύρραξης (βέβαια όλα αυτά δεν θα γίνουν δωρεάν αλλά θα υπάρξουν ανταλλάγματα από εμάς προς τους ευρωπαίους. Στο κάτω, κάτω είναι και θέμα γοήτρου της ίδιας της Ευρώπης αν θέλει ποτέ να πάει πέρα από απλή οικονομική ένωση. Οι τούρκοι σέβονται την ισχύ. Εμείς έχουμε κάθε λόγο να γίνουμε το σιδερένιο χέρι της Ευρώπης έναντι της Τουρκίας στον «ευρωπαϊκό της δρόμο») και από εκεί και μετά ας απεμπλακούμε από αυτές τις ατέρμονες συζητήσεις που δεν οδηγούν πουθενά. Αν οι εξοπλισμοί στην Κύπρο είναι επαρκείς για την ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης οι τούρκοι θα διαπραγματευτούν. Δεν φτάνει η επαρκής ικανότητά μας να τους σταματήσουμε στην γραμμή αντιπαράταξης. Πρέπει να έχουμε ξεκάθαρα την ικανότητα και να τους ανατρέψουμε από τις θέσεις που κατέχουν. Αλλά ταυτόχρονα να έχουμε και διακηρυγμένη πολιτική βούληση να κάνουμε κάτι τέτοιο. Αλλά πώς να διακηρύξεις κάτι τέτοιο όταν σε διακατέχει μονίμως το σύνδρομο του θύματος;

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν μας λέει βεβαια ο αρθρογραφος με ποίου την ευθύνη οι συνομιλίες οδηγούνται σε αδιέξοδο, ούτε λόγος για τις άρον άρον "εκλογές" στο ψευδοκράτος που θα γίνουν τον Απρίλιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.