25/5/09

Το Βουλγαρικό Κέντρο Νανοτεχνολογίας - το πρώτο στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη


Μετά από δυο χρόνια θα εμφανιστούν στην αγορά τα πρώτα επιτεύγματα της βουλγαρικής νανοτεχνολογίας. Αυτό έγινε δυνατό μετά την υπογραφή συμφωνίας πλαισίου για στρατηγική συνεργασία μεταξύ του Βουλγαρικού Κέντρου Νανοτεχνολογίας και της επιχε ίρησης ΙΒΜ από τις ΗΠΑ.

Στην υπογραφή παρέστη ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, κ Πλάμεν Ορεσάρσκι και η πρέσβης των ΗΠΑ, κα Νάνσυ Μακελντάουνι. Η συμφωνία προβλέπει τις βασικές παραμέτρους συνεργασίας της IBM, μιας από τις πρώτες επιχειρήσεις στον τομέα της νανοτεχνολογίας, σε παγκόσμιο επίπεδο, και του Βουλγαρικού Κέντρου Νανοτεχνολογίας.

"Το κέντρο είναι 100% βουλγαρικό και είναι το πρώτο στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη στον συγκεκριμένο τομέα", είπε στη συνέντευξή του στη ΒΡ ο υφυπουργός Οικονομικών κ Λιουμπομήρ Ντάτσοφ, ο οποίος υπέγραψε τη συμφωνία από την πλευρά της Βουλγαρίας. Από την πλευρά της IBM τη συμφωνία υπέγραψε ο ΓΔ της επιχείρησης για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, κ Μαρσέλο Λέμα.

"Η συνεργασία με την IBM θέτει το Βουλγαρικό Κέντρο Νανοτεχνολογίας σε ηγετική θέση στην περιοχή στον τομέα της νανοτεχνολογίας", τονίζει ο υφυπουργός Οικονομικών κ Λιουμπομήρ Ντάτσοφ. "Πρόκειται για μια μεγάλη αγορά με περισσότερα από 150 εκατομμύρια καταναλωτές τους οποίους θα μπορέσει να εξυπηρετήσει η Βουλγαρία. Για την ώρα δεν έχουμε προχωρήσει σε συνομιλίες με άλλες κυβερνήσεις, αλλά παραμένουμε ανοιχτοί για το μέλλον".

Στις αρχές του 2009 η κυβέρνηση της Βουλγαρίας αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία του "Βουλγαρικού Κέντρου Νανοτεχνολογίας". Για το σκοπό αυτό διατέθηκε κεφάλαιο 25 εκ € και αποφασίστηκε η συνεργασία με την IBM. Με την υπογραφή της συμφωνίας κλείνει ένας κύκλος 3 ετών, στον οποίον εργάστηκαν 30 ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Σόφιας και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο, καθώς και από την Ακαδημία Επιστημών της Βουλγαρίας, διευκρινίζει ο υφυπουργός Οικονομικών κ Λιουμπομήρ Ντάτσοφ. Στην πρώτη αυτή φάση, το Κέντρο θα έχει δύο στρατηγικές προτεραιότητες. Την κατασκευή μικρομηχανημάτων και υλικών και τη μικροβιολογία, συμπεριλαμβανόμενης της φαρμακευτικής.

"Το Κέντρο δεν στοχεύει απλώς στη δημιουργία παραγωγικού δυναμικού. Στόχος της είναι να συμβάλει στην εξειδίκευση των επιστημών στη χώρας μας, με σκοπό την παραγωγή προϊόντων υψηλότερου τεχνολογικού επίπεδου. Άλλος σκοπός του είναι να συγκεντρώσει όλη την πείρα και τα επιτεύγματα των επιστημόνων της Βουλγαρίας οι οποίοι εργάζονται στον τομέα της νανοτεχνολογίας. Τα κεφάλαια που χορήγησε η κυβέρνηση δεν είναι αρκετά αν εργαστούμε μόνοι μας. Στόχος μας είν αι να ενοποιηθούμε με τα ανάλογα τμήματα των Πανεπιστημίων και της Ακαδημίας Επιστημών της Βουλγαρίας. Για την ώρα έχουμε ορίσει δυο εργαστήρια- του Πανεπιστημίου της Σόφιας και του Τεχνικού Πανεπιστημίου. Με τον τρόπο αυτό οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται με τη σύγχρονη τεχνολογία. Αυτό θα βοηθήσει τον άλλο βασικό στόχο μας- την προετοιμασία στελεχών στον τομέα της νανοτεχνολογίας. Όσο αφορά στον παραγωγικό τομέα του Κέντρου- τον αποκαλούμενο "Λευκό Δωμάτιο", συζητούμε τη δημιουργία του σε διάφορους χώρους, όπως για παράδειγμα στην πόλη Μπότεβγκραντ στη ΒΔ Βουλγαρία".

Η συμφωνία που υπεγράφη αποτελεί ακόμα βήμα στη συνεργασία της Βουλγαρίας με τις ΗΠΑ, δήλωσε στην τελετή της υπογραφής η πρέσβης των ΗΠΑ κα Νάνσυ Μακελντάουνι. Περιμένουμε οτι μέχρι το 2015 τα έσοδα από τις νανοτεχνολογίες, σε παγκόσμιο επίπεδο, θα φτάσουν το ποσό των 3 τρισεκατομμυρίων USD. Σύμφωνα με την κα πρέσβη, η συμφωνία με την IBM θα στηρίξει οικονομικά τη Βουλγαρία στην τρέχουσα περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

"Με βάση τη συμφωνία αυτή θα δημιουργηθούν αρκετές νέες θέσεις εργασίας και θα ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη της Βουλγαρίας. Το πιο σημαντικό είναι οτι η Βουλγαρία θα καταλάβει την ηγετική θέση μεταξύ των χωρών της ευρύτερης περιοχής. Η βουλγαρική κυβέρνηση επέλεξε την IBM, μια από τις σημαντικότερες, σε παγκόσμιο επίπεδο, επιχειρήσεις στον εν λόγω τομέα, μια και είναι ο καλύτερος δυνατός συνεργάτης".

Κείμενο: Τατιάνα Ομπρέτενοβα
Μετάφραση: Σταύρος Βανιώτης
ΠΗΓΗ  www.bnr.bg

8 σχόλια:

  1. Απ' ότι θυμάμαι, στον σοσιαλιστικό καταμερισμό της παραγωγής, η Βουλαρία είχε αναλάβει να παράγει Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές, τόρνους και γενικά κεφαλαιουχικό εξοπλισμό.
    Οι Η/Υ που παρήγε τότε, ήταν αντίγραφα της ΙΒΜ.
    Η δεξιότητα αυτή, μάλλον διατηρήθηκε και μετά την κατάρρευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εμας η βαρια βιομηχανια ειναι ο τουρισμος,

    εκει πονταρουμε το μελλον μας

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η βαρειά μας βιομηχανία είναι η επαιτεία. UNDRA, Σχέδιο Μάρσαλ, Αμερικανική βοήθεια, Γερμανική βοήθεια, Πακέτα Ντελόρ, Μεσογειακά προγράμματα, Α' ´ôĴ ΚΠΣ και βλέπουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η βαριά βιομηχανία των Βουλγάρων είναι η κοινοτική βοήθεια που φυσικά μοιράζεται σε ημετέρους μ’ ένα παλαιοκομματικό σύστημα που μόνο επί χούντας το είχαμε εδώ. Ασχοληθείτε και λίγο με αυτούς τους γείτονες ψάξτε για τις κοινοτικές επιδοτήσεις σ’ αυτή τη χώρα και βρείτε ποια θέση έχει πάρει πρόσφατα η κομισιόν για αυτές. Το ότι κόπηκαν επιδοτήσεις για κακοδιαχείριση λέει πολλά. Έχει ιδέα κανείς από βουλγάρικη αστυνομία και πόσο πρέπει να «λαδώσεις» τον τροχονόμο για κλήσεις παραπτωμάτων που δεν έκανες; Ξέρει κανείς ποιοι είναι οι μισθοί σ’ αυτό το πρότυπο ανάπτυξης για πολλούς; Αν θεωρεί αυτή τη χώρα πρότυπο κάποιος πολύ απλά ας πάει να δουλέψει εκεί. Δύο βήματα είναι, πολλοί βούλγαροι ξέρουν ελληνικά, έχει αυτές τις τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης όπως λένε πολλοί… Ε, φαντάζομαι θα έχουν και μεγάλη ανάγκη για εργατικά χέρια οπότε θα δίνουν και καλές παροχές. Μόνο ορισμένες φορές αναρωτιέμαι τόσοι βούλγαροι που έρχονται για να δουλέψουν στα χωράφια δεν έχουν καταλάβει σε τι παράδεισο ανάπτυξης βρίσκονται και το έχουμε καταλάβει μόνο εμείς! Εξακολουθήστε να φτύνεται τα μούτρα σας σε κάθε ευκαιρία όποτε πει κάποιος κάτι αμέσως… «εμείς εδώ»… κ.λ.π. Αφού «εμείς εδώ» πάτε «εκεί» και μετά πείτε «εμείς εδώ». Όσο για τον τουρισμό. Ας πάει κάποιος και ας πει στους βουλγάρους έχω τα κεφάλαια για μια τεράστια ξενοδοχειακή μονάδα να δούμε τι θα του πουν «φύγε εμείς μόνο νανοτεχνολογία θέλουμε»! Ναι να είστε σίγουροι θα σας διώξουν κακήν κακώς δεν θέλουν τουρισμό μόνο βιομηχανία γι’ αυτό «φιλούν κατουρημένες ποδιές» για ν’ αναπτύξουν χειμερινό τουρισμό. Εκεί πράγματι έχουν από την φύση της χώρας πολλές προοπτικές. Αλλά ε, όχι και πρότυπο ανάπτυξης η Βουλγαρία. Αντίθετα η Βουλγαρία έχει να μάθει πολλά από εμάς ακόμα και στην νανοτεχνολογία (ναι και ας εκπλήσσονται πολλοί – όταν είσαι κακομοίρης δεν μπορείς να δεις τα δικά σου πλεονεκτήματα και νομίζεις ότι όλοι οι άλλοι είναι το ίδιο κακόμοιροι αλλά δεν είναι έτσι) και αυτό είναι καλή βάση για συνεργασία μιας και αυτό θα γίνει στο τέλος. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να ανεχτούμε μια υποβαθμισμένη κατάσταση τόσο κοντά μας. Αλλά να μην υπερβάλουμε και σ’ αυτά που έχουν πετύχει δεν κάνει… Αδικούμε τους εαυτούς μας κατάφορα.

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ ξέρω ότι το Ισραήλ, και πολλές άλλες χώρες αλλά αναφέρομαι σ' αυτό επειδή είναι πολύ κοντά μας, και τεχνολογία έχει και τουρισμό αλλά δεν περιφρονεί να καλλιεργήσει και μάλιστα να εξάγει και την ταπεινή τομάτα και τον χουρμά και όλα τα ζαρζαβατικά, κοντολογίς ό,τι φτιάχνεται το φτιάχνει. Λέμε ότι, "δε βαριέσαι έχει την Αμερική από πίσω του". Δεν είναι ψέμα, αλλά άμα ήταν έτσι τόσο απλά τα πράγματα τότε δεν θα υπήρχε ανάγκη να δημιουργούν πρότυπες μονάδες και έρευνα για ζώα, καλλιέργειες και για τόσα άλλα, που μάλιστα πηγαίνουμε εκεί να μας τα μάθουνε, αλλά θα ήταν όλοι ξάπλα στις ακτές και θα ζούσαν από τα εμβάσματα των ΑμερικανοΕβραίων και την Αμερικάνικη βοήθεια. Κι εμείς είχαμε την Αμερική από πίσω μας δεκαετίες αλλά το μόνο που κοιτάγαμε ήταν να τσεπώνεται η βοήθεια από τους υμετεροημέτερους, μια ζωή δηλαδή διαφθορά όπως και σήμερα, κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια, και να μαζεύεται ο πληθυσμός σε 2 αστικά κέντρα και ο υπόλοιπος ξπετιόταν στη μετανάστευση! Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί εδώ έχουμε μια μανία μόνο με τον τουρισμό ή την οικοδομή. Όταν η Δαμανάκη την εποχή της παντοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ τριγύρναγε τα κανάλια και διακήρυττε ότι η Ελλάδα δεν θα φτιάξει ποτέ αυτοκίνητο (φυσικά δεν εννούσε στενά μόνο το αυτοκίνητο αλλά ότι δεν φτιάξει βιομηχανία γενικώς) και να κοιτάξουμε να γίνουμε καλά γκαρσόνια προσέφερε υπηρεσία στο τόπο; Βλέπω κάθε τόσο να προβάλλονται από την Τηλεόραση και τον Τύπο φοιτητές από ΤΕΙ και ΑΕΙ της χώρας, παιδιά με τη φλόγα της δημιουργίας στα μάτια και στην καρδιά να παρουσιάζουν αυτοκίνητα ή τεχνολογίες made in Greece, αυτή είναι η απάντηση στην Δαμανάκη. Όταν έλεγε "εδώ Πολυτεχνείο" την Ελλάδα των γκαρσονιών είχε υπ' όψιν της;; Να ξεκολλήσουμε από την οικοδομή και τον τουρισμό. Να τα κρατήσουμε να τα αναπτύξουμε αλλά να κοιτάξουμε και παρα πέρα κι όχι να κρατάμε πίσω τ' άλογα. Ο Έλληνας επιστήμονας μπορεί να κάνει τα πάντα, κι ο βιομήχανος επίσης, χρήματα υπάρχουν αν ξέρει ο επενδυτής ότι πάμε για σοβαρή δουλειά και όχι για φαγοπότια. Να έρθουν στην εξουσία αυτοί που θα αμολύσουν τα χαλινάρια και όχι οι οικογένειες που σκοπό έχουν να κρατάν την χώρα σε τεχνητή υπανάπτυξη ενώ αυτή θέλει να απογειωθεί.
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Ασχοληθείτε και λίγο με αυτούς τους γείτονες ψάξτε για τις κοινοτικές επιδοτήσεις σ’ αυτή τη χώρα και βρείτε ποια θέση έχει πάρει πρόσφατα η κομισιόν για αυτές"

    εγω συνηθως αποφευγω να κοιταζω την κατσικα του γειτονα ΕΚΤΟΣ αν μπαινει στο χωραφι μου ΘΕΩΡΩ ομως πολυ ενδιαφερουσα την παρατηρηση του Ελευθεριου και θα ελεγα να ξεκινουσαμε απο τα δικα μας

    ΑΣ δουμε πρωτα πχ τις κοινοτικες πειδοησεις για τους αγροτες στην Ελλαδα,

    θα ηταν ενδιαφερον και αποκαλυπτικο θα ελεγα ενα διαγραμμα τυπου πιτας που να δειχνει τι ποσοστο απο τις αγροτικες ενισχυσεις πηγε αποκλειστικα σε κατα κυριο επαγγελμα αγροτες , τι σε μονες , τι σε εταιρειες κτλ
    πολλοι θα εκπλαγουν με αυτα που δινονται επισης καπνο δεδομενου οτι υπηρχε απο το Ελληνικο κρατος προστατευτισμος και περιορισμος.
    ανθρωποι- εταιρειες περνουν μεγαλα ποσα με μονη επαφη με το καπνο τα τσιγαρα που κανουν..

    επισης απο το να αναλυουμε τις επιπτωσεις κινησης του ρωσικου στολου στην αναπαραγωγικη διαδικασια της ρεγγας στο βορειο αρκτικο κυκλο θα ηταν ενδιαφερον στο μελλον να παρουσιασεις με ενα κειμενο τις επιτυχιες της Ελλαδας στα χρονια της μεταπολιτευσης

    *στο σταρτιωτικο τομεα
    *στο διπλωματικο
    * στο επιστημονικο
    *στο κοινωνικο
    * και σε οποιο αλλο

    τους οποιους ομως διστυχως επισκιασαν οι επυτυχιες μας στο ποδοσφαιρο , στο μπασκετ και στη γιουροβιζιον



    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. μου αρεσε πολυ η τοποθετηση του ΙοΠ

    να προσθεσω επισης οτι το ισραηλ εχει πολλους τομεις που θα επρεπε να μας διδασκουν
    και ενας απο αυτους ειναι πως προφυλασει και τα συνορα του απο λαθρομεταναστες,

    μη μου πειτε οτι εκει δεν χρειαζονται χερια για τις τοματες?

    τι φταιει που στην κρητη και στην ηλεια εχουμε μεταναστες γαι τις ιδιες δουλειες?

    τι φταιει που μπαινουν ανεξελεγκτα στην χωρα μας ?

    επισης να συμπληρωσω οτι και η γαλλια και η γερμανια στηριζει την πρωτογεννη της παραγωγη οπως ολους.

    ενταξει να εισαγουμε απο γερμανια μερσεντες , ζημενς , μποσ , κιουπερμπους αλλα να εισαγουμε πατατες και μπουτια χοιρινα για τα φαστ φουντ το θεωρω απαραδεκτο



    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν τύχει και περνάτε έξω από σουβλατζίδικο κατά ώρα παράδοσης υλικών, κάπου 10-11 πρωί συνήθως, παρατηρήστε αν θυμηθείτε, την προέλευση των συσκευασιών των προτηγανισμένων πατατών και άλλων έτοιμων εδεσμάτων. Εύκολο είναι αφού αραδιάζουν τα κιβώτια στα πεζοδρόμια για αρκετή ώρα. Στην συντριπτική πλειοψηφία τούρκικα είναι. Και δεν το λέω για το πατριωτικόν του θέματος τόσο αφού όλοι βλέπουμε στα σούπερ μάρκετς πατάτες ισραήλ τομάτες πολωνίες φασολάκια βελγίου...αναρωτιέται κανείς: οι άλλοι αγρότες είναι από άλλο πλανήτη που μπορούν να ρίχνουν τόσο τις τιμές με την οργάνωση και τυποποίηση καθετοποίησης παραγωγής συσκευασίας διάθεσης και οι δικοί μας μόνο για επιδοτήσεις κουμ καν και θανασάκη στα καφενεία είναι; και καναν αποκλεισμό δρόμων αν απειληθεί το κουμάρι και το αραλίκι στο καφενιστάν; Αδυνατώ να πιστέψω ότι είναι έτσι αλλά αν είναι, τότε είναι κατάσταση φτιαχτή, είναι δουλειά των κύκλων που συμφέρον έχουν να είναι ο τόπος πίσω από κάθε άποψη, να γίνεται σκαμνάκι να πατάνε και να ανεβαίνουν άλλοι, και φυσικά με τις ανάλογες φυτευτές ηγεσίες σε όλους τους χώρους εξουσίας κυβερνητικούς και μη, που το επιβλέπουν αυτό, αφού δεν πιστεύω ότι οι νέοι τουλάχιστον δεν καταλαβαίνουν πού είναι η πρόοδος και το συμφέρον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.