6/5/09

Ισραήλ: Αναποτελεσματική η Συνθήκη μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων


Αναποτελεσματική χαρακτηρίζει το Ισραήλ τη Συνθήκη μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων, την οποία καλείται από τις ΗΠΑ να υπογράψει μαζί με την Ινδία, το Πακιστάν και τη Βόρεια Κορέα.
«Η συνθήκη αυτή απέδειξε την αναποτελεσματικότητά της. Δεν εμπόδισε χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν και η Βόρεια Κορέα να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα. Όσον αφορά το Ιράν, μπορούμε να δούμε ποια είναι η επίδρασή της», δήλωσε αξιωματούχος του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας.
«Είναι άτοπο υπό αυτές τις προϋποθέσεις να θεωρηθεί η συνθήκη αυτή ένα προσόν για να αλλάξει οτιδήποτε στο διεθνή πυρηνικό καταμερισμό», πρόσθεσε και επισήμανε: «Είναι συνεπώς δύσκολο να κατανοηθεί γιατί πρέπει να υπάρχει τέτοια εμμονή για μια συνθήκη που έχει αποδειχτεί αναποτελεσματική».
Η αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Ρόουζ Γκότμελερ, που εκπροσωπεί τις ΗΠΑ στην προπαρασκευαστική σύνοδο ενόψει της παγκόσμιας διάσκεψης για τη Συνθήκη μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων που έχει προγραμματιστεί το Μάιο του 2010 στη Νέα Υόρκη, επανέλαβε ότι μια οικουμενική ένταξη στη Συνθήκη, με τη συμμετοχή της Ινδίας, του Ισραήλ, του Πακιστάν και της Βόρειας Κορέας παραμένει βασικός στόχος των ΗΠΑ".
Τη Συνθήκη μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων έχουν υπογράψει 189 χώρες. Το Ισραήλ που θεωρείται πυρηνική δύναμη στη Μέση Ανατολή δεν την έχει υπογράψει, όπως η Ινδία και το Πακιστάν που διαθέτουν πυρηνική δύναμη. Η Βόρεια Κορέα αποχώρησε από τη Συνθήκη το 2003.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, Ναυτεμπορική

1 σχόλιο:

  1. Η παγκόσμια οικονομική ύφεση θα συμβάλει στο θάνατο 700.000 παιδιών στην Αφρική κάθε χρόνο, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας που είναι αρμόδιος για την Αφρική Σανταγιανάν Ντεβαρατζάν, σημειώνοντας ότι η "υπερθνησιμότητα" αυτή θα μπορεί να αποδοθεί εξ ολοκλήρου στην επιβράδυνση της ανάπτυξης στην ήπειρο. "Η ύφεση θα συμβάλει στο θάνατο 700.000 παιδιών στην Αφρική ετησίως στη διάρκεια του πρώτου έτους τους", σημειώνει ο Ντεβαρατζάν σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί στη γαλλική εφημερίδα Λε Μοντ.
    Σύμφωνα με τον ίδιο, όλα τα αίτια αυτής της "υπερθνησιμότητας" "μπορούν να αποδοθούν στην κρίση", η οποία θα μεταφραστεί σε μια σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Αφρική (2,0% το 2009, σύμφωνα με το ΔΝΤ, έναντι 5,2% το 2008). "Στην Ευρώπη (...) όταν έρθει η ανάκαμψη, όλα θα επανέλθουν στην τάξη. (Όμως) στην Αφρική, ακόμη και η μικρή μείωση της ανάπτυξης σε 2% από 3% έχει σοβαρές συνέπειες", σημειώνει ο οικονομολόγος, επικαλούμενος κυρίως μια υποβαθμισμένη διατροφή, μια πιο σπάνια πρόσβαση σε πόσιμο νερό και μια πολύ μικρότερη παρουσία υπηρεσιών υγείας. "Η ανάπτυξη στην Αφρική της τάξης του 5% επέτρεψε να μειωθεί η φτώχεια κατά 8 μονάδες" μεταξύ του 1995 και του 2005, με αντίτιμο τις "ορισμένες φορές επίπονες" μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1990, σχολιάζει.
    Η σημερινή όμως ύφεση μπορεί να έχει πολιτικές συνέπειες και να ζημιώσει την απαρχή της λαϊκής υποστήριξης στις μεταρρυθμίσεις αυτές, αποπροσανατολίζοντας παράλληλα τους ηγέτες της ηπείρου, προσθέτει. "Οι πλούσιες χώρες ακολουθούν (σήμερα) αντίθετες πολιτικές με αυτές που συστήνουν στις αφρικανικές χώρες. Κρατικοποιούν τις τράπεζές τους και αυξάνουν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού τους", σχολιάζει ο Ντεβαρατζάν για να καταλήξει: "Αναπόφευκτα οι αφρικανοί πολιτικοί διερρωτώνται αν πρέπει να κάνουν το ίδιο!".

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σύμπτωση απόψεων σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Εμίρη του Κατάρ Σεΐχη Hamad Bin Khaliya Al Thani.Αυτό δήλωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστόφιας μετά τη σημερινή κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Εμίρη του Κατάρ, όπου βρίσκεται, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας για επαφές με την ηγεσία της χώρας, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης.Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε επίσης ότι ζήτησε από τον Εμίρη να ασκήσει την επιρροή του προς τη σημερινή τουρκική ηγεσία με την οποία διατηρεί, όπως είπε, πολύ φιλικές σχέσεις προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο κυπριακό πρόβλημα.Σημείωσε ακόμη ότι απηύθυνε πρόσκληση προς τον ηγέτη του Κατάρ να επισκεφθεί την Κύπρο, την οποία και αποδέχθηκε.Σε δηλώσεις του και αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση του με τον Εμίρη του Κατάρ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ''με τον Εμίρη έχουμε γνωριστεί πέρσι κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και ήταν το ίδιο εγκάρδιος όσο ήταν και σήμερα κατά τη διάρκεια της συνάντησης μας''.
    ''Είμαι ευτυχής για τις συνομιλίες σήμερα και για την εγκαρδιότητα και τη θέρμη με την οποία μας έχουν υποδεχθεί εδώ στο Κατάρ'', είπε.Ανέφερε ότι ''η επίσκεψη αυτή θεωρώ ότι μπορεί να καταστεί σταθμός στις σχέσεις μεταξύ του Κατάρ και της Κυπριακής Δημοκρατίας'', και πρόσθεσε ότι ''θεωρώ και πολιτικά και από οικονομικο-πολιτιστικής άποψης, τεράστιας σημασίας αυτή την επίσκεψη''.Οπως είπε, ''θα σφραγιστεί αυτή η διαδικασία με την επίσκεψη του Εμίρη στην Κύπρο'', επισημαίνοντας ότι ''τον έχω προσκαλέσει και έχει ευχαρίστως αποδεκτεί την πρόσκληση μου και μένει να καθορίσουμε τις ημερομηνίες καθόδου του στην Κύπρο''.
    Σύμπτωση απόψεων στο Κυπριακό
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση ''διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση πάνω στην οποία θα πρέπει να στηρίζεται η λύση, στο ότι πρέπει η διαδικασία να είναι εντός των Ηνωμένων Εθνών και κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών''.Το Κατάρ, πρόσθεσε, ''έχει σταθερή θέση στήριξης των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της δέσμευσης των δύο κοινοτήτων για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία''.Σημείωσε ότι αρκετός χρόνος από τη συνάντηση αναλώθηκε στη συζήτηση για την πορεία των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού και ζήτησε, όπως είπε, από τον Εμίρη ''να ασκήσει την επιρροή του διότι έχει πολύ φιλικές σχέσεις με τη σημερινή τουρκική ηγεσία ούτως ώστε να καταλήξουμε σε μια λύση, η οποία να είναι κοινά αποδεκτή και στηριγμένη σε βασικές αρχές''.
    Υπογραφή συμφωνιών
    Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, είπε ότι ''υπήρξε μεγάλη προθυμία ανάπτυξης των οικονομικών, πολιτιστικών και αθλητικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών''.Πρόσθεσε ότι ''έχουν υπογραφεί σήμερα τρεις συμφωνίες και είναι στα σκαριά άλλες 9, οι οποίες ολοκληρώνονται πολύ σύντομα και θα υπογραφούν από τους αρμόδιους υπουργούς των δύο χωρών με ανταλλαγές επισκέψεων''.
    Μεσανατολικό
    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε επίσης ότι κατά τη συνάντηση προέβησαν σε ανασκόπηση της κατάστασης στο Μεσανατολικό και αντάλλαξαν απόψεις ενώ σημείωσε ότι το Κατάρ ''αναλαμβάνει κάποιες πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της ειρήνευσης''.
    ''Επαναδιατυπώσαμε τη θέση αλληλεγγύης της Κύπρου προς τον παλαιστινιακό λαό και τη λύση δύο κρατών, παλαιστινιακού κράτους με ενωμένη περιοχή και κοινό έδαφος, Λωρίδα της Γάζας και Δυτική όχθη, και το κράτος του Ισραήλ'', είπε.Είπε επίσης ότι συζήτησαν και για τις σχέσεις της Κύπρου με το Λίβανο τις οποίες χαρακτήρισε ως ''πολύ στενές ''.
    Επενδύσεις στην Κύπρο
    Ανέφερε ακόμη ότι στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της οικονομικής κρίσης για να σημειώσει ότι ''το Κατάρ είναι από τις πιο πλούσιες χώρες στον κόσμο, η μεγαλύτερη επενδυτική δύναμη στον κόσμο''.Υπογράμμισε ότι ''εξεφράσθη από πλευράς του Εμίρη η ετοιμότητα και η επιθυμία να επενδύσουν και στην Κύπρο την οποία θεωρεί'', όπως είπε, ''και φιλική και κοντινή χώρα''.Ερωτηθείς κατά πόσον στη συνάντηση συζήτησαν και το θέμα που αφορά σε μια συγκεκριμένη επενδυτική πρωτοβουλία στο κέντρο της Λευκωσίας, ξενοδοχειακού χαρακτήρα, από πλευράς του Κατάρ, είπε ότι κατά τη συνάντηση δεν έγινε ειδική αναφορά.Ανέφερε επιπλέον ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί αύριο κατά τη συνάντηση που θα έχει εδώ ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης με τον ομόλογό του.''Υπάρχει αυτή η προθυμία και η επιθυμία, υπάρχει η βούληση και από δικής μας πλευράς να επιλυθούν τα όποια προβλήματα είναι πιθανόν να προκύψουν'', είπε.Επισήμανε ότι ''έως τώρα κανένας Κύπριος επενδυτής δεν έχει ενδιαφερθεί, επειδή ακούγονται διάφορα σχόλια και διάφορες κριτικές από γνωστούς κύκλους''.''Δεν θέλω να ενδιατρίψω σε βάθος στο θέμα αλλά εγώ λέω ότι αν και Κύπριοι επενδυτές ενδιαφέρονται, ας κοπιάσουν, ακόμα και μαζί με το Κατάρ'', πρόσθεσε.Οπως είπε, θα υπάρξουν συγκεκριμένες συζητήσεις πάνω στο θέμα από τους αρμόδιους.'' Δεν είμαι αρμόδιος και ειδικός επί παντός επιστητού'', πρόσθεσε.
    Παράνομη επίσκεψη Τούρκου ΥΠΕΞ
    Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι ''η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μια και αδιαίρετη, ως χώρα μέλος της ΕΕ και των διεθνών οργανισμών και κατά συνέπεια οι επισκέψεις που γίνονται από πλευράς των όποιων μελών της τουρκικής ηγεσίας δεν έχουν σχέση με τη διεθνή νομιμότητα''.''Η κατοχή είναι παράνομη, αντίκειται και παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα'', τόνισε. Καταλήγοντας, είπε ότι ''για να αρθεί αυτή η παρανομία και για να υπάρχει ταύτιση με τη διεθνή νομιμότητα πρέπει να τερματιστεί η κατοχή και να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό η οποία να δίνει τέρμα στην κατοχή και αυτή είναι η προσπάθεια μας''.
    ΠΗΓΗ: SigmaLive

    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.