12/5/09

Η θέση Αθήνας και Λευκωσίας είναι «πλήρης προσαρμογή, πλήρης ένταξη».

Οταν τον Δεκέμβριο 2004, οι «25» συζητούσαν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, η Λευκωσία είχε θέσει θέμα αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι άλλοι ηγέτες την είχαν πιέσει ασφυκτικά να περιορισθεί προς το παρόν στην τελωνειακή σύνδεση. Το καλοκαίρι 2005, η Αγκυρα αρνήθηκε και επισήμως να εφαρμόσει το σχετικό πρωτόκολλο. Στην αντιδήλωσή τους, οι «25» δεσμεύθηκαν ότι η εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων της Τουρκίας αποτελεί όρο για την πρόοδο της ενταξιακής διαδικασίας.
Tου Σταυρου Λυγερου
Στα τέλη 2006, όμως, με τη βοήθεια των Αμερικανοβρετανών, η Αγκυρα κατάφερε να παρακάμψει ανώδυνα το εμπόδιο που η ίδια έθεσε με την άρνησή της. Τον ερχόμενο Δεκέμβριο, η υποψηφιότητά της θα αξιολογηθεί. Οι ΗΠΑ την υποστηρίζουν όχι από φιλοτουρκισμό, αλλά επειδή η ένταξη της Τουρκίας εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Για την ακρίβεια, θεωρούν δικαιολογημένα ότι αντικειμενικά θα εμποδίσει την προσπάθεια ενοποίησης και πολιτικής χειραφέτησης της Ευρώπης, την οποία απεύχονται.

Τον Δεκέμβριο, όμως, το κλίμα θα είναι πολύ διαφορετικό. Η Κομισιόν και η σουηδική προεδρία υποστηρίζουν την προοπτική της πλήρους ένταξης, επιδιώκοντας να παρακάμψουν το κυπριακό εμπόδιο. Ο γαλλογερμανικός άξονας και άλλες χώρες - μέλη επιδιώκουν την εκτροπή της ενταξιακής πορείας σε ειδική σχέση. Ο Σαρκοζί έχει δηλώσει ότι η Τουρκία είναι ασιατική χώρα και δεν έχει θέση στην Ε. Ε. Κατά συνέπεια, η υποψηφιότητα της γείτονος δεν πρέπει να κριθεί από την εκπλήρωση κριτηρίων, αλλά να απορριφθεί για γεωπολιτιστικούς λόγους. Την ίδια θέση εξέφρασε προχθές η Μέρκελ: «Πρέπει να μιλήσουμε για τα σύνορα της Ευρώπης... Η κοινή μας θέση είναι προνομιακή συνεργασία με την Τουρκία αλλά όχι πλήρες μέλος».

Ο Σαρκοζί, μάλιστα, έκανε ένα βήμα παραπέρα: «Πρέπει να πάψουμε να δίνουμε μάταιες υποσχέσεις στην Τουρκία». Το ζήτημα είναι πως αυτή η πολιτική δήλωση θα μεταφρασθεί στο επίπεδο των κοινοτικών διαδικασιών. Μέχρι τώρα, υπάρχουν δηλώσεις, αλλά τίποτα θεσμικό, με αποτέλεσμα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται, έστω και μετ’ εμποδίων. Η αιτία, όμως, είναι ότι η Αγκυρα έχει κάνει ελάχιστα για να προσαρμοσθεί στο κοινοτικό κεκτημένο.

Το ακατανόητο σ’ όλη αυτή την υπόθεση είναι η αβάστακτη ελαφρότητα με την οποία οι Ευρωπαίοι την έθεσαν σε τροχιά ένταξης. Απέφυγαν να απαντήσουν εάν η Τουρκία έχει ή όχι θέση στην Ε. Ε., παρ’ ότι αυτό το ερώτημα ουσιαστικά συμπυκνώνει τα ευρωπαϊκά στρατηγικά διλήμματα: τα όρια της διεύρυνσης, τον βαθμό εμβάθυνσης, το ζητούμενο της πολιτικής ενοποίησης και βεβαίως τον ίδιο τον χαρακτήρα της Ενωσης.

Η θέση Αθήνας και Λευκωσίας είναι «πλήρης προσαρμογή, πλήρης ένταξη». Το κριτήριό τους είναι εθνικό και όχι ευρωπαϊκό. Εάν τον Δεκέμβριο η Αγκυρα αρνηθεί να εφαρμόσει το πρωτόκολλο, οφείλουν να επιβάλουν το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Πρόκειται για καθαρή και εποικοδομητική θέση. Αφ’ ενός τηρεί τους κανόνες κι αφ’ ετέρου δεν κλείνει οριστικά την πόρτα. Εάν η Ε. Ε. δεν σεβαστεί τον εαυτό της και παραβιάσει τους κανόνες της, αντί για τον εξευρωπαϊσμό της Τουρκίας, θα έχουμε μάλλον αντίθετο αποτέλεσμα!
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

6 σχόλια:

  1. Το "πλήρης ένταξη" το καταλαβαίνω. Καθαρός όρος. Αυτό το "πλήρης προσαρμογή" λίγο μου κάθεται άβολο. Πολύ ευμετάβλητος, ελαστικός όρος. Ποιος θα καθορίσει κατά πόσον η προσαρμογή είναι πλήρης; Αν κάτω από απειλές και κάζους μπέλι άλλης ποιότητας και κάτω από το τραπέζι, δηλώσουμε ότι όλα είναι καλά και προσαρμόστηκε πλήρως η Τουρκία, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα ΕλληνοΤουρκικά, ποιος θα το ελέγξει; Επειδή π.χ. για λίγους μήνες η εβδομάδες δεν θα πετάνε στο Αιγαίο; Ή επειδή θα αναμασήσουμε τα "μηδενικό πρόβλημα" κατά Νταβούτογλου και το"Πετάει ο γάϊδαρος; Πετάει!!"; Η θέση μας είναι ξακάθαρη κ. Πρωθυπουργέ αλλά μόνο ως προς το ήμισυ, κατά το άλλο ήμισυ, ανάλογα με το τι πάνα φοράει ο εκάστοτε "ηγέτης" της Ελλάδας θα είναι και η ερμηνεία της προσαρμογής. Και για να αφήσω τα "πατριωτικά", έτσι τελείως μπακαλίστικα, τι έχει να κερδίσει ο Έλληνας ψαρράς, αγρότης, επιστήμονας, βιοτέχνης, βιομήχανος, έμπορος, από την τουρκική ένταξη; Μόνο να χάσει, όπως ήδη χάνει από την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας. Εργάτες-μετανάστες στην Τουρκία θα καταλήξουμε. Όχι μόνο πρέπει να είμαστε αντίθετοι στην ένταξη αλλά και πολύ σκληροί στους όρους της ειδικής σχέσης. Αλλά όνειρα θερινής νυκτός είναι αυτά. Ποιος θα τα κάνει. Η φυλή των "Υποστηρίζωμεν ..." με αυτά και με κείνα περνάει πολύ καλά, γιατί να διακινδυνεύσει την άνεσή της με αλλαγή πλεύσης; Ευτυχώς που οι Σαρκοζί-Μέρκελ δεν καταλαβαίνουν από τέτοια και κάτι Παυλόπουλους που "θα τους εύρισκαν μπροστά τους αν τολμήσουν να βάλουν εμπόδια στην Τουρκία (!!!)" και κάτι Σουηδούς Πρωθυπουργούς τους έχουν...άντε να μην πω τι...!!!
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρέπει να καταλάβουμε ότι πλήρης προσαρμογή της Τουρκίας με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο σημαίνει κατευθείαν αποδυνάμωση των ιμπεριαλιστικών και αντιδημοκρατικών τάσεών της στο εσωτερικό , ενώ ταυτόχρονα ανάδειξη πολλαπλών μειονοτικών πολιτικών δυνάμεων οι οποίες σίγουρα θα αλλάξουν τα δεδομένα 1000% . Η Τουρκία θα γίνει κάτι άλλο . Αυτό που δεν μας συμφέρει σε καμία περίπτωση , είναι η ειδική οικονομική σχέση , η οποία θα της προσφέρει όλα τα πλεονεκτήματα , διατηρώντας το κεμαλικό και το οθωμανικό κατεστημένο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και έτσι κι αλλοιώς δηλαδή χαμένι. Αν μπουν μέσα θα μας καταπιούν, αν έχουν ειδική σχέση πάλι θα αμς καταπιούν. Βέβαια αν είναι μέσα, η απαλλοτρίωσή μας θα είναι πιο ...πολυτελείας, άλλο να σε καταπιεί χώρα εκτός ΕΕ και άλλο εντός. Τρίτη λύση δεν υπάρχει; Απλώς θα βλέπουμε άλλοι να κανονίζουν κι εμείς θα υποστηρίζουμε το εκ δύο κακών το μη χείρον βέλτιστον; Υπάρχει. Όχι σε πλήρη ένταξη, ναι σε λύση ειδικής σχέσης αλλά όπως την γουστάρουμε εμείς και με τους όρους μας. Αλλά θέλει και πολιτικούς να τα θέσουν αυτά, όχι κληρονόμους...
    PRO, πού πουλάνε πλήρεις προσαρμογές στα ευρωπαϊκά κεκτημένα, αποδυναμώσεις ιμπεριαλιστκών και αντιδημοκρατικών τάσεων και ταυτόχρονες αναδείξεις πολλαπλών μειονοτικών πολιτικών δυνάμεων;;; Να πάμε να πάρουμε μερικά κιλά, έτσι να μας βρίσκονται... Σε ποια φάση του ύπνου τα ονειρευόμαστε αυτά;;; Ούτε Wish list να έγραφες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παιδια τα πραγματα ειναι απλα και απορω γιατι μπερδευεστε;

    Πληρης προσαρμογη, σημαινει πληρης προσαρμογη της Ευρωπης στις θεσεις της Τουρκιας, δλδ:

    -Δημοκρατια ειναι η αμεση εκλογη κυβερνησης απο τον λαο, η οποια λειτουργει υπο την αιγιδα μιας πεφωτισμενης στρατιωτικης και δικαστικης ολιγαρχιας, Αυτοι ξερουν!

    -Συμμαχια ειναι η συμμετοχη μας στις κοινες συμμαχικες δραστηριοτητες μονο εαν εχουμε να κερδισουμε κατι αμεσα, ενω την ιδια στιγμη ωρεγομαστε τα ομορφα και στρατηγικα τοποθετημενα νησια του γειτονα, ο οποιος τυγχανει να ειναι και συμμαχος.

    -Οικονομια σημαινει οτι καλα προιοντα παραγονται, μονο απο εργατες που ειναι περιφανοι και ευτυχισμενοι που ειναι Τουρκοι.
    Γι αυτο αλλωστε εξαγομεν και αυτους τους εργατες.

    -Εξωτερικη πολιτικη σημαινει, και η πιτα ολοκληρη και ο σκυλος χορτατος οταν προκειται για ημετερα συμφεροντα, το οποιο μπορει να επιτευχτει με την υπονομευση της εξωτερικης πολιτικης των υπολοιπων στην Ενωση, προς οφελος της υπερδυναμης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ..."...ο οποίος τυγχάνει να είναι και σύμμαχος..." και, συμπληρώνω, ...έχει ως στρατηγική επιλογή αυτήν που του επιβάλλεις με τα όπλα και τον φόβο που αυτά προξενούν. Αλήθεια, οι επικαλούμενοι την "στρατηγική επιλογή" και αναφερόμενοι στην γνωστή πια wish list, πείτε μας για το εξής σενάριο: Αν δεν μας απειλούσε η Τουρκία, αν δεν αποτελούσε θανάσιμο αντίπαλο, θα υποστηρίζαμε την ένταξή της και μάλιστα στρατηγικά χωρίς να αναφερόμαστε στο τι θα θέλαμε να κάνει, αλλά θα εστιαζόμασταν ή όχι σε οικονομικά, μεταναστευτικά και άλλα πρώτης επιλογής ζητήματα; Ακούσατε ποτέ κανέναν να αναλύει επιστημονικά τα υπέρ και τα κατά της τουρκικής ένταξης για την Ελλάδα; Ποτέ!! Άρα η στρατηγική επιλογή είναι της πλάκας, αποτέλεσμα φόβου της προβολής και επιβολής στρατιωτικής ισχύος στην χώρα μας με παράλληλη κυριαρχία εδώ πολιτικών και άρχουσας τάξης γενικώς που "μασάει". Δεν ξέρει να κάνει τίποτα άλλο γιατί δεν έχει δουλέψει δεν έχει δημιουργήσει, δεν έχει ανοίξει δρόμους στη ζωή πραγματικά, όλα τα κατέχει κληρονομικώ δικαιώματι και το μόνο που την νοιάζει είναι η με κάθε κόστος ησυχία για να πηγαίνουν σόϊ τα βασίλεια...όλα τα βασίλεια...
    Αλήθεια, μπορώ να ψηφίσω στις Ευρωεκλογές εκπροσώπους κόμματος άλλης χώρας μέλους της ΕΕ μια που διαισθάνομαι ότι οι Έλληνες ευρωβουλευτές στην συντριπτική τους πλειοψηφία αποστολή έχουν στις Βρυξέλλες να δουλεύουν σκληρά ομού μετά Σουηδών Βρεταννών και άλλων, υπερπρόθυμοι μεταξύ προθύμων, για την Τουρκική ένταξη;
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είναι καιρός να εμφανιστεί ένας ηγέτης, να πάνε στο διάολο όλα τα λαμόγια και να οικοδομίσει τάχιστα
    στενή στρατιωτικοπολιτική συμμαχία με Ρωσία(δίνοντας την βάσεις στο ΑΙΓΑΙΟ),Γαλία και με κάθε χώρα που συμπύπτουν τα συμφέροντά της με την Ελλάδα και να ετοιμαστούμε για τη τελική αναμέτριση.
    Οι Μογγόλοι δεν αλλάξαν τόσα χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.