22/5/09

"Δύο λαοί, δύο ιδρυτικά κράτη και τουρκικές εγγυήσεις"

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι σε μια στιγμή που οι υποσχέσεις που δόθηκαν από τη διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ και την EE προς την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος δεν τηρήθηκαν, η άσκηση πίεσης επί της Τουρκίας δεν μπορεί να θεωρείται μια ενέργεια που βασίζεται σε καλή θέληση.
Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο κ. Νταβούτογλου μετά από ιδιαίτερη συνάντηση που είχε με τον φερόμενο ως υπουργό Εξωτερικών του ψευδοκράτους Χουσείν Οζγκουργκούν ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Άγκυρα. Από την πλευρά του ο κ. Οζγκουργκούν είπε ότι «είδαμε στις συνομιλίες μας και στις κοινές πλατφόρμες συζήτησης ότι η Ελληνοκυπριακή ηγεσία δεν μπορεί να εγκαταλείψει την Κυπριακή Δημοκρατία», πράγμα που είναι απαράδεκτο», είπε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Νταβούτογλου.

Ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι συζήτησε με τον κ. Οζγκουργκούν την ανάγκη της συνέχισης της παραδοσιακής συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων και την επίδειξη μιας κοινής στάσης.

«Αποτελεί προτεραιότητα για την Τουρκία να δει την προώθηση της «ΤΔΒΚ» με άνοιγμα γραφείων σε όλα τα σημεία του κόσμου και με εκπροσώπηση σε διεθνείς οργανισμούς» είπε ο κ. Νταβούτογλου.

Ο κ. Οζγκουργκούν θα μεταβεί στη συνέχεια στη Δαμασκό για να πάρει μέρος στη διάσκεψη των υπουργών εξωτερικών των χωρών μελών της Ισλαμικής Διάσκεψης.

''Το επόμενο διάστημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους Τουρκοκυπρίους. Η ΤΔΒΚ πραγματοποίησε με επιτυχία τις εκλογές και έδειξε σε όλο τον κόσμο ότι είναι μια δημοκρατική χώρα. Η ευημερία, η διαβίωση και η ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων αποτελούν προτεραιότητα για μας», είπε ο κ. Νταβούτογλου.

«Οι τουρκικές θέσεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό είναι σαφείς. Επιθυμούμε μια δίκαιη, μόνιμη και περιεκτική ειρήνη στην Κύπρο, Η ειρήνη αυτή θα φέρει ευημερία και ασφάλεια στο νησί και την Ανατολική Μεσόγειο. Προκειμένου να επιτευχθεί μια τέτοια ειρήνη, μια νέα αντίληψη του συνεταιρισμού θα πρέπει να βασίζεται σε μια διζωνική δομή που θα σχηματιστεί από τα δυο ιδρυτικά κράτη», είπε ο κ. Νταβούτογλου.

"Δύο λαοί, δύο ιδρυτικά κράτη και τουρκικές εγγυήσεις"
Ο κ. Οζγκουργκούν δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρος ότι οι Ελληνοκύπριοι βλέπουν τους Τουρκοκυπρίους ως ίσους προς ίσον και ότι είναι διατεθειμένοι να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το Κυπριακό.

Ο κ Οζγκουργούν είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι ισότιμος εταίρος στο νησί και εξέφρασε την επιθυμία οι δυο ηγέτες στην Κύπρο να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις ως δυο ίσοι και ιδρυτικοί εταίροι και να φτάσουν σε ένα αποτέλεσμα με αυτό τον τρόπο.

«Η κυβέρνηση υποστηρίζει τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και τη διαπραγματευτική διαδικασία που λαμβάνει χώρα από κοινού με την μητέρα Τουρκία», είπε ο κ. Οζγκουργκούν.

Ανέφερε ότι μια διζωνική δομή, πολιτική ισότητα των «δυο λαών», κατά την έκφραση του, ισότιμο καθεστώς για τα δυο ιδρυτικά κράτη και de facto και αποτελεσματική εγγύηση από την Τουρκία αποτελούν απαραίτητους και αδιαπραγμάτευτους όρους.

Ο κ. Οζγκουργκούν είπε ότι το εδαφικό και θέματα περιουσίας μπορούν να επιλυθούν μόνο με διαπραγματεύσεις.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορεί να φτάσει σε κανένα αποτέλεσμα με το να θέτει το Κυπριακό πρόβλημα ως εμπόδιο ενώπιον της Τουρκίας στην πορεία της προς την ένταξή της στην ΕΕ.

"Εγγύηση της ειρήνης ο Αττίλας"
«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις διασφαλίζουν την ειρήνη στην Κύπρο- ισχυρίστηκε προκλητικά- αλλά αυτό που λείπει είναι μια συμφωνία που να μπορεί να γίνει από τους Τουρκοκυπρίους και τους Ελληνοκυπρίους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε.

Ο κ. Οζγκουργκούν είπε ότι η Τουρκία υποστηρίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία και τις προσπάθειες για την εξεύρεση μια περιεκτικής λύσης για το Κυπριακό και επανέλαβε ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ δεν θα πρέπει να συνδέεται με το Κυπριακό.

Ο λεγόμενος υπεξ θα συναντηθεί επίσης με τον αντιπρόεδρο και υπουργό προεδρίας και κυβερνητικό εκπρόσωπο Τζεμίλ Τσιτσέκ και θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπτουλλάχ Γκιουλ.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

3 σχόλια:

  1. Ο κ. Νταβούτογλου, που επιδιώκει να έχει η χώρα του μηδενικά προβλήματα με τις γειτονικές χώρες, εκφράζει ανερυθρίαστα αυτές τις αθλιότητες, γιατί επί δεκαετίες εμείς οι ίδιοι του στρώσαμε το χαλί.
    Για 200.000 Τουρκοκύπριους, αν είναι τόσοι, ζητά κράτος και διεθνή εκπροσώπηση, ενώ την ίδια στιγμή 20.000.000 Κούρδοι είναι "ορεινοί Τούρκοι" και φυσικά δεν έχουν και αυτοί δικαίωμα να έχουν ανεξάρτητο κράτος.
    Αν όμως δήλωνε επίσημα ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών ότι και οι Κούρδοι, κατ' αναλογία με τους Τουρκοκύπριους, έχουν δικαίωμα να κάνουν και αυτοί το δικό τους κράτος, τότε ίσως το ξανασκεφτόταν ο κ. Νταβούτλογλου να λέει αυτές τις αθλιότητες.
    Για να σταματήσει η τουρκική επιθετικότητα, θα πρέπει σταδιακά να τίθεται από τους γηγενείς λαούς της Ανατολής το ζήτημα της νομιμότητας της παραμονής των πραγματικών Τούρκων στα εδάφη αυτά. Μόνον έτσι μπορούν να αντιληφθούν το μέγεθος της πρόκλησης που συνιστά η πολιτικής της Τουρκίας στην Κύπρο και το Αιγαίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Ναι ναι, συμφωνούμε Νταβούτογλου πολυχρονεμένε, με ό,τι πεις, πριν το πεις. Να κοίτα ποιους/ποιες στέλνουμε στην Ευρωβουλή. Όλα για σένα τα κάνουμε, μη μας στεναχωρεθείς και θυμώσεις και κατουρηθούμε. Φέρε γρήγορα να υπογράψουμε, ό,τι νά 'ναι... Η Βεζυροπούλα σου!!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καιρός είναι ο ΚΟμουνιστής Χριστόφιας να αφήσει τα πάρε-δώσε με το Μογγόλο Ταλάτ και να εφαρμόσει την Πατριωτική γραμμή Παπαδόπουλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.