22/1/09

Για θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα μιλάει το ΥΠ.ΕΞ.!

Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εν μια νυκτί «χάραξε» μονομερώς και αυθαιρέτως την ύπαρξη ελληνοτουρκικών θαλάσσιων συνόρων, τα οποία θα συμπίπτουν με το ανατολικό όριο του FIR Αθηνών!
Πρόκειται περί ακατανόητης, καινοφανούς όσο και εθνικά επικίνδυνης θέσης, δεδομένου ότι καθιστά ολόκληρο το Αιγαίο εντός του FIR Αθηνών (δηλαδή, τον διεθνή εναέριο χώρο και τη διεθνή θάλασσα) ελληνική επικράτεια- κυριαρχία.
Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Εξωτερικών με χθεσινή...ανακοίνωσή του επανέρχεται στα δημοσιεύματα της «Ε» για την επιχειρούμενη μονομερή «διόρθωση» του FIR Αθηνών και στην προσπάθειά του να διαψεύσει τα δημοσιεύματα αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Στο πρακτικό (σ.σ. που δημοσίευσε χθες η "Ε") αναφέρεται ρητά ότι θα ακολουθηθεί η συμφωνηθείσα στο πλαίσιο του ICAO γραμμή και ότι θα ληφθεί ειδική μέριμνα προκειμένου να συμπέσει η ψηφιακή απεικόνιση με τα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα. Δεν μετακινείται τίποτα», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.
Η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών εγείρει πολλαπλά ερωτήματα τα οποία απαιτούν άμεση διευκρίνιση.
Οπως είναι γνωστό, δεν έχουν χαραχθεί ποτέ κοινά θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα, πλην της περιπτώσεως της Δωδεκανήσου. Ενας από τους βασικούς λόγους της μη χάραξης των κοινών θαλάσσιων συνόρων αυτών είναι και το γεγονός ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται σταθερώς του δικαιώματός της να επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της από 6 ν.μ. μέχρι και τα 12 ν.μ.
Χθες, λοιπόν, το υπουργείο Εξωτερικών με τη σχετική ανακοίνωσή του περί υπάρξεως κοινών ελληνοτουρκικών συνόρων:

α) εμφανίζεται να τα έχει χαράξει αυθαιρέτως
β) απεμπολεί το ελληνικό δικαίωμα για επέκταση στα 12 ν.μ. αφού «η χάραξη» στην ανακοίνωση είναι σε παρόντα χρόνο, άρα στο όριο των 6 ν.μ. των ελληνικών χωρικών υδάτων.


Θαλάσσια και FIR
Το σοβαρότερο εξ όλων όμως είναι ότι με τη χθεσινή ανακοίνωση εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση να θεωρεί ότι τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα είναι τα ανατολικά σύνορα του FIR Αθηνών, ότι δηλαδή η Ελλάδα θεωρεί αποκλειστικώς δικό της το σύνολο και του διεθνούς εναέριου χώρου και της διεθνούς θάλασσας στο Αιγαίο.
Κατ' αυτόν τον τρόπο, η έστω και «φραστική» χάραξη θαλάσσιων ελληνοτουρκικών συνόρων δίνει πλέον το δικαίωμα στην Τουρκία να ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα προσπαθεί να μετατρέψει το σύνολο του Αιγαίου σε «κλειστή ελληνική θάλασσα» με ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο και στη διεθνή θάλασσα και στον διεθνή εναέριο χώρο.
Η ενέργεια αυτή, έστω «και στο χαρτί», είναι παράνομη και δίνει το πλεονέκτημα στην Τουρκία να κατηγορεί την Ελλάδα ότι δημιούργησε ελληνική κλειστή θάλασσα με ελληνική κυριαρχία στο σύνολο του Αιγαίου (σ.σ. για να γίνει κατανοητό το θέμα, είναι σαν π.χ. στην πλατεία Συντάγματος, το ιστορικό ξενοδοχείο της Μεγάλης Βρετάνιας να συρματοπλέξει όλο το δημόσιο χώρο της πλατείας ως δικό του αποκλειστικά οικόπεδο).
Το υπουργείο Εξωτερικών εν κατακλείδι θα πρέπει να αποφασίσει και να ανακοινώσει αν και πότε και πώς «χάραξε» θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα, με τη σύμφωνη ή όχι γνώμη της Τουρκίας, και ακόμα να αποσαφηνίσει πως «δεν μετακινείται τίποτα» στη γραμμή του ανατολικού ορίου του FIR Αθηνών, τη στιγμή που σύμφωνα με το έγγραφο της πολιτικοστρατιωτικής σύσκεψης επιμένει στην ύπαρξη «διορθωμένης» γραμμής του FIR Αθηνών και με βάση την αρχή της μέσης γραμμής κρατώντας τα 6 ν.μ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/01/2009

4 σχόλια:

  1. Γιατί κ. Αδάμ σας ενοχλεί η "ιδέα", ότι το Αιγαίο μπορεί να αποτελέσει και "νομικά" ελληνική θάλασσα (ηθικά το δικαιούται, εκτός κι αν πιστεύετε ότι για να ταξιδέψετε από την Εύβοια στην Λέσβο πρέπει να περάσετε μέσα από διεθνή ύδατα, δηλαδή στο εξωτερικό);
    Το αν αυτό αρέσει ή δεν αρέσει σε κάποιους άλλους (Τούρκους, Αμερικάνους κλπ), αφήστε αυτούς να διαμαρτυρηθούν. Εσείς γιατί διαμαρτύρεστε;;;;
    Φοβάστε μη μας κάνουν ντα;

    ΓΔ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενοείτε ότι είναι Ελληνική θάλασσα.Αυτές οι σκέψεις δεν πρέπει να περνάνε καν από το μυαλό ενός Έλληνα.Κοίτα να δεις που θα μας κάνουνε να σκεφτόμαστε κ'ολας το αυτονόητο.Στο τέλος βλέπω να κάθομαι στο ακρωτήρι Καφηρέας (Ν.Εύβοια) και θα βλέπω τους Τούρκους να κάνουν άσκηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμε πριν το Ακρωτήρι στην Κάρυστο έξω από το λιμάνι στο λεγόμενο ποτάμι είναι η Αρχαια κάρυστος βυθισμένη από σεισμό λες να πούνε οι Τούρκοι ότι είναι δικιά τους μια και τα στα μνήματα τα λεγόμενα της καρύστου όταν πέρασαν οι Πέρσες έθαψαν τους νεκρούς τους ?Να το ακούσω και αυτό ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το Αιγαίο είναι ΕΛΛΗΝΙΚΟ,ούτε διεθνές ούτε Τουρκικό,ΕΛΛΗΝΙΚΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.