27/1/09

Τέσσερα χρόνια στον Τούρκο πιλότο για το θάνατο του Κ. Ηλιάκη

Σε ποινή φυλάκισης 4 ετών καταδικάστηκε από το ΙΑ' Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας ο Τούρκος πιλότος του μαχητικού αεροσκάφους F-16, Χαλίλ Ιμπραχίμ του Οσντεμίρ, που κατηγορείται για το θάνατο του Έλληνα χειριστή του F-16, Κώστα Ηλιάκη, νοτιοδυτικά της Καρπάθου, στις 23 Μαΐου του 2006.
Ο 37χρονος σμηναγός Κώστας Ηλιάκης σύμφωνα με την κατηγορία παρενοχλήθηκε από τον Τούρκο πιλότο, ο οποίος πραγματοποίησε βίαιο και...απότομο ελιγμό με αποτέλεσμα να συγκρουστούν τα δύο αεροσκάφη και το ελληνικό F-16 να συντριβεί στον αέρα.
Το επεισόδιο έγινε κατά την διάρκεια αναχαίτισης δύο τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, που είχαν παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο, συνοδεύοντας αεροφωτογραφικό σκάφος που κατευθυνόταν προς την Κρήτη.
Μηνυτήρια αναφορά για την υπόθεση κατέθεσαν οι δικηγόροι Κορίνθου Νίκος Λόης και Μαρία Λαζάρου.
Εναντίον του Τούρκου πιλότου ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια, αλλά σήμερα δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο και δικάστηκε ερήμην.
Η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του κρίνοντας ότι μόνη αιτία για την συντριβή του ελληνικού αεροσκάφους και το θάνατο του Κώστα Ηλιάκη ήταν οι αμελείς χειρισμοί του Τούρκου πιλότου, ο οποίος παραβίασε τους διεθνείς κανονισμούς.
Το δικαστήριο πάντως έδωσε αναστολή στην έφεση του Τούρκου πιλότου.
zougla.gr

3 σχόλια:

  1. Να μην πάει χαμένη αυτή η θυσία του Ελληνα Σμηναγού Ηλιάκη. Αυτή την ευχή έχω να κάνω. Να δικαιωθεί μέσα απο την πολιτική της χώρας που υπηρέτησε και που έδωσε και την ζωή του. Να μην ξεχαστεί απο την Ελληνική Κοινωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξερει κανεις περισσοτερα για την δικη; Κατεθεσε ο συνοδος πιλοτος, ο ελεγκτης αερμυνας;
    Τι εγινε τελικα με τους καταγραφεις πτησης και την καμερα του αλλου αεροσκαφους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπάρχει μία φημολογία οτι οι καταρρίψεις ήταν αποτέλεσμα πυραύλων(;;)αέρος/αέρος.Δλδ ο τούρκος κατέρριψε τον Σμγο Ηλιάκη και το ζευγάρι του τον τούρκο.... το ότι ο τούρκος διέφυγε την "διάσωση" δεν είναι πρωτοτυπία αφου και σε παρόμοιο-όχι ακριβώς-περιστατικό στην Νέρα της Καλύμνου,Σεπτ. 2006,το τουρκικό περίπολο παρέλαβε τον τούρκο βατραχάνθρωπο ενώ το περίπολο του Λιμενικού ρέμβαζε στα 40 κύματα.Μου μυρίζει συμφωνία..... μήπως κάνω τόοοοοσο λάθος;;;;Από Θεσσαλονίκη,Α.Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.