18/5/09

Η Ρωσία κι εμείς

Του Απόστολου Αποστολόπουλου
Πρόσφατα γίνεται λόγος για την ανάγκη μιας «πολυγαμικής» εξωτερικής πολιτικής επειδή η μονογαμική σχέση μας με τις ΗΠΑ δεν αποδίδει. Ο Ομπάμα μας απογοήτευσε και κάποιοι (όπως ο διεθνούς επιπέδου νομομαθής κ. Β. Μαρκεζίνης) προτείνουν να ξανοιχτούμε στη Μόσχα, για αντίβαρο και παρηγοριά. Ωραίο ακούγεται. Άλλωστε έχουν προηγηθεί άλλοι, ισχυρότεροι από εμάς, πχ η Γερμανία που προσεγγίζει τη Μόσχα με αργά και προσεκτικά αλλά σταθερά βήματα. Επίσης (να μην το ξεχνάμε) ο κ. Καραμανλής, ακολουθώντας το γερμανικό παράδειγμα, εγκαινίασε την πολιτική των αγωγών. Προηγουμένως ο κ. Τσοχατζόπουλος, ως υπουργός Άμυνας, έφερε για πρώτη φορά, ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα. Οι δυο πολιτικοί (αντίθετων παρατάξεων) έχουν ήδη ανοίξει το δρόμο. Η ιδέα «προσέγγισης με τη Μόσχα» παραβιάζει ανοιχτές θύρες.
Ούτε η προμήθεια των οπλικών συστημάτων ούτε οι αγωγοί ήταν, ωστόσο, προανάκρουσμα γενικότερου αναπροσανατολισμού της εξωτερικής μας πολιτικής, αν και αφορούσαν σε κρίσιμους τομείς ειδικού βάρους. Γι’ αυτό άλλωστε οι αντιδράσεις (των ΗΠΑ) ήταν έντονες και ορατές. Είχαμε θέσει το ερώτημα, την ώρα των θερμών εναγκαλισμών με τον Πούτιν, αν είχαν συνυπολογιστεί οι αντιδράσεις αυτές. Οι αποστάσεις, οι δισταγμοί και οι παλινωδίες που εμφανίζονται τελευταίως στη σχέση μας με τη Ρωσία, δείχνουν ότι μάλλον δεν είχαν γίνει καλοί λογαριασμοί. Καινοφανής και χρήσιμη θα ήταν η ανάλυση των δυσχερειών της προσέγγισης.
Το πρώτο ερώτημα είναι αν η ιδέα στροφής προς τη Ρωσία υπονοεί γενικότερο αναπροσανατολισμό της εξωτερικής μας πολιτικής και, συνεπώς, απομάκρυνση από το δυτικό χώρο. Χωρίς αυτή τη διευκρίνηση, η «πρόταση» δεν είναι απλώς ουτοπική. Μπορεί να επαναφέρει καταστροφική διχόνοια Ρωσόφιλων και Δυτικόφιλων, χωρίς τον ιδεολογικό μανδύα. Το δεύτερο ερώτημα είναι τι έχουμε να προσφέρουμε στη Ρωσία. Πχ η Τουρκία προσφέρει υπηρεσίες στις ΗΠΑ και αποσπά εύνοια. Εμείς τι μπορούμε να προσφέρουμε στους Ρώσους για να έχουμε τη σταθερή υποστήριξή τους; Το τρίτο ερώτημα, ίσως το πιο κρίσιμο, είναι τι θέλουν και ιδίως τι μπορούν να μας δώσουν οι Ρώσοι. Γνωρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι τμήμα του ευρύτερου (και ακόμα άλυτου) Ανατολικού Ζητήματος. Η αδράνεια και η άνευ όρων υποταγή οδηγούν στην εθνική εξαθλίωση αλλά και η «κινητικότητα» χωρίς σαφώς προσδιορισμένους στόχους είναι καθαρός σαλτιμπαγκισμός.
Ενόψει ευρωεκλογών, τα κόμματα θα όφειλαν να εξηγήσουν πως βλέπουν την Ελλάδα να αρμενίζει στον κόσμο. Αλλά με τον Παυλίδη στο επίκεντρο της πολιτικής μας ζωής το πολύ που φτάνει η σκέψη μας είναι ως τη Ρόδο από όπου και η γνωστή παροιμία.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

15 σχόλια:

  1. Είναι αναγκαίο στις διεθνείς σχέσεις να εναγκαλίζεσαι κάποιον? Δεν υπάρχουν αιώνιοι φίλοι, παρά μόνο συμφέροντα. Γιατί να μην μάθουμε από την Τουρκία? Μπορεί να πει κάποιος ότι η Τουρκία εναγκαλίστηκε τη Δύση? Ή ότι εναγκαλίστηκε τη Ρωσία? . Διαπραγματεύεται τα πάντα με αντάλλαγμα. Το χειρότερο στις Διεθνείς Σχέσεις είναι να θεωρείσαι δεδομένος, όπως η Ελλάδα.
    Το να εναγκαλιστεί τη Ρωσία είναι ό,τι χειρότερο. Να ανοιχθεί ναι. Να δεθεί όχι. Η Ιστορία έχει διδάξει ότι και οι ομόδοξοι Ρώσοι έχουν παίξει άσχημα με τους Έλληνες.

    Τώρα για το τί έχει για δέλεαρ η Ελλάδα,δεν το συζητώ. Έχει πάρα πολλά. Η θέα στα Δαρδανέλλια είναι απείρου κάλλους για τις γούνινες ρεντικότες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 'Ο Ομπάμα μας απογοήτευσε και κάποιοι (όπως ο διεθνούς επιπέδου νομομαθής κ. Β. Μαρκεζίνης) προτείνουν να ξανοιχτούμε στη Μόσχα, για αντίβαρο και παρηγοριά. Ωραίο ακούγεται. Άλλωστε έχουν προηγηθεί άλλοι, ισχυρότεροι από εμάς'
    '''''''''''''''
    και που ακολουθησαμε την πολιτικη των ισχυροτερων απο εμας?
    οι γερμανοι λενε οχι στην ενταξη της τουρκιας και εμεις ακολουθουμε την πολιτικη τους για να παραδειγματιστουμε ?
    ακολουθουμε τον ομπαμα που μας απογοητευσε οπως λες
    (η επιχειρηματολογια σου αυτοαναιρεθηκε εν τη γεννεση)
    ωραιο δεν ακουγεται τωρα ?


    'η «πρόταση» δεν είναι απλώς ουτοπική. Μπορεί να επαναφέρει καταστροφική διχόνοια Ρωσόφιλων και Δυτικόφιλων, χωρίς τον ιδεολογικό μανδύα'
    '''''''''''''
    ενω τωρα δεν υπαρχει διχονοια και ξεχειλιζουμε απο ιδεολογικες φλουδες ε?
    σε ποιες ιδεολογιες αναφερεσαι ?

    'Εμείς τι μπορούμε να προσφέρουμε στους Ρώσους για να έχουμε τη σταθερή υποστήριξή τους;'
    ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

    στους αμερικανους (δε λεω γενικα δυτικους ) δε προσφερουμε τιποτα?
    για σκεψου να ειχαν βαση οι ρωσοι στη κρητη...

    που παω και τα βρισκω ε?

    'ιδίως τι μπορούν να μας δώσουν οι Ρώσοι. Γνωρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι τμήμα του ευρύτερου (και ακόμα άλυτου) Ανατολικού Ζητήματος'
    '''''''''''''''''''''
    το αλυτο σε ποιους οφειλεται ?
    οι αλλοι μας εχουν βοηθησει να το λυσουμε ή να δεσουμε κομπο αυτα που λενε οτι λενε ?


    'Η αδράνεια και η άνευ όρων υποταγή οδηγούν στην εθνική εξαθλίωση αλλά καιη «κινητικότητα» χωρίς σαφώς προσδιορισμένους στόχους είναι καθαρός σαλτιμπαγκισμός.'

    '''''''''''''''''''
    δηλαδη μονο αυτες τις δυο επιλογες εχουμε ?
    και απ'οτι καταλαβα απ'τα γραφομενα σου προτιμαμε την εξαθλειωση ετσι ?

    να με συγχωρεσουν οι διαχειριστες του ιστολογιου για το υφος μου που μπορει να κακοχαρακτηριστει,
    προφανως δεν αναφερομαι στους διαχειριστες και ουτε σκοπο εχω να μειωσω την αξια του ιστολογιου

    αλλα θεωρω ο συγγραφεας του κειμενου πριν το 'ωραια ακουγεται'
    επρεπε να απαντησει ο ιδιος στα ερωτηματα που εθεσε

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εμείς τι μπορούμε να προσφέρουμε στους Ρώσους για να έχουμε τη σταθερή υποστήριξή τους;
    Το τρίτο ερώτημα, ίσως το πιο κρίσιμο, είναι τι θέλουν και ιδίως τι μπορούν να μας δώσουν οι Ρώσοι;

    Η απαντηση και στα δυο ερωτηματα ειναι τα στενα!!! Αν "ελενχουμαι" ως παρατηρητης - διαιτητης τα στενα τοτε η Ρωσια θα ειχε αυτο που ονυρευονταν παντα! ΕΛΕΝΧΟ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ!!! Τωρα θα που πειτε και οι Τουρκοι τι ρολο βαρανε; Απλουστατα τους κανουν πολλα νερα - παιχνιδια! Οποτε σε μια πολεμικη συραξη με την Τουρκια τους συμφερει να υποστιριξουν την Ελλαδα, που οπως πολλη σωστα αναφερει ο Σ. Κομνηνός κανουμαι "αιωνιες φιλιες".

    Τωρα για να βγει σωστα το συμπερασμα αν οι ομόδοξοι Ρώσοι έχουν παίξει άσχημα με τους Έλληνες, αρκει να λαβουμαι υποψη μας τους "κοζακους". Αυτοι υποστιρηζαν τους Τουρκους αλλα αυτο τωρα νομιζω αλλαζει. (Εβλεπα τις προαλες ενα ντοκυμαντερ οπου εδειχνε πληθυσμιακα την κατασταση στον καυκασο. Ξερατε οτι το ενα τριτο του λαου ειναι Τουρκοι. Αν βλεπατε ποσω ατιμοτηκα μηλουσαν οι κοζακοι για τους Τουρκους... παιδεραστες τους αναβαζαν - δολοφονους τους κατεβαζαν.) Αυτο που θελω να πω ειναι οτι οι Ρωσοι (ακομα και οι κοζακοι) μαθαν ποια τι εστι Τουρκος.

    ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΩ ΠΟΤΕ!!! την υποστηριξη στον ΄Β ΠΠ σε πολεμοφοδια - οπλα - φαγητο οταν οι "φιλοι συμαχοι" μας αφυναν στην μοιρα μας. Ειτε θελουμαι ειτε οχι ειμαστε στενα συνδεδεμενοι απο Βυζαντιου.

    Ας βαλουμαι και στο παιχνιδη τους αγωγους!!! Ειμαι πεπεισμενος οτι αν γινει ο Nabucco και δεν γινει ο South stream (μαλον γιατι η Βουλγαρια επυριασμενοι απο Αμερικη - Τουρκια τραβιχτει πισω)με μανια θα κατεβουν και θα χτηπησουν την Τουρκια η οποια ουσιαστικα μαζι με την Αμερικη προωθει τον Nabucco για να ελενχει την Ευρωπη απο ενεργεια.

    Οτι και να γινει παντος στο τελος ευχομαι να εχει και μακροχρονια και βραχυχρονια θετικα αποτελεσματα για εμας!

    Με εκτιμηση
    Δημητρης Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. --με μανια θα κατεβουν και θα χτηπησουν την Τουρκια--
    Mου αρέσει γιατί ένα μεγάλο μέρος αυτών που διαβάζουν και σχολιάζουν στο ιστολόγιο , έχει διαβάσει τις ίδιες μαρτυρίες και διδαχές που έχω διαβάσει και εγώ . Αντε να δούμε .

    PRO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν ήξερα ότι οι Ρώσοι υποστήριξαν τους Έλληνες κατά τον Β΄ΠΠ. θα μπορούσες να παράσχεις κάποια ιστορικά στοιχεία ή ένα link για να το ψάξω;

    PRO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι θέλουν από μας οι Ρώσοι; Θα μπορούσα να πω πολλά. Αλλά θα μείνω στο ουσιαστικότερο. Αυτό που θέλουν από μας οι Ρώσοι είναι η Ευρώπη. Η ενσωμάτωσή τους μέσα στην ευρωπαϊκή ιδέα με το άνοιγμα σχέσεων με ευρωπαϊκές χώρες όπως στην δική μας περίπτωση που ενώ είχαν προαιώνιους δεσμούς πολιτιστικούς, οικονομικούς κ.λ.π. Αυτοί ξαφνικά κόπηκαν. Αυτούς ακριβώς τους δεσμούς θέλουν να ξαναβρούν. Τι θέλουμε εμείς απ’ τους Ρώσους… Θα σταθώ μόνο σε ένα και θα το πω όσο πιο καθαρά γίνεται. Να ξαναγυρίσουμε στην Μαύρη Θάλασσα μέσα απ’ την οικονομία σχεδόν ένα αιώνα μετά την καταστροφή του ’22 (θα ήταν ενδιαφέρον κάποιος με περισσότερες ιστορικές γνώσεις από μένα αν μπορούσε να βρει χάρτες των αρχών του 20ου αιώνα από τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας με τους εκεί ελληνικούς πληθυσμούς και να αναλύσει τις οικονομικές σχέσεις της περιοχής αυτής με την τσαρική Οδησσό, που βέβαια τώρα βρίσκεται στην Ουκρανία και η απάντηση θα έβγαινε εντελώς αβίαστα – και φυσικά δεν εννοώ μόνο την περιοχή του Πόντου αλλά και τα παράλια της Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουκρανίας κ.λ.π.). Τι δεν θέλουμε απ’ τους Ρώσους; Φυσικά και δεν θέλουμε προστασία απ’ την στιγμή που μπορούμε να πληρώνουμε για τα όπλα που αγοράζουμε δεν μας χρειάζονται πάτρωνες. Άρα δεν τίθεται θέμα κάποιας δυτικόστροφης σκέψης που βρίσκεται σε αντίθεση με μια ρωσόστροφη σκέψη στην εξωτερική πολιτική γιατί τέτοια αντίθεση δεν υπάρχει. Οι ρώσοι δεν έχουν σαν πρότυπα ούτε τους Ιρανούς ούτε τους Κινέζους αφού θεωρούν πως οι όποιες λύσεις στα τεράστια εσωτερικά τους προβλήματα θα έρθουν από εφαρμογή ευρωπαϊκών κανόνων και πολιτικών πάντα προσαρμοσμένες στις ρωσικές ιδιαιτερότητες.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μερικα που ειπαν οι Ρωσοι για εμας!


    Στάλιν, Joseph Vissarionovich Tzougasvili Stalin 1879-1953
    Αρχηγός τής Σοβιετικής Ενώσεως από τό 1924 έως 1953

    "Λυπάμαι διότι γηράσκω καί δέν θά ζήσω επί μακρόν διά νά ευγνωμονώ τόν Ελληνικόν Λαόν, τού οποίου ή αντίστασις έκρινε τόν 2ον Παγκόσμιον Πόλεμον."
    (Από ομιλία του πού μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός Μόσχας τήν 31 Ιανουαρίου 1943 μετά τήν νίκη τού Στάλιγκραντ καί τήν συνθηκολόγηση τού στρατάρχου Paulus.)



    Μόσχα, Ραδιοφωνικός Σταθμός

    "Επολεμήσατε άοπλοι καί ενικήσατε, μικροί εναντίον μεγάλων.Σας οφείλουμε ευγνωμοσύνη, διοτι εκερδίσαμε χρόνο γιά να αμυνθούμε. Ως Ρώσοι καί ως άνθρωποι σας ευχαριστούμε".
    (Οταν ο Χίτλερ επετέθη κατά τής Ε.Σ.Σ.Δ.)



    Γεώργης Ζουκώφ, Georgy Constantinovich Joucov 1896-1974
    Στρατάρχης τού Σοβιετικού Στρατού

    "Εάν ό Ρωσικός λαός κατόρθωσε να ορθώσει αντίσταση μπροστά στίς πόρτες τής Μόσχας, νά συγκρατήσει καί νά ανατρέψει τόν Γερμανικό χείμαρρο, τό οφείλει στόν Ελληνικό Λαό, πού καθυστέρησε τίς Γερμανικές μεραρχίες όλον τόν καιρό πού θά μπορούσαν νά μας γονατίσουν. Η γιγαντομαχία τής Κρήτης υπήρξε τό κορύφωμα τής Ελληνικής προσφοράς."
    (Απόσπασμα από τά απομνημονεύματά του γιά τόν Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι μπορούμε να προσφέρουμε εμείς στους Ρώσους? Τι άλλο από το να ικανοποιήσουμε τον αιώνιο πόθο τους.
    Έξοδο στην θάλασσα!!! Τόσο απλά.
    Ο πλέον αξιόπιστος σύμμαχος είναι εδώ που τα λέμε ο Ρώσος.
    Μάγκας ο Καραμανλής, θέλει κότσια για να κάνεις αυτή την στροφή... γι΄αυτό τραβάει ότι τραβάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανωνημε 18 Μάϊος 2009 5:07 μμ

    περα απο της ιστορικες αληθειες που εχω κατα καιρους ακουσει στο σχολειο απο καθηγητες, παπουδες γιαγιαδες - προγονοι ερχονται να ενυσχισουν αυτην την αποψη με προσωπικες εμπειριες απο την βορεια Ελλαδα ως την Κρητη.

    Δυστυχως πρωσωρινα δεν εχω τον χρονο να βρω λινκ να παραθεσω λογω Παννεληνιων.

    Με εκτιμηση
    Δημητρης Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μια βαση στη Κρητη να προσφερουμε να δειτε για ποτε χοροπηδανε οι αμερικανοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θα συμφωνήσω με τον Ελευθέριο στα της Ευρώπης,και μάλιστα αυτό είναι κάτι που πρέπει να το δούμε ως Ευρώπη συνολικά!Ανέκαθεν υπήρχε το ερώτημα για την φύση της Ρωσσίας,αν δηλαδή είναι ευρωπαϊκή ή όχι,προσωπικά πιστεύω ότι είναι και ότι είναι λάθος οι Ευρωπαίοι να την αγνοήσουμε.
    Έπειτα,σωστές και ρεαλιστικές οι περισσότερες αναλύσεις.Τα πάντα πρέπει να βασίζονται στο δούναι και λαβείν και όχι σε θρησκευτικά ιδεολογήματα από τα οποία την πάθαμε πολλές φορές.Σαφώς είναι πράγμα πολύ καλό η κοινή μας θρησκεία και η συμπάθεια ανάμεσα στους λαούς το ίδιο,αλλά οι διεθνείς σχέσεις σπάνια και μόνο από συμφέρον τον ηγεσιών καταλαβαίνουν από τέτοια.
    Όσον αφορά τα ιστορικά γεγονός είναι ότι πάντα ο Ρώσσοι μας πρόδιδαν στο τέλος.Στον Β'ΠΠ οι σοβιετικοί θέλαν να περάσει η Θράκη στη Βουλγαρία!!!παρά το γεγονός ότι είμασταν στους νικητές και είμασταν τόσο πολύτιμοι σύμμαχοι ενώ η Βουλγαρία ήταν με τον Άξονα και έκανε τόσα φρικτά εγκλήματα σε Μακεδονία και Θράκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. EDOSAN ENDOLI STO KKE GIA EMFILIO OSTE NA PROLAVOUN NA APOROFISOUN POLONIA ,VOULGARIA KI ALLES XORES.PARA AFTA PREPI NA PLISIASOUME TOU ROSOUS.POS TOLEGAN TO TRAGOUDI RAGIADES RAGIADES YPOMONI KI TO ALLO KALOKARI THARTHI VOEITHIA APO TO MOSXOVO .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Προς τον Dr. Mitsos.(Για την αντιγραφή : Δημήτρης Κ.)

    Γεώργης Ζουκώφ, Georgy Constantinovich Joucov 1896-1974
    Στρατάρχης τού Σοβιετικού Στρατού

    "Εάν ό Ρωσικός λαός κατόρθωσε να ορθώσει αντίσταση μπροστά στίς πόρτες τής Μόσχας, νά συγκρατήσει καί νά ανατρέψει τόν Γερμανικό χείμαρρο, τό οφείλει στόν Ελληνικό Λαό, πού καθυστέρησε τίς Γερμανικές μεραρχίες όλον τόν καιρό πού θά μπορούσαν νά μας γονατίσουν. Η γιγαντομαχία τής Κρήτης υπήρξε τό κορύφωμα τής Ελληνικής προσφοράς."
    (Απόσπασμα από τά απομνημονεύματά του γιά τόν Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.)

    Έχω το βιβλίο του Στρατάρχη Georgi K. Schukow στα Γερμανικά ("Erinnerungen und Gedanken", Deutsche Verlags-Anstalt Stuttgart, 1969).

    θα σας ήμουν υπόχρεως αν μου λέγατε σε ποιό Κεφάλαιο του βιβλίου του βρήκατε αυτήν την παρατήρηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμε 19 Μάϊος 2009 5:38 μμ

    Τα παραπανω αποσπασματα τα βρηκα απο ενα γρηγορο ψαξιμο στο google. Η πηγη οπου τα βρηκα και τα παρεθεσα δυστηχως δεν αναφερεται συγκεκριμενα...

    Με εκτιμηση
    Δ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ (απάντηση στον "ανώνυμος" δεύτερο στη σειρά σχόλιο): Το άρθρο δεν είχε σκοπό να δώσει απαντήσεις αλλά να θέσει ερωτήματα μεθόδου που προκύπτουν από την ιδέα "στροφής προς τη Ρωσία". Έχω (τις προσωπικές μου)απαντήσεις (καιτις δημοσιεύω)αλλά πιστεύω ότι δεν χαράσσεις εξωτερική πολιτική ρίχνοντας σκόρπιες ιδέες. Απαιτείται να παίρνει κανείς υπ' όψιν όλες τις δυνατές παραμέτρους πχ η παραχώρηση στρατιωτικής βάσης στην Κρήτη στους Ρώσους τι αντίδραση θα προκαλούσε από τις ΗΠΑ; Οι Ρώσοι θα ήταν διατεθειμένοι να αναλάβουν το ρίσκο άμεσης αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ; Εμείς; Γιατί οι Ρώσοι δεν το ανέλαβαν στη Βενεζουέλα όταν ο Τσάβες έρριξε την ιδέα (παραχώρησης βάσης στους Ρώσους) και γιατί ο ίδιος ο Τσάβες δήλωσε "οτι δεν το εννοούσε; Μπορεί (για τους ίδιους λόγους) μια χώρα του ΝΑΤΟ να παραχωρήσει στους Ρώσους θέση παρατηρητή των Στενών; Αν αυτά τα ερωτήματα (και όσα θέτω στο άρθρο μου) οδηγούν στο συμπέρασμα ότι"προτιμώ την εξαθλίωση" αυτο εναπόκειται στον κάθε αναγνώστη να το κρίνει. Επιμένω, τέλος, στην αναφορά στο Ανατολικό Ζήτημα που απασχολεί τους δυο τελευταίους αιώνες-να μην το ξεχνάμε. Το θέμα δεν είναι ποιοι δεν το έλυσαν αλλά πόσοι και ποιοι ανακατεύτηκαν, τι λύση έδωσαν στην πρώτη φάση (διαλυθηκε μια αυτοκρατορία) και τι λύση επιχειρούν να δώσουν τώρα-δεύτερη φάση. Αν δεν καταλάβουμε ότι η Ελλάδα είναι τμήμα ενός γενικότερου ΔΙΕΘΝΟΥΣ προβλήματος (Ανατολικό Ζήτημα)τότε κινδυνεύουμε πολύ σοβαρά από ιδέες και κινήσεις της "αρπαχτής" που δεν υπολογίζουν τις αντιδράσεις (και συνεννοήσεις)των πολλών και ισχυρών παικτών ούτε τις συνέπειες. Αυτό μας συνέβη πχ στα Ορλωφικά,το 1922, στον εμφύλιο.Καιρός δεν είναι να σταματήσει αυτό; Όχι στις γρήγορες, εύκολες και "παλληκαρίσιες" απαντήσεις. Όχι,εννοείται, καιστην αδράνεια και την εθελοδουλεία.Ευχαριστώ το ιστολόγιο του κ. Καλεντερίδη για τη φιλοξενία και μεγαλύτερο ευχαριστώ για το χώρο διαλόγου που προσφέρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.