6/5/09

Βάφουν γκρίζο και το Αγαθονήσι

Πρεμιέρα με επίσκεψη στα κατεχόμενα κάνει σήμερα- λίγα 24ωρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του- ο νέος Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Την ίδια ώρα μέσα από δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας, η Άγκυρα, πιστή στην τακτική των γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, κατηγορεί την Ελλάδα ότι εποικίζει το Αγαθονήσι παράνομα! Σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά μέσα, ο Α. Νταβούτογλου θα συναντηθεί σήμερα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και τη νέα «κυβέρνηση», με όλους τους συμβολισμούς που εμπεριέχει αυτή η κίνηση. Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι ο νέος επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είναι εμπνευστής της πολιτικής Ερντογάν «η μη λύση δεν είναι λύση» και ασχολήθηκε προσωπικά με τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το σχέδιο Ανάν το 2004. Όταν η κυβέρνηση Ερντογάν το είχε αποδεχθεί, είχε δηλώσει ότι η Τουρκία «άλλαξε πολιτική 30 χρόνων».
Πάντως η Αθήνα τηρεί στάση αναμονής απέναντι στη νέα ηγεσία του τουρκικού ΥΠΕΞ, αν και τα μέχρι σήμερα δείγματα γραφής του Α. Νταβούτογλου, όπως λένε διπλωματικές πηγές, τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορικής, κρίνονται θετικά. Κι αυτό διότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Τ. Ερντογάν επισήμως κάνουν λόγο για πολιτική «μηδενικών προβλημάτων» με τους γείτονές τους, τόσο στον μουσουλμανικό κόσμο όσο και στη Δύση. Διπλωματικοί κύκλοι σημειώνουν ότι «δεν είναι δεδομένο πως η πολιτική του κ. Νταβούτογλου θα γίνει πράξη, όπως δεν γνωρίζουμε και αν θα θελήσει να την εφαρμόσει στην Κύπρο και στο Αιγαίο. Ειδικά στην Κύπρο, ουδείς γνωρίζει τι αντιστάσεις θα βρει, δηλαδή αν θα μπορέσει να επιβληθεί στη γραφειοκρατία του τουρκικού ΥΠΕΞ, κάτι που δεν είχε κατορθώσει ο προκάτοχός του Αλί Μπαμπατζάν. Ωστόσο τίποτα δεν αποκλείεται». Το υπουργείο Εξωτερικών διά του εκπροσώπου Γιώργου Κουμουτσάκου πριν από περίπου τρεις εβδομάδες δήλωνε, άλλωστε, ότι «η πολιτική των μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες που προβάλλεται τον τελευταίο καιρό ως το νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής από την Άγκυρα, είναι αναμφίβολα θετική ως πρόθεση. Θα παραμείνει όμως διακήρυξη κενή περιεχομένου, θα παραμείνει χωλή πολιτική, αν δεν εξομαλυνθούν οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία και την Κυπριακή Δημοκρατία».
Έποικοι οι Έλληνες!
Πάντως, ενδεικτικό των προθέσεων των Τούρκων στρατηγών είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τζουμχουριέτ», στο οποίο ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα μεταφέρει τις απόψεις του τουρκικού κατεστημένου, σύμφωνα με τις οποίες όχι μόνο το Αγαθονήσι είναι αμφισβητούμενης κυριαρχίας, αλλά κατοικείται από κατσίκες, κότες και πρόβατα, λαθρομετανάστες και Έλληνες από την ενδοχώρα, τους οποίους το ελληνικό κράτος έχει σκοπίμως- και λαθραία - εγκαταστήσει εκεί! Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ελληνικό κράτος προβαίνει σε αυτές τις ενέργειες για να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αγαθονήσι. Σχολιάζοντας χθες το επίμαχο δημοσίευμα ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για «προκλητικό» και «άσχετο με την πραγματικότητα» δημοσίευμα, το οποίο χαρακτήρισε «μνημείο σκόπιμης παραπληροφόρησης».
Σημειώνεται ότι τόσο το Αγαθονήσι όσο και οι Φούρνοι αποτελούν στόχο των τουρκικών αεροσκαφών τον τελευταίο ενάμιση χρόνο με συνεχώς αυξανόμενες υπερπτήσεις και μάλιστα σε χαμηλό ύψος. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο 2009 έχουν γίνει 22 υπερπτήσεις των νησιών αυτών. Στο Αγαθονήσι- σύμφωνα με την τελευταία απογραφή κατοικούν περίπου 150 πολίτες, οι οποίοι ασχολούνται με το ψάρεμα, την κτηνοτροφία και τη γεωργία, ενώ υπάρχει και σχολείο. Υπενθυμίζεται ότι επίσκεψη στο νησί έκανε τα Θεοφάνια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας και την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου.
ΝΕΑ

15 σχόλια:

  1. Είναι φανερό ότι πρέπει να ( προ ) ετοιμαζόμαστε για "σοβαρές εξελίξεις".

    V

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΕλικά το θέμα δεν είναι τι μπορεί να γίνει αλλά αν μπορεί να γίνει κάτι. Σύμφωνα με την απλή λογική που με διακατέχει, έτσι θέλω να πιστεύω , νομίζω ότι με τον τρόπο που λειτουργούμε τόσα χρόνια το μόνο που έχουμε καταφέρει είναι απλά να μη μα θεωρούν, ακόμα, έποικους και λαθρομετανάστες στην Σάμο και στην Χίο .Υπάρχουν δυο τρόποι να εξαφαναίσεις έναν λαό ο ένας είναι με τον πόλεμο και ο άλλος είναι με τον επικοισμό. Στην Ελλάδα του σήμερα της κοινωνίας και της τεχνολογίας το δεύτερο ισχύει χρόνια μια και το πρώτο ακόμα δεν συμφέρει.Το ζήτημα είναι πλέον εμείς ως Ελληνες τι σκοπεύουμε να κάνουμε μπροστά σε αυτές τις θρασσύτατες προκλήσεις των Τούρκων ...Πέραν της μικρής λεκτικής έως και ανύπαρκτης αντίδρασης από το δικό μας ΥΠΕΞ δεν έχω δει κάτι άλλο ..Δλδ αν κάνουν αυτοί υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά μας και τα θεωρούν γκρίζα γιατί να μη κάνουμε και εμείς πάνω από τα δικά τους .ΘΑ θεωρηθεί να υποθέσω casius belli?Γιατί αυτό που κάνουν αυτοί τι είναι απλά ''belly'' dance ? Χαίρομα ειλικρινά κύριε Σάββα για όλα όσα γράφεται και τα γνωστοποιείται στο κόσμο αλλά από την άλλη λυπούμαι πάρα πολύ που υπάρχουν ως θέματα για να τα γράφετε...Κάποτε έμαθα την επιγραφή Ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος....Κάποτε κάποιοι είπαν το Μολών Λαβέ...Κάποτε ειπώθηκε ότι Οι ήρωες πολεμούν σαν Ελληνες...Τώρα απλά υποθέτω ότι Ανδρών αδιαφανών πάν ταμείο άδειο....Μολών και ότι Λαβέ κράτα το για σένα...και τέλος Οι ήρωες δεν υπάρχουν πια τους πάτησαν οι προδότες....
    Λυπάμαι γιατί κάποτε στεναχωρήθηκα που μεγάλο μέρος από την οικογένεια μου έφυγε μετανάστες στο εξωτερικό ενώ τώρα λυπάμαι που μένω εγώ πίσω και δεν κάνω τίποτα για να στείλω όλους αυτούς που επιλέγουν για μένα μετανάστες στο πυρ το εξώτερο...Τελικά είμαστε ένα κράτος που η πλειοψηφία του αποτελείται απο κιοτήδες και όσοι αντιδρούν είναι απλά γραφικοί.
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. " για πολιτική «μηδενικών προβλημάτων» με τους γείτονές τους, τόσο στον μουσουλμανικό κόσμο όσο και στη Δύση."
    Αυτό μεταφράζεται στα τουρκικά " Δώσtε μου το μισό Αιγαίο - γιατί δεν μπορεί να μου κλείνετε τη θέα- και θα ζήσουν όλοι καλά και εμείς καλύτερα.
    Ούτε αερομαχίες ούτε απειλές, αγαπημένοι θα ΄μαστε"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ολα αυτά τα δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων είναι κατά παραγγελία.
    Κατά τα άλλα συμφωνώ απόλυτα με τον Ερντι " Η μή λύση δεν είναι λύση".
    Δεν υπάρχει τρόπος να ξεφύγεις από κάποιον που θέλει να σε σύρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και χρησιμοποιεί όλα τα μέσα.
    Ο βήχας πρέπει να κοπεί ....
    Ούτε κάποιος να σκεφθεί ότι αποδεχόμενοι χωρίς επιφυλάξεις την είσοδό τους στην Ευρωπαική ένωση θα ξεχάσουν τις διεκδικήσεις τους.

    V

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ..."Σχολιάζοντας χθες το επίμαχο δημοσίευμα ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για «προκλητικό» και «άσχετο με την πραγματικότητα» δημοσίευμα, το οποίο χαρακτήρισε «μνημείο σκόπιμης παραπληροφόρησης»"...
    Προσέξτε εσείς στο Υπ Εξ μην τρελένεσθε απο την πολί εργασία και σκίσετε και κανένα καλσόν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ας συνειδητοποιήσουμε ότι η Ελλάδα στοχοποιήθηκε και είναι το επόμενο θύμα της Τουρκίας. Η Ελλάδα πληρώνει τις τυχοδιωκτικές-προδοτικές πολιτικές του παρελθόντος. Η Τουρκία, που είναι πιο ικσχυρή, και έχει κάνει τόσα εγκλήματα εις βάρος της Ελλάδας, είχε συμφέρον να τρομοκρατήσει την Ελλάδα και να ενθαρρύνει μία "φιλία". Η Ελλάδα έπεσε στην παγίδα, και ξεπούλησε όλους τους φίλους της (Κούδοι, Σερβία, Ρωσία, κτλ). Η κυβέρνηση έθεσε πρώτο κίνδυνο τα Σκόπια.

    Η Τουρκία δουλεύει αργά-μεθοδικά-μακροπρόθεσμα. Αποτελεί το μακρύ χέρι της Δύσης, και κράτος τρομοκράτη. Δημιουργεί σχέσεις με όλους ώστε να ζητήσει μεγαλύτερα ανταλλάγματα για την Δύση.

    Η Τουρκία ΔΕΝ ΣΕΒΕΤΑΙ την Ελλάδα. Και γιατί να την σεβαστεί; Ούτε εμείς οι ίδιοι σεβόμαστε τον εαυτό μας. Οι Ελληνικές κυβερνήσεις έχουν εξαπολύσει πογκρόμ εναντίον της Εκκλησίας, ντρεπόμαστε για την παράδοσή μας, έχουμε γίνει Αμερικανάκια. Επίσης η Τουρκία σέβεται την ισχύ. Αλλά ούτε ισχύ έχει η Ελλάδα. Ούτε συμμαχίες. Η Τουρκία χρησιμοποιεί το Ισλάμ και δημιουργεί συμμαχίες. Η Ελλάδα;

    Χρειάζεται ΑΡΔΗΝ αλλαγή σε όλα. Από την οικονομική πολιτική, έως την πολιτική για τον πολιτισμό, την εξωτερική και την αμυντική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. το μονο σιγουρο ειναι οτι δεν χρειαζεται να μπλεξουμε σε κανεναν πολεμο τωρα αλλα και καμια αλλη στιγμη..στην τουρκια αλλους συλαμβανουν ανωτατους αξιωματικους και αλλοι δηλωνουν παραιτηση λογο εργενεκον.και ποιος μου λεει εμενα οτι οι παραβιασεις η οι αναρτησεις αρθρων σε εφημεριδες δεν ειναι το τελευταιο χαρτι καποιων στρατιωτικων για να γλυτωσουν τον διασυρμο..αφηστε τα μεγαλα λογια βαρεθηκα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλά εντάξει 1:12 το πιάσαμε το μήνυμα. Να τα δώσουμε χωρίς πόλεμο μη σου χαλάσει το χουζούρι...θα τα δώσουμε που θα τα δώσουμε, ε; Μόνο πες μας: Πόσα να δώσουμε για να είσαι ευχαριστημένος και ήσυχος; Ο Γεώργιος ο Ευδαίμων μιλάει για λίγα στρέμματα. Πες κι εσύ τι θες να δώσουμε, να κάνουμε μια σούμα μη τυχόν γίνει κανενα λάθος και στεναχωρέσουμε τον Μπασμπούγ και τον Νταβούτογλου και σου χαλάσουν τελικά την ησυχία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δηλαδή 1 12 αν κάνουν καμία απόβαση να πούμε ότι " είναι λόγω Εργκένεκον" και να μην κάνουμε τίποτα.;

    Εκτιμάς ότι ο στρατός είναι τόσο δυνατός που θα αγνοούσε εντολή πρωθυπουργού του, να σταματήσουν τις προκλήσεις στο Αιγαίο.
    Εγώ πιστεύω ότι δρούν βάση σχεδίου.
    Αν πίστευαν ότι θα δικαιωθούν σε διεθνές δικαστήριο θα είχαν πάει ήδη.

    Εμείς πρέπει να είμαστε ένα μέτωπο, να ξέρει ο Τούρκος ότι δεν έχει να κάνει με δυό τρεις πολιτικούς αλλά με ένα ολόκληρο λαο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δυστυχώς οι Κασσάνδρες επαληθεύονται για τα τουρκικά επεκτατικά σχέδια, αλλά οι πολιτικοί «ηγέτες» μας βρίσκονται σε συνεχή λήθη. Σήμερα είναι το Αγαθονήσι, αύριο η Κως, μεθαύριο η Μύκονος και μετά το Αιγαίο ολόκληρο. Ήδη έχουν πάρει αυτό που ήθελαν από την Κύπρο, τώρα θα κατευθυνθούν δυτικά.

    Η διαχρονική πολιτική του καλού παιδιού που επιδεικνύει η Ελλαδική αλλά και η Κυπριακή κυβέρνηση έναντι των Τούρκων, των Αμερικανών και των Άγγλων μας έχει πάρει τα σώβρακα και μας εκθέτει συνεχώς.

    Η έλλειψη πυγμής, ξεκάθαρης πολιτικής θέσης αλλά και ομοθυμίας συν οι αδυναμίες στον αμυντικό/στρατιωτικό τομέα επιτρέπουν σε κάθε τρίτη χώρα να ορέγεται τμήματα της Ελλάδας. Δυστυχώς με τους «αρχηγούς» που έχουμε δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε πολύ καλύτερα πράγματα.

    Και για να μην ξεχνιώμαστε, δεν είναι μόνο η Τουρκία, έπονται η Αλβανία, τα Σκόπια κτλ...

    ΚΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο τις έχουν προωθήσει οι Τούρκοι τόσο στη χώρα τους (ώστε να έχει γίνει πίστη στους πολίτες της για δικαιώματα), όσο και στα διεθνή φόρουμ. Η Ελλάδα πρέπει να χρωματίσει γκρίζες τουλάχιστον όλες τις παραλιακές περιοχές της γείτονος, όπου ζούσαν μέχρι το 1923 οι Ελληνες μικρασιάτες και Πόντιοι. Άλλωστε είναι γνωστό, ότι οι εναπομείναντες κρυπτοχριστιανοί και ποντιόφωνοι αγγίζουν ένα πολύ μεγάλο νούμερο- γι αυτό και οι κατά καιρούς διώξεις απο το κεμαλικο φασιστικό κατεστημένο, των στρατοκρατών της Τουρκίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. 1.44-45 Verliki 2.54-55 nixta kristalon 3.64-65 apelasis 4. 74-75 Kypros 5.84-85 Eksanagasthentes edkioksi ton Ellinon tourkikis ypikotitos 6.94-95 Imia -casus-belli 04-05. ????????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Για να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις λένε τον εχθρό πρέπει να ξέρεις ποιος και να είσαι ενωμένος.Στην Ελλάδα του Κολωνακίου που απλά ξεπουλοιούνται οι βραχονησίδες έναντι του να μη χαλάσει η καλή διάθεση για fredduchino στην Ελλάδα που η φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι, στην Ελλάδα της μίζας που όσοι τα παίρνουν δεν πιάνονται και όσοι δεν τα παίρνουν δεν νοιάζονται παρα μόνο για να βρουν τον τρόπο να τα πάρουν και αυτοί. Σε αυτή την Ελλάδα και γι αυτή την Ελλάδα μπορούν κάποιοι να μνημονεύουν το παρελθόν και κάποιοι να καπηλεύονται το μέλλον.Γι αυτή την Ελλάδα κανείς δεν κάνει τίποτα και λέω κανείς διότι και αυτοί που γνωρίζουν τα γεγονότα εκ των έσω είτε δεν μπορούν είτε δεν θέλουν να ξεμπροστιάσουν όχι εκείνους, που αρνούνται την ρήξη με την Τουρκία και όπου βγάλει, αλλά αυτούς που ξεπουλάνε το δικαίωμα αυτού του τόπου για τον οποίο εκατομμύρια ανθρωποι στο διάβα της ιστορίας του πέθαναν ,να είναι ελεύθερος και να έχει αδιαπραγμάτευτα σύνορα. Δεν ξέρω πλέον ποια είναι η έννοια του εφιάλτη ...Είναι αυτός που προδίδει δίνοντας στοιχεία ? ή είναι αυτός συν το χρόνο σιγά σιγά και με σχέδιο αποδυναμώνει επι των πάντων τον τόπο .
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. 1:12 έχω ΔΙΚΑΙΩΜΑ να αντισταθώ και ΔΙΚΑΙΩΜΑ να σου/σας πω κι εσένα και των διάφορων χανούμ βεζυροπούλων παιντιών εδώ, άϊσιχτίρ όταν με καλείς/τε να αγοράσω ησυχία με επίκυψη επί αγκώνων και γονάτων!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να πάτε μιά βόλτα μέχρι το Αγαθονήσι. Βέβαια μια μέρα να πάτε και άλλη μία να επιστρέψετε.Ομως θα δούνε τα μάτια σας ομορφιές μοναδικές. Και μετά πείτε την αποψή σας.Αξίζει τον κόπο.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.