13/2/09

Υπέρ βιώσιμης λύσης του Κυπριακού τάσσεται ο Λαβρόφ


Η Ρωσία τάσσεται σταθερά υπέρ της διασφάλισης μιας σταθερής, δίκαιης και βιώσιμης επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Σ.Α. του ΟΗΕ και την εθελούσια συμφωνία των δύο κοινοτήτων, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του Μάρκο Κυπριανού.
«Θα συμμετάσχουμε και στο εξής στις διεθνείς προσπάθειες για την αναζήτηση οδών συνολικής επίλυσης του Κυπριακού», σημείωσε ο κ. Λαβρόφ, εκφράζοντας...ικανοποίηση για τα αποτελέσματα των συνομιλιών «κατά τις οποίες επιβεβαιώθηκε η ειλικρινής και η αμοιβαία επιδίωξη ανάπτυξης της ρωσο-κυπριακής εταιρικής σχέσης προς όλες τις κατευθύνσεις».
Την ικανοποίησή του για τη «σταθερή και διαχρονική υποστήριξη» της Ρωσίας εξέφρασε ο Μάρκος Κυπριανού, σημειώνοντας ότι «είναι πολύτιμη η συμπαράσταση της Ρωσίας σε όλα τα επίπεδα, αλλά βεβαίως στο Συμβούλιο Ασφαλείας και θέλω να εκφράσω την εκτίμησή μου για τη διαβεβαίωση, που είχα άλλη μια φορά, για τη διαχρονική στήριξη αρχών στο Κυπριακό από τη Μόσχα. Είναι πάρα πολύ βασικό αυτό, ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη φάση της διαδικασίας».
Ο Σεργκέι Λαβρόφ αποδέχθηκε την πρόταση του ομολόγου του να επισκεφθεί την Κύπρο και εξέφρασε πλήρη στήριξη στην κυπριακή πρωτοβουλία για δημιουργία τριών νέων Γενικών Προξενείων στη Ρωσία (Κρασνοντάρ, Αικατερινιμπούργκ, Σαμάρα), ώστε να διευκολυνθούν οι διαδικασίες έκδοσης θεωρήσεων εισόδου στους Ρώσους πολίτες.
Πρόκειται για την τρίτη επίσκεψη του Μ. Κυπριανού στη Ρωσία σε διάστημα οκτώ μηνών, γεγονός, που αποδεικνύει, σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό, «τις στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών». «Η σημερινή συνάντηση είναι και η πρώτη που υλοποιεί την πολιτική διακήρυξη την οποία υπέγραψαν οι δύο πρόεδροι τον περασμένο Νοέμβριο και προβλέπει συναντήσεις σε πολιτικό επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών», επεσήμανε ο κ. Κυπριανού, ο οποίος χαιρέτισε μεταξύ άλλων την πρόταση του Ρώσου προέδρου Μεντβιέντεφ για μια νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας.
"Η Κύπρος πιστεύει ότι χρειάζεται να γίνει αυτή η συζήτηση, χρειάζεται να βρούμε μια δομή ασφάλειας στην Ευρώπη και περιμένουμε με πολύ ενδιαφέρον τις συζητήσεις που θα γίνουν σε διάφορα όργανα και με διάφορες ευκαιρίες στο μέλλον», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στις προοπτικές της διμερούς οικονομικής συνεργασίας ο κ. Λαβρόφ παρατήρησε ότι «η σημασία της φυσικά αυξάνεται υπό τις συνθήκες της παρούσης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης», καθώς, ως γνωστόν, «η Κύπρος είναι μια από τις πρώτες χώρες ως προς το μέγεθος των επενδύσεων στη ρωσική οικονομία».
Ερωτηθείς για την υπόθεση του πλοίου «Μοντεγκόρσκ» ο κ. Κυπριανού είπε ότι ενημέρωσε για το θέμα το Ρώσο ομόλογό του με την ιδιότητά του ως χώρας-μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας και πρόσθεσε: «Αυτή είναι μια διαδικασία που αφορά το Σ.Α., από το οποίο ζητήσαμε και πήραμε καθοδήγηση σε ό,τι αφορά το κατά πόσον το φορτίο εμπίπτει στις απαγορεύσεις των ψηφισμάτων του. Έχοντας αυτή τη καθοδήγηση τώρα η Κυπριακή Δημοκρατία ολοκληρώνει τη λεπτομερή έρευνα του φορτίου και θα πάρει τις αποφάσεις της για τη διαχείριση του φορτίου ανάλογα με τις δυνατότητές μας.
Βεβαίως θα εξετάσουμε πρώτα κατά πόσον μπορεί αυτό να φυλαχθεί στην Κύπρο, αν όχι, τότε θα δούμε πως θα χειριστούμε το θέμα»
.
Μιλώντας για το ίδιο θέμα ο κ. Λαβρόφ αναφέρθηκε στην έως τώρα έλλειψη σχολίων από ρωσικής πλευράς και εξέφρασε πλήρη υποστήριξη στις ενέργειες των κυπριακών Αρχών: «Δε βλέπω τον λόγο να υπάρχουν σχόλια σ' αυτήν την περίπτωση, η οποία εξελίσσεται σύμφωνα με τους κανόνες που προβλέπονται από τη Διεθνή Κοινότητα που εκπροσωπείται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».
«Στο Σ.Α. υπάρχει ειδική επιτροπή που εξετάζει παρόμοια περιστατικά και η κυπριακή πλευρά ενήργησε σε πλήρη συμφωνία με αυτές τις προβλέψεις, που ισχύουν στην αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας. Θεωρούμε ότι αυτή είναι η μοναδική ορθή οδός. Υποστηρίζουμε τις ενέργειες της κυπριακής πλευράς», κατέληξε ο Ρώσος υπουργός.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.