18/1/09

Νέες ρίψεις ρουκετών δοκιμάζουν την εύθραυστη εκεχειρία στη Γάζα

«Δεν αρκεί η κατάπαση πυρός»
Νέες ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας την Κυριακή


Νέες ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από την Λωρίδα της Γάζας προς ισραηλινό έδαφος, λίγες ώρες μετά την ανακήρυξη εκεχειρίας από το Ισραήλ. Για «εύθραυστη» κατάπαυση του πυρός κάνει λόγο ο Εχούντ Ολμέρτ, ενώ η κυβέρνηση δεν κάνει λόγο για απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα. Κατάπαυση πυρός ανακοινώνει και η Χαμάς, δίνοντας διορία μια εβδομάδα στο Ισραήλ να αποσύρει τις δυνάμεις του.
Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έναν...άμαχο Παλαιστίνιο στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σε περιοχή όπου ένοπλοι έριχναν βλήματα όλμων, όπως ανακοίνωσε παλαιστινιακή ιατρική πηγή. Πρόκειται για το πρώτο θύμα που καταγράφεται από την έναρξη της μονομερούς εκεχειρίας.
Τουλάχιστον έξι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από παλαιστινιακό έδαφος κατά της πόλης Σντερότ, το πρωί της Κυριακής. Τέσσερις από αυτές προκάλεσαν ζημιές, αλλά όχι θύματα.
Το Ισραήλ απάντησε με αεροπορική επίθεση κατά εκτοξευτών ρουκετών. «Πλήξαμε τους εκτοξευτές στο Μπέιτ Χανούν που έριξαν ρουκέτες στο Ισραήλ», τόνισε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.
Η Χαμάς και οι υπόλοιπες παλαιστινιακές οργανώσεις ανακοίνωσαν άμεση κατάπαυση του πυρός και δίνουν στο Ισραήλ διορία μίας εβδομάδας για να αποσύρει τα στρατεύματά του, όπως ανακοίνωσε ανώτατα στελέχη της Χαμάς.
Η Χαμάς ζητά επίσης από το Ισραήλ να ανοίξει όλα τα συνοριακά περάσματα προς τη Λωρίδα της Γάζας και να επιτρέψει την εισαγωγή τροφίμων και λοιπών αγαθών, προκειμένου «να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες του λαού».
Ο πρωθυπουργός της χώρας Εχούντ Ολμέρτ δήλωσε, κατά την έναρξη της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, την Κυριακή, ότι η μονομερής εκεχειρία είναι εύθραυστη και θα πρέπει να επανεκτιμάται συνεχώς.
«Η Χαμάς απέδειξε για μια ακόμα φορά, σήμερα το πρωί, ότι η κατάπαυση του πυρός είναι εύθραυστη και ότι πρέπει να επανεκτιμάται λεπτό προς λεπτό» δήλωσε.
Ωστόσο, εκπρόσωπος του Εχ.Ολμέρτ τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων, έως ότου γίνει κατάπαυση πυρός από τη Χαμάς και τις άλλες ένοπλες οργανώσεις.
«Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για χρονοδιάγραμμα απόσυρσης μέχρι να δούμε ότι η εκεχειρία διαρκεί» δήλωσε ο Μαρκ Ρεγκέβ, εκπρόσωπος του Ολμέρτ, απαντώντας σε εκκλήσεις του ΟΗΕ για καθορισμό χρονοδιαγράμματος.
«Εάν υπάρχει κίνδυνος ότι η Χαμάς θα τορπιλίσει ηθελημένα την εκεχειρία και ότι εμείς θα πρέπει να ξεκινήσουμε ξανά επιθετικές δράσεις κατά της Χαμάς, θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί σχετικά με την απόσυρση των δυνάμεών μας» είπε.
Τόνισε, ωστόσο, ότι εάν η εκεχειρία διαρκέσει, τότε θα μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία της απόσυρσης.
Το Σάββατο, ο Εχ.Ολμέρτ είχε ανακοινώσει την κατάπαυση του πυρός, λέγοντας ότι το Ισραήλ πέτυχε τους στόχους του.
Το σχέδιο της εκεχειρίας δεν προβλέπει την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που αποτελεί βασικό αίτημα της οργάνωσης.
Μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ, η Χαμάς απέριψε την εκεχειρία. «Η μονομερής εκεχειρία δεν σημαίνει το τέλος της ισραηλινής κατοχής και της ισραηλινής πολιορκίας. Αυτά συνιστούν πράξεις πολέμου και δεν συνεπάγεται το τέλος της αντίστασης» ανακοίνωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης.
Τουλάχιστον 1.200 Παλαιστίνιοι και 13 Ισραηλινοί έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας, στις 27 Δεκεμβρίου.

Αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας
Η διεθνής κοινότητα χαιρέτησε την ανακοίνωση της μονομερούς εκεχειρίας από το Ισραήλ.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν εξέφρασε την ανακούφισή του, λέγοντας ότι η κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να είναι «το πρώτο βήμα που θα οδηγήσει στην πλήρη απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα».
Η μονομερής κατάπαυση του πυρός «δεν αρκεί», δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, σύμφωνα με το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων Mena, ύστερα από συνομιλίες του στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.
«Χρειάζεται η πλήρης αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα και το εκ νέου άνοιγμα των σημείων διέλευσης για να επιτραπεί η άφιξη της βοήθειας που προορίζεται για τους Παλαιστινίους», πρόσθεσε ο Μ.Αμπάς.
Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν την απόφαση του Ισραήλ για μονομερή κατάπαυση του πυρός και δήλωσαν ότι αναμένουν από όλες τις ενεχόμενες πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες αμέσως, ανέφερε σε ανακοίνωσή της, το βράδυ του Σαββάτου, η απερχόμενη Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις.
«Στόχος παραμένει ο πλήρης και συνολικός σεβασμός της κατάπαυσης του πυρός που θα οδηγήσει στη σταθερότητα και στην επαναφορά στην ομαλότητα στη Γάζα» είπε η Κ.Ράις.
«Χαιρετίζουμε τις φωνές όλων για άμεση και συντονισμένη διεθνή δράση με στόχο την αύξηση της βοήθειας προς του Παλαιστίνιους και δηλώνουμε ότι και εμείς θα συνεισφέρουμε στις προσπάθειες αυτές», καταλήγει η ανακοίνωση.
Την εκεχειρία χαιρέτισε και ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος, σύμφωνα με εκπρόσωπό του, δεσμεύτηκε να βοηθήσει τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους να καταλήξουν σε ειρηνευτική συμφωνία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε την εφαρμογή της «απαραίτητης», όπως τη χαρακτήρισε, μονομερούς κατάπαυσης του πυρός από το Ισραήλ, αλλά τόνισε ότι προτεραιότητα είναι η επίτευξη «διαρκούς ειρήνης».
«Ελπίζω να δούμε σύντομα το άνοιγμα των σημείων διέλευσης στη Γάζα και την αποχώρηση όλων των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε η επίτροπος Εξωτερικών Σχέσεων Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ, ενώ κάλεσε τη Χαμάς να απόσχει από κάθε πράξη βίας για να επιτρέψει να δοθεί ένα τέλος στα δεινά του παλαιστινιακού λαού με τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.
«Υπήρξε μια άμεση ανακούφιση αμέσως μετά την ανακοίνωση του ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Ολμερτ για το τέλος των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα» αναφέρει ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, σε ανακοίνωσή του.
Την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα ζήτησε το Ιράν, εκτιμώντας ότι δεν αρκεί η μονομερής κατάπαυση του πυρός.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μανουσέρ Μοτακί, δήλωσε ότι η παρουσία δυνάμεων του Ισραήλ σε ζώνες που έχουν καταλάβει στη Γάζα «είναι προκλητική» και δεν παρέχουν «καμία εγγύηση για τερματισμό των συγκρούσεων».
Το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν νέες διαδηλώσεις κατά της ισραηλινής επίθεσης, με μεγαλύτερες εκείνες σε Λονδίνο και Βρυξέλλες.
Στο Λονδίνο πάνω από πέντε χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν για πολλοστή φορά υπέρ των Παλαιστίνιων στην πλατεία Τραφάλγκαρ, απαιτώντας από το Ισραήλ να αποσυρθεί από τa παλαιστινιακά εδάφη.
Στο Βέλγιο έγιναν πολλές συγκεντρώσεις στις Βρυξέλλες και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Στην πρωτεύουσα σημειώθηκαν μικροεπεισόδια και η αστυνομία προέβη σε συλλήψεις.

Συνάντηση κορυφής στο Κάιρο
Πριν γίνει γνωστή η είδηση της εκεχειρίας, η Αίγυπτος συγκάλεσε έκτακτη σύνοδος κορυφής στο θέρετρο Σαρμ ελ-Σέιχ στην Ερυθρά Θάλασσα.
Στη σύνοδο επρόκειτο να μετάσχουν ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, ο Ιταλός ομόλογός του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν και ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν.

Αποστολή βοήθειας
Πολλές χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία και η Αλγερία, ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν βοήθεια στην Λωρίδα της Γάζας.
Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι αποστέλλει στην Αίγυπτο αεροσκάφη της που μεταφέρουν ιατρική και φαρμακευτική βοήθεια για τους Παλαιστίνιους καθώς και ιατρικό προσωπικό 80 ατόμων, αλλά και οικονομική βοήθεια 3 εκατομμυρίων ευρώ.
Η Αλγερία αποστέλλει δύο αεροσκάφη στην Αίγυπτο, με 37 τόνους επισιτιστικής βοήθειας για τους Παλαιστίνιους καθώς και ιατρικό υλικό, φάρμακα και αίμα που αναμένεται να φτάσουν στην περιοχή την Κυριακή, όπως μετέδωσαν τα αλγερινά ΜΜΕ.

Newsroom ΔΟΛ

2 σχόλια:

  1. Θέλω να θέσω ένα ερώτημα και παρακαλώ κάποιον φίλο να μου απαντήσει:
    ΕΑΝ το Ιράν καταφέρει να αποκτήσει
    πυρηνικό όπλο, η συμπεριφορά του Ισραήλ θα αλλάξει; Και πόσο;
    Το ότι θα προσπαθήσουν να ματαιώσουν μία τέτοια εξέλιξη δεν το συζητάμε. Αλλά εάν αυτό δεν πετύχει και το οπλοστάσιο μείνει
    ανέπαφο, τι γίνεται;
    Ξέρουμε πως στον πόλεμο του Γιόμ Κιπούρ η επέλαση των συριακών αρμάτων κατά πόλεων στο εσωτερικό του Ισραήλ σταμάτησε ξαφνικά χωρίς να υπάρχει κάποιος εμφανής λόγος.
    Η μόνη εξήγηση που υπάρχει είναι ότι το Ισραήλ απείλησε με πυρηνικό
    χτύπημα στην Δαμασκό.
    Αλλά εάν αυτός ο εκβιασμός πέτυχε τότε, θα πετύχει και εάν ο Αχμαντινεζάντ τώρα έχει επιβάλλει την ''Ισορροπία του Τρόμου των Πυρηνικών'';;;
    Οι αραβικές κυβερνήσεις σήμερα δεν δείχνουν και μεγάλη διάθεση να επαναλάβουν την οργάνωση των στρατών τους ώστε να απειλήσουν το Ισραήλ. Είναι διότι έχει υποχωρήσει τελείως ο αραβικός εθνικισμός ή οφείλεται στο γεγονός ότι ξέρουν πως οποιαδήποτε ενέργεια κατά του
    Ισραήλ θα είναι ατελέσφορη εφόσον αυτό διαθέτει πυρηνικά όπλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεν υπαρχει γκετο εκειο κοσμος ζη
    αρμονικα,το μονο αγγαθη ειναι το προξενειο των πολυ κακων γειτονων μας στην κομμοτινη.αυτο πρεπει πασα θυσεια να το καταργιση η ελλαδα,πρεπει μονο τα δημοτικα σχολεια να ειναι δυγλωσσα και προερετικα διοτι μουσουλμανος δεν θα πη υποχρεωτικα τουρκος.αυτα τελος παντον πρεπει να τα λεει η ντορα,να μηντα σερνει μονο στο μακη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.