23/1/09

Αίτηση ένταξης στον PFP

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προτρέπει την Κυπριακή Δημοκρατία να επανεξετάσει την πολιτική της στάση, η οποία είναι σήμερα αρνητική, και να υποβάλει αίτηση ένταξης στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη στην Ευρώπη (PFP). Η τροπολογία ετέθη από τον Ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γιαννάκη Μάτση επί της έκθεσης του Φινλανδού Ευρωβουλευτή Άρι Βατάνεν, με θέμα το ΝΑΤΟ στη νέααρχιτεκτονική ασφάλειας της Ε.Ε. Στο δεύτερο σκέλος της ίδιας τροπολογίας καλούνται τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ να αποφύγουν την άσκηση βέτο επί κρατών-μελών της Ε.Ε., που επιθυμούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Διευκόλυνση
Ο Ευρωβουλευτής Γ. Μάτσης, σε ανακοίνωσή του, θεωρεί ότι με την τροπολογία αυτή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιδιώκει να διευκολύνει την Κυπριακή Δημοκρατία να αποφύγει απομονωτικές τάσεις και υποβάλλοντας αίτηση ένταξης στον PFP να εξουδετερώσει, ταυτοχρόνως, τις "κακές γλώσσες" που ισχυρίζονται ότι είναι συνυπεύθυνη με την Τουρκία για τα προβλήματα που υπάρχουν εντός του ευρωπαϊκού αμυντικού βραχίονα της Ε.Ε., ειδικότερα σε σχέση με το ΝΑΤΟ.

Διαφωνία και στήριξη
Με την τροπολογία διαφωνούσε η Κυβέρνηση και η μόνιμη αντιπροσωπία στις Βρυξέλλες επιδίωξε την καταψήφισή της. Όπως και η Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, στην οποία ανήκει το ΑΚΕΛ. Μάλιστα, ενώ η τροπολογία είχε ψηφιστεί διά αναρτημένης της χειρός και παρότι είχαν ψηφιστεί άλλες τρεις τροπολογίες, η ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς αμφισβήτησε τη διά χειρός ψηφοφορία επί της τροπολογίας Μάτση, ζητώντας ηλεκτρονική επαλήθευση. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 43 ψήφοι υπέρ και 20 εναντίον. Η τροπολογία στηρίχθηκε από ευρωβουλευτές σχεδόν όλων των πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής. Φαίνεται να είχε γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια, αφού ο κ. Μάτσης ευχαριστεί στην ανακοίνωσή του όσους τον στήριξαν και ειδικότερα τους συναδέλφους του, Γ. Κασουλίδη και Μάριο Ματσάκη, καθώς και τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Γ. Ομήρου για τη θετική τους στάση.

Η Χάρτα του ΟΗΕ
Πάντως, το πνεύμα της έκθεσης, όπως το εξήγησε ο ίδιος ο εισηγητής, έχει ως στόχο τις σχέσεις ΝΑΤΟ - Ε.Ε. στη βάση ειρηνευτικών επιχειρήσεων και σύμφωνα με τη Χάρτα του ΟΗΕ, κάτι που είναι θεσμοθετημένο στην Ε.Ε. και του οποίου την επιβεβαίωση ζήτησε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και λήφθηκε υπόψη στα συμπεράσματα του Συμβουλίου τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το εμπόδιο
Η τελική έγκριση της έκθεσης Βατάνεν θα γίνει από την Ολομέλεια του Σώματος περί το Φεβρουάριο. Στις τροπολογίες που έχουν εγκριθεί και αφορούν στην Κύπρο, εκτός εκείνης του κ. Μάτση, περιλαμβάνεται και μία, κατά το ήμισυ, του Βρετανού Ευρωβουλευτή των Φιλελευθέρων Άντριου Νταφ, στην οποία τονίζεται ότι το κυπριακό πρόβλημα εμποδίζει τις σχέσεις ΝΑΤΟ - Ε.Ε. Το δεύτερο σκέλος της τροπολογίας αναφερόταν στα εμπόδια που τίθενται εκατέρωθεν, από την Τουρκία σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και από την Κυπριακή Δημοκρατία σε βάρος της Τουρκίας σε θέματα της ΕΠΑΑ (Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας), καθώς και σε θέματα ΕΠΑΑ και ΝΑΤΟ. Η λογική που επικράτησε επί αυτής της τροπολογίας ήταν η εξής: Να αποφευχθεί η ίση κατανομή ευθυνών, παρότι μερικώς κατανέμεται και στο πρώτο σκέλος της τροπολογίας Νταφ. Όμως, φαίνεται να βολεύονται όλες οι πλευρές κάτω από τον ισχυρισμό ότι επιδιώκουν, μέσω τού εν εξελίξει διαλόγου, λύση.

Εκτός της αιθούσης!
Βεβαίως, υπάρχει και μια επιπρόσθετη για την κυπριακή Κυβέρνηση ευκαιρία, αυτή της ένταξης στον PFP προκειμένου να διευκολυνθούν οι εξελίξεις και εντός της Ε.Ε. σε σχέση με τα αμυντικά ζητήματα που σχετίζονται με το ΝΑΤΟ, αλλά και για να σταματήσουν οι αξιωματικοί, διπλωμάτες, ακόμη και υπουργοί της Κυπριακής Δημοκρατίας, να εξέρχονται των αιθουσών της Ε.Ε. και να εισέρχονται Τούρκοι συνάδελφοί τους, όταν συζητούνται διαβαθμισμένες πληροφορίες ΝΑΤΟ -Ε.Ε. Και συμβαίνει αυτό διότι η Κύπρος δεν είναι μέλος ούτε του ΝΑΤΟ ούτε καν του PFP, όπου ανήκει το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών πλην της Κύπρου. Συμμετέχουν στον PFP ακόμη και η Ρωσία με την Ελβετία. Η πρόταση που είναι επί τάπητος για την ισότιμη συμμετοχή της Κύπρου, είναι όπως ενταχθεί στον PFP. Ανάλογο πρόβλημα αντιμετώπιζε και η Μάλτα, η οποία το έλυσε προσφάτως μετά την ένταξή της στον PFP.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.