20/1/09

Τα ναρκωτικά και η Τουρκία

του Σάββα Καλεντερίδη
Το ζήτημα της παραγωγής και διακίνησης ναρκωτικών είναι ένα από τα σοβαρότερα που απασχολούν την ανθρωπότητα, αφού στόχος των εμπόρων του θανάτου είναι οι νέοι και τα άτομα που έχουν μειωμένο αίσθημα αυτοεκτίμησης και αυτοπροστασίας. Αν και συνειρμικά το Αφγανιστάν είναι η πρώτη χώρα που μας έρχεται στο νου όταν γίνεται οποιαδήποτε αναφορά στο ζήτημα των ναρκωτικών, είναι σε πολύ λίγους γνωστός ο ρόλος της Τουρκίας και συγκεκριμένα του τουρκικού κράτους, στην παραγωγή και τη διακίνηση των ναρκωτικών προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Το άρθρο που ακολουθεί μας δείχνει μια διάσταση του ζητήματος.
Να σημειωθεί ότι ο συντάκτης του άρθρου, Τουντζάι Οζκάν, είναι προφυλακισμένος και δικάζεται για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, η οποία είχε ενεργό...συμμετοχή στη διακίνηση ναρκωτικών και άρα μπορύμε να πούμε ότι οι πληροφορίες του Οζκάν είναι "από πρώτο χέρι".
Τέλος και επειδή, παρά τα -γαλλο-ελληνο-κυπριακά εμπόδια, προχωρά η πορεία της Ευρώπης προς την Ε.Ε., ένα από τα πράγματα που θα πρέπει να αναλογιστούμε εμείς οι Ευρωπαίοι, είναι και αυτό της ελεύθερης διακίνησής τους από την Τουρκία προς τις χώρες της Ευρώπης, όταν θα έχουν εκλείψει οι τελωνειακοί έλεγχοι.

Η Τουρκία Έγινε πλέον Αγορά Κατανάλωσης Ναρκωτικών

Τουντζάι Οζκάν, Εφ. Μιλλιέτ, 20 Μαρτίου 2001
Από παλιά η Τουρκία μνημονεύονταν ως πέρασμα, ως χώρα σταθμός στο θέμα της διακίνησης των ναρκωτικών. Τώρα τα πράγματα αλλάζουν. Το έχετε καταλάβει; Συζητήστε με τα παιδιά σας. Αν σας μεταφέρουν όσα βλέπουν σχετικά με τα ναρκωτικά στα σχολεία, στα κέντρα διασκέδασης, θα καταλάβετε καλύτερα τι θέλω να σας πω. Η Τουρκία προχωράει γοργά να γίνει χώρα κατανάλωσης των ναρκωτικών. Επειδή οι δυτικές χώρες καταπολεμούν πλέον πιο αποτελεσματικά τα ναρκωτικά, η χρήση τους μετατοπίζεται προς τις αναπτυσσόμενες χώρες. Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στον τομέα του περιορισμού της χρήσης των ναρκωτικών και στην Αμερική και στην Ε.Ε. Η χρήση ναρκωτικών μειώνεται συνεχώς και στα δύο αναπτυγμένα συστήματα. Ο αγώνας κατά της μαριχουάνας και κοκαΐνης στην Αμερική, είχε πολύ μεγάλη επιτυχία.
Οι χρήστες μειώνονται συνεχώς. Στην Αμερική υπάρχει μείωση των χρηστών κατά 70% και στην Ε.Ε. κατά 60%. Αλλά η παραγωγή δεν μειώνεται. Τούτο δείχνει ότι έχουν αλλάξει οι χώρες χρήστες. Από τα χέρια των εμπόρων ναρκωτικών περνάει περίπου το 7% του παγκόσμιου ακαθάριστου εισοδήματος. Υπολογίζεται ότι τα ναρκωτικά που περνούν από τη Τουρκία κάθε χρόνο αξίζουν πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολλάρια. Τα ναρκωτικά που διακινούνται μέσω Τουρκίας αποτελούν το 40% της Αμερικανικής και το 60% της αγοράς της Ε.Ε. Έτσι ο ρόλος της Τουρκίας από διαμετακομιστικός, αλλάζει και γίνεται ρόλος καταναλωτικής αγοράς. Για τους διεθνείς βαρόνους των ναρκωτικών η Τουρκία αρχίζει να αποκτά το χαρακτήρα του θηράματος. Όταν ο πληθυσμός των παιδιών και των νέων στην Τουρκία είναι τόσο μεγάλος και δυστυχώς επηρεάζεται εύκολα, υπάρχει ανάγκη να ληφθούν έκτακτα μέτρα. Υπάρχει ένα σύστημα καταπολέμησης, που αξιολογεί την επιτυχία του με την ποσότητα ναρκωτικών που εντοπίζεται και συλλαμβάνεται από τις αρμόδιες αρχές στην Τουρκία. Αυτή είναι μια μέθοδος που ενθαρρύνουν οι δυτικές χώρες. Δεν έχει κανένα όφελος για εμάς. Πρέπει να γίνει μετάβαση σε ένα σύστημα που αξιολογεί των αριθμό των χρηστών και των πωλητών που βρίσκονται στους δρόμους και τους καταπολεμά. Έτσι πρέπει να περάσει σε πρώτο πλάνο η παρακολούθηση των χρηστών, η θεραπεία και η αποτρεπτικότητα στη χρήση των ναρκωτικών. Ακόμη μπορεί να ληφθεί ως παράδειγμα το σύστημα που εφαρμόζεται στην Ολλανδία για την απεξάρτηση των χρηστών. Πρέπει να συζητηθούν τα κρίσιμα θέματα, όπως είναι η ελεγχόμενη χρήση από τους εξαρτημένους χρήστες και οι τρόποι που διευκολύνουν τη θεραπεία τους. Αν δεν γίνει κάτι με τους δρόμους διακίνησης και με τους πωλητές των ναρκωτικών, αυτό θα είναι κρίμα για πολλές οικογένειες στην Τουρκία.

5 σχόλια:

  1. Μια ακόμη πληγή είανι και το εμπόριο ναρκωτικών με την Τουρκία. Τα περίφημα "τύμπανα" που γνωρίζουν καλά οι στρατιώτες της μεθορίου αποτελούν απτή απόδειξη. Σας θυμίζω τον Χουσείνογλου Αντεν μεγαλέμπορο που αποφυλακίστηκε μετά απο παρέλευση του 18μηνου, τον μεγαλύτερο τούρκο έμπορο ναρκωτικών, το "ατύχημα" βουλευτή της Καβάλας του ΠΑΣΟΚ που αποκάλυψε πτυχές της δράσης του.Σας θυμίζω ένα πολύ καλό εργοστάσιο επεξεργασίας ηρωίνης στα Σκόπια. Φήμες θέλουν την τουρκική οικονομία και το τουρκικό κράτος να αντλεί σημαντικά έσοδα απο την εμπορία ναρκωτικών και ότι χρηματοδοτεί με αυτά παραστρατιωτικές οργανώσεις.Δεν με στεναχωρεί πόσοι Τούρκοι θα πεθάνουν απο ναρκωτικά, δεν διαχωρίζω κανέναν τους και δεν πιστεύω σε κανένα ιδεολογικό τους προκάλυμμα, για μένα καλός τούρκος είναι ο νεκρός τούρκος.Με στεναχωρεί που έλληνες έχουν μαζί τους οικονομικές συναλλαγές πάσης μορφής. Με θλίβει που αποτελεί διαμετοκομιστικό σταθμό για την Ελλάδα, στην διέλευση ναρκωτικών.
    Είναι και ένας λόγος που πολλές ευρωπαικές χώρες δεν θέλουν την ενταξη τους στην ΕΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Θα έρθει καιρός που θα κάνει ο διάβολος το γύρο του κόσμου με τη
    κολοκύθα του"
    Άγ. Κωσμάς ο Αιτωλός

    Θανάσης Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε μου, αυτός ο μύθος με τα τύμπανα στον 'Εβρο μπορεί να προσδίδει
    ένα κάποιο μυστήριο στα ρεπορτάζ των εφημερίδων και των καναλιών, αλλά
    δεν έχει σχέσει με αυτό που αναφέρουν.
    Σου το λέει ένας που έχει φυλάξει πάνω από 200 ενέδρες σε περιοχές
    του ποταμού αυτού.
    Οπου ''ενέδρα'' σημαίνει από δύση μέχρι ανατολή ηλίου νυχτερινή
    (βρέξει-χιονίσει) υπηρεσία στρατιωτικής περιπόλου με διόπτρες
    υπερύθρων, ασυρμάτων κλπ, με βαρύ οπλισμό, φορητά αντιαρματικά
    όπλα, τυφέκια, πιστόλια και άλλα.
    Πάνω στο ανάχωμα -όπου υπάρχει- του ποταμού αλλά και αλλού, σε
    τυχαία σημεία σε απόσταση αναπνοής από τους γείτονες που ξέρουν
    τι θα συμβεί εάν περάσουν απέναντι και πέσουν πάνω σε αυτές
    τις πολύ ειδικές και πολυμελείς περιπόλους.
    Και όχι να βαράνε τύμπανα και κολοκύθες κούφιες γιά να φοβηθούμε.
    Οπωσδήποτε διακίνηση ναρκωτικών γίνεται. Οπως και διακίνηση
    προσώπων. Δεν είναι εύκολο να φυλαχθεί το ποτάμι καθόλο το μήκος
    του. Αλλά τα πολλά κιλά (τόνοι) περνούν με άλλα μέσα οδικώς
    σε φορτηγά (οι εταιρίες ανήκουν κατά 90% στον τουρκικό στρατό)
    ή κοντέϊνερ με πλοία ή αεροπλάνα ή δεν ξέρω μήπως
    και με τους διπλωματικούς σάκους προς πρεσβείες που δεν επιτρέπεται
    να ανοιχθούν από τις ευρωπαϊκές αρχές.
    Το φαινόμενο των τυμπάνων οφείλεται στην κακή συνήθεια που έχουν
    οι κάτοικοι της Ανατολικής Θράκης να...παντρεύονται τη συνοδεία
    νταουλιών και άλλων κλαπατσίμπανων. Επειδή το έδαφός τους είναι
    επίπεδο (κάμπος) ο ήχος τους φτάνει έντονος μέχρι τα δικά μας φυλάκια
    και τα χωριά μας.
    Ειδικά εάν φυσάει ανατολικό αεράκι.
    Μην παραμυθιάζεσαι από δημοσιογράφους που έχουν υπηρετήσει στα
    περίχωρα της Αττικής και δεν έχουν βρέξει κώλο.
    Ο Τούρκος μεγαλέμπορος (λέγεται ότι ανήκε στις τάξεις του στρατού),
    έφυγε κανονικά σαν κύριος αφού πήρε πενθήμερη άδεια από τις φυλακές
    όπου εκρατείτο.
    ''Τούρκο καλό'' που λες πρέπει να ψάξουμε με το φανάρι αφού αυτοί
    είναι μία μικρή μειοψηφία ανάμεσα στους κατοίκους αυτής της χώρας
    η οποία αποτελείται κυρίως από Κούρδους, Άραβες, Αρμένιους,
    'Ελληνες, Γεωργιανούς, Πέρσες και πολλούς άλλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμπατριωτη 8 μήνες σε Φυλάκιο του Εβρου με ειδικότητα Διαβιβαστή πεζικάριου κατά το 1990 στην ευρύτερη περιοχή της Βύσσας με κάνουν να λέω τα παραπάνω. Δεν θα θελα να πώ τι μεθόδους μεταχειρίζονται οι λαθρέμποροι,μάλλον το "αεροπλανάκι" δεν το ξέρεις , πόσες εμπλοκές είχαμε, τι πληροφόρηση είχαν και απο πού, ποιές πολιτικές πλάτες τους προστάτευαν, ποιές πλάτες είχαν ακόμη και μέσα στο στρατό, ποιές ανεξιχνιαστες δολοφονίες στρατιωτών (Σούρρας, Ρωμιόπουλος κ.λ.π.) και άλλων "πλησίων δολοφονηθέντων" που είναι η επίσημη έκφραση, έγιναν. Δεν θα έχεις ακούσει ότι μέχρι και τοπικούς άρχοντες της Αυτοδιοίκησης χρηματοδοτούσαν κατά την προεκλογική περίοδο. Το αποκάλυψαν εκπομπές της Ελληνικής τηλεόρασης.Δεν θα έχεις ακούσει ότι μέχρι και μεταθέσεις καθόριζαν πόσο δε περισσότερο γνώριζαν τις ενέδρες τον εξοπλισμό μας και την διάταξη μας. Φορές που απο τους συνδέσμους τους μας μεταφέρονταν πληροφορίες επι προσωπικού επιπέδου που μας άφηναν άφωνους. Οσο για την φύλαξη των συνόρων απλά πλημμελής έως ανύπαρκτη. Μίλησα για τον Αντεν Χουσείνογλου και για το "ατύχημα" βουλευτή του ΠΑΣΟΚ επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ γεγονότα πραγματικά.
    Συμπατριώτη τα ναρκωτικά είναι μάστιγα και η Τουρκία ο κύριος διαμετοκιμιστικός σταθμός τόσο απο
    την μεθόριο (ειδικά στα σημεία που ο Εβρος είναι βατός) όσο και απο το Τελωνείο. Δυστυχώς έλληνες συνδιαλέγονται με Τούρκους σε αυτό το αλισβερίσι θανάτου.Δυστυχώς το χρήμα αυτό γίνεται βρώμικο πολιτικό χρήμα. Αυτα όλα συμβαίνουν και στην αντίπερα όχθη. Γνωρίζεις τί σημαίνει μεθόριος για τους Τουρκους στρατιώτες και τι ποινές συνεπάγεται η πλημμελή άσκηση καθηκόντων τους ,πώς λοιπόν οι λαθρέμποροι κάθε μορφής κινούνται ελεύθερα ?
    Ειμαι Ελληνας Πατριώτης συμπατριώτη και για μένα
    η κάθε ζωή Ελληνα που χάνεται απο την μάστιγα αυτή είναι απώλεια εθνική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι εννοείς ότι παρά τα εληνοκπριογαλλικά εμπόδια η ευρωπαϊκή πορεία της τουρκάςι προχωράει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.