14/5/09

Σύλληψη του Κροάτη πολιτικού για εγκλήματα πολέμου κατά Σέρβων

Ο Μπράνιμιρ Γκλάβας, ο πρώτος Κροάτης πολιτικός, ο οποίος καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη για εγκλήματα πολέμου σε βάρος Σέρβων πολιτών, στη διάρκεια του πολέμου στην Κροατία, συνελήφθη σήμερα το πρωί βάσει διεθνούς εντάλματος σύλληψης και θα οδηγηθεί εντός της ημέρας στην Εισαγγελία, σύμφωνα με δηλώσεις ανώτατου εκπροσώπου της αστυνομίας της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας (σ.σ. η Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία μαζί με τη Σερβική Δημοκρατία απαρτίζουν το κράτος της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης).
Ο Γκλάβας είχε καταφύγει στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπου και συνελήφθη.

Η σύλληψή του, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, Ζλάτκο Μίλετιτς, έγινε χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ο ίδιος αρνήθηκε, ωστόσο, να αποκαλύψει πού ακριβώς συνελήφθη ο Γκλάβας, παρά αρκέστηκε να πει πως η σύλληψη έγινε κάπου στο καντόνι του Λίβνο.

Ο Γκλάβας θα οδηγηθεί ενώπιον της Εισαγγελίας και εκεί, εφόσον έχει όντως αποκτήσει και τη βοσνιακή υπηκοότητα, όπως υποστηρίζει, ίσως αφεθεί τελικά ελεύθερος, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν.

Σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Ντνέβνι Άβαζ» του Σαράγεβο, ο Γκλάβας εκφράζει την επιθυμία να δικαστεί από δικαστήριο της Βοσνίας, ενώ περιγράφει την ποινή της δεκαετούς κάθειρξης που του επέβαλε Δικαστήριο του Ζάγκρεμπ για εγκλήματα πολέμου κατά Σέρβων, στο Όσιεκ, το 1991, ως «αποτέλεσμα της πολιτικής κατεύθυνσης του Σανάντερ (σ.σ. του πρωθυπουργού της Κροατίας)».

Ο Γκλάβας υποστηρίζει, επίσης, ότι είναι θύμα μιας πολιτικής δίκης και αποκαλύπτει πως κατάφερε να αποκτήσει τη βοσνιακή υπηκοότητα στις 22 Οκτωβρίου του 2008, επειδή οι γονείς του είχαν γεννηθεί στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Αναφέρει ακόμη ότι έκανε αίτηση για να του χορηγηθεί αστυνομική ταυτότητα από τις αρμόδιες βοσνιακές αρχές, όταν έμαθε, όπως είπε, πως δεν θα υπάρξει δικαιοσύνη για τον ίδιο «όσο βρίσκεται ο Σανάντερ στην εξουσία».

Ερωτηθείς τι προτίθεται να κάνει, όταν η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η Κροατία υπογράψουν συμφωνία για την αμοιβαία έκδοση καταδικασθέντων, απάντησε ότι δεν πιστεύει πως κάτι τέτοιο θα γίνει σύντομα και εξέφρασε την ελπίδα πως η συμφωνία δεν θα αφορά καταδικασθέντες για εγκλήματα πολέμου.

Σημείωσε δε πως δεν έχει κανένα πρόβλημα να οδηγηθεί σε δίκη στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.