22/1/09

Προς εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων Αρμενίας - Τουρκίας

Η γενοκτονία των Εβραίων από τους Ναζί, στηρίχτηκε σε μεγάλο βαθμό στην ατιμωρησία της γενοκτονίας των Αρμενίων και των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολίας από τους Τούρκους.

Η Αρμενία και η Τουρκία βρίσκονται κοντά στην εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων και στο άνοιγμα των συνόρων τους, δήλωσε σήμερα (Τετάρτη) ο Αρμένιος υπουργός Εξωτερικών, Εντουαρντ Ναϊμπαντιάν.
«Συμμερίζομαι τη γνώμη του Τούρκου ομολόγου μου, Αλί Μπαμπατσιάν ότι είμαστε κοντά στην εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων και στο άνοιγμα των συνόρων μας», τόνισε ο κ....Ναϊμπαντιάν σε συνέντευξη Τύπου.
«Μπορούμε να επιχειρήσουμε ένα νέο βήμα στην περίπτωση που η Τουρκία όπως και η Αρμενία αποδεχτούν την εγκαθίδρυση των διπλωματικών τους σχέσεων χωρίς προηγούμενες προϋποθέσεις», πρόσθεσε ο Αρμένιος αξιωματούχος.
Ωστόσο έσπευσε να προσθέσει ότι το Ερεβάν δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη θέση του όσον αφορά στη διαδικασία που ακολουθεί για να επιτύχει τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.
Η σφαγή των Αρμενίων έγινε μεταξύ του 1915 και του 1917 στην Οθωμανική αυτοκρατορία και αφορούσε τουλάχιστον 1,5 εκατομμύρια πολίτες σύμφωνα με την Αρμενία και περίπου 300-500 χιλιάδες κατά την άποψη της Τουρκίας που αρνείται τον όρο γενοκτονία, που πάντως έχει αναγνωριστεί από τη Γαλλία, τον Καναδά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Μια αρμενική αντιπροσωπεία της οποίας θα ηγείται ο δεύτερος στην ιεραρχία του αρμενικού υπουργείου Εξωτερικών, Σαγκουέν Αβαγκουιάν, θα επισκεφθεί την Άγκυρα στις 25-26 Ιανουαρίου μετά από πρόσκληση της Τουρκίας για να μετάσχει σε συνάντηση των χωρών του Καυκάσου (Αρμενία, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Τουρκία και Ρωσία).
Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με το Έρεβαν από την ανεξαρτησία της Αρμενίας, το 1991, λόγω των διαφωνιών τους ως προς τη φύση της σφαγής των Αρμενίων.
Η Τουρκία έκλεισε τα σύνορά της με την Αρμενία το 1993 υποστηριζόμενη και από το τουρκόφωνο Αζερμπαϊτζάν, με δεδομένη και τη διένεξη του Μπακού με το Ερεβάν για τον έλεγχο του Άνω Καραμπάχ, θύλακος που κατοικείται από Αρμένιους στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν.
Μια ιστορική επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ στο Ερεβάν στις 6 Σεπτεμβρίου, τερμάτισε την διπλωματική σιωπή των δύο χωρών που εξέφρασαν την πρόθεσή τους για εξομάλυνση των σχέσεών τους.
www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

8 σχόλια:

  1. «Όλα φτιάχνουν σ’ αυτό τον κόσμο εκτός από τον θάνατο και του σπανού τα γένια», λέει ο σοφός λαός μας. Τώρα, πόσο σοφός είναι πράγματι, δεν ξέρω. Συναισθηματικός είναι, σίγουρα. Περιθάλψαμε (και) τους Αρμένιους μετά την σφαγή των από τους Τούρκους, αγωνιστήκαμε για την αναγνώριση της γονοκτονίας τους, αλλά αν οι καιροί το καλέσουν, στο πλευρό μάλλον των Τούρκων θα σταθούν παρά στο δικό μας. Η πολιτική δεν γίνεται με συναισθηματισμούς, αλλά με γνώμονα τα συμφέροντα εκάστου. Μόνον εμείς, οι Έλληνες, έχομε το προνόμιο να είμαστε «υπεράνω» και να μεριμνούμε για τα συμφέροντα όλων των άλλων, εκτός των δικών μας.

    Η Αρμενία έχει αναγνωρίσει τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα; Περίεργος θα ήμουν να μάθω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω πώς, σύμφωνα μέ τή φιλοσοφία τῆς νέας τάξης, οἱ ἁλώσεις πρέπει νά γίνονται "μέ τό γάντι", διότι ἄλλως προκαλοῦν. Οἱ λαοί διατηροῦν -ἀκόμη- ἱστορικές μνῆμες, οἱ ὁποῖες μόνο διά τῆς "ἐξημερώσεως" ἤτοι τῆς "συμφιλιώσεως" μποροῦν -ὅπως ἡ ἴδια πιστεύει- νά ἐξαλειφθοῦν. Φύλακες, γρηγορεῖτε.

    Γεωργία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγγνώμη, ξέχασα να γράψω για την «ευγνωμοσύνη» που μας έδειξαν το περασμένο Πάσχα με τα επεισόδια που μας δημιούργησαν στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.
    Απολαύσαμε σκηνές απείρου κάλλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κάποτε όταν έπρεπε να κατακτήσεις έναν λαό το έκανες με πόλεμο τώρα απλά τον κατακτάς με την αλλοιωση της ομοιογένειας του, της ιστορίας του, της γλώσσας του και της μνήμης του.Ελπίζω να διαψευστώ αλλά οι περισσότεροι έχουμε χάσει την μνήμη μας και την ανακτάμε μόνο σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης.Δυστηχώς δεν μεριμνούμε πριν χρειαστεί να θεραπεύσουμε.Βοηθάμε σαν λαός αλλα προσκολόμαστε σε άλλους για βοήθεια.Εναντι του κοινού εχθρού ενωνόμαστε αλλά για να γίνει θα πρέπει ο εχθρός να χτυπήσει το κουδούνι μας και αφού τον διώξουμε διχαζόμαστε.Υπάρχουν φύλακες άραγε? και αν υπάρχουν για πόσο ? όταν βλέπουν έναν λαό να απεμπολίζει στο πλείστον του την ελευθερία του...
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Χριστίνα,
    Ὑπάρχουν φύλακες. Ὅλοι αὐτοί "ὅπου ὅρισαν στήν ζωή των καί φυλάγουν Θερμοπύλας" (Καβ.). Οἱ δικές μας Θερμοπῦλες εἶναι ὅ,τι παραλάβαμε ἀπό τούς προγόνους μας. Πίστη, ἦθος, πατρίδα. Θά δώσουμε λόγο γιά ὅ,τι παραλείπουμε ἤ ἀλλοιώνουμε. Ὁ καθένας ἀπό μᾶς, εἴτε χτίζει, εἴτε γκρεμίζει. Τίποτε ἄλλο. Ἡ ἐπιλογή εἶναι στό χέρι μας καί στήν προαίρεσή μας.

    Γεωργία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεια σας φίλοι μου. Είμαι νέος εδώ και αυτό είναι το δεύτερο σχόλιο μου. Το blog το επισκέπτομαι αρκετό καιρό και το διαβάζω (από Σεπτέμβρη και μετά).Από παράλειψη δεν άνοιξα λογαριασμό στο gmail για να μπορώ να γράψω. Βέβαια γράφω στο defence.net.
    Θα ήθελα να ευχηθώ Σάββα (αν μου επιτρέπεις) κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχεις οικιοθελώς αναλάβει κάθε επιτυχία και θα είμαι δίπλα σου ότι και να χρειαστείς.
    Είσαι ο μοναδικός φάρος που μας οδηγεί σε αυτόν τον ρημαγμένο τόπο. Πάντα να λάμπεις και να μας δείχνεις το δρόμο που πολλοί έχουμε χάσει ή έχουμε ξεχάσει.
    ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΜΗΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ.ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΤΕΣ.
    ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ;
    Μόνο αν μπορέσουμε και κάνουμε κάτι μόνοι μας. Μην περιμένετε τίποτα από τα τσιράκια των.....Αμερικανόδουλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γεωργία τείνω πολλές φορές να συμφωνήσω όμως με την λογική, την νοοτροπία και στάση ζωής των Σπαρτιατών η οποίοι δεν είχαν το δημοκρατικό πολίτευμα τον Αθηναίων της εποχής όμως είχαν κοινή ετοιμολογία στην πίστη,στο ήθος και στην πατρίδα.Τουλάχιστον τότε ήταν όλοι φύλακες τώρα απλά υπάρχουν κάποιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συγνώμη Γεωργία ξέχασα να πω μετά το σχόλιο το όνομα μου .
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.