13/5/09

Στροφή 180 μοιρών της Συρίας στην έως τώρα οικονομική πολιτική της. Ανοιχτή και σε ξένα σχέδια

Αποφασισμένη να προωθήσει τα σχέδιά της για άνοιγμα της οικονομίας της στις ξένες επενδύσεις δηλώνει η Συρία, παρόλο που οι ΗΠΑ διατηρούν μία σειρά από οικονομικές κυρώσεις έναντι της αραβικής χώρας.Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να χορηγήσει νέες άδειες για private banking σε ξένες τράπεζες, καθώς και να επεκτείνει το Χρηματιστήριο Αξιών της Δαμασκού, το οποίο άνοιξε τις πύλες του το Μάρτιο.

Επιδιώκει επίσης να προσελκύσει ξένες επενδύσεις στους τομείς των κατασκευών και του τουρισμού, προκειμένου να διατηρήσει ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας της, που την τελευταία πενταετία κυμαίνονται στο 5%. «Πρόκειται για μία παρθένα οικονομία, που προσφέρει πολλές ευκαιρίες» δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Συρίας, Αντίμπ Μαγιάλεχ, σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Οι κινήσεις αυτές συνιστούν στροφή 180 μοιρών στην έως τώρα πολιτική της Δαμασκού, η οποία τις τελευταίες δεκαετίες ήταν μία από τις πιο κλειστές οικονομίες της Μέσης Ανατολής. Αναλυτές ωστόσο εκφράζουν επιφυλάξεις για το εάν η Συρία μπορεί να επιτύχει τους οικονομικούς στόχους της χωρίς πρώτα να αλλάξει το αυταρχικό πολιτικό σύστημά της και να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον.

O Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει δηλώσει ότι ενδιαφέρεται για τη βελτίωση των σχέσεων με τη Συρία και έχει στείλει δύο διπλωματικές αποστολές στη Δαμασκό.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο, ανανέωσε τις οικονομικές κυρώσεις, καθώς επιμένουν οι ανησυχίες των ΗΠΑ ότι η Συρία προσφέρει στήριξη σε ένοπλες ομάδες, όπως η Χεζμπολάχ και η Χαμάς, που δραστηριοποιούνται στο Λίβανο και τα παλαιστινιακά εδάφη.

Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγορούν τη Δαμασκό ότι συνεχίζει να «συμβάλλει» και στην εισροή ξένων μαχητών στο Ιράκ, κάτι που η ηγεσία της Συρίας αρνείται κατηγορηματικά.
Ναυτεμπορικη,Σημερινη

2 σχόλια:

  1. Όλες οι κινήσεις της Συρίας δείχνουν ότι η Συρία αισθάνεται ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να αποτελέσει μελλοντικό στόχο των ΗΠΑ, όπως το Ιράκ.

    Η Συρία, στα πλαίσια αυτά, εξαναγκάζεται σε δραστικές υποχωρήσεις απέναντι στην Τουρκία, προκειμένου να μειώσει τα ανοικτά μέτωπα.

    Η Ελλάδα θα έπρεπε, αντί να επενδύει και αναβαθμίζει την οικονομία της Τουρκίας και να προωθεί τους Δυτικο-Τουρκικούς αγωγούς, να προωθήσει ευρύτατη στρατηγική συνεργασία με την Συρία σε όλους τους τομείς, ώστε να την αποκόψει και από την Τουρκία, καθώς και να ενθαρρύνει την συμμαχία Συρίας-Κουρδων-Ιράν-Ρωσίας. Στα πλαίσια αυτά, μία διπλωματική πρωτοβουλία της Ελλάδας για την περιοχή, με καλεσμένους Συρία-Ιράν-Ρωσία, δεν θα ήταν καθόλου άσχημη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα σε όλους.

    Φίλε sub92 καταρχήν αναρτείς ενδιαφέρον θέματα και σε ευχαριστούμε γι' αυτό.

    Η συγκεκριμένη ανάρτηση με την αμέσως προηγούμενη δίνουν στον αναγνωστη μια απάντηση. Τουλάχιστον αυτό εγώ αντιλαμβάνομαι.

    Πάει στη Συρία ο Γκιουλ και στον επόμενο τόνο η Συρία ανοίγει τις πόρτες. Η Τουρκία το έχει πάρει ζεστά το θέμα του γενικού δερβέναγα που της έδωσαν τα παιδιά από το USA και...ίδωμεν.

    Αυτά λέω εγώ, δεν πάει να πει πως είναι και ετσι. Θα με ενδιέφερε η γνώμη η δική σου ή του κυρίου Σάββα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.