25/1/09


Έκκληση του Συντονιστή Σ.Α.Ε. Περιφέρειας ΗΠΑ Θ. Σπυρόπουλου στον Μπαράκ Ομπάμα
Την αναθεώρηση της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος ζήτησε ο Συντονιστής Σ.Α.Ε. Περιφέρειας Η.Π.Α. σε επιστολή του προς τον Μπαράκ Ομπάμα με την ευκαιρία της ορκωμοσίας του ως 44ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο κ. Σπυρόπουλος επεσήμανε ότι η...Ελληνοαμερικανική κοινότητα προσβλέπει στην αλλαγή της Αμερικανικής πολιτικής η οποία στο πρόσφατο παρελθόν αγνόησε την ιστορία και πυροδότησε τις αντιθέσεις στα Βαλκάνια, συμβάλλοντας στην αποσταθεροποίηση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ειδικότερα, ο Συντονιστής του Σ.Α.Ε. Περιφέρειας Η.Π.Α. αναφέρθηκε στο Κυπριακό, στην παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου από την Τουρκία, στην κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων στις περιπτώσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Σχολής της Χάλκης, στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου και στο θέμα της ονομασίας της π.Γ.Δ.Μ.

Ολόκληρη η επιστολή του κυρίου Σπυρόπουλου έχει ως εξής:

Οι Αμερικανοί Ελληνικής προέλευσης και ειδικότερα το Σ.Α.Ε. Περιφέρειας Η.Π.Α. σας συγχαίρουμε με την ευκαιρία της ορκωμοσίας και της ανάληψης των καθηκόντων σας ως 44ου προέδρου της σπουδαίας αυτής χώρας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Παρακολουθήσαμε την εμπνευσμένη εναρκτήρια ομιλία σας με ανανεωμένη την ελπίδα για το έθνος μας και ενισχυμένη την απόφαση για τον πρωτεύοντα ρόλο που οι Η.Π.Α. πρέπει να διαδραματίσει διεθνώς αναζητώντας δίκαιες λύσεις στην αντιμετώπιση των αντιθέσεων.

Παρακολουθήσαμε με θαυμασμό τις θετικές αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει η εκλογή σας και οι λόγοι σας τόσο στην Ελλάδα όσο και ευρύτερα στην Ευρώπη. Αισθανθήκαμε υπερηφάνεια και χαρά για επαινετικά σχόλια για το νέο μας πρόεδρο από πηγές που δεν το περιμέναμε. Είναι φανερό ότι ολόκληρος ο κόσμος είναι έτοιμος να αγκαλιάσει τη νέα ηγεσία με θαυμασμό και ελπίδα.

Συνεπώς, ακόμη και στις πρώτες ημέρες της ανάληψης των καθηκόντων σας, καθώς εξετάζετε τα διεθνή θέματα, ως Αμερικανοί πολίτες Ελληνικής καταγωγής, επιθυμούμε να φέρουμε στην προσοχή σας μία σειρά θεμάτων της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής τα οποία μας ενδιαφέρουν ως κοινότητα:

Η Κύπρος παραμένει στην κατοχή των Τουρκικών στρατευμάτων και Τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα κατ' επανάληψη παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Την ίδια στιγμή, βασικά θρησκευτικά και ανθρώπινα δικαιώματα καταπατώνται στις περιπτώσεις του Ελληνικού Ορθόδοξου Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη και στην απαγόρευση λειτουργίας της Σχολής της Χάλκης.

Η Αμερικανική εξωτερική πολιτική κατά τις προηγούμενες και κυρίως πρόσφατες κυβερνήσεις αγνόησε τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μειονότητας των Ελλήνων στη Βόρειο Ήπειρο στην Αλβανία και έσπευσε –αγνοώντας την ιστορία- να αψηφήσει τις Ελληνικές ειρηνικές προσπάθειες για την επίλυση των διαφορών της με την κυβέρνηση της π.Γ.Δ.Μ. Η Αμερικανική κυβέρνηση, ενεργώντας μονομερώς και σε αντίθεση με τις Ευρωπαϊκές χώρες επισήμως αναγνώρισε τη νέα ονομασία της π.Γ.Δ.Μ., θέμα που αποτελεί τη βάση του προβλήματος μεταξύ των δύο χωρών.

Κύριε Πρόεδρε,

ως Ελληνοαμερικανική Κοινότητα προσβλέπουμε στην αναθεώρηση της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής από την κυβέρνησή σας καθώς στο παρελθόν έχει επιδείξει άγνοια της ιστορίας και πυροδότησε εστίες αντιθέσεων στα Βαλκάνια συμβάλλοντας στην αποσταθεροποίηση της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Προσβλέποντας σε νέα ξεκινήματα τα οποία θα βασίζονται στις αρχές της αλήθειας και της κατανόησης, παραμένω δικός σας με σεβασμό,

Θεόδωρος Γ. Σπυρόπουλος
Συντονιστής Σ.Α.Ε. Περιφέρειας Η.Π.Α

Πηγή: http://www.sofiatimes.com

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.