7/5/09

Χωρίς περιορισμούς στις ελευθερίες και τα δικαιώματα στο Ιντερνετ

Υπέρ της ελευθερίας πρόσβασης στο διαδίκτυο και κατά των περιορισμών που θα μπορούσαν να επιβάλουν οι πάροχοι υπηρεσιών στο Ιντερνετ, ετάχθησαν οι ευρωβουλευτές, με «εν μέρει» υιοθέτηση από την Ολομέλεια, του πακέτου των μέτρων για τις τηλεπικοινωνίες. Με 407 ψήφους υπέρ, 57 κατά και 171 αποχές, η Ολομέλεια ενέκρινε εκ νέου τροπολογία που είχε υιοθετήσει κατά την πρώτη ανάγνωση.Σύμφωνα με ψηφισθέν κείμενο, οι πάροχοι υπηρεσιών στο Ιντερνετ «δεν μπορούν να επιβάλλουν κανέναν περιορισμό επί των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών των τελικών χρηστών, χωρίς να προηγηθεί δικαστική απόφαση εκτός από περιπτώσεις όπου απειλείται η ασφάλεια των πολιτών και στις οποίες τα προς λήψη μέτρα θα είναι αντίστοιχα».
Με την ψηφοφορία, το ΕΚ τροποποίησε την ανεπίσημη συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει ύστερα από πιέσεις με το Συμβούλιο και απέστειλε τη δέσμη μέτρων για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, στην Επιτροπή Συνδιαλλαγής.

Το ΕΚ συμφωνεί, πάντως, με το Συμβούλιο σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των καταναλωτών, την προστασία της ιδιωτικής ζωής και τη χρήση του ραδιοφάσματος.

Τα σχετικά ψηφίσματα προτείνονται μέσω τριών εκθέσεων : Δύο εκθέσεων της Επιτροπής Βιομηχανίας, Ερευνας και Ενέργειας με εισηγήτριες την γαλλίδα Catherine Trautmann ( για το κανονιστικό πλαίσιο για τα δίκτυα και τις υπηρεσίες ηλεκτονικών επικοινωνιών), και την Ισπανίδα Pilar del Castillo Vera ( για την ίδρυση του νέου φορέα Ρυθμιστικών Αρχών).

Την τρίτη έκθεση, για τα δικαιώματα των χρηστών, εισηγήθηκε ο Βρετανός ευρωβουλευτής Malcolm Harbour, εκ μέρους της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών.

Συγκεκριμένα οι ευρωβουλευτές αποδέχονται:

- Το δικαίωμα μεταφοράς ενός αριθμού τηλεφώνου σε περίπτωση αλλαγής του φορέα εκμετάλλευσης εντός μιας εργάσιμης ημέρας.

- Την εναρμόνιση της μέγιστης διάρκειας των συμβάσεων ηλεκτρονικών επικοινωνιών: δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 24 μήνες, ενώ οι καταναλωτές θα δικαιούνται να τερματίζουν τις συνδρομές τους μετά από 12 μήνες·

- Καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών από τις επιχειρήσεις σχετικά με τις υπηρεσίες και εφαρμογές στις οποίες θα έχουν πρόσβαση (αφορά στην περίοδο πριν την υπογραφή της σύμβασης)·

- Ευκολότερη πρόσβαση στο 112, τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης

- Την υποχρέωση των επιχειρήσεων να παρέχουν τυποποιημένες πληροφορίες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής ή τις νομικές επιπτώσεις στους χρήστες που διαπράττουν αδικήματα (π.χ. διανομή υλικού παιδικής πορνογραφίας).

Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης καλύτερη συνεργασία μεταξύ Επιτροπής και εθνικών ρυθμιστικών αρχών και εναρμόνιση της χρήσης του ραδιοφάσματος με την καθιέρωση πολυετών προγραμμάτων που θα « καθορίζουν τους προσανατολισμούς και τους στόχους για τον στρατηγικό προγραμματισμό».

Σε ό,τι αφορά τέλος τον Φορέα των Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών στον τομέα των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, το ΕΚ υποστηρίζει ότι το Ρυθμιστικό Συμβούλιο θα απαρτίζεται από ένα μέλος, ανά κράτος -μέλος το οποίο θα είναι είτε ο προϊστάμενος, είτε διορισμένος υψηλόβαθμος αντιπρόσωπος της Εθνικής Ρυθμιστικής Αρχής.

Οι αποφάσεις του Ρυθμιστικού Συμβουλιου θα λαμβάνονται με πλειοψηφία των δύο τρίτων των μελών του.
Flash.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.