20/1/09

Αλλάζει τα όρια του FIR η κυβέρνηση!


ΔΙΟΡΘΩΝΕΙ ΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ICAO ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΑΠΟ ΤΑ 12 ΜΙΛΙΑ ΚΑΙ «ΔΙΝΕΙ» ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ

Σε μονομερή τροποποίηση-διόρθωση, για εσωτερική χρήση σε πρώτη φάση, των ανατολικών ορίων του FIR Αθηνών σχεδιάζει να προχωρήσει η κυβέρνηση, συμπαρασύροντας έτσι κατ' ανάγκην και τη χάραξη θαλάσσιων συνόρων Ελλάδας-Τουρκίας (εκεί όπου δεν είναι χαραγμένα), έτσι ώστε τα σύνορα και τα «νέα» όρια του FIR να...συμπίπτουν.
Αυτό αποκαλύπτεται από σειρά πολιτικο-στρατιωτικών συσκέψεων, που άρχισαν το 2002, για να ατονήσουν στη συνέχεια, να επαναληφθούν στις αρχές του καλοκαιριού του 2008 και να εντατικοποιηθούν από τον Σεπτέμβριο του 2008.
Το θέμα προέκυψε το 2002, όταν ζητήθηκε, στο πλαίσιο του Euroglobal, η συμπαραγωγή ψηφιακών χαρτών των χωρών της Ευρώπης.

Τουρκική εμμονή
Η Τουρκία δεν έδωσε ποτέ συντεταγμένες των συνόρων της και του FIR στο Αιγαίο (δηλαδή 6ν.μ. από τις δυτικές τουρκικές ακτές). Και τούτο γιατί η Τουρκία εμμένει στην επέκταση της κυριαρχίας και των αρμοδιοτήτων της για θαλάσσια έρευνα και διάσωση στη μέση του Αιγαίου. Για το λόγο αυτό άλλωστε έχει εκδώσει το 1999 τη διεθνή notam 240 με την οποία χαρακτηρίζει πλασματικό και χωρίς νομική βάση το FIR Αθηνών, καθώς και το νόμο 24611 του 2001, ορίζοντας μονομερώς ως τουρκική περιοχή θαλάσσιας έρευνας και διάσωσης το μισό Αιγαίο από τον 25ο μεσημβρινό και ανατολικό (σ.σ.: με αποτέλεσμα και τα πρόσφατα επεισόδια στο Φαρμακονήσι).

«Νέος χάρτης»
Ομως και το 2004 η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε την κατάργηση των ανατολικών ορίων του FIR Αθηνών ώστε να μην υπάρχει σύγχυση με τα σύνορα, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης των θαλάσσιων συνόρων της Τουρκίας προς τα δυτικά.
Τον Οκτώβριο του 2008, η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με το σχετικό πρακτικό της σύσκεψης όλων των συναρμόδιων φορέων στο υπουργείο Εξωτερικών, έκρινε «απαραίτητη» την παραγωγή ενός «εκσυγχρονισμένου χάρτη αποτύπωσης του FIR Αθηνών τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική μορφή... και συνακόλουθα της ελληνικής περιοχής αρμοδιότητας για έρευνα και διάσωση κατά τον καλύτερο επιστημονικό τρόπο...», ενώ «...ο εν λόγω χάρτης άπαξ και παραχθεί θα είναι κατ' αρχάς εθνικής εσωτερικής χρήσης από τις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες...» και η σκοπιμότητα διεθνούς προβολής και χρήσης του «θα εξεταστεί στη συνέχεια».
Οπως είναι γνωστό, το 1952, ο ICAO (Διεθνής Οργανισμός Αεροναυτιλίας) ως αποκλειστικά αρμόδιος φορέας καθόρισε τα ανατολικά όρια του FIR Αθηνών από τη συντεταγμένη 4045Ν-2110Ε (δηλαδή το σημείο των χερσαίων ελληνοτουρκικών συνόρων στον Εβρο), ακολουθώντας τη γραμμή των βορειοδυτικών συνόρων της Τουρκίας, με επόμενη συντεταγμένη αυτήν του Καστελόριζου, 3333Ν-3000Ε, μέχρι το πολυμερές σημείο συνάντησης των FIR Αθηνών-Λευκωσίας και Αγκυρας στην Αν. Μεσόγειο.

Δεν αναγνωρίζεται
Η πολυτεθλασμένη αυτή γραμμή του FIR Αθηνών αναγνωρίζεται και ακολουθείται ανελλιπώς από το 1952 και καμιά τροποποίηση δεν μπορεί να επέλθει σ' αυτήν χωρίς τη σχετική απόφαση του ICAO και τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας φυσικά. Επομένως καμιά αναπαραγωγή-διόρθωση της γραμμής του FIR Αθηνών, έστω και «για εσωτερική χρήση», δεν μπορεί να αναγνωριστεί και πολύ περισσότερο να χρησιμοποιηθεί ούτε από την Ελλάδα ούτε από κανέναν άλλο.
Σύμφωνα όμως με το ίδιο έγγραφο του ΥΠΕΞ και με ομόφωνη απόφαση όλων των πολιτικο-στρατιωτικών φορέων» «σκόπιμο ωστόσο θα ήταν, ως κατευθυντήρια γραμμή να ληφθεί η γραμμή ICAO 1952 διορθωμένη στα σημεία όπου υπάρχουν ελληνοτουρκικά σύνορα [είτε συμφωνημένα (Εβρος και Δωδεκάνησα) είτε βάσει της αρχής της μέσης γραμμής (απόσταση έναντι των ακτών μέχρι 12 ν.μ.)] ώστε αυτή (η γραμμή) να συμπίπτει με τα σύνορα αυτά...».
Με άλλα λόγια, το ΥΠΕΞ επιχειρεί αναδιάταξη-διόρθωση του FIR Αθηνών, που συνεπάγεται και ταυτόχρονη τροποποίηση των δυτικών συνόρων της Τουρκίας διότι τα όρια του FIR Αθηνών ακολουθούν ανελλιπώς τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας.
Αυτή η «διορθωμένη γραμμή» του FIR Αθηνών θα συμπίπτει (όπου δεν υπάρχουν χαραγμένα Ε/Τ σύνορα) με τη γραμμή συνόρων, με βάση την αρχή της μέσης γραμμής, δηλαδή απόσταση από τις ακτές μέχρι 12 ν.μ. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει επιλέξει να χαράξει θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία, σύμφωνα με τη μέθοδο της μέσης γραμμής μέχρι 12 ν.μ. έναντι των ακτών.

Διεθνή στην Τουρκία
Είναι άγνωστο πού, πότε και πώς ποια ελληνική κυβέρνηση επέλεξε και επέβαλε αυτόν τον τρόπο καθορισμού θαλάσσιων συνόρων Ελλάδας-Τουρκίας. Με τη μέθοδο αυτή πάντως παραχωρείται πρόσθετη κυριαρχία στην Τουρκία, δηλαδή κομμάτι της διεθνούς θάλασσας (π.χ. στις περιοχές μεταξύ Λήμνου-Λέσβου-Χίου).
Με δεδομένο ότι τα ανατολικά όρια του FIR Αθηνών συμπίπτουν με τα θαλάσσια σύνορα της Τουρκίας, η χάραξη ορίων-συνόρων με βάση τη μέση γραμμή 12 ν.μ. συνεπάγεται ότι η διεθνής θάλασσα μεταξύ ελληνικών νήσων μεταβιβάζεται στην κυριαρχία της Τουρκίας. Τα δυτικά θαλάσσια σύνορα της Τουρκίας, που είναι και το όριο των ανατολικών συνόρων του FIR Αθηνών, μετατοπίζονται δυτικά και κατ' αυτόν τον τρόπο οι αρμοδιότητες της Ελλάδας για παροχή εναέριας κυκλοφορίας καθώς και για έρευνα και διάσωση σε αέρα και θάλασσα υπάρχει κίνδυνος να περιοριστούν σημαντικά με τεράστιες εθνικές επιχειρησιακές και οικονομικές συνέπειες.

9 σχόλια:

  1. Το συγκεκριμένο γεγονός αποδεικνύει το ότι η μυστική διπλωματία (ουσιαστικά μυστική εκχώρηση κυριαρχίας) είναι μία πραγματικότητα που λαμβάνει χώρα επί δεκαετίες με κύριους λειτουργούς άτομα που βρίσκονται στις μεγάλες παρατάξεις και μάλιστα σε ανώτατες θέσεις. Δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή αμφισβήτηση περί αυτού. Γίνεται λόγος συχνά για φοβικά σύνδρομα, κ.λπ, τα οποία δεν ανταποκρίνονται ούτε κατ' ελάχιστο στην πραγματικότητα. Το κυριότερο πρόβλημα στην Ελλάδα βρίσκεται εντός της χώρας και επικεντρώνεται σε κηδευμονευόμενα πρόσωπα από ισχυρές δυνάμεις. Η παράταξη και η ιδεολογία δεν παίζουν κανένα ρόλο. Κάνουμε αναφορές σε ένοπλες δυνάμεις, ικανότητα αντίδρασης, αξιόμαχο,ισοζύγια μαχητικών τρίτης γενιάς, αναβαθμισμένα πυρομαχικά κ.λ.π τη στιγμή που η κεφαλή της ελληνικής διπλωματίας αναφέρει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσουμε σε ένοπλη σύγκορυση, κοινώς, δεν υπάρχει περίπτωση να αντιδράσουμε ότι και να μας κάνουνε. Μήπως πριν τα F-16 Block 52, τους πυραύλους, τα ECM, τα night vision, πρέπει πρώτα να ενεργοποιηθούν τα καθημερινά αδιάλλειπτα γιαουρτώματα σε βαθμό καθημερινής γελοιοποίησης? Κι αυτό διότι η εικόνα δύο, τριών υπουργών και υφυπουργών γιαουρτωμένων σε καθημερινή βάση φέρνει στη σημερινή εποχή της εικόνας και της εντύπωσης περισσότερα αποτελέσματα από ότι 50 ή 100 επιτυχημένες εμπλοκές στο Αιγαίο. Και αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν, πριν έλθει η ώρα που τα συμφωνηθέντα μυστικώς θα πρέπει να σερβιρισθθούν στο ευρύ κοινό. Τότε δυστυχώς κάποιοι "αναλώσιμοι" θα κληθούν εν αγνοία τους να παίξουν σε ένα σικέ παιχνίδι το οποίο θα τελειώνει με τη γνωστή πλέον επωδό. "Ευχαριστούμε την κυβέρνηση των Η.Π.Α για τη σωτήρια επέμβασή για τον τερματισμό της κρίσης - Υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της τουρκίας".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με ποιόν τάχα να οργιστείς περισσότερο?

    Με τους ηγέτες μας που η συντριπτική πλειοψηφία τους έχει κάνει τρόπο ζωής το ξεπούλημα αυτής της χώρας?

    Με τον ίδιο το λαό μας? Αφού επιμένει όχι μόνο να τους ανέχεται - κι αυτούς και την εθνοπροδοτική πολιτική τους - αλλά να τους εκλέγει ξανά και ξανά σημαίνει πως στην πράξη επικροτεί την στάση τους...

    Ή μήπως, δεδομένων των παραπάνω εθνικών ελλείψεων πρέπει να οργιστείς με αυτους που παραδοσιακά θεωρούνταν οι βασικοί "Εθνικοί Πυλώνες" της Ελληνικής κοινωνίας και που ενώ θα μπορούσαν να παρέμβουν και να "φρενάρουν" αυτή την ανεξέλεγκτη εθνική κατολίσθηση...
    ...απλά επιλέγουν να μην το πράξουν?

    Εκτός, εαν δεν υπάρχει πια κανείς μα κανείς εναπομένων "Εθνικός Πυλώνας"...

    ...ούτε καν στους κόλπους της Εθνικής Άμυνας...

    ...κι όσον αφορά τα "είδη παρεμβάσεων" ας μην πηγαίνει ο νους πάντα στα "ένοπλα κινήματα"...

    ...υπάρχουν "έννομες παρεμβάσεις" μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος και της νομιμότητας...

    ...μέσα στο εκπληκτικό πόνημά του περί "Στρατηγικής Αποτροπής" - που δημοσιεύθηκε και στο infognomon http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/01/blog-post_9052.html - ο αξιότιμος καθηγητής κος Ήφαιστος κάνει μια "ζωτική παρατήρηση":

    "...Η αποδυνάμωση αυτή (Σημ. της Ελληνικής Αποτρεπτικής Ικανότητας), για την οποία υπάρχουν πολιτικές ευθύνες... επηρέασε σχεδόν κάθε διάσταση της εθνικής μας στρατηγικής και κυρίως την στρατιωτική μας ικανότητα, την διπλωματική μας αξιοπιστία και το πατριωτικό φρόνημα του λαού και των ενόπλων δυνάμεων λόγω αντιπατριωτικού μακαρθισμού που συστηματικά παρατηρείται στον Ελληνικό δημόσιο διάλογο..."

    ...έλλειμα λοιπόν "Πατριωτικού φρονήματος" του λαού μας και των Ελλήνων Πολιτικών λόγω ενός ιδιότυπου αντιπατριωτικού Μακαρθισμού που επικράτησε στην Μεταπολιτευτική Ελλάδα...

    ...ευθύνη λοιπόν των τελευταίων "Πυλώνων Εθνικής Εγρήγορσης" είναι να αναζωπυρώσουν με κάθε νόμιμο μέσο αυτό ακριβώς το "Πατριωτικό Φρόνημα" του λαού μας ώστε κι αυτός μετά με τη σειρά του να αναδείξει μια νέα πιο Πατριωτική Πολιτική Σκηνή στέλνοντας τους Εθνοπροδότες εκεί που τους πρέπει...

    ...στον "Ατιμωτικό Εξοστρακισμό"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το συγκεκριμένο αυτό γεγονός όπως και όσα αλλά μέχρι τώρα τουλάχιστον έχω διαβάσει σε αυτό το ιστολόγιο μου αποδεικνύει κάτι που δεν ήθελα να πιστεψω ποτέ αλλά δυστηχώς το βλέπω μπροστά μου .Μας κυβερνάνε αυτοί που αξίζουμε να έχουμε ώς λαός γιατί εμείς του εκλέγουμε.Αποφασίζουν για τις τύχες μας γιατί απλά εμάς μας ενδιαφέρουν απλά τα τυχερά μας.Περιμένουμε πάντα από τους άλλους να κάνουν κάτι ενώ εμείς ως πολίτες ψωνίζουμε ιδέες και αξίες την περίοδο των εκπτώσεων.Νομίζουμε ότι οι στρατιωτικοί θα λύσουν το πρόβλημα μόνο που όταν βρέθεί κάποιος να πάρει θέση όλοι τον κατακεραυνώνουν με πρώτα και καλύτερα τα ΜΜΕ βάζοντας του την ταμπέλα του Σοβινιστή Εθνικιστή και ότι θέλει να σύρει την χώρα σε πόλεμο. Τελικά ή θα πρέπει να μας κάνουν γενετική μετάλαξη μπας και συνέλθουμε από την ακατάσχετη βλακεία που μας δέρνει ή θα πρέπει να ξαναγίνουμε γραικοί ραγιάδες μπας και αποφασίσουμε ότι είμαι Ελληνες από το Ελλάς και όχι από το Greece...Παρεπιπτόντος είμαι και Σοβινίστρια και Εθνικίστρια και μου αρέσει η Ελλάδα να ανήκει στους Ελληνες και τα σύνορα μας τουλάχιστον τα τωρινά να παραμείνουν εκεί που είναι και το Αιγαίο στην Ελλάδα...Απλά ακόμα θέλω να πιστεύω έστω και με φρούδες ελπίδες ότι κάποιος τιμάει τα παντελόνια που φοράει από τους πολιτικούς μας και δεν τα φοράει για ζεστασιά το χειμώνα και θα πει το Μολόν Λαβέ ...Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι πολιτικοί θα κάνουν αντίσταση από το Παρίσι ή από την έπαυλη τους εκτός Ελλάδος αφού οι πιο πολλοί ούτε στον Ελληνικό στρατό δεν έχουν πάει ούτε γενικός στο στρατό.Ας το πει όμως κάποιος να μείνουμε αυτοί που είναι να μείνουμε να πολεμήσουμε όχι για μας αλλά για τους επόμενους. Οι ρίζες μου είναι από τον πόντο και μ αρέσει γιατί μου έμαθαν ότι καλύτερα πεθαμένοι και ελευθεροι για μια όμως πατρίδα. Παρα ζωντανοί και σκλαβωμένοι στην πατρίδα από τους προδότες που την απαρτίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμε
    από πιο μέρος του Πόντου κατάγεσαι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. O παππούς μου είναι από την Τραπεζούντα και η γιαγιά μου από το Ικόνιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ἀπό τό Ἰκόνιο; Κι ἐγώ! Ὁ παππούς ἀπό τή Σίλλη Ἰκονίου καί ἡ γιαγιά ἀπό Σμύρνη, ἡ μία καί ἀπό Τυρολόη Ἀνατολικῆς Θράκης, ἡ ἄλλη.

    Γεωργία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο παππούς μου απο Τραπεζούντα και η γιαγια μου από τα Φάρασα αλλά μετά από κάποια χρόνια έζησαν στην Πόλη
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Χριστίνα,
    Βοήθειά σου ὁ Ἅγιος Ἀρσένιος ὁ Καππαδόκης!
    Γεωργία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Να σαι καλά Γεωργία ευχαριστώ :)
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.