23/1/09

Συνεχίζει να μην αντέχει η Τουρκία την αλήθεια


Ανακαλεί ο Τούρκος ηθοποιός τα όσα είπε για την εισβολή του «Αττίλα»
Ανακαλεί ο Τούρκος ηθοποιός Ατίλα Ολγκάτς τα όσα είπε σε τηλεοπτική εκπομπή στην Τουρκία, ότι κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και ενώ υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία, είχε σκοτώσει δέκα άτομα, με πρώτο, έναν 19χρονο αιχμάλωτο στρατιώτη.
Σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι...«τα όσα ανέφερα στην εκπομπή, ότι σκότωσα δέκα άτομα, εκ των οποίων ο ένας ήταν αιχμάλωτος, είναι ένα σενάριο που έχω γράψει εγώ, για να δείξω τις κακές συνθήκες, τη στυγνότητα και τη βαναυσότητα του πολέμου. Δεν είχα την ευκαιρία, όμως, να πως ότι πρόκειται για σενάριο, διότι στην εκπομπή έγινε διακοπή για διαφημίσεις και στη συνέχεια τελείωσε η εκπομπή. Τα όσα ανέφερα δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Σύντομα θα δείτε και την ταινία, για την οποία έχω γράψει το σενάριο».
Την ανακοίνωση περί ανάκλησης, μετέδωσαν οι ιστοσελίδες των εφημερίδων «Χουριέτ» και «Μιλιέτ».
Ο ηθοποιός Ατίλα Ολγκάτς, κατά τη διάρκεια εκπομπής στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι «Καναλτουρκ»,είχε πει ότι κατά την εισβολή, ο διοικητής του, του είχε δώσει εντολή να σκοτώσει, για να σημειώσει:
«Ο πρώτος που σκότωσα, ήταν ένας δεκαεννιάχρονος αιχμάλωτος στρατιώτης. Όταν έτεινα το όπλο προς το μέρος του, με έφτυσε. Τον πυροβόλησα στο μέτωπο και πέθανε. Στη συνέχεια, σκότωσα άλλους εννιά. Κι αφού τους σκότωνα, πήγαινα στο αρχηγείο και έκλαιγα, αλλά την επομένη, σκότωνα και πάλι. Δε λένε να βγουν από τα όνειρά μου οι εικόνες αυτές. Για αρκετό διάστημα, έκανα ψυχολογική θεραπεία. Για το λόγο αυτό, δεν μπορώ ακόμη να φάω κρέας, δεν μπορώ να δω αίμα, γιατί αμέσως θυμάμαι τα παιδιά που σκότωσα».
Η είδηση αυτή προβάλλεται σήμερα σε πολλές τουρκικές εφημερίδες.
Ο αρθρογράφος της «Χουριέτ» Μεχμέτ Γιλμάζ γράφει ότι «αν δεν τα έχει σκαρφιστεί ο ηθοποιός για λόγους διαφήμισης, πρόκειται για έγκλημα πολέμου».
Επίσης ο αρθρογράφος σημειώνει ότι «υποθέτω πώς θα χρησιμοποιήσουν από σήμερα οι ελληνοκύπριοι τις δηλώσεις αυτές» και προσθέτει ότι «από την άλλη, αν τα λόγια αυτά δεν είναι προϊόν πλούσιας φαντασίας, αυτό σημαίνει ότι θα ανοίξει για τον κ. Ατίλα, ο δρόμος της φυλακής».
Ο Τούρκος αρθρογράφος σημειώνει ότι «αυτό που γνωρίζω εγώ είναι το ότι δεν υπάρχει παραγραφή στα εγκλήματα πολέμου».
Και παρατηρεί:
«Η ασφάλεια των στρατιωτών που αιχμαλωτίζονται στον πόλεμο, η απομόνωσή τους μέχρι το τέλος του πολέμου και η αποστολή τους στην πατρίδα τους σώων και αβλαβών, είναι ανάγκη που απορρέει από τις διεθνείς συμφωνίες, όσο και από την τιμή αυτών οι οποίοι τους έχουν αιχμαλωτίσει».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

20 σχόλια:

  1. Χα, χα, χα! όχι ας μην ανακαλούσε και θα βλέπαμε τι ρόλους θα έπαιζε! H Tουρκία είναι πάντα ... Τουρκία.
    Δεν έχουν τέτοια κράτη θέση στην ΕΕ, αν η ΕΕ σέβεται στο ελάχιστο τον εαυτό της, πράγμα για το οποίο αμφιβάλλω πάρα πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ταινία ή Reality Show ;

    Θανάσης Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σενάριο ή αλήθεια εγώ μένω σ’ αυτό που διηγήθηκε ο τούρκος ηθοποιός. Δεμένο δεκαεννιάχρονο παιδί αιχμάλωτος με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα που ήξερε ποια είναι η μοίρα του και δεν μπορούσε να κάνει τίποτα για να αμυνθεί. Αυτό που έκανε ήταν να τον φτύσει κατάμουτρα αντί να πέσει στα γόνατα και να κλαίει παρακαλώντας για την ζωή του. Αυτό είναι που φοβούνται οι τούρκοι γιατί ακριβώς δεν μπορούν να το κατανοήσουν στον Ρωμιό. Αυτοί συμβιβάστηκαν έπεσαν στα γόνατα έκλαψαν για να τους λυπηθούν οι αφέντες χαρίζοντάς τους την ζωή τους. Αν δεν το έκαναν οι ίδιοι το έκαναν οι παππούδες τους. Αυτό δεν μπορούν να καταλάβουν και αυτό μισούν στους Ρωμιούς αλλά που θα πάει με την παρουσία μας και με τον αγώνα μας θα το αποδεχτούν το Ρωμαίικο. Δεν έχουν άλλη επιλογή. Γιατί η ιστορία συνωμότησε ώστε σ’ αυτό το έθνος από την εδώ μεριά του Αιγαίου να μείνουν όλα τα αγύριστα κεφάλια τις παλιάς Ρωμιοσύνης ενώ από την άλλη μεριά του Αιγαίου βρίσκονται οι συμβιβασμένοι του παλιού Ρωμαίικου. Όλοι ξέρουμε πως πάντα είναι περισσότεροι οι συμβιβασμένοι απ’ τους ασυμβίβαστους. Αλλά πού θα πάει… Κάποια μέρα και οι συμβιβασμένοι θα ξυπνήσουν.-

    Ελεθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν είμαστε Ρωμαίοι αλλά Έλληνες. Δεν υπάρχει Ρωμαίικο αλλά Ελληνικό. Όταν λέμε Ρωμαίικο, Ρωμιός, Ρωμηός κλπ αποδεχόμαστε την απώλεια της εθνικής μας συνείδησης από τον κατακτητή Ρωμαίο και την για 1100 χρόνια Ρωμαϊκή κατάκτηση που ξέκοψε από την Ελληνοσύνη και μας ταύτισε με τον κατακτητή. Ρωμηός δεν σημαίνει μεταφορικά Έλληνας αλλά αητό που λέει, καθαρά! Ρωμαίος. Όχι στην Ρωμιοσύνη, ναι στην Ελληνοσύνη. Η Ρωμιοσύνη μας έστειλε σούμπιτους με 108 στην Οθωμνία, η Ελληνοσύνη δεν θα το έκανε ποτέ αυτό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Ἀνώνυμε 11:22,
    Ποιά εἶναι ἡ 'ἐθνική συνείδηση' τήν ὁποία χάσαμε ἀπό τόν 'κατακτητή Ρωμαῖο καί ἀπό τά 1100 χρόνια ρωμαϊκῆς κατάκτησης πού ξέκοψε ἀπό τήν Ἑλληνοσύνη καί μᾶς ταύτισε μέ τόν κατακτητή'; Ποιός εἶναι ὁ 'κατακτητής'; Μπορεῖς νά μιλήσεις μέ συγκεκριμένα ἱστορικά γεγονότα γιά νά συνεννοηθοῦμε; Εἶσαι σίγουρος ὅτι θά ὑπῆρχες σήμερα μιλῶντας καί γράφοντας ἑλληνικά, ἄν δέν ὑπῆρχε προηγουμένως ἡ ἐπί 2000 χρόνια ρωμαίικη ὀρθόδοξη ὁμολογία;
    Γεωργία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν απορροφηθήκαμε από τους Ρωμαίους το αντίθετο θα έλεγα έγινε και αυτό φαίνεται στα εναπομίναντα μνημεία.Με την ίδια λογική θα έπρπε να υιοθετήσουμε και το Greece σαν αγγλικό όρο της λέξεως Ελλάς καθότι βγαίνει από το Γραικός ..Δεν θα συμφωνήσω ο όρος δεν καθορίζει την ουσία
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βρε βλογημένε (ανώνυμε)
    το ρωμιός είμαι ελληνικότατη λέξη.

    Η λέξη ρώμη (εξ ου και η πρωτεύουσα των λατίνων Ρώμη, αλλά και η ιδιότητα της- "αγιασθήτω το όνομα σου") σημαίνει δύναμη, ισχύ, κυριαρχία, υπεροχή, ανδροπρέπεια, λεβεντιά, υλική και πνευματική υπεροχή. Ρωμαλαίος δε λέμε; Και τουλάχιστον τα ονόματα των ιδρυτών της Ρώμης ελληνικά είναι. «Una faca una raca».

    Σχετίζεται ετοιμολογικά-εννοιολογικά με τη ζώνη (Αγία Ζώνη), το ζωστήρα (Έρπης ζωστήρας), το Πανορμήτη Αρχάγγελο Μιχαήλ,τη μήτρα και ίσως (ιαπωνικά) με το ερυθρό (πορφύρα βυζαντίου, που συμβολίζει το αίμα του Χριστού-Θεία Κοινωνία).

    ("Λεξικόν της αρχαίας ελληνικής γλώσσης, Α-Ω", Ιωάννη Σταματάκου,
    σελίδες 880, 425, 426)

    Αδελφέ τα αρχαία είναι ιατρική (παλιά στη Γερμανία μπαίνανε ιατρική μόνο απο ανθρωπιστικό γυμνάσιο), όπως και ο Λόγος(δες αρχή του Κατά Ιωάννη Ευαγγελίου) και το αίμα του Χριστού το αντίδωτο του θανάτου, το ελιξήριο της ζωής.

    Η λέξη αυτή δεν δείχνει "λατινικότητα" των ελλήνων, αλλά ελληνικότητα των ρωμαίων (ιταλών και πιθανώς παραδουνάβιων). Τι νομίζεις. Παλιά δεν μετανάστευαν οι άνθρωποι;

    Ο ρωμίος είναι ο Τραντέλλενας, αν το έχεις ακούσει αυτό. ¨Ακουσα και το σχετικό ποντιακό άσμα κάποτε και "την άκουσα".

    Ανέβασε ο Σάββας μια φαντάζομαι (δεν τη κοίταξα ακόμα) εξαίρετη σελίδα "Αρχαιογνωσία". Για ρώτα το καθηγητή. Κάτι θα ΄γνωρίζει.
    (Μπράβο Σάββα και σε όλη την ομάδα)

    Χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες (25 Ιανουαρίου)

    Θανάσης Μ.


    Υ.Γ.: Το γραικός προέρχεται πιθανώς (μια εξήγηση) απο τα Γραικοχώρια της Ηπείρου. Το λέγανε οι ευρωπαίοι της βυζαντινής εποχής με ταπεινοτική διάθεση απέναντι μας(δεν ξέρω γιατί χρησιμοποιούσαν αυτή την λέξη, γιατί την Ήπειρο την έχω στη καρδιά μου- όλοι της χρωστάμε-όλοι,και οι ευρωπαίοι). Το κλίμα το αντέστρεψε (δες π.χ. -συνοπτικά-τα βιβλία του π. Ανανία Κουστένη ή Κ. Παπαρηγόπουλο)ο Βασιλεύς των θρύλων ο Άγ. Ιωάννης ο Βατάτζής (Δεσποτάτο της Νίκαιας), ο βασηλεύς των Ελλήνων, που σχετίζεται με το μαρμαρωμένο βασηλειά και κάποιοι θρύλοι λένε οτι θα τον αναστήσει ο Χριστός να κυβερνήσει την οικουμένη (3 χρόνια μετά την εκταφή παρέμεινε τελείως άθικτος πάνω στο θρόνο του με το Ευαγγέλιο στο χέρι. Και μετά πηγαίνωντας απο το Βόλο προς την Πόλη εξαφανίστηκε. Τουλάχιστον δεν έχει βρεθεί μεχρι τώρα γραπτή μαρτυρία).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είχαμε Ρωμαϊκή εισβολή και κατάκτηση ή δεν είχαμε; Μπορούσαμε να κόψουμε νομίσματα με την ένδειξη Βασιλεύς των Ελλήνων; Μπορούσαμε να κηρύξουμε πόλεμο ή να συνάψουμε ειρήνη; Να εκδώσουμε έγγραφα με την ένδειξη "Ελλάδα"; Οι Ρωμαίοι μπήκαν και μας κατέκτησαν και ήρθαν και μιλιούνια κολόνοι. Το αν η λέξη Ρώμη που αναφέρεται στην πρωτεύουσα των Λατίνων προέρχεται από την Ελληνική δύναμη, που πολύ αμφιβάλλη αλλά για την οικονομία του μπλογκ ας το παραβλέψω, λίγο ενδιαφέρει εδώ. (Δεν προέρχεται από τον έναν εκ των δύο αδελφών, τον Ρώμο; Ελληνικό είναι αυτό το όνομα; το έχετε ξανασυναντήσει;) Αν δεν έρχονταν οι Ρωμαίοι θα ονομαζόμασταν εμείς Ρωμηοί; Υπήρχε περίπτωση; Ο αυτοπροσδιορισμός παίζει τεράστιο ρόλο. Με φοβίζει η ευκολία που καταπίνουμε 1100 χρόνια Ρωμαϊκής σκλαβιάς που μας παρέδωσε στην Οθωμανία ενώ οι άλλοι λαοί της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας κάναν εθνικές επαναστάσεις και έγιναν έθνη περήφανα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γνώριζε ότι η μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου η Αγία Ελένη ήταν ελληνίδα. Η Παναγία η Εκαντοταπυλιανή στη Πάρο είναι δικό της δημιούργημα. Ρώτησε τους παριανούς.

    Η γλώσσα που μιλάς πως διασώθηκε μέχρι τώρα; Είχε εξαφανιστεί για 1.100 χρόνια και ξαφνικά ξαναεμφανίστηκε; σα μανιτάρι;

    Μπροστά στα μάτια μας είναι ο ελληνισμός και δεν τον βλέπουμε βρε αδερφέ;

    Δεν καταλαβαίνεις ότι για να κυβερνήσει κανείς μια αυτοκρατορία πρέπει -τουλάχιστον επιφανειακά - να μη δίνει έμφαση στο εθνικό στοιχείο; χωρίς όμως να θέλει να το εξαφανήσει, όπως επειχηρεί σήμερα το θηρίο της παγκοσμιοποίησης στο πολιτικό επίπεδο και το άλλο δίδυμο θηρίο, ο αντίχριστος οικουμενισμός στο θρησκευτικό. Γι΄ αυτό και τόσος λόγος για θρησκείες με στόχο την "Πανθρησκεία" υπο έναν ηγέτη πολιτικο-θρησκευτικό. Το σύστημα που πάει να επιβληθεί χρειάζεται τη (Παν-)"θρησκεία" ως συνδετικό κρίκο των μελών του. Γι΄αυτό οι μεν απο εδω και οι άλλοι απο εκεί.

    Σε όλα τα επίπεδα. Εμείς πρέπει να προσέξουμε να μη "φορτιζόμαστε"* ούτε έτσι, ούτε αλλιώς. Ότι μας βοήθησε δια μέσω των αιώνων (και προ Χριστού) δηλ. ο Ι.Χ.Θ.Υ.Σ. ο μυστικός ,ο δικέφαλος αετός, αυτό θα μας βοηθήσει και τώρα.

    *Θα μπορούσα να στο εξηγήσω και υπο το πρίσμα της Φυσικής επιστήμης, αλλά να μη μακρυγορώ.

    Υπάρχουν και άλλοι
    άνθρωποι σ΄αυτό το πλανήτη. "και να ευχηθείς να κατοικήσει και ο άλλος κόσμος στη πνιγερή ετούτη μοναξιά, σ’ αυτήν την έρημη χώρα, στο αφανισμένο τούτο παρόν" λέει ο ποιητής.

    Όσο για τα περήφανα έθνη, ας μη ξεχνάμε τον Σόλωνα: «μηδένα προ του τέλους μακάριζε». Η ιστορία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

    Παραμένω με ειλικρίνεια στη διάθεση σου.

    Φιλικά
    Θανάσης Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ὁ ρωμαῖος πολίτης ἦταν ὁ πολίτης τῆς ρωμαϊκῆς αὐτοκρατορίας. Ὅταν αὐτή διαιρέθηκε σέ ἀνατολική καί δυτική ρωμαϊκή αὐτοκρατορία, ἡ πρωτεύουσά της μεταφέρθηκε, ὡς γνωστόν, ἀπό τήν παλαιά Ρώμη στή λεγόμενη νέα Ρώμη, δηλαδή τήν Κωνσταντινούπολη. Οἱ κάτοικοί της συνέχισαν νά ὀνομάζονται ρωμαῖοι πολῖτες. Πρέπει νά γνωρίζουμε ὅτι τήν ἐποχή ἐκείνη, ὁ ὅρος 'Ἕλλην' εἶχε περιεχόμενο ὄχι μόνο φυλετικό, ἀλλά καί θρησκευτικό (ὅπως ἄλλωστε καί ὁ ὅρος Ἑβραῖος) καί μάλιστα εἰδωλολατρικό. Χρησιμοποιοῦνταν δηλαδή ὡς ὅρος πρός ἐπισήμανση θρησκευτικῆς πίστης. Ἐπειδή ὅμως τό ἀνατολικό ρωμαϊκό κράτος, κατοικοῦνταν σέ μεγάλο ποσοστό ἀπό Ἕλληνες ἐκχριστιανισμένους πλέον, χωρίς αὐτό νά σημαίνει ὅτι ἦταν οἱ μοναδικοί κάτοικοί του, δεδομένου ὅτι ὑπῆρχε μία πανσπερμία φυλῶν, ἐπικράτησε ὁ ὅρος 'Ρωμαῖος' νά σημαίνει τόν ἑλληνικῆς κυρίως καταγωγῆς ἐκχριστιανισμένο κάτοικο τοῦ ἀνατολικοῦ ρωμαϊκοῦ κράτους. Γιά αἰῶνες ἀργότερα ὁ ὅρος 'Ρωμαῖος' 'Ρωμιός' 'Ρωμηός' σήμαινε τόν κάτοικο τῆς βυζαντινῆς αὐτοκρατορίας ἤ ἄλλως 'Ρωμανίας'. Ἄς μήν ξεχνᾶμε ὅτι οἱ 'πεπολιτισμένοι' καί 'περήφανοι' εὐρωπαῖοι, συνεχίζουν νά ὀνομάζουν τίς βυζαντινές σπουδές etudes romanes σέ ἀντίθεση μέ τίς σπουδές τῶν περιοχῶν τῆς βόρειας Εὐρώπης (etudes gothiques). Καί πάρα πολλά ἄλλα παραδείγματα γιά νά μήν κουράζω τούς φίλους ἀναγνῶστες.
    Ὅποιος καλοπροαίρετος μπορεῖ νά μελετήσει τά κείμενα τοῦ σύγχρονού μας π. Γ. Μεταλληνοῦ, τοῦ ἀειμνήστου π. Ρωμανίδου καί πολλῶν ἄλλων διεθνοῦς φήμης ἐπιστημόνων ἐπ'αὐτῶν.

    Συγχωρέστε μου τήν πολυλογία
    Γεωργία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν υπάρχει κανένα βυζάντιο. Καραμοινάτη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία είναι. Εφεύρεση μεθύστερη και τεχνικός όρος των μελετητών της ιστορίας είναι το Βυζάντιο. Αν υπήρχε μια μηχανή του χρόνου και μπορούσαμε να ταξιδέψουμε στις "βυζαντινές" περιοχές και λέγαμε στον πρώτο τυχόντα σε κάποιο δρόμο ελληνικής πόλεως: "Είστε Βυζαντινός;" Θα τρώγαμε ξύλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ἀγαπητέ φίλε, θά μποροῦσες αὐτή σου τή φοβερή ἀνακάλυψη νά τή δημοσιεύσεις σέ ἕνα ἔστω ἔγκριτο διεθνές περιοδικό βυζαντινῶν / μεταβυζαντινῶν σπουδῶν; Θά γινόταν ἡ ἀπαρχή κοσμοϊστορικῶν μεταβολῶν στήν σύγχρονη ἱστορία!
    Ζητῶ συγγνώμη ἀπό τόν ἱστολόγο μας, γιά τήν ἀνοχή του νά ἀνεβάζει τέτοιου εἴδους ἀντιπαραθέσεις. Δέ νομίζω ὅτι ἀξίζει νά συνεχίσουμε διότι ἐπικρατεῖ μᾶλλον ἐσκεμμένη ἄγνοια ἐπί τοῦ θέματος.

    Γεωργία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Έλληνες είμαστε(όσο αίμα κουβαλάμε τέλος πάντων) και αυτό που σίγουρα μας έμεινε είναι η Ελληνική γλώσσα.Τα περί ρωμιοσύνης δεν ταιριάζουν σε μας.Όνομα έχουμε δε θέλουμε άλλο.

    Έλληνας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμε,

    για πέσμου.
    Γνωρίζεις κάποια "ελληνική" επανάσταση απέναντι στη "τυραννεία" της βυζαντινής αυτοκρατορίας (1.100 χρόνια); Δηλ. για έσενα και τον άλλον ανώνυμο οι Πόντιοι που οναμάζουν πολλούς συλλόγους τους "Ρωμανία" δεν είναι Έλληνες;
    Και για πές μου, το γνωστό ποντιακό άσμα "η Ρωμανία κι αν επέρασεν ανθή και φέρει κι άλλο" δεν είναι ελληνικό; εγώ δεν το έχω ακούσει σε άλλη γλώσσα εκτός απο την ελληνική.

    ε;
    ("ρητορική" ερώτηση)

    Γεωργία γράφε!


    Θανάσης Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η Δακία χάθηκε και έγινε Ρωμανία/Ρουμανία. Και η Ελλάδα τα αναλογικά παρόμοια έπαθε. Να μην είμαστε Βυζαντινόπληκτοι/Ρωμαιόπληκτοι. Εδώ είναι Ελλάδα. Είχε την αρχιτεκτονική της, τα ήθη και έθιμά της, τους αθλητικούς αγώνες της και ένα κάρο άλλα πράγματα και σταδιακά τα κατήργησαν όλα και την κατήντησαν "πίστευε και μη ερεύνα" και την έκαναν ένα γιουσουφάκι ανατολίτικο στο τέλος και αυτό πληρώνουμε μέχρι σήμερα. Κλαίω όταν σκέφτομαι τους Έλληνες, ανήμπορους κάτω από τον Ρωμαϊκό νόμο, να βλέπουν να τους σπάνε τα ιερά, τα στάδια, την παράδοσή τους τα πάντα τους. Δεν είμαι κατά του Χριστιανισμού, το αντίθετο μάλιστα. Αλλά ας σκεφτούμε σήμερα να βγαίναν κάποιοι και να κάναν μια "πολιτιστική" επιδρομή και να μας άλλαζαν όλα όσα θεωρούμε Ελληνικά σήμερα και να μας επέβαλλαν άλλα! Πώς θα νοιώθαμε. Έλληνες ήταν κι εκείνοι τότε...

    Αν δεν επιβαλλόταν ο όρος "ΕΛΛΑΣ" μετά την επανάσταση του 1821 και επαφιόταν στους γηγενείς κατοίκους να επιλέξουν αυτοί, τι όνομα θα είχε το νεό κράτος μας; Δ εν θέλω ούτε να σκέφτομαι τι όνομα θα διάλεγαν. Μάλλον καμμιά "Ρωμυλία" θα επέλεγαν ελέω... Ρωμιοσύνης. Μην εκνευρίζεστε και μην ειρωνεύεστε Γεωργία. Δεν υβρίζω κανέναν και πολύ περισσότερο υμάς. Την Ελλάδα αγαπάω, όπως κι υμείς αναμφίβολα και δεν εκτιμώ τις... Ρωμιοσύνες. Σε μένα ηχεί υβριστικόςο όρος. Λυπάμαι που δεν συμφωνείτε αλλά έτσι είναι, υπάρχουν πολλοί που σκέφτονται έτσι, δεν είναι τίποτε κατευθυνόμενο, απλή λογική είναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Θανάση Μ. στο ίδιο στρατόπεδο είμαστε. Δεν αμφισβητώ ΣΗΜΕΡΑ το τι ήταν ΤΟΤΕ οι Πόντιοι και όλοι. ΕΛΛΗΝΑΡΕΣ ΗΤΑΝΕ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ, ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ!!!
    Άλλο καταθέτω. Τι έλεγαν για τον εαυτό τους οι Έλληνες (και όχι μόνο) κάτοικοι της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Οι λέξεις, οι επαναλαμβανόμενοι όροι (και με κάποιο σκοπό από τότε ακόμα από τους πονηρούς Ρωμαίους που πάση θυσία θέλαν να ομογενοποιήσουν την αυτοκρατορία από Βρεττανία μέχρι Συρία για να την διοικούν και να την ελέγχουν προφανώς πιο εύκολα και να μην έχουν επαναστάσεις και στάσεις), παίζουν καταλυτικό ρόλο στην διαμόρφωση ταυτότητας, αντίληψης και οπτικής γωνίας. Όταν λες Ρωμανία εννοείς χώρα των Ρωμαίων και όταν λες Ρωμαίος εννοείς Ρωμαίος, άνθρωπος της Ρώμης. Αν το ψελλίσεις μια δυο κι εσύ και το παιδί σου και το παιδί του παιδιού σου, τότε πέτυχε ο κατακτητής... Και ακόμα ένα δράμα, το παραθέτεις σαν σκέψη από την θετική του πελυρά αλλά το βλέπω και από μια άλλη, ότι δεν έγινε καμμία Ελληνική επανάσταση εκτός του Φιλοποίμενα στην Αχαϊα στις αρχές της Ρωμαϊκής κατάκτησης. Έκτοτε τίποτε, δυστυχώς. Από την κατάλυση της Ελλάδας μέχρι το 1821 έχουμε ας πούμε κατά προσέγγιση, 1900 χρόνια περίπου και κάτι, χωρίς επανάσταση. Θλιβερό. Χαθήκανε πολλά για την ελληνική εθνική συνείδηση σε αυτό το διάστημα. Προσπαθούσαμε να δείξουμε την διαφορά μας και καλά κάναμε, απέναντι στους Δυτικούς μετά την κατάλυση της δυτικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, προβάλλοντας όμως την Ρωμαϊκή μας ταυτότητα. Ό,τι γινόταν ήταν εν ονόματι της Ρώμης των συμβόλων της και σημαιών της. Φτάσαμε στο σημείο να πιστεύουμε ότι είμαστε τόσο Ρωμαίοι που διδασκόμασταν ότι πρέπει να πάμε να απελευθερώσουμε την καημένη μαμά Ρώμη της Ιταλίας από τους κακούς Δυτικούς και τους ...εξωμότες σ' αυτούς Ιταλούς. Άλλο παράδοξο, εμείς λέγαμε ότι είαμστε Ρωμαίοι και για τους κατοίκους της Ιταλικής χερσονήσου λέγαμε περιφρονητικά... αυτοί δεν είναι Ρωμαίοι, είναι Λατίνοι. Αν αυτό δεν είναι απώλεια εθνικής συνείδησης τι είναι; Επειδή γίναμε Ρωμαίοι έγινε αυτό. Αφού σημαίνει πολίτης της Αυτοκρατορίας που ίδρυσαν οι Ρωμαίοι και ταυτίζεσαι με τον όρο και περνάει σε γενεές και γενεές, έχασες το παιχνίδι και την εθνική ταυτότητα. Σου λέγαν οι Δυτικοί, "δεν είστε Ρωμαίοι, είστε Έλληνες" και σηκώνονταν παρεξηγημένοι να τους σφάξουν (και καλά θα τους έκαναν, για άλλους λόγους όμως) γιατί τους βρίζαν την.... Ρωμιοσύνη τους...
    Φιλικά..
    στ' αλήθεια, όχι τυπικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμε

    σε παρακαλώ

    δώσε μου έναν ορισμό του Έλληνα


    Θανάσης Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ένας ορισμός του ΈΛΛΗΝΑ είναι ΟΧΙ Ρωμαίος!!! Τέλος για μένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καμία περαιτέρω ερώτηση ...

    Καλή σου μέρα

    Θανάσης Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Σαν να βλέπω εκείνα τα Συμπόσια είκοσι χρόνια πριν, σε Αθήνα και ανά την Ελλάδα....

    Ελληνολάτρες Εθνικοί σφάζονταν και τότε με τους Βυζαντινορθόδοξους....

    Απο την μια ο Ιουλιανός για τους μεν Φιλόσοφος και για τους δε Παραβάτης....

    ... κι απο την άλλη ο Θεοδόσιος για τους μεν Στυλοβάτης εφάμιλος του Ιουστινιανού, για τους δε εγκληματίας που έκλεισε το Αθηναϊκό Πανεπιστήμιο-Ακαδημία και ισοπέδωσε όλα τα αρχαία Ιερά με την εντολή "Ες Έδαφος Φέρειν"...

    Απο την μια οι λάτρεις του Βυζαντινού Αυτοκρατορικού Μεγαλείου κι απο την άλλη οι "Επιμνήμονες πως ούτε ένας Αυτοκράτορας δεν ήταν Έλλην"...

    Απο τη μια οι εξυμνητές του Χιλιόχρονου Πολιτισμού και πυγμής της Ορθόδοξης αυτοκρατορίας κι απο την άλλη οι υπενθυμιστές πως στο Βυζάντιο υπήρχε η "των Ελλήνων Νόσος" (Εθνικοί-λάτρεις της Παλαιάς Θρησκείας) και πως ο χαρακτηρισμός "Έλλην" επέφερε ποινή θανάτου...

    Απο την μια η θέση πως χωρίς Βυζάντιο δεν θα υπήρχε σήμερα Ελλάδα - Ελληνική γλώσσα και πολιτισμός κι απο την άλλη η υπενθύμιση πως η στάση του Βυζαντίου προς την Ελλάδα (σφαγές) ευθύνεται σε ύψιστο βαθμό για το ότι σήμερα οι Έλληνες είναι μόλις 11 εκ.

    Απο την μια η αυτοκρατορία χρειαζόταν τον Μονοθεϊσμό/Χριστιανισμό ως συνεκτικό στοιχείο της πανσπερμίας λαών κι απο την άλλη οι Έλληνες ήταν ανίκανοι να έχουν δικό τους ενιαίο εθνικό κράτος εφόσον ο Αλέξανδρος τους το έδωσε κι αυτοί το ξεπούλησαν στους Ρωμαίους...

    Αλλά αποδείχτηκαν κι ανίκανοι να κυριαρχήσουν στην Ρωμαϊκή/Βυζαντινή Αυτοκρατορία...

    Στελέχη των αυτοκρατοριών ναι, αλλά μέχρι εκεί...

    Ο ωχαδερφισμός, ο ατομικισμός, ο τοπικισμός και η τάση για την προδοσία δεν τους επέτρεψε ποτέ να μονοιάσουν, να αναπτύξουν εθνικό "Αρχαιοπρεπή" πολιτισμό και να μεγαλουργήσουν ως "Μέγα Έθνος"...

    Εκεί ακριβώς ήρθε το "Μπόλιασμα" του Χριστιανισμού...

    Ναι μεν - κι αναμφισβήτητα - επιβλήθηκε δια της βίας στους Έλληνες (όπως και στο σύνολο της Αυτοκρατορίας κυρίως επί Θεοδόσιου) αλλά στο τέλος αποδείχτηκε πως ήταν ο "απαραίτητος ζωτικός κρίκος" προς την εξέλιξη της Ελληνικής Εθνικής Συνείδησης...

    Χωρίς αυτήν την "Εθνικοθρησκευτική Μετάλλαξη/προπαίδεια", δεν θα υπήρχε η Χάρτα του Ρήγα, ούτε Φιλική Εταιρεία, ούτε Εθνική Εξέγερση του '21....

    Μικροεξεγέρσεις που μέσω της προάσπισης της Αρχαίας Λατρείας ωθούσαν προς Ανεξαρτησία Ελληνικών περιοχών απο την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία σαφώς και υπήρξαν....

    Αλλά ποτέ δεν κατάφεραν να αγγίξουν επίπεδα "Εθνικής Συνείδησης" και "Εθνεγερσίας"...

    Εξαντλούνταν στα επίπεδα του "Τοπικισμού" (η Κατάρα της Φυλής) και της "Προάσπισης των Αρχαίων Λατρευτικών Ηθών"...

    Ξεριζώνοντας ο η Βυζαντινορθόδοξη Νέα Τάξη - οδυνηρά, είναι γεγονός - την "Αρχαία Τάξη", ταυτόχρονα πρόσφερε και την "Μετάβαση στη Νέα Εποχή" των Αυτοκρατοριών, του Μεσαίωνα και της Νεότερης εποχής των Εθνών στην ευρύτερη Γεωπολιτική περιοχή....

    Και χάρη στον "καταλύτη της διαφορετικής θρησκείας" της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ολοκληρώθηκε η Εθνική συνειδητοποίηση των λαών της αυτοκρατορίας...

    Γεγονός είναι πάντως, πως, το 50% της Φιλοσοφίας της Επανάστασης πατάει πάνω στις τελευταίες περιόδους της Αυτοκρατορίας όπου αναγεννιόταν η Ελληνική φιλοσοφία...

    Η "Τελευταία των Ημερών" Ελληνοπρεπίζουσα Κωνσταντινούπολη του Παλαιολόγου και ο "Μιστράς του Πλήθωνα Γεμιστού" είναι που συμπλήρωσαν το άλλο μισό της Ορθοδοξίας και γέννησαν τα Εθνικά Πιστεύω στα οποία ορκίστηκε η Εθνεγερσία του '21.

    Δυστυχώς, είναι κρίμα που "θάφτηκε" στο πυρ το εξώτερον μια ταινία που πριν είκοσι χρόνια περιέγραψε εξαιρετικά αυτούς τους δύο κόσμους στο Βυζάντιο...

    Είναι το "Δυο Ήλιοι στον Ουρανό"...

    Και πρόκειται πράγματι περί "Δυο Ήλιων στον Ουρανό" η Αρχαία Ελλάς και η Ορθόδοξη Ελλάς...

    Μια και ούτε Ρωμαϊκή, ούτε Βυζαντινή Ελλάς υπήρξε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.