19/1/09

Στις Βρυξέλλες ο Ερντογάν επιδιώκοντας να «αναστήσει» την τουρκική υποψηφιότητα


Με δεσμεύσεις ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία θα συνεχιστούν δυναμικά και την πεποίθηση ότι το 2009 θα είναι έτος «επανεκκίνησης» των διαπραγματεύσεων έφθασε ο Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες, στην πρώτη του επίσκεψη από το 2004 όταν η ΕΕ συμφώνησε επίσημα στην έναρξη διαλόγου με την Αγκυρα.
Επιδιώκοντας την προώθηση της «παγωμένης» τουρκικής υποψηφιότητας για ένταξη στην ΕΕ, ο Τούρκος πρωθυπουργός μίλησε κατά την έναρξη της τριήμερης επίσκεψής του στις Βρυξέλλες σε εκδήλωση του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής υπογραμμίζοντας ότι η ένταξη της χώρα του στην ΕΕ είναι βασική προτεραιότητα για την τουρκική κυβέρνηση.
Ο Ταγίπ Ερντογάν αναγνώρισε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι το 2007 και 2008 υπήρξε καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, λόγω των εκλογών και άλλων εσωτερικών θεμάτων στην Τουρκία.
Ωστόσο, ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το 2009 η κατάσταση θα αλλάξει και το μεταρρυθμιστικό έργο θα συνεχιστεί πιο δυναμικά και εξέφρασε την πεποίθηση ότι επί τσεχικής και της ακόλουθης σουηδικής προεδρίας θα υπάρξει «επανεκκίνηση» των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.
Την περασμένη εβδομάδα ο Ταγίπ Ερντογάν όρισε νέο επικεφαλής της διαπραγματευτικής της ομάδας στις ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ. Πρόκειται για τον Εγκεμέν Μπαγκίς, πρώην σύμβουλο του Ερντογάν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Η τοποθέτησή του έγινε με στόχο να σταλεί μήνυμα στις Βρυξέλλες ότι η ένταξη αποτελεί προτεραιότητα για την Αγκυρα.

Εφημερίδα "Το Βήμα" 19-01-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.