20/1/09

Συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για την κατασκευή του αγωγού Nabucco



Παρολίγο να μην υποστηρίξει την κατασκευή του αγωγού ο Ερντογάν λόγω του κυπριακού βέτο.

Σχετικά άρθρα
-Ο Nabucco θα καθορίσει την πολιτική τύχη της περιοχής

-Τί πραγματικά επιδιώκουν οι Τούρκοι με τις τελευταίες προκλήσεις στο Αιγαίο;


Την ελπίδα ότι θα σημειωθεί πρόοδος στην κατασκευή του ευρωπαϊκού αγωγού αερίου, Nabucco, εξέφρασαν τόσο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, όσο και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν σήμερα στις Βρυξέλλες.
«Συμφωνήσαμε για την ανάγκη κατασκευής του αγωγού Nabucco», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής και τόνισε ότι «στο θέμα της ενέργειας, δεν θα πρέπει να δημιουργούνται προβλήματα μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, αλλά αντιθέτως, θα πρέπει να υπάρχει εποικοδομητική συνεργασία».
Σε ερώτηση για το αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να...
«αποδεσμευτεί» το κεφάλαιο για την ενέργεια, το οποίο έχει «μπλοκάρει» η Κύπρος, ο Ζ. Μπαρόζο απάντησε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας και να «ξεμπλοκάρουν» κεφάλαια, όπως αυτό της ενέργειας».
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επισήμανε το σημαντικό ρόλο, που θα μπορούσε να παίξει η Τουρκία, ως χώρα διέλευσης ενεργειακών αγωγών προς την Ευρώπη, στην προσπάθεια της ΕΕ να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας.
Για το ζήτημα του Nabucco, ο Τ. Ερντογάν δήλωσε πως η χώρα του «παρέχει πλήρη υποστήριξη κάθε στιγμή», ενώ νωρίτερα, κατά την ομιλία του στο κέντρο πολιτικών μελετών EPC, είχε διατυπώσει ότι η Τουρκία θα αναθεωρήσει την υποστήριξή της για την κατασκευή του αγωγού, εάν η ΕΕ δεν αποδεσμεύσει το κεφάλαιο «ενέργεια», το οποίο «μπλοκάρει» η Κύπρος.
Σε ό,τι αφορά την έκβαση των ενταξιακών διαπραγματευσεων, ο Τ. Ερντογάν τόνισε ότι το 2009, η χώρα του επιθυμεί να δώσει μια νέα δυναμική στις διαπραγματεύσεις και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αρθούν τα «πολιτικά εμπόδια» που θέτουν ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ. Ο Τ. Ερντογαν, δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και τόνισε ότι η «πλήρης ένταξη» στην ΕΕ, είναι στρατηγικός στόχος.
«Πιστεύουμε ότι η Τουρκία και η ΕΕ έχουν κοινό συμφέρον και μοιράζονται τις ίδιες αξίες. Η πλήρης ένταξη της Τουρκίας είναι το μέλλον της ΕΕ», υποστήριξε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Τ. Ερντογάν υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να καταλήξουν σε συμφωνία οι συνομιλίες μεταξύ του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμετ Αλί Ταλάτ και του Προέδρου Χριστόφια. Είπε ακόμη ότι η Τουρκία επιθυμεί να βρεθεί μια τελική συνολική και δίκαιη λύση, ενώ την ελπίδα για την εξεύρεση «συνολικής επίλυσης» του Κυπριακού εξέφρασε και ο Ζ. Μπαρόζο.
Ο «Ναμπούκο» θα έχει, όταν αποπερατωθεί, μήκος 3.300 χιλιομέτρων. Θα μεταφέρει από την Κασπία προς την ΕΕ φυσικό αέριο, με την προοπτική μάλιστα της δημιουργίας συνδεδεμένου αγωγού στην κατεύθυνση της Μέσης Ανατολής, χωρίς καμία απολύτως «χάραξη» πάνω στη ρωσική επικράτεια. Διπλωματικές πηγές σχολίασαν σήμερα, πάντως, ότι και παλαιότερα η τουρκική πλευρά είχε εγείρει αμφιβολίες, κατά πόσον μπορεί να αποπερατωθεί στην ανωτέρω μορφή το «φιλόδοξο» ενεργειακό σχέδιο, που άπτεται του κρίσιμου ζητήματος της «ασφάλειας» στο ενεργειακό πεδίο για πολλά ευρωπαϊκά κράτη, στη σκιά της δεύτερης σε λίγο καιρό διένεξης Μόσχας-Κίεβου για τα θέματα της ενέργειας.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.