7/5/09

Η άρνηση της Τουρκίας για τη Χάλκη υπονομεύει την ευρωπαϊκή της προοπτική

Η άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει το επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης υπονομεύει την ευρωπαϊκή της προοπτική και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, υπογραμμίστηκε κατά τη διάρκεια ανοικτής συζήτησης για το θέμα στην Τουρκία.
«Το ζήτημα της Χάλκης είναι ύψιστης σημασίας τόσο για το εσωτερικό, όσο και για τις διεθνείς σχέσεις της Τουρκίας ... και πρέπει να έχει επιλυθεί προτού φθάσει στο τέλος της η διαδικασία για την ένταξη στην Ε.Ε.», σημείωσε ο Σονμέζ Κοκσάλ, πρώην πρέσβης και μέλος του πάνελ στο Turkish Economic and Social Studies Foundation ή αλλιώς Tesev.
Στο επίκεντρο της ανοικτής συζήτησης ήταν η έκθεση του Τesev για το μέλλος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που παραμένει κλειστή από το 1971 παρά τις εκκλήσεις της Ε.Ε. προς την Αγκυρα και πιο πρόσφατα από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

5 σχόλια:

  1. Ναι...
    Και κατι τρεχε στ γυφτικα!

    Ταπεινη μου αποψη, η μονη λυση για την Χαλκη ειναι αντιποινα με το Μουσειο του Κεμαλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το έχω πει και θα το ξαναπώ η Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και συνακόλουθα θέματα όπως η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης δεν είναι διμερή θέματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας όπου θα παραχωρήσει κάτι η Ελλάδα σε αντάλλαγμα για να παραχωρήσει κάτι και η Τουρκία. Δεν είναι θέματα που μπορεί να τα διαπραγματευτούμε γιατί απλούστατα η Ελλάδα είναι μεταγενέστερη του Πατριαρχείου ως θεσμός. Ναι μεν είναι η μητέρα εκκλησία όλων των ορθοδόξων ελλήνων αλλά είναι μητέρα εκκλησία και πολλών αμερικανών πολιτών. Ε, δεν μπορούμε να γίνουμε εμείς, αυτόκλητοι υπερασπιστές του, περιορίζοντας τον ρόλο του, σε εκκλησία της Ελληνικής ομογένειας Κωνσταντινουπόλεως, που φυσικά και δεν είναι. Όπως θέλουν πολλοί στην Τουρκία να συμβεί. Και για να το θέσω αλλιώς γιατί να παραχωρήσει κάτι η Ελλάδα και όχι και η Αμερική που έχει συμφέρον από την μακροημέρευση του Πατριαρχείου λόγω των ορθοδόξων αμερικανών πολιτών που υπάγονται εκκλησιαστικά εκεί;

    Φυσικά ένα ακόμα επιχείρημα εναντίων των προσκομμάτων που θέτει η Τουρκία είναι ότι αν θέλει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πράγματι δεν μπορεί να δημιουργεί προβλήματα σε αρχαία θρησκευτικά ιδρύματα αυτής της σημασίας για όλη την χριστιανοσύνη όπως είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο που τυχαίνει να βρίσκεται στην επικράτειά της και που φυσικά είναι προγενέστερος θεσμός του Τουρκικού κράτους και που αν το δούμε με ποιο ευρύ πνεύμα «ανεκτικότητας του άλλου» προσφέρει στην ίδια την διεθνή διπλωματική ισχύ του τουρκικού κράτους. Ε, δεν είναι δουλειά της Ελλάδας να διαπραγματεύεται με την Τουρκία αυτά τα θέματα άλλωστε τα διμερή θέματα που αφορούν μειονότητες έχουν λυθεί εδώ και σχεδόν 90 χρόνια δεν υπάρχουν άλλα πλέον για να λυθούν αφού είναι γνωστό ότι έχει σχεδόν εξαφανιστεί η Ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης. Άρα δεν μένει κάτι για να διαπραγματευτούμε σε πλαίσια αμοιβαιότητας γιατί εμείς δεν έχουμε εκεί κάποιο εθνικό συμφέρον. Στο κάτω, κάτω αν είναι πρόβλημα για την Τουρκία η μειονότητα τους φέρνουμε όσους θέλουν να έρθουν εδώ και διεκδικούμε αποζημιώσεις για τις περιουσίες τους στα δικαστήρια. Μιλάμε για ούτε 2000 ανθρώπους ούτε ένα σωστό χωριό δεν κάνουν πλέον. Τι να διαπραγματευτούμε!!!

    Τώρα αν δεν βρει μια λύση η Τουρκία κάποια στιγμή αναγκαστικά θα κλίσει το Πατριαρχείο. Πράγμα φυσικά σοβαρό που δεν το εύχεται κανένας Ορθόδοξος Έλληνας αλλά αν συμβεί θα είναι εις βάρος της Τουρκίας και θα φέρει εκείνη ακέραιη την ευθύνη.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φιλε Ελευθεριε
    Δεν θα διαφωνησω σε αυτα που λες παρα μονο σε μια μικρη λεπτομερεια.

    Διαφορετικο το ηθικο και διαφορετικο το δυνατο.

    Δεν εχουμε μαθει τπτ απο την πολιτικη της Τουρκιας τοσα χρονια;
    Καλο ειναι να προσγειωουμε στο δρομο του ρεαλισμου, και να αρχισουμε να συμπεριφερομαστε σαν χωρα που ξερει τι θελει και το πετυχαινει, και οχι σαν προσκοποι που κραδαινουν μαργαριτες.

    Στην πραγματικοτητα, οσο θελουμε εμεις και χρειαζομαστε το Πατρειαρχειο, δεν το θελει και δεν το χρειαζετε κανεις αλλος. Ουτε καν η ομογενεια.
    Για α μην μιλησω για τους Ρωσους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όσο ο Ελληνισμός χρειάζεται πατριαχρεία τόσο θα τρώει τα μούτρα του στους αιώνες των αιώνων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. οχι φιλε μου...ειναι αλλα πραγματα που μας ενδιαφερουν πιο πολυ απο το πατριαρχειο..εκτος απο τους ελληνες διαγωνιζομενους της γιουροβιζιον..αυτοι θα εχουν προβλημα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.