26/1/09

Δ.Χριστόφιας: Η Ρωσία, χώρα πρώτης προτεραιότητας για την Κύπρο

Ο πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε πως η Κύπρος προσβλέπει στην ενίσχυση και επέκταση της συνεργασίας με τη Ρωσία και σε άλλους τομείς.

Ομιλία σε φόρουμ για επενδύσεις σε Κύπρο - Ρωσία
Δ.Χριστόφιας: Η Ρωσία, χώρα πρώτης προτεραιότητας για την Κύπρο

Λευκωσία: Την πεποίθηση πως οι σχέσεις Κύπρου - Ρωσίας «αποτελούν υπόδειγμα σχέσεων μεταξύ κρατών» και πως διανύουν σήμερα «την καλύτερη περίοδό τους σε όλους τους τομείς», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, σε ομιλία του την Πέμπτη, στο φόρουμ για επενδύσεις στην Κύπρο και τη Ρωσία, που...συνδιοργανώνουν ο Κυπρο-Ρωσικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος και ο Κυπρο-Ρωσικός Σύνδεσμος Φιλίας, στη Λευκωσία. Παράλληλα, ο πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κύπρου «για τη διαχρονική», όπως είπε, «στήριξη της Ρωσίας στο δίκαιο αγώνα του κυπριακού λαού».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως η παρουσία του στη συνάντηση «αποτελεί απτή απόδειξη της σημασίας που προσδίδει η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας» και ο ίδιος προσωπικά, στην περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση των ήδη πολύ καλών σχέσεων μεταξύ Κύπρου – Ρωσίας «σε όλους ανεξαίρετα τους τομείς και ιδιαίτερα στον οικονομικό».
'Οπως είπε, «η Ρωσική Ομοσπονδία παραμένει και στο οικονομικό πεδίο, χώρα πρώτης προτεραιότητας για την Κύπρο», εκφράζοντας ικανοποίηση για το ότι «οι επαφές μεταξύ Ρώσων και Κυπρίων επιχειρηματιών συνεχώς αυξάνονται και διευρύνονται σε νέους τομείς».
«Η Κύπρος, ως κέντρο παροχής τραπεζικών και οικονομικών υπηρεσιών, αποτελεί μια από τις τρεις κυριότερες πηγές ξένων επενδύσεων στη Ρωσία», σημείωσε ο πρόεδρος Χριστόφιας, προσθέτοντας πως δεν είναι τυχαίο που η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα σε ξένες επενδύσεις στο Δήμο Μόσχας με επενδύσεις που κυμαίνονται στα 33 δισ. δολάρια.
Παράλληλα, επεσήμανε πως η Κύπρος προσβλέπει στην ενίσχυση και επέκταση αυτής της συνεργασίας και σε άλλους τομείς, «όπως αυτός της ενέργειας», καθώς όπως ανέφερε, «υπάρχει ευρύ πεδίο τέτοιων συνεργασιών» και η κυπριακή κυβέρνηση όπως και άλλοι αρμόδιοι φορείς στην Κύπρο αντιμετωπίζουν με θετικό πνεύμα την ανάπτυξη αυτών των συνεργασιών.
Αναφερόμενος στις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πως η Κύπρος θεωρεί ότι η στρατηγική συμμαχία μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας «αποτελεί ένα από τα θεμέλια της παγκόσμιας σταθερότητας και ειρήνης», προσθέτοντας πως «η Ρωσία είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την ασφάλεια στην Ευρώπη και ένας σημαντικός εμπορικός-οικονομικός εταίρος».
Ανέφερε, παράλληλα, πως στον ενεργειακό τομέα και στην προμήθεια φυσικού αερίου και άλλων πηγών ενέργειας, «η Ευρώπη εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από τη Ρωσία».
«Θεωρούμε ότι οι στρατηγικού χαρακτήρα σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας επιβάλλεται να αναβαθμιστούν ακόμη περισσότερο», είπε ο πρόεδρος Χριστόφιας και πρόσθεσε πως η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ, θα συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση ενίσχυσης των προσπαθειών για εμπέδωση αρμονικών σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ.
Στη συνέχεια, επεσήμανε πως «η Κύπρος εκφράζει, ακόμα μια φορά, την ευγνωμοσύνη της για τη διαχρονική στήριξη της Ρωσίας στο δίκαιο αγώνα του κυπριακού λαού», πρόσθεσε.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος Χριστόφιας, η στήριξη της Ρωσίας «εκφράζεται ξεκάθαρα» μέσα από την Κοινή Διακήρυξη, «όπου η Ρωσία επαναβεβαιώνει, με τον πλέον επίσημο τρόπο, την υποστήριξη μιας συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης διευθέτησης στην Κύπρο, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979, τη μετεξέλιξη του ενιαίου κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με μία κυριαρχία, μία υπηκοότητα και μία διεθνή προσωπικότητα, που θα ενσωματώνει την πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» και «μιας αμοιβαία συμφωνημένης λύσης μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, χωρίς επιδιαιτησία ή ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, που θα διασφαλίζει, ταυτόχρονα, την κυπριακή ιδιοκτησία της διαπραγματευτικής διαδικασίας».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στις προτάσεις της ρωσικής ηγεσίας για την οικοδόμηση ενός νέου παγκόσμιου συστήματος ασφαλείας, σημειώνοντας πως η Κύπρος συμμερίζεται αυτές τις προτάσεις τις οποίες και χαρακτήρισε ως «προτάσεις εναλλακτικές του υφιστάμενου παγκόσμιου συστήματος ασφαλείας», που κάνουν αναφορά στο σεβασμό όλων των αρχών, που προκύπτουν από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε πως θα συνεχίσει να πράττει «ό,τι είναι δυνατόν για να εμβαθυνθεί περαιτέρω αυτή η εξαίρετη αδελφική σχέση» ανάμεσα στις δύο χώρες και στους λαούς τους.
Πηγή: ΚΥΠΕ

2 σχόλια:

  1. Γιατί η ιστοσελίδα δεν εμφανίζεται καλά? Εμφανίζονται μόνο 3 θέματα, ενώ η λίστα θεμάτων δεξιά απουσιάζει πλήρως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα ίδια μου κάνει κι εμένα η εμφάνιση της ιστοσελίδας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.