26/1/09

Τουρκική Ομολογία

Tης Έφης Χ. Μαυροπούλου
effiemavropoulou@hotmail.com

Ο Τούρκος ηθοποιός Αττίλας Ολγκάτς ομολόγησε σε εκπομπή της τουρκικής τηλεόρασης μπροστά στα έκπληκτα μάτια των παρουσιαστών ότι κατά τη διάρκεια της τουρκικής κατοχής το καλοκαίρι του 1974, σκότωσε τουλάχιστον δέκα ελληνοκυπρίους αιχμαλώτους.
Μετά το τέλος της εκπομπής ερωτηθείς από δημοσιογράφο της τουρκικής εφημερίδας «Ραντικάλ» απάντησε κυνικά: «Τι από τις δηλώσεις μου είναι...εντυπωσιακό; Στη Γάζα, πεθαίνουν χιλιάδες άνθρωποι....Σκοτώνεις ανθρώπους και αυτοί σκοτώνουν εσένα. Το εντυπωσιακό ξέρετε πoιο είναι; Ότι αυτό το έκανε καλλιτέχνης...».
Ίσως, δε γνώριζε ο Αττίλας, ότι τα εγκλήματα πολέμου δεν παραγράφονται. Μετά προσπάθησε να αναιρέσει τις δηλώσεις του ή τον εξανάγκασαν σε αναίρεση.
Η μαρτυρία αυτή έρχεται δυστυχώς, να επιβεβαιώσει μετά από 35 χρόνια αυτό που η Τουρκική Κυβέρνηση ποτέ δεν αναγνώρισε. Τη κτηνωδία που συνέβη τότε εις βάρος των αγνοουμένων για την οποία ποτέ κανείς δε δικάστηκε και δε τιμωρήθηκε.
Πριν περίπου δέκα χρόνια η Τουρκία προχώρησε ακόμα πιο πολύ δηλώνοντας μέσω του Ραούφ Ντεκτάς, ότι οι Κύπριοι αγνοούμενοι είχαν δολοφονηθεί από μέλη τουρκοκυπριακών παραστρατιωτικών οργανώσεων χωρίς ο τουρκικός στρατός να το γνωρίζει!
Με τη δήλωση όμως του Αττίλα Ολγκάτς καταρρίπτεται ο ισχυρισμός αυτός και αποκαλύπτεται, ότι η Τουρκία παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα τις συμβάσεις της Γενεύης για το ανθρωπιστικό δίκαιο. Η ασφάλεια των στρατιωτών αιχμαλώτων και η αποστολή στην πατρίδα τους σώων είναι υποχρέωση, που απορρέει από το διεθνές δίκαιο.
Μετά από αυτές τις δηλώσεις, όπως είναι φυσικό, επικράτησε πανικός τόσο στην Άγκυρα για τον αντίκτυπο που θα έχουν αυτές οι δηλώσεις δεδομένου ότι τη προηγούμενη Δευτέρα ο Ερντογάν ήταν στις Βρυξέλλες, όσο και στην Αθήνα και τη Λευκωσία και πολύ περισσότερο στους συγγενείς των αγνοουμένων.
Σε αυτή τη περίπτωση η Τουρκία καλείται να διατάξει έρευνα για τη διελεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης αν θέλει να λέγεται πολιτισμένο κράτος και να αποκαταστήσει το όνομά της, κατά το δυνατόν. Η ίδια η Τουρκία τώρα έχει και το βάρος της απόδειξης. Αυτή πρέπει να αποδείξει αν και πόσο είναι δημοκρατική χώρα, αν και πόσο σέβεται τους διεθνείς κανόνες, αν και πόσο μπορεί να είναι αξιόπιστος συνομιλητής. Έχει την ευκαιρία για πρώτη φορά να δείξει αν και πόσο σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Αυτό θα γίνει μόνο αν χειριστεί σωστά την υπόθεση και δεν προσπαθήσει να την κουκουλώσει. Δυστυχώς, δε διαφαίνονται πολλά περιθώρια για κάτι τέτοιο.
Η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει άμεσα να κινήσουν τις διαδικασίες για τη παραπομπή του στη Δικαιοσύνη ως εγκληματία πολέμου βάσει των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Και αυτό όχι για να πετύχουμε μια διπλωματική νίκη απέναντι στη Τουρκία και να τη διασύρουμε σε όλο το κόσμο. Αυτό έχει ήδη συμβεί. Διασύρθηκε από μόνη της χωρίς να χρειαστεί να προσφύγουμε σε κανένα Διεθνές Δικαστήριο.
Το σημαντικότερο είναι ότι έστω και μετά από 35 χρόνια θα πρέπει να δικαιωθούν οι ψυχές αυτές των ανθρώπων, που δολοφονήθηκαν άδικα και σκληρά πέφτοντας θύματα του τουρκικού ιμπεριαλισμού.
Θα πρέπει να ηρεμήσουν οι οικογένειες αυτών των θυμάτων, που τόσα χρόνια δε ξέρουν τι απέγιναν οι άνθρωποί τους.
Και αυτό τόσο η Λευκωσία όσο και η Αθήνα δε θα πρέπει να το ξεχνάνε.
Την αλήθεια δυστυχώς λίγο πολύ την ξέραμε. Τώρα επιτέλους ήρθε και η σειρά της δικαιοσύνης.

12 σχόλια:

  1. Αποδείξεις για την κτηνωδία των τούρκων στην Κύπρο το '74 πάντα είχε η Ελλάδα και η Κύπρος, από μαρτυρίες μέχρι φωτογραφίες (π.χ. η φωτό τούρκων στρατιωτών να πανηγυρίζουν και να φωτογραφίζονται, κρατώντας στα χέρια τους κεφάλια ΕΛΔΥΚαριων στην πύλη του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ μετά την μάχη τον Αύγουστο του 74 - φυσικά τα κεφάλια δεν κόπηκαν μόνα τους...). Το κακό είναι ότι ποτέ δεν υπήρξε η πολιτική βούληση, και δυστυχώς ούτε τώρα, για να αναδείξουμε αυτές τις θηριωδίες και να απαιτήσουμε την τιμωρία των υπευθύνων.
    Εμένα αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση είναι η ομολογία του τούρκου "καλιτέχνη" που είπε ότι ο 19χρονος ελληνοκύπριος αιχμάλωτος τον έφτυσε στο πρόσωπο...Άοπλος, Δεμενος πισθάγκωνα και στα γόνατα με πάνοπλους τούρκους γύρω του, αυτός ο ΕΛΛΗΝΑΣ δεν παρακάλεσε για να γλιτώσει τη ζωή του, αλλά έκανε κάτι που για εμένα τον κάνει ήρωα.
    Αυτό ας γίνει μάθημα στους δειλούς πολιτικούς μας, το τι σημαίνει δηλ. να είσαι ΕΛΛΗΝΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην Αθήνα, πάντως, δεν έγινε και μεγάλος ντόρος. Το είπαν τα κανάλια, το έγραψαν και οι περισσότερες, υποθέτω, εφημερίδες, αλλά η απήχηση του γεγονότος αυτού καθαυτού μάλλον μηδαμινή ήταν στην κοινή γνώμη.
    Κουράστηκε, φαίνεται, ο κόσμος να ακούει εδώ και 34 χρόνια για τουρκικά εγκλήματα στην Κύπρο και να βλέπει τον "πολιτισμένο κόσμο" να αδιαφορεί, όπως αδιαφορεί και για την ίδια την κατοχή.
    Η ΕΕ, πρώτη και καλύτερη, ως να μη συμβαίνει τίποτε, ανοίγει ενταξιακό διάλογο με την Τουρκία. Και η Αθήνα με την Λευκωσία υπερθεματίζουν. Σύρουν το κάρο της Τουρκίας (σαν βόδια) στην Ευρώπη.

    "Η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει άμεσα να κινήσουν τις διαδικασίες για τη παραπομπή του στη Δικαιοσύνη ως εγκληματία πολέμου βάσει των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου."

    Πιθανότερο βλέπω να ανατείλει ο ήλιος από την Δύση, παρά να κινήσουν οποιεσδήποτε διαδικασίες εναντίον του ηθοποιού η Ελλάδα και η Κύπρος. Η τελευταία ίσως κάνει κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πού είναι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι αντιρατσιστές, οι εξεγερμένοι της Αριστεράς πού έκαψαν τήν Αθήνα, πού είναι οι προοδευτικοί του ΣΥΡΙΖΑ. Πού είναι τό Παρατηρητήριο του ΕΛΣΙΝΚΙ, πού είναι οι ευαίσθητοι της Ευρώπης πού βομβάρδισαν τή Σερβία γιά εγκλήματα πολέμου, πού είναι τό δικαστήριο της Χάγης, πού είναι;;;;;; Ουδείς από τούς επαγγελματίες ευαίσθητους δέν ασχολήθηκε ποτέ μέ τούς αγνοούμενους. Πολύ θά ήθελα νά τούς βρίσω όλους αυτούς, αλλά σέβομαι τήν υπέροχη δουλειά του κ. Καλεντερίδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα ήθελα κάποιος αν μπορεί να με πληροφορήσει νομικά τι ισχύει;
    Στο ηθικό κομμάτι είμαστε όλοι σύμφωνοι, δεν ψάχνω αυτό.
    Εχουμε έναν κληρωτό ή επαγγελματία στρατιώτη ( χαμηλόβαθμο ) ό οποίος κατόπιν εντολής ανωτέρου του αξιωματικού εκτελεί αιχμάλωτο πολέμου.
    Πως επιμερίζονται οι ευθύνες;

    Ο στρατιώτης πως πρέπει να αντιδράσει όταν λαμβάνει τη διαταγή, σύμφωνα με τους κανονισμούς;

    α) Εκτελεί τη εντολή ; Το αναφέρει κάπου ; Πότε ;
    β) Δεν εκτελεί την εντολή ( έχουμε όμως άρνηση εκτέλεσης διαταγής εν καιρώ πολέμου )

    Ευχαριστώ, Ανδρέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. προς κ. Σταυρίδη

    ... εκεί που ήταν όταν π.χ. δολοφονούσαν τον Ισαάκ και το Σολομού. Εκεί που είναι την ώρα που γίνονται χιλιάδες εκτρώσεις, αλλά επεμβαίνουν μόνο για τα δικαιώματα των γυναικών (ποτέ όμως για τα δικαιώματα των φονευθέντων νηπίων). Στο παρατηρητήριο τους. Επεμβαίνουν μόνο για ότι πληρώνονται! (ότι γράφει το καταστατικό τους)

    Θανάσης Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα περισσότερα είναι γνωστά και έχουν καταγραφεί. Εντύπωση μου προκαλέι το γιατί τώρα? Υποψιάζομαι άλλα παιχνίδια .Ο χρόνος θα δείξει. Κα Εφη δεν έχετε παρά να ψάξετε την υπόθεση Μαντολες και θα σας αποκαλύψει πολλά.Οσο για την Αριστερά και τον λεγόμενο προοδευτικό κόσμο δεν αξίζει κανένα σχόλιο. Θα ήταν ντροπή σε όσους Ελληνες αντιστάθηκαν τότε και πολέμησαν πέρα απο έναν εχθρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Α, ξέχασα. Έχω μια απορία.

    Στα κανάλια του ελληνοτουρκικού
    ερωτικού ρομάτζου παίζανε και τούρκοι ηθοποιοί. Έτσι δεν είναι;

    Δεν φαντάζομαι ....


    Θανάσης Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συμφωνώ και με τους 3 παραπάνω φίλους.Ολα σωστά όσα γράφουν.Και πολλά άλλα.Δυστυχώς η Ιστορία διδάσκει-πλην ελαχίστων εξαιρέσεων-πως οτι χάθηκε με αίμα,κερδίζεται με αίμα.Το δύσκολο είναι ότι υπάρχουν πολλοί τουρκοκύπριοι που θέλουν την ένωση του νησιού, ενάντια στις επιταγές της Αγκυρας και υπάρχει μία πιθανότητα να αποφύγουν την αιματοχυσία.Τα εγκλήματα πολέμου δυστυχώς τα καθορίζουν οι δυνατοί.Κανέις δεν δικάστηκε για το ολοκαύτωμα της Δρέζδης ή της Λειψίας.Από την Θεσσαλονίκη.Α.Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "Κανέις δεν δικάστηκε για το ολοκαύτωμα της Δρέζδης ή της Λειψίας."

    Της Χιροσίμα, του Ναγκασάκι, του Βιετνάμ, του βομβαρδισμού της Βοσνίας και της Γιουγκοσλαβίας, των εγκλημάτων των UCKάδων εις βάρος των Σέρβων και τράβα κορδόνι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συμφωνώ απολύτως.Απλώς για την οικονομία του χώρου.Θα δικασθούν αυτοί ποτέ;;;;Μάλλον ΟΧΙ αφού ο Σολάνα έγινε και μέγας και πολύς στην ΕΕ.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ ωραίο κείμενο κα. Μαυροπούλου και πολύ συγκινητικό. Καταφέρατε να γράψετε τα πράγματα με όλη τους τη σκληράδα αλλά συγχρόνως μας κάνατε να συγκινηθούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.