20/1/09

Το βαθύ οθωμανικό κράτος, με τα μάτια ενός πρώην στελέχους της ΜΙΤ

Mία από τις διαδηλώσει που διοργάνωσε η ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ στην Τουρκία, πριν αρχίσει το ξήλωμά της από την κυβέρνηση Ερντογάν

Του Σάββα Καλεντερίδη
Μετά την έναρξη των διαδικασιών αποδιάρθρωσης της οργάνωσης ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, έχουν γίνει αμέτρητε συζητήσεις και έχουν γραφεί χιλιάδες άρθρα στην Τουρκία για το βαθύ κράτος και για το ρόλο του στην πορεία της σύγχρονης Τουρκίας. Μερικά από τα άρθρα αυτά τα έχουμε μεταφράσει και τα έχουμε φιλοξενήσει στο ιστολόγιό μας.
Σήμερα φιλοξενούμε άρθρο που αναφέρεται σε δηλώσεις που έκανε ο Μαχίρ Καϊνάκ, πρώην διευθυντικό στέλεχος της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών. Ο Καϊνάκ, αποφεύγοντας να αναφερθεί στο θέμα της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, κάνει μια ενδιαφέρουσα αναφορά στο θέμα του βαθέος... κράτους, σημειώνοντας μάλιστα ότι στην Τουρκία δεν υπάρχει βαθύ κράτος, προφανώς δεν υπάρχει το βαθύ κράτος που οραματίζεται ο ίδιος, θα λέγαμε εμείς.
Σημείο που έχει ιδιαίτερη σημασία κατά την άποψή μας, εκτός από το στόχο, που είναι η δημιουργία ενός βαθέος κράτους όμοιου με αυτό των ΗΠΑ, είναι η αναφορά του Καϊνάκ στο βαθύ κράτος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που ίδρυσε την Τουρκική Δημοκρατία. Η αναφορά αυτή του Καϊνάκ έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει εξιχνιαστεί ποια ήταν εκείνη η δύναμη που εξασφάλισε στήριξη, σκάφος και λεφτά στον Μουσταφά Κεμάλ και την ομάδα του, στο ταξίδι από την Κωνσταντινούπολη στην Αμισό, όπου αποβιβάστηκε στις 19 Μαίου 1919 και άρχισε τον "εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα" των Τούρκων, διαρπάττοντας ταυτόχρονα και την δεύτερη φάση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

To βαθύ κράτος των Οθωμανών
Ο Μαχίρ Καϊνάκ (Mahir Kaynak), πρώην διευθυντικό στέλεχος της υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας (ΜΙΤ), λέει ότι "στην Τουρκία δεν υπάρχει βαθύ κράτος, μακάρι να υπήρχε", ενώ αποκαλύπτει και τη δράση του βαθέος κράτους κατά την οθωμανική περίοδο.
Το πρώην στέλεχος της ΜΙΤ αναφέρει:
"Σε κάθε χώρα υπάρχει και ένα βαθύ κράτος, το οποίο αποτελείται από σοφούς ανθρώπους που σχεδιάζουν το μέλλον της χώρας. Όμως δυστυχώς στην Τουρκία δεν υπάρχει βαθύ κράτος. Αν υπήρχε θα καταντούσαμε στην κατάσταση που είμαστε σήμερα; Ενώ επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας υπήρχε βαθύ κράτος. Μάλιστα, αυτό που αποκαλύπτω σήμερα είναι ότι το βαθύ οθωμανικό κράτος ήταν αυτό που ίδρυσε την Τουρκική Δημοκρατία. Η Τουρκική Δημοκρατία είναι προϊόν (παράγωγο) του οθωμανικού βαθέος κράτους. Το βαθύ κράτος είναι στην ουσία η κινητήριος δύναμη που καθορίζει την πορεία και το μέλλον μιας χώρας. Ακόμα και στις ΗΠΑ, οι πρόεδροι δεν είναι αυτοί που παράγουν πολιτική. Η πολιτική προκαθορίζεται κατ' αρχήν από τους ειδήμονες και τους σοφούς και στη συνέχεια υιοθετείται από τον πρόεδρο, ο οποίος είναι συνήθως ένα συμβολικό πρόσωπο. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση βαθέος κράτους είναι αυτή που προκάλεσε τη διάλυση της σοβιετικής Ένωσης. Εμείς θεωρούσαμε ότι το βαθύ κράτος εκεί ήταν ένας αδιαπραγμάτευτος και αδιαμφισβήτητος υποστηρικτής του κομουνισμού, ενώ εκείνοι όλα άλλαξαν σε μια μέρα. Ποιός τα άλλαξε; Το Κομουνιστικό Κόμμα που είχε την εξουσία αυτοκτόνησε στην κυριολεξία. Ακύρωσε τον εαυτό του. Και αυτό το έκανε γιατί το θέλησε το βαθύ κράτος.

Στην Τουρκία δεν υπάρχει βαθύ κράτος
Μάλιστα, δεν υπάρχει. Μακάρι να υπήρχε μια ομάδα μυαλωμένων και σοφών ανθρώπων που θα λειτουργούσαν από κοινού και θα προετοίμαζαν σχέδια για το μέλλον της Τουρκίας. Φυσικά αυτό δεν γίνεται μόνο με τη σκέψη. Αυτοί θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να καθορίζουν και κατά κάποιο τρόπο να επιβάλλουν την πολιτική της Τουρκίας. Να μπορούν να επηρρεάζουν και να κατευθύνουν τον τύπο, να ασκούν επιρροή στις ένοπλες δυνάμεις, να καθορίζουν την πολιτική της χώρας. Θα πρέπει να ασκούν επιρροή εκ των άνω. Όπως ακριβώς συμβαίνει και στις ΗΠΑ... Ο Ομπάμα πως εκλέχτηκε; Όλα τα λεφτά κατευθύνθηκαν σ' αυτόν, ο τύπος αυτόν υποστήριξε. Ενώ κανονικά δεν θα έπρεπε να τον στηρίξει. Και αυτό γιατί ο τύπος μέχρι τότε έκανε φυλετικές διακρίσεις, υπήρχαν στα ΜΜΕ στελέχη που έβλεπαν τους νέγρους αφ' υψηλού. Εκείνη η ελίτ, άτομα με επιρροή, έφεραν τον Ομπάμα σε θέση να εκλεγεί... Και αυτό γιατί ο Ομπάμα είναι το άτομο που μπορεί να προσδώσει τον πλέον κατάλληλο συμβολισμό στις πολιτικές που θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ...

Αν υπήρχε βαθύ κράτος, δεν θα υπήρχε η ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ
Αν υπήρχε βαθύ κράτος στην Τουρκία, δεν θα είχαμε την ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ. Ακριβώς, λόγω της απουσίας του βαθέως κράτους, μερικές δυνάμεις μεταφέρουν και αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν στην Τουρκία σχέδια από το εξωτρικό. Αν υπήρχε βαθύ κράτος δεν θα επέτρεπε τέτοια πράγματα. Γιατί δεν θα υπήρχαν διαφωνίες για το μέλλον της Τουρκίας. Αν υπήρχε βαθύ κράτος θα είχε συζητηθεί στο εσωτρικό του το μέλλον της Τουρκίας, εκεί θα είχαν ληφθεί οι αποφάσεις και θα πηγάιναμε όλοι σε μια κατεύθυνση. Αυτή τη στιγμή δεν βλέπω κάτι κακό για την Τουρκία. Αυτό που θέλω εγώ για την Τουρκία είναι να υπάρχει μια στιβαρή εξουσία. Η τύχη μάς χαράζει μια πορεία η οποία δεν είναι κακή. Θα πρέπει όμως να πάρουμε στα χέρια μας τα ηνία, γιατί αν δεν το κάνουμε, αν δεν πάρουμε εμείς την τύχη μας στα χέρια μας, θα έλθει η μέρα που θα χαράξουν τη μοίρα μας άλλοι και θα έχουμε κακό τέλος.
Πηγή: http://www.internethaber.com/news_detail.php?id=175478

4 σχόλια:

  1. Ένας λόγος απλοϊκός στη διατύπωση σε σημείο που να αμφιβάλλεις για την ιδιότητα του κυρίου! Από την άλλη,όμως, ένας λόγος που παρουσιάζει ξεκάθαρα τις όποιες σκέψεις, αγωνίες, οράματα της κάστας που εκπροσωπεί ο Καϊνάκ! Μεταξύ μας, προτιμώ αυτόν το λόγο από τις... περισπούδαστες, "εμβριθείς" αναλύσεις-αερολογίες των δικών μας "εγκεφάλων"!
    Κώστας Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφού η τουρκική δημοκρατία είναι παράγωγο του οθωμανικού βαθέως κράτους, πως είναι δυνατόν αυτό να εξαφανίστηκε ως εκ θαύματος! Να εξαφανίστηκε δηλαδή η γενεσιουργός αιτία του σύγχρονου τουρκικού κράτους! Και μόνο η διατύπωση αυτού του παράδοξου ευχολογίου, είναι απόδειξη του πως αντιλαμβάνονται οι τούρκοι αξιωματούχοι την έννοια της δημοκρατίας.
    Σπύρος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε κάθε μεγάλη χώρα η οποία συμμετέχει στη διαμόρφωση των τεκταινομένων στην παγκόσμια σκηνή υπάρχει ένα είδος διευθυντηρίου, το οποίο εμφανίζεται με πληθώρα ονομάτων. Χώρες όπως η Βρεττανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, οι ΗΠΑ, παρά την δημοκρατική τους θεμελίωση διαθέτουν αντίστοιχες ομάδες. Θυμηθείτε π.χ το σχόλιο του Τσώρτσιλ για τη δημοκρατία: "Πέντε λεπτά συζήτησης με το μέσο βρετανό ψηφοφόρο είναι το καλύτερο επιχείρημα ενάντια στη δημοκρατία".
    Η Τουρκία σαφώς και είχε και θα συνεχίσει να έχει το βαθύ κράτος και καλά θα είναι να μή γελιόμαστε περί τούτου. Τα τεκταινόμενα πρέπει να ερμηνευθούν και να ειδωθούν μόνο μέσα από το πρίσμα της αλλαγής κάποιων προσώπων και ίσως και της αλλαγής κάποιων κατευθύνσεων σε επίπεδα χαμηλότερα του διευθυντηρίου.
    Η ορθότητα ή μή της ύπαρξης τέτοιων οντοτήτων είναι ένα ερώτημα που δεν "ορίζεται" στο χώρο της πολιτικής και γεωπολιτικής γενικότερα, όπου τα πάντα κρίνονται με μόνο κριτήριο την αποτελεσματικότητα και την ισχύ.
    Το θέμα είναι ότι από το σύνολο των τεκταινομένων στην Ελλάδα προκύπτει ότι και εδώ υπάρχει μάλλον αντίστοιχη οντότητα, αφού πάντα τα πράγματα παίρνουν συγκεκριμένες καταυεθύνσεις και συγκεκριμένες πολιτικές ή πρόσωπα αποκλείονται. Το μόνο κακό είναι ότι το εδώ βαθύ κράτος αποτελεί παράρτημα κάποιου βαθέως κράτους άλλης χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Aν ποτέ καταλάβουμε ότι Τουρκία με την έννοια ομοιογένεια δεν υπάρχει διότι το μεγαλύτερο αγκάθι τους είναι οι ΚΟύρδοι χρόνια τώρα γι αυτό άλλωστε και τους πολεμούν έτσι λυσαλλέα.Αν ποτέ τις αδυναμίες τους ως λαός τις χρησιμοποιήσουμε υπέρ μας αν καταλάβουμε ότι το 80% του λαού είναι αγράμματοι, δυστηχώς, και αυτό από μόνο του σημαίνει νοοτροπία αγέλης με αποτέλεσμα να έχουν αυτό τον εθνικισμό και τις θρησκευτικές παρωπίδες αν λοιπόν ανν θα μπορούσαμε να καταφέρουμε πολλά. Σε συνδιασμό δε με το να θεωρήσουμε εμείς σαν ΕΛληνες τα σύνορα μας αδιαπραγμάτευτα και όχι κατα το δοκούν υπο αίρεση.Σαν λαός είμαστε πανέξυπνος το λάθος μας είναι ότι μονίμως υπερτιμούμε την εξυπνάδα μας και υποτιμούμε τους άλλους..λάθος.Ποτέ μα ποτέ τον αντίπαλο δεν τον υποτιμάς απλά χρησιμοποιείς τα όπλα του υπέρ σου για να κερδίσεις ..Αν ποτέ εξηγούσαμε στους Τούρκους, με όποιο τρόπο, ότι η ελευθερία τους τελειώνει εκείπου αρχίζει η δικιά μας αν χρησιμοποιούσαμε την διπλωματία λελογισμένα και όχι γιατί φοβόμαστε να χτυπήσουμε το χέρι στο τραπέζι ίσως να ήταν αλλιώς οι προσχεδιασμένες μελλοντικές καταστάσεις όπως διαφαίνονται από τα σημερινά δεδομένα
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.