6/5/09

Αγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου σε κεντρική πλατεία των Σκοπίων

Η επίσημη γνωστοποίηση, για πρώτη φορά τη Δευτέρα, του σχεδίου ανέγερσης αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, από το δήμαρχο του περιφερειακού δήμου των Σκοπίων, "Κέντρο", Βλάντιμιρ Τοντόροβις, βρίσκεται στο επίκεντρο των αναφορών του Τύπου των Σκοπίων.Όπως ανέφερε ο κ. Τοντόροβιτς (προέρχεται από το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE), το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, έφιππου στον Βουκεφάλα, θα έχει ύψος 12 μέτρα, ενώ η βάση του θα έχει ύψος 10 μέτρα.Συνολικά, το άγαλμα θα έχει ύψος 22 μέτρα και θα τοποθετηθεί στο κέντρο της πλατείας των Σκοπίων, το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο του 2010.

Τα προσεχή δύο χρόνια θα αναγερθούν στην πλατεία των Σκοπίων και περιμετρικά αυτής συνολικά 11 αγάλματα και μνημεία, το κόστος των οποίων, όπως γνωστοποίησε χθες ο δήμαρχος του "Κέντρου", στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκουν οι εργασίες για την τοποθέτησή τους, θα κοστίσουν περίπου 10 εκ.ευρώ και θα χρηματοδοτηθούν από την κυβέρνηση της χώρας.

Ακριβότερο όλων είναι το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, για το οποίο θα δαπανηθούν 4,5 εκ.ευρώ.

Οι εργασίες επιχάλκωσης των αγαλμάτων που θα τοποθετηθούν στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων γίνονται ήδη σε εξειδικευμένο εργαστήριο στην Φλωρεντία της Ιταλίας.

Η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα στην ΠΓΔΜ, η "Ντνέβνικ", έχει πρωτοσέλιδο τίτλο "Το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου θα έχει το ύψος μίας οχταώροφης πολυκατοικίας ".
Flash.gr

13 σχόλια:

  1. Ας τα διαβάσουν οι εδώ κυβερνώντες που έχουμε το γυάλινο έκτρωμα εξω απο το Hilton, ρωτούν όλοι τι συμβολίζει ο Δρομέας του Βαρώτσου, εκτός απο τις μίζες που πήραν, θα έχετε δει όλοι το κινηματογραφικό έργο, ένας ηρωας με παντούφλες, τι μίζες πήραν για το άγαλμα ενος ζώντος στρατηγού. Ο Δημαρχός μας ή δειλιάζει να τοποτετήσει ένα άγαλμα ή δεν έχει λεφτα, ή φοβάται τους Σκοπιανούς ή ή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραια ο καθείς στο κράτος του μπορεί να τοποθετήσει ότι μα ότι θέλει απορώ γιατί και εμείς στα σύνορα μας δεν βάζουμε το Μολών ΛΑβέ ....Το τι λέει ο καθένας δεν μπορείς να του το απαγορέψεις εκτός αν θέλεις να κάνεις πόλεμο μαζί του με όποιο αποτέλεσμα. Απο κει και πέρα αντί να αντιδράς σε ψευτιές καλύτερα να κοιτάς πως θα ισχυροποιήσεις την θέση σου αλλά στην Ελλάδα εκτός από την ρεμούλα και την κλεψιά και την μίζα δεν ξέρουμε και τίποτα άλλο..
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εχω στείλει 3 e-mails στον Δήμαρχο Αθηναίων, ρωτώντας γιατί η Αθήνα τόσα χρόνια, αφού υποστηρίζουμε οτι η Μακεδονία είναι Ελληνική, δεν έχουμε ένα άγαλμα στό κέντρο των Αθηνών, πχ, στο Hilton, εκεί που είναι αυτό το βρώμικο έκτρωμα, ο γυάλινος δρομέας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από μία όψη πάντως δεν είναι άσχημη ιδέα...δεν αναφέρομαι σε τυχόν εδαφικές επεκτατικές διαθέσεις, που μπορεί να κρύβονται από την πλευρά των σκοπιανών...Σκεφτείτε αυτό: Στην Ελλάδα όλα τα τηλεοπτικά σήριαλ ασχολούνται με έρωτες, ποιος πάει με ποιον κτλ., ενώ θα μπορούσαν να εμπνευστούν π.χ. από την ιστορία και να φτιαχτεί έτσι 1 αξιόλογο έργο...Έτσι γίνεται και με την τέχνη...Δεν λέω να περιορίσουμε την τέχνη μόνο στην έμνευση που μπορεί να δίνει ο αρχαίος κόσμος, αλλά σε σύγριση με αυτά, που βλέπουμε συνήθως θα ήταν σίγουρα μία αισθητική αναβάθμιση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μα όταν κράτη παρίες όπως τα σκόπια μας φέρονται έτσι κάτι θα ξέρουν, κάτι συμβαίνει, ότι δηλαδή πάμε για διάλυση και ξεφτύλα και μας φέρονται αναλόγως. Κάτι θα τους έχει σφυρίξει και ο Νταβούτογλου τους Σκοπιανούς στο αυτί. (Διάβασα το βιογραφικό του. Αυτός θέλει δέκα Doras με γαρνιτούτα δέκα Yiorgoses για breakfast!!! Πού πας ρε καραμήτρο!!!))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο από την Τουρκία. Επίσης, τα Σκόπια είναι Ορθόδοξη χώρα, και θα έπρεπε κανονικά να είμαστε σύμμαχοι. Για αυτό πρέπει η Ελλάδα να κλείσει γρήγορα το θέμα αυτό. Πέρα από τις διπλωματικές ενέργειες, η Ελλάδα θα έπρεπε να μεταφέρει την πρωτεύουσα στην Θεσ/νίκη, και να μετονομαστεί η Ελλάδα σε "Μακεδονία" (τουλάχιστον για κάποια χρόνια). Είναι προφανές ότι αυτό, θα έκανε να διασπαστεί σε πολλά κομμάτια, το γειτονικό κράτος, μέσα σε λίγους μήνες. Η Ελλάδα θα μπορούσε, πρωτού διασπαστεί αυτό το κράτος, και ανοίξουν πόλεμοι στην γειτονιά μας, να προσφέρει στρατηγική συμμαχία και στήριξη στο κράτος, υπό τον όρο ότι θα ονομαστεί "Δημοκρατία της Βαρντάσκας-Republic of Vardaska"" ή "Σλαβική Βαλκανική Δημοκρατία-Slavian Balkan Republic" ή "Δημοκρατία των Κεντρικών Βαλκανίων-Central Balkan Republic", και ότι θα εγκαταλείψει δια παντώς την λογική του "Μακεδονικού Έθνους" και την "κληρονομιά" της Αρχαίας Μακεδονίας. Μέσα στην συμμαχία και στήριξη που θα μπορούσε να προσφέρει η Ελλάδα, θα ήταν και η ένωση των δύο χωρών, ή η οικονομική βοήθεια και συνεργασία, η προστασία του γειτονικού κράτους (από τις επιβουλές των Αλβανών ή άλλων) να γίνεται από τον Ελληνικό Στρατό, η δημιουργία κοινού στρατού, και πολλά άλλα.

    Από εμάς εξαρτάται. Πόσο είμαστε αποφασισμένοι.

    Το σίγουρο είναι ότι:

    -Η Ελλάδα πρέπει να κλείσει γρήγορα αυτό το θέμα
    -Ο πραγματικός κίνδυνος είναι η Τουρκία (και οι Μουσουλμάνοι)
    -Η Τουρκία στηρίζει τα Σκόπια σαν αντιπερισπασμό, και για να απομονώσει την Ελλάδα
    -Η Ελλάδα πρέπει μακροπρόθεσμα να δημιουργήσει στρατηγική συμμαχία με αυτήν την Ορθόδοξη χώρα, καθώς και με όλες τις Ορθόδοξες χώρες και την Ρωσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να προτείνω να βάλουν και ένα "Παρθενώνα" δίπλα στο άγαλμα ή θα γίνω κακός!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το πρόβλημα δεν είναι αν βάζουν άγαλμα και πόσο μεγάλο είναι. Και στη Σόφια έχει πανέμορφα μεγάλα αγάλματα στην είσοδο του πανεπιστημίου της Σόφιας των Θεσσαλονικέων αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου (αλήθεια αγάλματα αυτών στην θεσσαλονίκη έχουμε; ναό έχουμε αλλά από αγάλματα, να τιμήσει η πολιτεία, αγρόν αγοράζουμε) αλλά δεν διαμαρτυρόμαστε και σωστά, γιατί οι άνθρωποι δεν διακδικούν τίποτα. Το πρόβλημα είναι οι δειλές ηγεσίες μας δεκαετιών, η αναρρίχηση προσώπων που δεν δούλεψαν στη ζωή τους και δεν έχουν διαπλάσει διεκδικητικό μαχητικό χαρακτήρα, με μόνο προσόν το όλα είναι πληρωμένα ο μπαμπάς έχει για μένα και δώσε κάτι να αγοράσεις ησυχία να χωνεύεις τα κλεμμένα και... κεκτημένα!!!;;;...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. πολυ εξυπνη κινηση των σκοπιων ,
    οταν λες παρισι βαζεις διπλα την εικονα του αιφελ ,
    λες αθηνα βαζεις ακροπολη ,
    νεα υορκη το αγαλμα της ελευθεριας,

    ενα κρατος χωρις παρελθον, χωρις τιποτα φταιχνει τη δικη του ιστορια
    γαιτι?
    γιατι τους επιτρεψαμε γιατι τους καναμε τοπο,

    22 ΜΕΤΡΑ , ΟΚΤΑΟΡΟΦΗ ΠΟΛΙΚΑΤΟΙΚΙΑ,
    καρτ , ποσταλ, θα τυπωνονται, ιαπωνες θα φωτογραφιζονται στην βαση του, αμερικανικα περιοδικα καθε φορα που θα αναφερονται στα σκοπια θα βαζουν το κυκλωπειο αγαλμα του Μεγα Αλεξανδρου,

    ειναι εντυπωσιακο , ολοι θα αναρωτιουνται,

    πιοοι ειναι αυτοι που τιμουν ετσι τον Μεγα Αλεξανδρο?
    απο που ηταν?

    εδω εμεις αλλαζουμε τα δικα μας βιβλια ιστοριας , κανουμε αγαλματα Μοντερνας αισθητικης
    ενω εχουμε να θυμηθουμε τοσα απο το παρελθον μας ,
    ΤΗ ΒΑΣΗ ΜΑς

    αντε μετα να εξηγησεις απο που ηταν ο Μεγας Αλεξανδρος ,

    αλλα με ζαχοπουλους τι πολιτιστικη επιθεση να κανεις...????????

    εγω θα πω μπραβο που το σκεφτηκαν ,
    μακαρι να ειχαμε ανθρωπους αντιστοιχους και εδω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εφόσον το αποτέλεσμα που βγαίνει απο όλα αυτά είναι η λάθος πολιτική που ακολούθησαν οι λάθος κυβερνήσεις που ηγήθηκαν και ηγούνται της χώρας και εφόσον αυτούς εμείς τους ψηφίσαμε την λύση την έχουμε στο χέρι μας.Οι εκλογές εδώ είναι όλοι μπορούν να ψηφίσουν κατά συνείδηση και όχι κατα συμφέρον ...Ομως τελικά πάλι στα ίδια θα είμαστε και πάλί όλοι τα ίδια θα λέμε και πάλι όλοι τα ίδια θα κάνουμε ...Διότι ως λαός καλός είμαστε στο μπλα μπλα αλλά όταν έρθει η ώρα που όπως λέει η ρήση ''πρέπει να ξυρίσουν το γαμπρό'' κανείς δεν έχει ξυραφάκι..
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γνωρίζετε ,ασφαλώς,ότι η Ιστορική Μακεδονία,αλλά και η γεωγραφική, αποτελούν το 11% του ψευδοκράτους( ενώ κατέχουν το 39%...)και τα Σκόπια ή Σκούπους ή Ουσκούπ δεν περιλαμβάνονται στην Μακεδονία ,άρα δεν τα διεκδικούμε. Βέβαια τοποθετόντας τον Αλέξανδρο τον Μέγα στα Σκόπια μάλλον επιθυμούν να προσαρτήσουν και τα Σκόπια στην Ελλάδα.Ομως οταν ο Κωστάκης ενημερώσει την ΕΕ ότι η Μακεδονία είναι μία από τις διοικητικές περιφέρειες της Ελλάδος( για την εφαρμογή το 3ου βαθμού Τοπικής αυτοδιοίκησης)τότε το θέμα έχει λήξει.Η απορία μου είναι γιατί ο -δήθεν- Μακεδόνας Κωστάκης δεν πράττει τα αυτονόητα.Μπορει κάποιος να μου εξηγήσει;;;;;;;;;;Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Παπαθεμελής και Ζουράρις ίδρυσαν Μακεδονικό κόμμα και θα μεθέξουν στις Ευρωεκλογές.Καμία κοματική υποχρέωση δεν εμποδίζει να τους ψηφίσετε.Και θα παρατηρήσετε ότι τα ΜΜΕ κάνουν μόκο ....Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.