25/5/09

Δυστυχώς …επτωχεύσαμε!


Του Παναγιώτη Γκρουμούτη
«Ξεμείναμε από λεφτά ...». Ευθέως, χωρίς περιστροφές και με θάρρος πρωτόγνωρο για πολιτικό, έστω με την «προίκα» που εξακολουθεί να κουβαλάει από τον σχετικά πρόσφατο εκλογικό του θρίαμβο, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα δεν δίστασε να παραδεχθεί δημόσια πως το οικονομικό πρόβλημα των ΗΠΑ είναι μεγαλύτερο από κάθε σκέψη, πρόβλεψη ή ανάλυση. 

Σε μια συνέντευξη – εξομολόγηση στο καλωδιακό τηλεοπτικό δίκτυο C-SPAN (Cable-Satellite Public Affairs Network), ο πρόεδρος Ομπάμα ερωτήθη από τον παρουσιαστή Steve Scully σε ποιο χρονικό σημείο (με δεδομένα το τεράστιο χρέος των 1,7 τρις δολαρίων και το δημόσιο έλλειμα των περίπου 11 τρις δολαρίων) θα μπορούσε κανείς να πει – μεταφορικά – πως οι ΗΠΑ «ξεμένουν από λεφτά». 

Και η απάντησή του άφησε τους πάντες άναυδους καθώς ο πρόεδρος διευκρίνισε στον εμβρόντητο παρουσιαστή πως αυτό το χρονικό σημείο αποτελεί ήδη παρελθόν! 

«Έχουμε ήδη ξεμείνει από λεφτά. Πρακτικά εδώ και πολύ καιρό το κράτος λειτουργεί με δανεικά, δηλαδή για να πληρώσουμε υποχρεώσεις φουσκώνουμε το ήδη βεβαρυμένο χρέος μας. Κι αυτό είναι απόρροια τόσο της κρίσης, όσο και της αδυναμίας μας να διαχειριστούμε σωστά τα κεφάλαιά μας εδώ και δεκαετίες. Τώρα προσπαθούμε να εφαρμόσουμε ένα παράδοξο: χρησιμοποιούμε χρήματα που ουσιαστικά δεν έχουμε για να κινήσουμε την αγορά, να αντιμετωπίσουμε την κρίση και να ξαναζωντανέψουμε την οικονομία μας ώστε να αρχίσει να παράγει ξανά πλούτο, δηλαδή ... λεφτά». 

«Κι αν θέλετε μια ξεκάθαρη απάντηση, αυτή είναι πως λεφτά δεν έχουμε αλλά ελπίζουμε να αποκτήσουμε εφόσον διαχειριστούμε τώρα σωστά τα ... δανεικά μας»!


5 σχόλια:

  1. Ο σχεδιασμός αλλά και η απληστία του να πιστεύει κάποιος πως θα κουμαντάρει το πλανήτη, ιστορικά έχει αποδειχτεί λανθασμένος.

    Όχι μόνο αυτό όμως. Έχει αποδειχτεί πως το "φέρνει" και πίσω εφόσον έχει υποδομή, ενώ αν δεν έχει κιόλας τον καταστρέφει ή ακόμα και εξαφανίζει.

    Η δήθεν μεγάλη Γερμανία...απότυχε.

    Η δήθεν μεγάλη Σοβιετική ένωση...απότυχε.

    Ήρθε η ώρα και των ΗΠΑ.

    Στον επόμενο τόνο ακολουθούνε και άλλοι. Αν δεν αλλάξουν τροπάριο, θα είναι και γείτονες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. απο εσας περνουμε μαθηματα οικονομιας και ακολουθουμε κατα γραμμα

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το ειχε πει και ο κ.Βενιζελος:εμεις
    βασισαμε την αναπτυξη της χωρας στον υπερδανεισμο οπως η Αμερικη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρωστάνε λεφτά που ουσιαστικά δεν έχουν , ξοδεύουν λεφτά που δεν υφίστανται και τα πάντα είναι μέσα σε ένα η/υ. Τα ποσό των χρημάτων το οποίο διακινείται σε χαρτί σε σχέση με το ποσό των χρημάτων το οποίο διακινείται γενικός παγμοσμίως είναι 1-10 ..Τα πάντα είναι πλαστικά , γι αυτό και η χρεωκοπία είναι σαφώς πιο εύκολη.Ηταν και είναι ένας εύσχημος τρόπος να μπορείς να δανείζουν οι τράπεζες η μία την άλλη και όλες μαζί εμάς και στο τέλος να χρωστάμε εμείς μόνο...Χρωστάει η ΗΠΑ 11 τρισ δολλάρια μα αυτά ποτέ δεν υπήρχαν σαν χαρτιά τα περισσότερα είναι πλασματικά και όσα είναι σε χαρτιά είναι μαζεμένα πάλι σε τράπεζες ..Κάποτε το χρήμα το οποίο κοβόταν ήταν αντίστοιχο με το ποσό σε χρυσό που υπήρχαν στις αποθήκες της τράπεζα του κάθε κράτους΄, τώρα πια δεν ισχύει ...Εν κατακλείδι απο όλη αυτή την κρίση μπορούμε να βγούμε όλοι και δεν είναι τόσο μα τόσο δύσκολα τα πράγματα απλά κανείς δεν θέλει να πειράξει αυτούς που ουσιαστικά κρύβονται πίσω από τις κουρτίνες.Χρησιμοποίησηαν την Κενζιανή οικονιμική θεωρία δεν προσπάθησαν καθόλου να συμπράξουν και να εντάξουν την μάκροοικονομία του κάθε κράτους με την μίκροοικονομία ουτως ώστε να δημιουργήσουν μια σταθερή βάση και να αναπτυχθούν...Ακόμα και τώρα στο χείλος της καταστροφής ακόμα και τώρα σώζεται αλλά μόνο με το σκέπτικό που λέει τα παίρνω πίσω κυριολεκτικά απο αυτούς που τα πήραν και κάνω αναδιανομή ..Ισως αυτό φανεί απλουστευμένο αλλά η λύση είναι πάντα απλή σε όλα τα προβλληματα ....Απλά όλοι οι ηγέτες θέλουν τα εξής κατά την προσωπική μου άποψη.
    1. Ανακατανομή του παγκόσμιου πλούτου σε λιγότερα χέρια απο ότι ήταν για να μπορέσουν ΄να ελέγκξουν τους εργαζόμενους μια και όλα τα προϊόντα που θα κυκλοφορούν θα είναι απο 5-10 εταιρείες καρτέλ..
    2.Να ξαναγυρίσουμε στον μεσαίωνα του εργαζόμενου με μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα του ανθρώπου δούλου που θα νομίζει ότι είναι ελεύθερος μέσα στα δεσμά του δανείου που θα αναγκάζεται να έχει για να ζει.
    Αυτά είναι τα καλά της παγκοσμιοποίησης.
    Εν ολίγοις είναι η κεκκαλυμένη δικτατορία της δημοκρατίας που μας πουλιέται.
    ΧΡιστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μη στεναχωριέσαι Ο' Βamia, θα σου δανείσει η ψυχοκόρη σου η Τουρκία με ευνοϊκούς όρους. Τούρκικες λίρες παίρνετε εκεί στο Αμέρικα; Πιστεύω πώς ναι γιατί έτσι όπως πάτε μέχρι και γουόν Βορείου Κορέας μπορεί να δεχτείτε!!!
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.