23/1/09

Το Κυπριακό βρέθηκε επί τάπητος στις επαφές Ερντογάν στις Βρυξέλλες

''Η Τουρκία υποστηρίζει τις συνομιλίες"
Αγκυρα: Το Κυπριακό και συνομιλίες που διεξάγονται για λύση ήταν στην ημερήσια διάταξη των συναντήσεων που είχε στην έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, όπως δήλωσε ο ίδιος κατά την επιστροφή του στην Αγκυρα. ''Τονίσαμε με έμφαση κατά τις συνομιλίες μας στις Βρυξέλλες'', είπε ο κ. Ενρτογάν, ''ότι η Τουρκία δενενδιαφέρεται για καμία άλλη επιλογή παρά για την πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αυτό αποτελεί στρατηγικό μας στόχο. Το Κυπριακό ήταν στην ημερήσια διάταξη των συναντήσεών μας, καθώς επίσης και οι περιεκτικές συνομιλίες με στόχο τη λύση στο Κυπριακό. Μιλήσαμε για την πρόοδο που έχουν σημείωσει ως τώρα οι συνομιλίες των δυο πλευρών στην Κύπρο και για την αναμενόμενη διαδικασία'', πρόσθεσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.
Ο κ. Ερντογάν είπε ότι η Αγκυρα προσφέρει πλήρη στήριξη στην παρούσα διαδικσία για το Κυπριακό.
''Η Τουρκία υποστηρίζει αυτή τη διαδικασία. Ως εγγυήτρια χώρα, επιθυμούμε μια άμεση λύση,'' είπε συγκεκριμένα.
Ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι η μεταρρυθμιστική και ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας έχει ενταθεί, χάρη στις αποτελεσματικές ενέργειες του τουρκικού κοινοβουλίου.
Ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι οι δημοτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο τέλος Μαρτίου και το τουρκικό κοινοβούλιο θα εργαστεί σκληρότερα ώστε να τεθούν σε εφαρμογή νέοι νόμοι μετά τις εκλογές.
Αναφερόμενος στο ενεργειακό, ο κ. Ερντογάν είπε ότι κατά τις συναντήσεις του στις Βρυξέλλες συζήτησε τις ενέργειες που έχει κάνει η Τουρκία στα πλαίσια του προγράμματος ''Ναμπούκο''.
''Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε φυσικό άεριο και μέσω του Ναμπούκο,'' είπε
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεών του στις Βρυξέλλες ήταν και ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, οι προσπάθειες συνεργασίας στον Καύκασο καθώς και άλλα περιφερειακά θέματα.
Σε ερώτηση αν πρόκειται να έχει οποιαδήποτε επικοινωνία με το νέο Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο κ. Ερντογάν είπε: ''Υπάρχουν πολλές προσδοκίες. Κατ' αρχάς, η παγκόσμια κρίση και η σύρραξη στη Μέση Ανατολή είναι προβλήματα που περιμένουν λύσεις από τον Πρόεδρο Ομπάμα. Αν ρωτάτε για το τι αναμένω εγώ από το νέο Πρόεδρο, μπορώ να πω ότι αναμένω από εκείνον να γίνει η φωνή όλων εκείνων των ανθρώπινων μαζών που μένουν βουβές και βρίσκονται σε άθλια οικονομική κατάσταση".
Σύμφωνα με το σημερινό τουρκικό Τύπο, το 2009 θα αποτελέσει κρίσιμο έτος για την Τουρκία ως προς τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Μεταξύ των κρίσιμων θεμάτων κορυφαία θέση έχει το Κυπριακό.
''Αν οι συνομιλίες δεν καταλήξουν πουθενά, ορισμένες χώρες μέλη της ΕΕ θα ασκήσουν πιέσεις να ανοίξει και πάλι ο φάκελος και πιθανόν θα ζητήσουν την επιβολή κυρώσεων (κατά της Τουρκίας). Αυτή τη στιγμή τα 18 από τα 33 κεφάλαια διαπραγμάτευσης παραμένουν κλειστά, κανείς δεν τολμά να μιλήσει για άλλες κυρώσεις καθώς αυτό πρακτικά θα σήμαινε ματαίωση των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, μια δραστηριοποιημένη Τουρκία όπως ήταν ανάμεσα στο 2002 και 2004 θα μπορούσε να διασκεδάσει τις επικρίσεις για το Κυπριακό ακόμη και αν οι συνομιλίες αποβούν άκαρπες, υποστηρίζουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες,'' γράφει η σημερινή έκδοση της Today's Zaman.
Πηγή: ΚΥΠΕ

2 σχόλια:

  1. Ηθελα να ήξερα μπορεί κάποιος να τα πιστέψει όλα αυτά όταν οι μνήμες του 1974 είναι νωπές όχι μόνον για τους Κύπριους που χάθηκαν αλλά και για τους Ελληνες και που όσοι γύρισαν πίσω δεν αντιμετωπίστηκαν όπως έπρεπε.Μα πως θα δεχτούμε την Τουρκία στην ΕΕ όταν μεχρι και σήμερα δεν σέβεται την ελευθερία του λαού της, για να μη πω για την προπαγάνδα εναντίων της Ελλάδος και όλα όσα κάνουν στην Θράκη..
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εδώ παίζεται το θέατρο του παραλόγου. Η Τουρκία αναγνωρίζει μόνο τα 26 κράτη-μέλη και η ΕΕ κάθεται και συζητά μαζί της. Ούτε τα προσχήματα δεν κρατούν στις Βρυξέλλες. Πώς μπορεί να δίδεται ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, να ανοίγονται κεφάλια και η αιτούσα να μην έχει κάνει την παραμικρή υποχώρηση. Δηλαδή, δεν είναι αυτονόητο ότι η ΕΕ δεν μπορεί και δεν πρέπει να συζητά για ένωση με ένα κράτος που αρνείται να αναγνωρίσει ένα δικό της μέλος, την Κυπριακή Δημοκρατία;
    Και το κερασάκι στην τούρτα: Ελλάδα και Κύπρος σέρνουν τον ενταξιακό χορό, ανεπιφύλακτα κι ανερυθρίαστα.
    Είναι προφανές ότι τρενάρουν το πράγμα, μέχρις ότου έλθει ένας νέος Αννάν στην Κύπρο, ο οποίος θα περάσει την φορά αυτή, ώστε η Τουρκία να μπορέσει να αναγνωρίσει το εξάμβλωμα που θα προκύψει απ' αυτόν, χωρίς να θυσιάσει τίποτε.

    Σκέτη κοροϊδία δηλαδή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.