23/5/09

Σοκαρισμένοι οι Τσέχοι από διαφήμιση για «Τελική Λύση» για τους Ρομά

«Θύελλα» έχει προκαλέσει στην Τσεχία η μετάδοση από την κρατική τηλεόραση της χώρας διαφήμισης ακροδεξιάς οργάνωσης κατά των Ρομά, η οποία επικαλείται την «Τελική Λύση» των ναζί για τους εβραίους. Εξοργισμένη δηλώνει η κυβέρνηση και θα κινηθεί προς την απαγόρευση του ακροδεξιού Εθνικού Κόμματος (NS).
Ο διευθυντής της Τσεχικής Τηλεόρασης, Γίρι Γιάνετσεκ, ανακοίνωσε ότι το βίντεο του Εθνικού Κόμματος δεν θα προβληθεί εκ νέου.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της κρατικής τηλεόρασης είχε υποστηρίξει ότι βάσει του νόμου το δίκτυο δεν είχει το δικαίωμα να παρέμβει στις προεκλογικές διαφημίσεις κομμάτων.

Η επίμαχη διαφήμιση μιλούσε για «τελική λύση στο ζήτημα των αθίγγανων» και είχε το σλόγκαν «Σταματήστε να τους ευνοείτε» μαζί με εικόνες των Ρομά.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Ίαν Φίσερ και ο υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μάικλ Κόμπακ δήλωσαν ότι το βίντεο είναι παράνομο. Από πλευράς του, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι θα επιδιώξει την απαγόρευση του Εθνικού Κόμματος.

Ο Ίαν Φίσερ επισήμανε ότι η διαφήμιση επικαλείται «τη [ναζιστική] Τελική Λύση» για τους εβραίους στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η προεκλογική εκστρατεία στην Τσεχία για τις ευρωπαϊκές εκλογές έχει μόλις αρχίσει.

Οι Ρομά, πολλοί εκ των οποίων ζουν σε άθλιες συνθήκες, καταγγέλλουν εδώ και χρόνια διακρίσεις εις βάρος τους στην Τσεχική Δημοκρατία.

Ο Φίσερ έχει δεσμευθεί να διεθετήσει το ζήτημα των δικαιωμάτων των Ρομά.

Πέρυσι, ο κεντροδεξιός προκάτοχός του, Μίρεκ Τοπολάνεκ, επιχείρησε να επιβάλει απαγόρευση σε ένα άλλο ακροδεξιό κόμμα, όμως το Μάρτιο φέτος δικαστήριο απέρριψε την κίνηση.
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.