18/2/09

e-ξαγωγές όπλων και υπηρεσιών από την Ελλάδα

Αν και αποτελεί κεντρική μας επιλογή να μην κάνουμε αναφορές σε θέματα που σχετίζονται με προμήθειες οπλικών συστημάτων, γιατί ο τομέας αυτός, κατά την εκτίμησή μας, είναι μια από τις κυριώτερες πηγές και αιτίες της πολιτικής παθογένειας και διαφθοράς στην Ελλάδα, κρίνουμε σκόπιμο να αναφερθούμε στο θέμα των εξαγωγικών δραστηριοτήτων ελληνικών εταιρειών του τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, των οποίων η εξαγωγική δράση, σύμφωνα με άρθρο του Λουκά Δημάκα, που ακολουθεί, στην ουσία παρακωλύεται από το ίδιο το ελληνικό κράτος, λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων που παρατηρούνται στην όλη διαδικασία, τα οποία ελπίζουμε να λυθούν.
Σάββας Καλεντερίδης

Μεγάλα συμβόλαια έκλεισαν δύο ελληνικές εταιρείες
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας
Τον εξωστρεφη χαρακτηρα που αρχιζουν δειλα δειλα να αποκτουν ελληνικες εταρειες του αμυντικου τομεα επιβεβαιωνουν δυο...επιχειρηματικες κινήσεις που εκδηλωθηκαν σημερα.
Η NAMSA ο φορεας του ΝΑΤΟ που εχει την ευθυνη οργανωσης κοινων προμηθειων, αγορας ανταλλακτικών και επισκευών που είναι αναγκαίες για την υποστήριξη των διαφόρων οπλικών συστημάτων των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ ανέθεσε εκ νέου στην INTRACOM Defense Electronics και για δύο επιπλέον χρόνια την υποστήριξη των αντιαεροπορικών συστημάτων PATRIOT που βρίσκονται στην Ευρώπη (Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Ολλανδία) και των αντιστοιχων συστημάτων των ΗΠΑ στην Ευρώπη.
Η αρχική σύμβαση υποστήριξης των αντιαεροπορικών συστημάτων PATRIOT στην Ευρώπη, ηταν διάρκειας τριών ετών και ειχε ανατεθει στην ελληνικη εταιρια μέσω διεθνούς διαγωνισμού, ενω η επιλογή της για την επέκταση της σύμβασης γίνεται περίπου ένα έτος πριν τη λήξη της προηγουμενης

Διεθνες e-μποριο οπλικων συστηματων
Στο μεταξυ τη λίστα των διεθνών πελατών της αυξησε σημερα η ελληνικων συμφεροντων πλατφορμα ηλεκτρονικού επιχειρείν (e-business) της Epicos (www. epicos. com) ανεβαζοντας σε 16 τις χωρες και σε πολλες εκατονταδες τις βιομηχανιες παγκοσμιως που χρησιμοποιουν τις υπηρεσιες της για ηλεκτρονική επιχειρηματική δραστηριότητα, αναζητηση παραγγελιων, διαγωνισμων και πολλων αλλων συναλλαγων στον τομεα της αμυνας.
Οι νεες χωρες που προστεθηκαν ειναι η Νορβηγια και η Κολομβια, οι κυβέρνησεις των οποιων ενέκριναν πολυετες προγραμμα ενσωμάτωσης συνολικα 320 εταιριών τους στο χωρο της αμυνας, της αεροδιαστημικής και γενικα της υψηλής τεχνολογίας στην παγκόσμια δι-επιχειρηματική πλατφόρμα, καθώς επίσης και στις συνεργαζομενες με αυτην δυο μεγαλες διεθνεις πλατφόρμες ηλεκτρονικών παραγγελιών, ανεύρεσης έργου και πελατων,. διασύνδεσης αγοραστών και προμηθευτών, παροχής εκπαίδευσης κλπ
Παρόμοια συμφωνία με αυτές της Νορβηγίας και Κολομβίας έχουν ήδη συνάψει οι Αυστρία, Βουλγαρία, Βραζιλία, Ελλάδα, Ελβετία, Ισραήλ, Λιθουανία, Μαλαισία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Τσεχία, Φινλανδία και Χιλή.

Μπλοκαρισμα
Την ιδια στιγμη παντως που ελληνικες εταιριες του αμυντικου τομεα κανουν αυτα τα βηματα στο εξωτερικο το ελληνικο κρατος θετει γραφειοκρατικα εμποδια σε εξαγωγικες προσπαθειες ακομα και οταν υπαρχουν υπογεγραμμενα συμβολαια και οι εταιριες εχουν ηδη κανει εξοδα για την κατασκευη των προς εξαγωγη προιοντων. Υπαρχουν ακομη περιπτωσεις που δεν επιστρεφουν στις εταιριες αμεσως μετα απο εξαγωγες παρακρατημενους φορους η ζητουν χαρτια εκ των υστερων. Οπως επισης και περιπτωσεις που ενω το προιον εχει πωληθει σε ξενους στρατους δεν το αγοραζει η Ελλαδα και προτιμα ιδια η παρομοια υλικα απο το εξωτερικο!

Τα ΕΑΣ
Χθες εξαλλου με παρεμβαση της η οργανωση του ΠΑΣΟΚ στα <<Ελληνικα Αμυντικα Συστηματα>>( ΕΑΣ) επισημαινει την αναγκη απ ευθειας αναθεσης - χωρις διαγωνισμο - απο το Υπουργειο Αμυνας παραγγελιων εξοπλισμων στις εγχωριες αμυντικες βιομηχανιες και οτι η ΕΕ δεν αντικειται σε αυτο. Επισης το Σωματειο Εργαζομενων στα ΕΑΣ αναφερουν οτι ο Υπουργος κ Μειμαρακης που τους δεχθηκε προχθες τους υποσχεθηκε και παλι παραγγελιες αλλα οπως αναφερουν χωρις δεσμευσεις για το χρονο υπογραφης και το υψος τους.<<Η εταιρια αιμορραγει>> τονιζουν οι εργαζομενοι και προαναγγελουν κινητοποιησεις αν δεν υπαρξουν αποτελεσματα.
TA NEA

4 σχόλια:

  1. Σε μια δύσκολη εποχή και το ενα ευρώ μετράει. Συμπαθάταμε μα αυτό το ΙNTRAKOM που είδα δεν μου άρεσε.Οσο για τον εξορθολιγισμό που ζητούν οι εργαζόμενοι στην ΕΑΣ φαίνεται απέχει απο την πολιτική βούληση των κυβερνώντων.Δεν είμαι καλός γνώστης του αντικειμένου. Μα για μένα όλο το παιχνίδι παίζεται στο Αιγαίο και εκεί απατείται η μέγιστη δυνατή αποτρεπτική ισχύ.Λυπάμαι που κάποιες κινήσεις γίνονται για διπλωματικά ευχαριστώ.
    Λυπάμαι που συμπατριώτες μου μένουν άνεργοι και επαναλαμβάνω τα πολύτιμα χρήματα κατεύθυνονται σε ξένες χώρες.Φυσικά μην παραβλεθεί και το γεγονός των προμηθειών που καταβάλλονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το περίφημο (κυριολεκτικά και όχι ειρωνικά) οπλικό σύστημα Άρτεμις, ελληνικής τεχνογνωσίας, που εγκλώβιζε και κατέστρεφε οποιονδήποτε στόχο, μπορεί κανείς να μας πει με λεπτομέρειες τι απέγινε τελικά; Εγώ ξέρω ότι θάφτηκε γιατί δεν εξυπηρετούσε κάποια συμφέροντα, καθώς και συνειδητά από ορισμένους για να μην αυξηθεί η ισχύς μας. Αν ξέρει κάποιος, ας μας πει περισσότερα.

    Ιωάννης Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σιγά μη το πέταξαν.
    Κάπου θα τα έχουν για ώρα ανάγκης.
    Αν χρειαστούνε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. To αρτεμις?Μην υπερβαλουμε, δεν ηταν το υπερσυστημα.
    Ενα κοινοτυπο αντιαεροπορικο συστημα με τις οποιες αδυναμιες του.
    Προφανως ο φιλος που εκανε το σχολιο η δεν ξερει πολλα η ειναι απο τους λατρες της γραφικης παραφιλολογιας " ο υπερεπιστημονας γκιολβας η υπερομαδα εψιλον τα ακτινοοπλα " ,να συμπληρωσω κι εγω τα πρασινα ανθρωπακια απο τον Αρη...

    Εχει καταντησει κουραστικο περα απο γραφικο το θεμα της "υπερομαδας" εψιλον ενω ειναι σαφεις οι ρατσιστικες διαθεσεις των θιασωτων της θεωριας αυτης οπως εχει καταδειχτει κι απο τον τυπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.