24/1/09

Οι προκλήσεις κατά της Ελλάδος και οι αντιδράσεις της

Έχει πολλαπλή σημασία η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι κατά τη 15λεπτη επικοινωνία του πρωθυπουργού μας και του κ. Πούτιν, με πρωτοβουλία του τελευταίου, «έγινε και ανασκόπηση της διμερούς συνεργασίας, που εξελίσσεται ομαλά στα ενεργειακά, τα οικονομικά, τα τουριστικά, τα αμυντικά θέματα και γενικότερα σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος». Ιδιαιτέρως, η συνεργασία ως προς την άμυνα, που έχει εθνικό ενδιαφέρον, δεν διευκρινίσθηκε. Κατά την απλή ερμηνεία της δηλώσεως αυτής, είναι δυνατόν να αναφέρεται μόνον στους εξοπλισμούς. Αν όμως της αποδοθεί βαθύτερο νόημα, δημιουργούνται ερωτηματικά, ως προς...την έκταση της συνεργασίας επί αμυντικών θεμάτων.
Πάντως, στην Τουρκία τα γεγονότα εξελίσσονται ραγδαία. Μετά τη σύλληψη πολλών αποστράτων αξιωματικών και ευαρίθμων άλλων εν ενεργεία, ως ενεχομένων σε συνομωσία ανατροπής της νομίμως εκλεγείσης κυβερνήσεως του κ. Ερντογάν, συνελήφθη στη συνέχεια και ένας εισαγγελεύς, επίσης εν ενεργεία, ως συμμέτοχος της αυτής συνομωσίας.
Η σύλληψη του τελευταίου προκάλεσε και την αντίδραση, του προέδρου της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέως της Τουρκίας. Εν τούτοις, αν και το βαθύ κεμαλικό κράτος έχει πλοκάμους στις Ένοπλες Δυνάμεις και τη Δικαιοσύνη, ο κ. Ερντογάν φαίνεται να επικρατεί.
Η ένταση των τελευταίων τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, αν δεν ενθαρρύνεται από ξένη δύναμη, επιδιώκουσα προφανώς την πολιτική αποσταθεροποίηση της Ελλάδος και την πτώση της κυβερνήσεώς της, αποβλέπει οπωσδήποτε στο να δημιουργήσει προστριβές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος, ώστε η κυβέρνηση της τελευταίας να ευρεθεί σε δύσκολη θέση και να ζητήσει τη βοήθειά της.
Ωστόσο, η τουρκική προκλητικότητα έχει υπερβεί κάθε όριο. Στα τελευταία γυμνάσια του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο, η τουρκική φρεγάτα «Turgut Reis» έπλευσε εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, για διάστημα μεγαλύτερο των οκτώ ωρών. Το τουρκικό πλοίο, ξεκινώντας από θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Σκύρου, κινήθηκε με νότια και νοτιοδυτική κατεύθυνση ως τις 12.45’, οπότε και ανέστρεψε πορεία μεταξύ Κέας και Μακρονήσου, ακυρώνοντας κάθε δικαίωμα «αβλαβούς διέλευσης» και καταδεικνύοντας, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια ιδιαιτέρως διαφοροποιημένη επιχείρηση πρόκλησης, με τουρκική στρατιωτική παρουσία στα ανοικτά της Αττικής και σε απόσταση 5 περίπου μιλίων από την ακτή της!
Τα ελληνικά επιτελεία παρέμεναν προσηλωμένα στις διατάξεις του ναυτικού δικαίου και απέφυγαν κάθε τριβή, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο. Ο κυβερνήτης της φρεγάτας «Μπουμπουλίνα», που παρακολουθούσε την πορεία του τουρκικού πλοίου, επικοινώνησε δια του ασυρμάτου δύο φορές με τον Τούρκο συνάδελφό του, αλλά εκείνος τον αγνόησε προκλητικά. Συνέχισε την παραβατική συμπεριφορά του και την παράνομη πορεία του, πλέοντας στα δυτικά της Κέας, σε απόσταση 5 ναυτικών μιλίων από το νησί και αντιστοίχως από τις ακτές της Αττικής. Η πορεία διήρκεσε ως αργά το απόγευμα, η δε τουρκική φρεγάτα κινήθηκε εν συνεχεία βορειοανατολικά, περνώντας και πάλι από το Κάβο Ντόρο στις 17.00’
Εξάλλου τέσσερις σχηματισμοί με δεκατέσσερα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, από τα οποία τα έξι ήταν οπλισμένα, πραγματοποίησαν τέσσερις παραβάσεις και τρεις παραβιάσεις στο κεντρικό Αιγαίο, χωρίς να σημειωθεί καμία εμπλοκή με τα ελληνικά μαχητικά.
Στις τουρκικές ναυτικές και αεροπορικές αυτές προκλήσεις η κυβέρνηση απήντησε υποτονικώς. Η υπουργός των Εξωτερικών εδήλωσε, ότι χρειάζεται «σοβαρότητα και νηφαλιότητα». Επανέλαβε ότι «αναλύεται η στάση της Τουρκίας από τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμύνης και από το ΓΕΕΘΑ». Και προσέθεσε, ότι υπάρχουν παραβάσεις και παραβιάσεις των Τούρκων τα τελευταία χρόνια, τις οποίες η Ελλάδα «αξιολογεί», όπως «αξιολογεί και τη βούληση της Τουρκίας να γίνει μέλος της Ε.Ε. Τέλος, είπε ότι δύο ελληνικές κυβερνήσεις (προφανώς αυτές του κ. Σημίτη και του κ. Καραμανλή) έχουν υποστηρίξει την Άγκυρα στην προσπάθειά της να ενταχθεί στην Ε.Ε., για την οποία προϋπόθεση είναι και η καλή γειτονία»!
Ο δε υπουργός Αμύνης, αφού επανέλαβε τα περί «ανάγκης, ψυχραιμίας και προσεκτικότητος» προσέθεσε ότι «πιστεύει πως οι Τούρκοι θα καταλάβουν ότι δεν μπορούν να κάνουν τέτοιες υπερπτήσεις»! Αλλά οι Τούρκοι δεν αντελήφθησαν τη σημασία των παραβιάσεών τους, όταν είχαμε ισορροπία δυνάμεων, θα το αντιληφθούν τώρα που έχουν υπεροπλία; Έχει ιστορικώς αποδειχθεί, ότι οι δειλοί ψάχνουν να βρουν τρόπους να αποφύγουν το καθήκον τους, αυτοαποκαλούνται δε προσεκτικοί, όπως ο φιλάργυρος αυτοχαρακτηρίζεται οικονόμος!
Οι σκεπτόμενοι Έλληνες απορούν και διερωτώνται, γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν διαμαρτύρεται εντονότατα στον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., για τις ιταμώτατες προκλήσεις των Τούρκων στο θαλάσσιο και εναέριο χώρο της Ελλάδος. Και μάλιστα όταν οι Τούρκοι διαμαρτύρονται εναντίον μας στους αυτούς οργανισμούς, χωρίς να έχουν δίκαιο. Ομοίως απορούν γιατί η Ελλάδα δεν προσέφυγε κατά της Τουρκίας για την απόφαση του Κοινοβουλίου της να θεωρηθεί casus belli η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Οι άσπονδοι φίλοι μας Τούρκοι και υποκινητές τους, ας μην παρασύρονται από την υπομονή και ανεκτικότητα των Ελλήνων. Ας ανατρέξουν λίγο στην πρόσφατη ιστορία, για να διαπιστώσουν ότι οι Έλληνες το ίδιο έκαναν και στις προκλήσεις του Μουσολίνι. Όταν όμως ήρθε η ώρα της συγκρούσεως, πολέμησαν ως λέοντες. Αυτό ας μην το λησμονούν, τόσο οι εχθροί, όσον και οι φίλοι μας.
Στην ισραηλινή εφημερίδα «Xaarets» ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού αντισυνταγματάρχης P. Reinter, εδήλωσε, ότι 325 κοντέϊνερς πυρομαχικών μεταφέρονται, από γερμανική εταιρεία και από το λιμένα του Αστακού προς εκείνον του Asntot του Ισραήλ. Ομοίως ο γραμματέας Άμυνας του αμερικανικού Πενταγώνου, ομιλών στον ΑΝΤ1 επιβεβαίωσε την προγραμματισμένη μεταφορά εξοπλισμών στο Ισραήλ, διά του άνω ελληνικού λιμένος. Εντυπωσιάζει το γεγονός, ότι οι άνω δύο Αμερικανοί αποκαλύπτουν μία πράξη, η οποία, ως εκ της φύσεώς της, είναι απόρρητη.
Η υπουργός Εξωτερικών, εξερχομένη του Μαξίμου, μετά την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, υπεγράμμισε ότι επί του θέματος της άνω μεταφοράς υπήρξε ρητή και κατηγορηματική δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου της, ότι «Θέμα ανεφοδιασμού του Ισραήλ από ελληνικό λιμένα δεν υπάρχει».
Ενόψει όλων τούτων μπορεί να συμπεράνει κανείς, ότι υπήρξε, ίσως, κάποια αρχική συζήτηση επί του θέματος. Στη συνέχεια όμως η ελληνική κυβέρνηση ανέκρουσε πρύμνα και δεν επέτρεψε να γίνει η μεταφορά αυτή, με αποτέλεσμα να χολωθούν, εκείνοι που ήθελαν να την πραγματοποιήσουν. Διαφορετικά δεν εξηγείται ούτε είναι νοητή η αποκάλυψη της ανωτέρω απορρήτου πληροφορίας, από δύο Αμερικανούς αξιωματούχους.
Στο πλαίσιο των αντιδράσεων εναντίον της Ελλάδος πρέπει να ενταχθούν και οι τελευταίες ενέργειες των Σκοπιανών. Ενώ κατά την διάρκεια των ταραχών και καταστροφών, που προκάλεσαν οι αναρχικοί, εκείνοι σιωπούσαν, ο δε κ. Νίμιτς είχε κυριολεκτικώς εξαφανιστεί και διακόψει πάσα επικοινωνία με την Ελλάδα, αιφνιδίως, τόσο τα Σκόπια, όσο και ο τελευταίος, άλλαξαν στάση. Τα μεν Σκόπια ονόμασαν την Λεωφόρο, που ενώνει την χώρα τους με την Γιουγκοσλαβία, στις δαπάνες κατασκευής της οποίας συνέβαλε και η Ελλάδα, ως Λεωφόρο Φιλίππου Β’. Ο δε κ. Νίμιτς επανέλαβε τη διαμεσολαβητική του προσπάθεια. Αφού όμως προηγουμένως προειδοποιήθηκε κατά κάποιο τρόπο η ελληνική κυβέρνηση από μία «μη κυβερνητική οργάνωση», πως πρέπει να αναγνωρίσει την εθνικότητα και γλώσσα των Σκοπιανών, προκειμένου να λυθεί η διαφορά μεταξύ των δύο χωρών επί του ονόματος των Σκοπίων!
Η κυβέρνηση όμως οφείλει να καταστήσει σαφές, ότι ουδέποτε θα αναγνωρίσει στους Σκοπιανούς μακεδονική εθνικότητα, ούτε θα δεχθεί ότι η σλάβικη γλώσσα τους αποτελεί ιδιαίτερο μακεδονικό γλωσσικό ιδίωμα. Χωρίς την αναγνώριση της Ελλάδος, ό,τι και αν κάνουν οι Σκοπιανοί και όσοι και αν τους αναγνωρίσουν, δεν θα αποκτήσουν ποτέ την εθνικότητα που επιδιώκουν. Αλλά δεν είναι δυνατόν ποτέ να βρεθεί ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει την εθνικότητα αυτή. Εκείνοι που θα θελήσουν να το επιχειρήσουν, θα καταστούν στο λαό μισητοί και θα περάσουν στην ιστορία ως κατάπτυστοι ανθέλληνες.

Β.Α. ΚΟΚΚΙΝΟΣ, ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΧΡΟΝΟΣ

7 σχόλια:

  1. Πιστεύω ότι από την νύκτα των Ιμίων, άρχισε να εφαρμόζεται σχέδιο αναδιάταξης του αγαιακού χώρου. Δεν ήταν τυχαία η υποχώρηση Σημίτη, ούτε κακός χειρισμός, διότι τον επόμενο χρόνο (1997), στην Μαδρίτη, αναγνώρισε στην Τουρκία ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο. Έκτοτε πήγαμε από υποχώρηση σε υποχώρηση και από "έκπτωση" σε "έκπτωση", μέχρι που φτάσαμε στην σημερινή κατάπτωση.
    Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την εσωτερική άθλια κατάσταση και διαφθορά, την κατάλυση κάθε έννοιας κράτους δικαίου, δίνουν σαφώς την εικόνα χώρας υπό διάλυση.
    Οι αμυντικές μας δαπάνες έχουν περιορισθεί στο ελάχιστο, ο χρόνος θητείας στον στρατό μειώνεται στους εννέα μήνες και προσλαμβάνονται ΕΠΟΠ, η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να αντιπαρατεθεί στρατιωτικά προς την Τουρκία.
    Ας μην λησμονούμε ότι στο εσωτερικό της χώρας μας διαβιούν 2,5 εκατ. μεταναστών περίπου, εκ των οποίον οι μισοί Αλβανοί. Η Ελλάδα έχει διαφορές και με την Αλβανία, η οποία, ενώ χρηματοδοτείται από την Ελλάδα, τηρεί εχθρική στάση απένατί της και φιλική προς την Τουρκία.

    Ουδεμία σύγκριση με την "ανεκτικότητα" που επεδείκνυε η κυβέρνηση Μεταξά στις ιταλικές προκλήσεις.
    α) Η κυβέρνηση Μεταξά ήταν ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ να πολεμήσει και προετοίμαζε προς τούτο καταλλήλως τον λαό ψυχολογικά.
    β) Οι "προκλήσεις" γινόταν από αέρος με σκάφη ΧΩΡΙΣ ΕΘΝΟΣΗΜΟ, ο δε τορπιλισμός της "ΕΛΛΗΣ" επίσης από "άγνωστο" υποβρύχιο. Η Τουρκία δεν κρύβει την ταυτότητά της.
    γ0 Επί Μεταξά, τα πάντα δούλεψαν άριστα εν τόπω και χρόνω. Η αντικατασκοπεία μας είχε εντοπίσει όλους τους Ιταλούς κατασκόπους και τους έδιδε παραπλανητικές πληροφορίες, ώστε δεν περίμεναν οι Ιταλοί ότι θα έβρισκαν την αντίσταση που βρήκαν.
    δ) Η εσωτερική κατάσταση του κράτους, μόνο κράτος προς διάλυση που δεν θύμιζε. Εντελώς το αντίθετο.

    Δυστυχώς, η Ελλάδα έχει πουληθεί από τους πολιτικούς της. Ουδείς πλέον παίρνει την χώρα μας στα σοβαρά και καταντήσαμε να δεχόμαστε προκλήσεις όχι μόνον από τους Τούρκούς, αλλά και τους Σκοπιανούς.

    "Μάθανε που γα..στε και πλάκωσαν κι οι γύφτοι". Αυτό συμβαίνει, δυστυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με κάλυψε πλήρως ο προλαλήσας Homo Cretensis. Ο Μεταξάς είχε και σχέδιο και βούληση για αντιπαράθεση. Και φυσικά, εκπληκτικού επιπέδου προετοιμασία. Γι' αυτό και έγινε αυτό που έγινε στα βουνά της Πίνδου.

    Ιωάννης Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν θέλουμε πραγματικά να καταλάβουμε τα ελληνοτουρκικά θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι η αμφισβήτηση της Ελληνικής κυριαρχίας στο ανατολικό αιγαίο δεν γίνεται μόνο για να κερδίσει η Τουρκία κάποια εδάφη που ούτως ή άλλως είναι ασήμαντα γι’ αυτούς ή κάποια δικαιώματα οικονομικής εκμετάλλευσης που αυτά βέβαια είναι σημαντικότατα. Ένας άλλος στόχος ακόμα σημαντικότερος είναι η ενδυνάμωση του κύρους της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας στα μάτια τρίτων χωρών. Αλλά αν δούμε νηφάλια την απήχηση που έχουν αυτές καθ’ αυτές οι προκλήσεις στους ξένους είναι μηδενική ακριβώς γιατί έχουν μια αδυναμία. Πρέπει στα μάτια των τρίτων σε κάθε πρόκληση που κάνουν να χρησιμοποιούν και κάποια δικαιολογία που θα υποβαθμίζει την σημασία της πρόκλησης. Αυτό που σκοπεύουν και ως ένα βαθμό το έχουν πετύχει είναι να φέρουν τμήματα της Ελληνικής κοινής γνώμης να αμφισβητήσουν την ικανότητα της Ελληνικής Πολιτείας μέσα από τα εντεταλμένα όργανά της να αποτρέψει την επιθετικότητα της Τουρκίας. Δηλαδή με αυτές τις ενέργειες οι οποίες μεγεθύνονται και αναμεταδίδονται κατάλληλα στο εσωτερικό της χώρας μας να σπάσουν το ηθικό και την θέληση για αγώνα του Ελληνικού Λαού πριν αρχίσει οποιαδήποτε επιχείρηση. Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές το μόνο που μπορούν να κάνουν τα εντεταλμένα όργανα στην διάρκεια των προκλήσεων είναι να κερδίσουν το τακτικό πλεονέκτημα στο πεδίο για να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους όταν θα διαταχθούν. Η μέχρι τώρα εμπειρία αυτής της αναμέτρησης είναι ότι τα αρμόδια όργανα της Ελληνικής πολιτείας είναι πολύ ικανά να αντεπεξέλθουν στον ρόλο που τους έχει ανατεθεί και μάλιστα σε πραγματικές συνθήκες που πολύ λίγο διαφέρουν από πολεμική σύρραξη. Αλλά πρέπει να ξέρουμε ότι η χρήση των όπλων συνεπάγεται και την έναρξη πολέμου και όχι θερμού επεισοδίου όπως είναι της μόδας να λέγεται. Και επίσης θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξουν πιέσεις από το εξωτερικό για άμεση διευθέτηση της κατάστασης. Δηλαδή ουσιαστικά για παραχώρηση κάποιων πολλών ή λίγων δικαιωμάτων (ανάλογα με την έκβαση της σύρραξης) στην Τουρκία μιας και εμείς δεν ζητούμε τίποτα αλλά η Τουρκία ζητά π.χ. να μην λογαριάζεται το Αιγαίο ως Ελληνική θάλασσα. Και που απ’ ότι φαίνεται υπάρχουν κύκλοι στην Ελλάδα που ενστερνίζονται ένθερμα αυτή την άποψη.
    Αν θέλουμε πραγματικά να κάνουμε κάτι κατ’ αρχήν πολιτικά θα πρέπει να εγκαταλειφθεί η γραμμή της μη διεκδίκησης αλλά να διακηρυχθούν ελληνικές απαιτήσεις έναντι της Τουρκίας και αν δεν μπορούν να γίνουν δημόσια αυτές θα πρέπει να τίθενται με επιμονή δια της διπλωματικής οδού. Θα πρέπει να σταματήσει η φιλολογία του «Θερμού Επεισοδίου» και να διακηρυχθεί ότι δεν υπάρχει περίπτωση θερμού επεισοδίου γιατί απλούστατα σε περίπτωση κλιμάκωσης θα υπάρξει πλήρους κλίμακας πολεμική αναμέτρηση με την χρήση κάθε μέσου από την Θράκη μέχρι την Κύπρο και θα υπάρξουν χτυπήματα σε όλο το μήκος και το πλάτος της Τουρκίας με στόχο την επίτευξη των επιδιώξεων μας έναντι αυτής της χώρας. Παράλληλα θα πρέπει να γίνει κατανοητό στον Ελληνικό Λαό ότι δεν υπάρχει κάτι λίγο που μπορούμε να παραχωρήσουμε προς χάριν της ειρήνης για να βρούμε την ησυχία μας. Αν παραχωρήσουμε κάτι μικρό θα μας ζητηθεί κάτι άλλο μεγαλύτερο. Η σχέση Ελλάδας – Τουρκίας είναι ξεκάθαρη σχέση αντιπαλότητας και δεν μπορεί να αλλάξει αλλά μπορεί να εξισορροπηθεί μέσα από στρατιωτική ισχύ, εξοπλισμούς και διακηρυγμένη πολιτική βούληση χρήσης βίας για την επίτευξη των διακηρυγμένων στόχων. Με το τελευταίο να είναι το κυριότερο. Αλλά μέσα στο ευρωπαϊκό περιβάλλον των περασμένων δεκαετιών αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει. Ευελπιστώ ότι αυτό θα αλλάξει στο προσεχές μέλλον και καθώς θα σφυρηλατούνται και θα διαμορφώνονται κοινά και ευρύτερα Ευρωπαϊκά συμφέροντα που θα απομακρύνονται σιγά – σιγά από τον Ατλαντισμό. Κάτι βέβαια που είναι πολύ δύσκολο και χρονοβόρο αλλά πιστεύω πως σε μακροχρόνια κλίμακα έχει πολλά να αποδώσει στην Ελλάδα αλλά και στους Ευρωπαίους που θα θελήσουν να ακολουθήσουν αυτό τον «απογαλακτισμό» από την Αμερική.
    Πάντως σε κάθε περίπτωση ανεξάρτητα από την πορεία της υπόλοιπης Ευρώπης θα πρέπει να κάνουμε σαφές στους τρίτους ότι είμαστε σε θέση να διεξάγουμε έναν πλήρους κλίμακας πόλεμο με την Τουρκία προς επιδίωξη δικών μας ξεκάθαρα διακηρυγμένων εθνικών συμφερόντων και παράλληλα να μην είμαστε εμείς αυτοί που πρώτοι θα επιδιώξουμε την αποκλιμάκωση. Αν είμαστε σε θέση να κάνουμε αυτά τότε ας προκαλεί όσο θέλει η Τουρκία. Δεν θα κερδίσει τίποτα.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βρίσκω τις απόψεις του "Ανωνύμου" και "του Ελευθερίου Β." ορθότατες! Μάλιστα, εξ όσων έχω μελετήσει, βρίσκω ότι είναι απόλυτα τεκμηριωμένες.
    Τώρα, όσον αφορά τον Ιωάννη Μεταξά, νομίζω ότι αποτελεί λαμπρή εξαίρεση του κανόνα, για τους "πολιτικούς άνδρες" (λεγε με Δημ. Γούναρη) της εποχής του.
    Διέθετε εξαιρετική ευφυία, τεράστια μόρφωση και μεγάλη φιλοπατρία. Ο σπουδαίος αρχαιολόγος, Ακαδημαϊκός και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντώνιος Δ. Κεραμόπουλος, διηγήτο ότι ευρισκόμενος στο Μόναχο ως υπότροφος του Βελίειου Κληροδοτήματος, ήταν καλεσμένος μεταξύ άλλων αξιολόγων Ελλήνων παρεπιδημούντων εκεί, από τον Επίτιμο Πρόξενο της Ελλάδος στο Μόναχο - έναν Μαικήνα Γερμανό, σε δεξίωση προς τιμήν της Ελλάδος που είχε δοθεί την ίδια ημέρα μετά την πρεμιέρα του θεατρικού έργου του θεατρικού συγγραφέα Suederman "Η Τιμή". Στην δεξίωση περευρίσκοντο όλοι οι σπουδαίοι κριτικοί Θεάτρου της Γερμανίας και άλλοι πολλοί Γερμανοί λόγιοι οι οποίοι συζητούσαν και έκαμναν κριτική στο θεατρικό έργο. Κατά τον Κεραμόπουλο την καλλίτερη κριτική από όλους έκανε [....] ο Ιωάννης Μεταξάς ...!
    Επίσης, κατά την 4ωρη σύσκεψη που είχε γίνει στην Θεσσαλονίκη πριν τον πόλεμο, για την κατασκευή του Δημαρχιακού Μεγάρου της, ο Ιωάννης Μεταξάς έδωσε τότε μία διάλεξη περί [.....] των διαφόρων ρυθμών και περί αρχιτεκτονικής ...!

    Έχουν πολύ ενδιαφέρον όσα γράφει για τον Ι. Μ. ο ιστορικός Δημήτρης Κιτσίκης στο βιβλίο του "Ιστορία του Ελληνοτουρκικού Χώρου" Σελίς 79 - 84 όπου δίδεται διαφορετική εικόνα του Ι.Μ. από αυτήν ενός στυγνού δικτάτορα. Κατά τον Δ. Κιτσίκη, δικτάτωρ ήταν ο Γεώργιος Β΄, ο οποίος ήταν ενεργούμενο των Άγγλων. Αν ο Ι.Μ. δεν έκαμνε ότι του έλεγε τότε ο Γεώργιος, τότε αυτός θα τον άλλαζε με άλλον. Ευτυχώς δεν το έκανε!!!

    Επίσης και τα λόγια του Άγγλου πολιτικού Άντονυ Ήντεν για τον σπουδαίο άνδρα, όταν έμαθε τον θάνατο του Ι. Μεταξά!

    Υ.Σ. Ο γράφων δεν είναι, καθ' όλα, συμφωνος με τον κ. Δ. Κιτσίκη για τις φιλικές απόψεις του για τους Τούρκους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. First we take Manhattan, then we take Berlin...
    Πολύ σωστός ο προλαλλήσας. Να καθαρίσουμε όμως πρώτα τους cuculofors εδώ για να έχουμε το πεδίο ελεύθερο για την Τουρκία... Ο νοών νοείτω...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η αφέλεια των εχθρών μας είναι οτι πιστεύουν ότι μπορούν να φτιάξουν επιτέλους στέγη πάνω απο το κεφάλι τους,βάζοντας κοτσαμπάσηδες και καταστρέφοντας τα σπίτια των άλλων.
    Αφου το έκαναν δοκιμαστικά,ως συνήθως, και στο πόλεμο της Γεωργίας και είδαν οτι η αρκούδα δε "μασάει", προχωράνε παρ΄ όλα αυτά με παραπήγματα (σε αντίθεση για παράδειγμα με τον Ιωάννη Μεταξά).

    Είναι δυνατόν να κυβερνήσεις τα σπίτια των άλλων (ακόμα κι αν αυτό ήταν επιτρεπτό), όταν δεν έχεις ο ίδιος καν σπίτι;

    Θανάσης Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν θα διαφωνησω για τον προκαταρτικο σχεδιασμο του ελληνοιταλικου πολεμου.
    Ωστοσο, μαλλον κανεις σε κυβερνηση και επιτελειο δεν περιμενε ουσιαστικα αποτελεσματα απο την αμυνα. Ακολουθουσαν μαλλον μια πολιτικη για την τιμη των οπλων.
    Νομιζω, να εξαιρουμε τον οποιο σχεδιασμο του Μεταξα, αδικει τα αντανακλαστικα του λαου και υπερτιμα την συμβολη της τοτε κυβερνησης-επιτελειου - προς αποθεωση και του καθεστωτος;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.