25/1/09

«Διεθνής έρευνα για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα»


Κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι του Ισραήλ αναγνώρισαν κατ’ ιδίαν ότι οι ένοπλες δυνάμεις τους βομβάρδισαν σχολείο του ΟΗΕ στην Τζαμπάλια, σκοτώνοντας 40 αμάχους, χωρίς να υπάρχουν ένοπλοι, όπως ψευδώς ισχυρίζονται εκπρόσωποι του ισραηλινού στρατού. Αυτό κατήγγειλε, με συνέντευξή του στην «Κ», ο διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, Τζον Κινγκ, τον οποίο συναντήσαμε την πρώτη ημέρα της αβέβαιης εκεχειρίας στην πόλη της Γάζας. Η συνέντευξη με τον κ. Κινγκ έχει ως εξής:

— Δώστε μας έναν πρώτο απολογισμό της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας.
— Η εικόνα είναι πραγματικά φρικτή. Ολόκληρος ο πληθυσμός της Γάζας κατατρομοκρατήθηκε και τραυματίστηκε...ψυχικά από τους καταιγιστικούς βομβαρδισμούς που ελάμβαναν χώρα μέρα - νύχτα από στεριά, θάλασσα και αέρα. Δεν υπήρχε πουθενά ασφαλές καταφύγιο για κανένα και αυτό ήταν το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα. Αλλά και πριν από τον λεγόμενο «πόλεμο της Γάζας», η κατάσταση ήταν από ανθρωπιστικής πλευράς ολέθρια. Το 80% του πληθυσμού εξαρτώνταν από τη διεθνή, επισιτιστική βοήθεια για να επιβιώσει κάτω από το όριο της φτώχειας, με αποδιαρθρωμένα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης και με ένα εκατομμύριο ανθρώπους (σ.σ. σε σύνολο 1,5 εκατ.) να μην έχουν ηλεκτρισμό στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας. Η αγορά δεν διέθετε ούτε τα στοιχειώδη για επιβίωση. Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ότι δεν υπήρχε ούτε ένα ασφαλές καταφύγιο. Στο αμερικανικό σχολείο, ο φύλακας που καθόταν στην πύλη θα υπέθετε ότι βρισκόταν σε ασφαλές σημείο. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, είναι νεκρός.

Οι πρόσφυγες
— Πόσοι είναι οι εσωτερικοί πρόσφυγες της Γάζας, που αναγκάστηκαν να μετακινηθούν, αφού έχασαν τα σπίτια τους από τους βομβαρδισμούς;
— Περίπου 50.000 είναι αυτοί που φιλοξενούνται στους πρόχειρους καταυλισμούς, σε σχολεία του ΟΗΕ. Υπολογίζεται ότι άλλοι τόσοι φιλοξενούνται προσωρινά από συγγενείς και φίλους. Αλλά και αυτοί που ήρθαν σε μας, αποδείχθηκε ότι δεν ήταν ασφαλείς, αφού τέσσερα σχολεία της υπηρεσίας μας χτυπήθηκαν – δύο στην Τζαμπάλια, ένα στην Μπέιτ Λάιγια και ένα στην πόλη της Γάζας.

— Οταν χτυπήθηκε το πρώτο σχολείο στην Τζαμπάλια, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άνθρωποι, είπατε ότι είσαστε «κατά 99% σίγουρος» ότι δεν υπήρχαν στην περιοχή ένοπλοι Παλαιστίνιοι, όπως ισχυριζόταν το Ισραήλ.
— Τώρα είμαι 100% βέβαιος. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, στο ανώτατο επίπεδό τους, με είχαν βεβαιώσει ότι δεν υπήρχαν ένοπλοι, αν και ο εκπρόσωπος Τύπου της ισραηλινής κυβέρνησης εξακολουθεί να επιμένει περί του αντιθέτου, χωρίς να προσκομίζει την παραμικρή απόδειξη. Επαναλαμβάνω, παραδέχθηκαν επισήμως, στο ανώτατο επίπεδο, ότι δεν υπήρχαν ένοπλοι, ότι κανείς δεν άνοιξε πυρ, συμφωνώντας μαζί μας. Γι’ αυτό είναι ανάγκη να διεξαχθεί ανεξάρτητη, διεθνής έρευνα για το περιστατικό. Δεν πρόκειται μόνο ή κυρίως για τον ΟΗΕ, αλλά για το γεγονός ότι 43 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 100 τραυματίστηκαν. Αυτοί οι άνθρωποι δικαιούνται την αλήθεια και τη δικαιοσύνη. Οποιος ευθύνεται πρέπει να καταστεί υπόλογος.

— Οι εγκαταστάσεις της UNRWA χτυπήθηκαν τη στιγμή που ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, είχε συνάντηση με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Εχούντ Μπάρακ.
— Ακριβώς.

— Δεν είναι λίγο περίεργη η σύμπτωση;
— Είναι, γι’ αυτό πρέπει να γίνει ανεξάρτητη διεθνής έρευνα και γι’ αυτή την υπόθεση.

Πολλές κατηγορίες
— Θα μιλούσατε για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα;
— Υπάρχουν πολλές, πάρα πολλές κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και από τις δύο πλευρές. Η Χαμάς κατηγορείται από το Ισραήλ ότι χρησιμοποιούσε αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες. Απλοί άνθρωποι έχουν διατυπώσει καταγγελίες. Πρέπει να τα διερευνήσουμε όλα, ώστε ο κόσμος να αποκτήσει την αίσθηση ότι η Γάζα δεν είναι μια περιοχή εκτός διεθνούς δικαίου. Στην αντίθετη περίπτωση, κερδισμένοι θα βγουν οι εξτρεμιστές.
— Μετά την κατάπαυση του πυρός, ποια είναι τα πιο επείγοντα καθήκοντα που πρέπει να εκπληρωθούν, από τη σκοπιά της UNRWA;
— Το πιο επείγον είναι να ανακουφιστεί ο πληθυσμός της Γάζας, που πλήρωσε το τεράστιο τίμημα του πολέμου. Τώρα, είναι καιρός άλλοι να πληρώσουν για να ανακουφιστεί ο λαός της Γάζας. Αυτό σημαίνει άρση του αποκλεισμού, άνοιγμα όλων των διόδων με τον έξω κόσμο, ελεύθερη διακίνηση τροφίμων, φαρμάκων, καυσίμων, αγαθών. Πρέπει να επιστρέψουμε στον πληθυσμό της Γάζας την αξιοπρέπεια που του στερήσαμε.
— Το Ισραήλ κατέστρεψε όλες τις υποδομές και την οικονομία της Γάζας. Ποιος θα πληρώσει για την ανοικοδόμηση;
— Προφανώς, η διεθνής κοινότητα. Το χειρότερο είναι ότι τα χρήματα που θα διατεθούν, αντί να πάνε για την ανάπτυξη αυτής της φτωχής περιοχής, θα δαπανηθούν για την επαναφορά στην προηγούμενη κατάσταση.

Κάλυψη Ολμέρτ στους στρατιωτικούς που επιτέθηκαν στη Γάζα
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμερτ βεβαίωσε σήμερα (Κυριακή) τους στρατιωτικούς που πήραν μέρος στην πρόσφατη εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας ότι θα έχουν πλήρη νομική προστασία τόσο στο Ισραήλ όσο και στο εξωτερικό, σε περίπτωση που διωχτούν.
«Οι διοικητές και οι στρατιώτες που εστάλησαν στη Γάζα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα έχουν πλήρη προστασία απέναντι σε κάθε δικαστήριο και ότι το Ισραήλ θα τους υπερασπισθεί, όπως και εκείνοι υπερασπίστηκαν εμάς με τα κορμιά τους στη διάρκεια της επιχείρησης στη Γάζα», είπε ο Ολμερτ στη διάρκεια του εβδομαδιαίου υπουργικού συμβουλίου.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ζήτησε τηνπερασμένη Τρίτη τη δίωξη των υπευθύνων των ισραηλινών βομβαρδισμών που έπληξαν κτίρια του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 1.300 Παλαιστίνιοι στη διάρκεια των 22 ημερών της ισραηλινής επίθεσης.
Οκτώ ισραηλινές οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησαν επίσης από τον γενικό εισαγγελέα τη διενέργεια έρευνας για τον τρόπο διεξαγωγής της στρατιωτικής επιχείρησης στο παλαιστινιακό έδαφος, λόγω των μεγάλων απωλειών που προκάλεσε αυτή στον άμαχο πληθυσμό.
Ο Ολμερτ δήλωσε ακόμα ότι αποφάσισε να αναθέσει στον υπουργό Δικαιοσύνης Ντάνιελ Φρίντμαν να προεδρεύσει σε διυπουργική επιτροπή και να συντονίσει τις προσπάθειες του Ισραήλ να εξασφαλίσει νομική κάλυψη σε όλους όσους πήραν μέρος στην επιχείρηση.
Ήδη η λογοκρισία του ισραηλινού στρατού ανέλαβε δράση, απαγορεύοντας τη δημοσίευση της ταυτότητας των διοικητών που πήραν μέρος στη φονική επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο δίωξης των υπευθύνων.
Στο πλαίσιο της ίδιας απαγόρευσης, τα πρόσωπα των στρατιωτών εμφανίζονται στα τηλεοπτικά ρεπορτάζ θολωμένα.
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι μεταξύ των νεκρών Παλαιστινίων εκατοντάδες ήσαν ένοπλοι και ότι φρόντισε να αποφύγει τον θάνατο αμάχων στις πυκνοκατοικημένες περιοχές όπου επιχείρησε ο στρατός του.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.